Foto van een Krone ZX 450 GL. automatisch slijpsysteem. Abemec show 2013. Foto is geplaatst door kevinmertens op 25-11-2013 om 18:27:58, met 84 reacties.

Krone ZX 450 GL

327 foto's van @kevinmertens

kevinmertens
Foto van een Krone ZX 450 GL. automatisch slijpsysteem. Abemec show 2013

Reacties

zetor4ever
Das nog eens een mooie uitvinding!!
jehan
Is een halve uitvinding ..zo slijpt ie de helft
kevinmertens
@jehan maar daarna de andere helft. in ieder geval is het wel sneller
jehan
@kevinmertens vraag me af wat het kost zon systeem
kevinmertens
@jehan zal wel niet goedkoop zijn
jehan
@kevinmertens wij doen het bij onze pottiger combys gewoon ff met de hand ..het ene mes heefd meer nodig dan de ander
koenjohndeere
Mwaa is opzig wel een mooi systeem maar denk erom dat het el toch nog link is met dat droge gras ook al staat dit deel naar buiten geklapt er zal altijd wat tussen zitten her en der!
RobinBos
@jehan pottinger heeft dit systeem al een tijdje, werkt opzicht mooi, zo kun je een mooi aantal dagen doen met automatisch slijpen, en na een tijdje, als het je zelf beter past zal je ze er toch uit moeten halen om ze zelf te slijpen, maar werkt toch mooi snel als je weinig tijd hebt.
international-633
Komt die wagen niet onder de roest te zitten van dat slijpen?
jefke
Ik vraag me af of het gras niet in brand vliegt bij zoiets..
jehan
@RobinBos weet ik maar ik vraag me af of het uit kan zon systeem
fendt-412
Zal nog wel een slok brandstof schelen als je dit 2x per dag doet. Messen zullen ook wel minder warm worden omdat je korter maar vaker slijpt, ipv net te laat wat meer afslijpen waarbij messen warm kunnen worden en de sterkte eruit gaat.

Als je echt goed wilt slijpen zal je alle messen er eerst uit moeten halen, ik red het niet met 30messen in 2uur om ze goed te slijpen in de werkbank. Reken dat het een uurtje per dag bespaard, zit na een aantal jaren toch wel wat geld in.
Pottinger verwacht over een paar jaar 60% te verkopen mét dit systeem, nu zat het op 20%, 2 jaar na introductie las ik iets van.
Krone komt nu met hetzelfde.
Brandstof besparing is natuurlijk enorm als je je messen scherp hebt, dat telt aardig door als je een paar honderd hectare per keer moet inkuilen.
Natuurlijk kun je ze wisselen, maar dat kan alleen als je niet zoveel bunder hebt, op bedrijven waar ze wél veel inkuilen is ide tijd er niet, óf je moet gewoonweg de uren betalen.
Dat is het kostenverhaaltje voor de loonwerker.

Elke loonvoerder kent het verschil ook wel tussen een goed gesneden kuil en een slecht gesneden kuil. Persoonlijk vind ik dat je het als loonwerker niet kan maken om slecht te snijden, dan kan een boer ook wel met z'n 120 pk trekker en een oude opraapwagen gaan inkuilen, loonwerker moet een meerwaarde bieden.

Veel loonwerkers lossen het brandstofverhaal nu nog op door niet al teveel messen er in te hebben, dat is voor hun goed, maar tegenover de klant.....vul zelf maar in.

Ik zie er wel wat in, ik weet dat er 1 loonwerker hier in de buurt mee bezig is, ik heb hem al groot gelijk gegeven, hij zat tegen het brandgevaar aan te kijken (ik ook), maar het is volgens mij tegenover je klanten absoluut een meerwaarde. (en op vrij korte termijn voor je eigen portomenee ook)
jehan
@HeersinkVoedertechniek wat is slecht snijden ..weinig messen of veel messen die niet goed afgesteld zijn ..zit nog al verschil in
Te weinig messen,
botte messen die daardoor elk keer iets terug worden gedrukt en 70% er tussedoor floept zonder gesneden te worden,
verkeerd afgesteld, wel netjes slijpen, maar niet tot op de rotor afstellen.
zeg het maar, eindresultaat is voor mij hetzelfde, en een boer die klaagt.
jehan
@HeersinkVoedertechniek nou heb dan liever weinig messen maar weg goed door gesneden ..dan veel messen die de helft maar door snijden
jehan
@HeersinkVoedertechniek komt tegenwoordig toch niet meer voor zoiets?
Eerste opmerking; mee eens,
tweede opmerking; ik heb vorig jaar niet voor niks een artikel geschreven in de vakbladen over 'evalueer het oogstseizoen', zie mijn site.
Grassnijden is een drama, soms begrijpelijk, omdat er teveel op 1 dag moet worden gekuilt, een paar honderd bunder is niks, je gaat dan niet ff naar huis om rustig messen te wisselen.
newholland m100
Quote @HeersinkVoedertechniek:
je gaat dan niet ff naar huis om rustig messen te wisselen.
moet toch mogelijk zijn extra set messen mee te nemen, set uithalen en terug steken bij een krone lukt in 15 min is mijn ervaring
radium45
Als alternatief voor een in mijn ogen vrij duur slijpsysteem zie ik nog steeds wat in die merken wagens waarbij je de messen kunt draaien, veelal zijn het de middelste messen die niet echt scherp meer zijn na een x aantal hektares. Ik wil hiermee niet zeggen dat die merken wagens mijn voorkeur hebben, dit terzijde.
Inter724
@radium45

Machinebouwers kunnen van alles maken en bedenken. Maar luisteren naar de gebruikers is vaak moeilijk! Jammer is dat.
radium45
@Inter724 Klopt, hebben wij hier al hele discussies over gehad, vooral op hakselaar gebied.
mdoornekamp
@radium45 Strautmann en schuitemaker kun je omdraaien. Bevalt me goed in de praktijk. Net wat je zegt: vaak zijn het alleen de middelste. Kun je in 3 minuten de middelste 20 omdraaien
mdoornekamp
En altijd slijpen met een speciale slijptafel. Heb het ook te lang nog met de haakse slijper gedaan. Een set messen kost zo 1200 euro.
radium45
@mdoornekamp Klopt, en ben je dan nog eens door de scherpe messen heen, kun je altijd nog de kantse messen even naar het midden zetten.
mdoornekamp
@radium45 valt me tegen dat niet meer fabrikanten omkeer bare messen leveren. Pottinger begint er nu ook mee, maar die messen zijn onnozel groot. Gewoon 2tegen elkaar aan gezet. Kosten wel 60 euro stuk denk ik
radium45
@mdoornekamp 1 x een schuddertand erdoor en je kunt minimaal 2 x €60 in de oud ijzerbak gooien.
Inter724
@radium45

Op hakselaar gebied is er toch maar 1 merk!? haha 😛
radium45
@Inter724 Ja, en het heeft rode velgen
Inter724
@radium45

Haha 😛 ik zeg nix meer.
radium45
Inter724
@radium45

Je begrijpt wel dat ik het niet met je eens bent. 😛
radium45
@Inter724 Wij leven in een vrij land... Ik zal niet moeilijk doen over jouw voorkeur 😛
Siebenga
@HeersinkVoedertechniek Het is mij niet gelukt om in een dag de messen van nieuw geslepen naar zo stomp dat hij niet goed meer wil snijden te krijgen. Ik ga er dan ook van uit dat een loonwerker dit niet gaat klaarspelen.

Wat is dat de moeite om in de werkplaats een paar extra set messen te hebben en die bij thuiskomst tijdens het tanken te wisselen?

Messen kopen is gewoon een vorm van onderhoud! Dat je een mes kan weg gooien na een aanvaring met schudderpen is mij nog niet overkomen. Dat slijp je er nog wel uit.

Wil niet opscheppen, er is maar een merk wagen wat zo veel gras kan verstouwen en goed blijven snijden en dat is....... 😉
case ih maxxum
@Siebenga Strautmann! 😃
@Siebenga
er zijn ook gebieden met steenachtige gronden, ook hier in de buurt, daar wil het echt wel bot worden...:-)
maar 1x per dag wisselen is voor velen ook niet aan de orde.
In principe kan elk merk voldoende snijden, maar het ligt voor 90% aan de gebruiker.
Ik ken boeren die na elke keer inkuilen de messen scherpen, en loonwerkers die het 3x per jaar doen, en die kuilen iets meer in...
en vergeet niet dat scherpe messen leuk is, maar als er iets speling zit tussen messen en invoer, dan heeft een scherp mes NIKS te betekenen, het meeste gras gaat dat door de kleine spleet heen en wordt niet gesneden. Of alles is perfect afgesteld, messen scherp en de tegendruk is te laag.
Dan moet je eens langs de wagen lopen tijdens het laden, dan zie je de messen steeds ietsje in- en uitklappen, war gaat dan het meeste gras heen...?? Juist, LANGS de messen.

Het zijn maar een paar praktijkvoorbeelden.
Nogmaals, ik heb dat artikel niet voor niks geschreven, ook in het blad de loonwerker, omdat peroneel van een loonwerker geen idee heeft wat ze aan het doen is, kwantiteit gaat voor kwaliteit, pk's en bunders zijn belagrijk voor hun, niet de kwaliteit.
Dat artikel heeft me wel een mooie mailwisseling opgeleverd met een loonwerker bij jou in de buurt....
Maar ook telefoontjes van loonwerkers die vonden dat de boeren het zo goedkoop mogelijk wilden hebben, dus geen messen of zo wenig mogelijk. Tja, dat kan ook.
jehan
@HeersinkVoedertechniek daar zeg je zowat .boeren die het goedkoop willen hebben ..hoe vaak gebeurt dat ook met andere werkzaam heden??tsja en dan moet je als loonwerker wel eens werken hoe je het zelf nooit wilt ..
guus hiddink
Gewoon hakselen altijd het optimale resultaat
jehan
@guus hiddink is te duur
guus hiddink
Wel altijd optimale kwaliteit en hoge capacitiet .Bovendien staat de hakselaar er toch
jehan
@guus hiddink tsja als ik zie wat wij maar hakselen per jaar ..puur omdat het te duur is vinden de boeren ?
guus hiddink
T is een afweging wie je als boer maakt .Boeren wie percelen op afstand worden vaak met de opraapwagen gedaan en percelen vlak bij de kuilplaats gebeurd meestal met de hakselaar,tennminste bij de klanten bij mij op het werk.Van de tarieven heb ik geen weet van.
jehan
@guus hiddink ken wel loonwerkers die alles hakselen ..puur omdat ze geen ladewagen hebben .dus boeren moeten dan wel mits ze niet naar een ander gaan..maarja een ieder doet het op zn eigen manier
@jehan
over dat goedkoop;
ik vind dat er juist bij de loonwerkers (n de kantine) veel te gemakkelijk wordt gezegd; de boeren willen het goedkoop.
dat is goed praten van slecht kwaliteit leveren.
Ik ben er 100% van overtuigd dat er in mijn werkgebied (stuk of 9 loonwerkers) nog geen 10% van de boeren een 'prijsvechter' is, als je op een normale manier uit kunt leggen waarom je de prijs hanteerd, dan snapt een boer dat best.
Hartemink is toch ook niet de allergoedkoopste? En gaan de klanten allemaal lopen? Nee, en waarom? Ik ga ervan uit omdat ze kwaliteit leveren.
jehan
@HeersinkVoedertechniek de meesten willen kwaliteit ja maar ..om voorbeeld te noemen .wei op kop doen na het ploegen ff met de kilverbak over het perceel ..ja zeggen er dan wat ff ja niet te lang anders wordt het te duur ..tsja dan zeg ik wel ff kilveren heefd weinig zin ..wil je het goed doen ben je normaal gesproken toch zo een uur per ha bezig.. buj gek das te lange zeggen ze dan..ja en dan wat als je er nog verder over door praat en ze willen het dan nog niet hebben
fendt-412
Oké, maar om terug te komen op het messen slijpen.
Als ik bij een loonwerker in de kantine zit en ik 'klaag' over het slecht gesneden gras, dan hoor ik alleen maar opmerkingen als; ja...maar....die boeren willen het goedkoop.
onzin in mijn ogen. Goedpraten van eigen fouten.
@fendt-412
dank.

wat betreft het aandeel lange deeltjes; als het grasaandeel maar hoog genoeg is, dan ontstaat er toch 'vanzelf' wel een mat in de pens? ook al is het gehakseld.
fendt-412
@HeersinkVoedertechniek
denk dat je het aardig bij het rechte eind hebt!

@guus hiddink
optimale kwaliteit met hakselen heb ik mijn vraagtekens bij.
Een koe heeft ook lange delen ruwvoer nodig om de pens optimaal te laten werken. Moet een soort mat ontstaan. Met alleen deeltjes van
jehan
Now dan is het toch heel simpel voor jou ..is het bij boeren slecht gesneden dan verhoog je de prijs toch gewoon iets ..
jehan
@HeersinkVoedertechniek nee ik zeg het fout je moet de boeren waar goed gesneden is korting geven
@jehan
ik neem aan dat je mij bedoelt?
Ik werk per minuut, dus hoe moeilijker het mengt, hoe liever ik het heb! 😄
Maar volgens mij heeft elke loonwerker en loonvoerder hetzelfde doel; een tevreden klant!
Als een boer niet tevreden is over mijn mengsel, en ik moet 3-5 minuten langer mengen, dan kost hem dat elke dag geld, terwijl dat niet nodig was geweest. Zo kan de boer ontevreden zijn over het voeren, terwijl het niet mijn schuld is.
Ze worden dus ook al beloond; wie het goed voor elkaar heeft = snel werken = goedkoop. simpeler kan het niet.
fendt-412
@HeersinkVoedertechniek
Met een laat gemaaide eerste snede van >40% kan hakselen prima. Zit meer dan voldoende structuur in. Latere snedes valt dit vaak tegen, als het gras ook nog niks te droog is zal het eerder een klef samenhangsel worden.

In regio's waar veel mais staat wordt alleen vaker gras gehakseld. In het noorden waar over het algemeen meer gras wordt gevoerd lopen meer ladewagens. Dan gaat het dubbel op.
Collega van mij heeft dat een keer meegemaakt;
boer vond het niet goed mengen, hij langer mengen, boer per dag 10 euro meer kwijt, boer kwaad.
Loonwerker erbij gehaald, was niet gesneden, loonwerker heeft zelf (!!) het boetekleed aangetrokken en met mijn collega een bedrag afgesproken om het te verrekenen en de boer hoefde niks extra te betalen. Dat is pas service en leren van je fouten.
Was niet zover uit de buurt...
@fendt-412
een betjen heui dr door en probleem is weer opgelost. lang leve de mengert. 😉
jehan
@HeersinkVoedertechniek tsja er zitten er altijd wat tussen waar je het niet snel goed kunt doen ..zeg je zal ik iets van de prijs af doen dan denken ze al heel anders
Hahaha...kwaliteit is dan in eens niet zo belangrijk meer.
jehan
@HeersinkVoedertechniek huh waor heui zit kan geen goed voer zitten ..
fendt-412
@HeersinkVoedertechniek
alleen de vraag is of het probleem dan bij de oorzaak wordt opgelost. Hooi wil wel, maar wanneer er ook prik uit stro toegevoegd wordt moet er ook weer krachtvoer tegenaan om de voederwaarde op peil te houden. Mengvoerboeren zal je er alleen niet over horen.
jehan
Prik kun je zelf ook verbouwen uit speciale soorten grassen ..ik snap nog steeds niet waarom boeren met genoeg grond geen aantal ha hebben met grassen waar veel stengel in zit
@jehan
van hooi en stro kan een koe idd geen melk geven, maar soms is een structuur/prik aanvulling nodig om de pens goed te laten werken, vooral de bedrijven die geen mengwagen hebben moeten iets later maaien (meer structuur/prik) om de pens goed te laten werken. Maar dan mis je eiwit, dat moet je aankopen = duur.
Bij gemnegd voer kun je iets eerder maaien, veel eiwit, je moet da structuur/prik aankopen.
Eiwit is altijd nog duurder geweest dan structuur, dus dat heeft zeker voordelen.
Is wel kort door de bocht, maar zo ist. 😄

En wannner het je grond genoeg???
Ik weet zeker dat het beter rendeerd als je je grond verhuurd dan dat je er een structuurrijk gras op verbouwd.
En trouwens; ik heb een klant die dat wél doet, gras apart verbouwen voor droogstande koeien, ander grassoort, anders bemesten en 3x per jaar maaien.
@fendt-412
hoe bedoel je dat van die mengvoerboeren? dat ze het niet hebben over structuur?
jehan
@HeersinkVoedertechniek grond heb je genoeg als je je iegen voer ruim kunt verbouwen ..heb hier thuis ook structuur rijk gras ..opbrengst is te vergelijken met gewoon gras ..
fendt-412
@HeersinkVoedertechniek
dat ze de laatste kilo's krachtvoer extra mogen leveren om het stro te compenseren.
@fendt-412 hahaha...nee dat snap ik...dat is hun werk.
@jehan
als je je voer ruim kunt verbouwen heb je teveel grond....
opbrengst gelijk, en (duur) eiwit?
jehan
Maar een geluk voor de melkvee boertjes de melk blijft in december weer mooi an de prijs
jehan
@HeersinkVoedertechniek ruim bedoel ik mee dat je wat over houd he ..de poep moet ze ook kwiet he
@jehan
zoals gezegd; ik heb een klant die dat doet. di estopt er wel weer mee.
maisboerke
@jehan
Ook mij is dat bekend, dat ze iets bij jouw in de buurt al gauw te duur vinden, voordeel voor ons en anderen, kunnen wij er iets goedkoop kopen. Daarnaast is er de angst om eens met iets nieuws te beginnen.
maisboerke
@HeersinkVoedertechniek
Om een goede pensprik te hebben zijn er op dit moment wel andere producten voorhanden. als alleen Gras.
Arjan, maakt je borst maar nat, voor 2014, staat er voor wat betreft de Vezel- Hennep teelt al een uitbreiding van 10 à 15% gepland, daarnaast wordt de Luzerne in bepaalde delen ook meer.
Gehakseld stro en Graszaadhooi,Roodbeenzwenk etc. vrachtwagens vol op dit moment uit Denemarken
Inter724
@maisboerke

En hoezo moet hij zijn borst daarvoor nat maken als ik vragen mag?
maisboerke
@Inter724
Ken je het product Vezel-Hennep ???
Daar doel ik op, want dan weet je ook hoe gemakkelijk dit product is te verwerken tussen aanhalingstekens.!!!!!
Inter724
@maisboerke

Aah...zo! Ik heb er vaak van gehoord, maar ken het opzich niet. Maar is een beetje van dat spul bijmengen al een drama ja?
radium45
@maisboerke Ik heb daar wel eens verhalen over gehoord ja.
maisboerke
@Inter724
Er zijn heel veel loonwerkers die het niet willen of kunnen hakselen.
Het materiaal is vergelijkbaar met touw.
Draait overal om en tussen, en dat is het probleem.
Ben dan ook druk met de ontwikkeling van een nieuw concept pers, die dit materiaal probleemloos in de baal kan stoppen.
Met de huidige aanwezige persen in Nederland geeft dit problemen.
newholland6640
@maisboerke

Vroeger werd touw van hennep gemaakt heb ik vaak gehoord.
maisboerke
@newholland6640
Heb je helemaal juist.

Kijk maar eens op: www.goeweil-balenspecialist.nl
newholland6640
@maisboerke

Wij hebben ook hennep gehad. T is kiezen tussen 2 kwaden eigenlijk met hakselen:
-het meeste vezel is weg, maar het hout voor structuur dus ook te fijn
-het hout is nog aanwezig maar ook heel veel vezels nog niet stuk. Daar moet je een beetje de goeie balans in zien te vinden.
Inter724
@maisboerke

Oke, dat wist ik niet dat het zo erg is.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Krone ZX 450 GL ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!