Foto van een Claas Jaguar 840. Foto is geplaatst door gerritlieuwe op 13-12-2023 om 14:10:55, met 35 reacties.

Nieuwe aanwinst kijken als dit wat is voor de toekomst

+4
gerritlieuwe
Foto van een Claas Jaguar 840

Reacties

+3
Fendt926Driver
Poahh mooi man. Direct met kemper bek.
Super.
Pu 3000 er voor.
Machine met allrad.
Jij kunt de eerste 15 jaar weer vooruit
+3
Ruben-Wind
Bij schimmel weg? Mooie machine !! Hoeveel ha moet je er mee doen?
+2
gerritlieuwe
@Ruben-Wind klopt ja. Ben je er bekent mee? Rond de 50 ha gras per snee en 7ha mais perjaar. Misschien nog wel andere boeren in de buurt helpen
Ruben-Wind
@gerritlieuwe nee zag hem wel staan, Leek mij ook nog wel een keer wat om de 816 in te ruilen op zoiets. Deed je ook al zelf hakselen? Ben benieuwd hoe dit gaat lopen 👍🏻
+2
gerritlieuwe
@Ruben-Wind nee nog nooit gedaan. Mijn vader kwam met dit idee om dit te doen
gerritlieuwe
@Ruben-Wind nee nog nooit gedaan. Mijn vader kwam met dit idee om dit te doen
gerritlieuwe
@Ruben-Wind nee nog nooit gedaan. Mijn vader kwam met dit idee om dit te doen
Ruben-Wind
@gerritlieuwe anders kuilden jullie wel zelf in? Ook al wagens gekocht?
+1
gerritlieuwe
@Ruben-Wind nee we hebben we een schuitenmaker 130 en wel een grote dumper
De MF man
@gerritlieuwe ga je hem echt ombouwen voor die 7ha mais?
Fendt926Driver
Quote Reactie van @De MF man:
ga je hem echt ombouwen voor die 7ha mais

Hoeveel werk is dat dan nog?
1 dag 1 man zetten wij hem om van gras naar mais en andersom
De MF man
@Fendt926Driver jij weet net zo goed als ik dat 1 man in 1 dag alleen. Alles goed nakijken, pletter er in leggen contrames wisselen messen afstellen en hier en daar eens wat onderhoud. Niet lukt in die dag. Tenzij je ffe vlug die messen er af gooit de andere er ruw opbout en het schoonmaken van je messen en aambeeld. En flink slijpen om de boel recht te krijgen. Idem met de pletter
Fendt926Driver
Quote Reactie van @De MF man:
jij weet net zo goed als ik dat 1 man in 1 dag alleen. Alles goed nakijken, pletter er in leggen contrames wisselen messen afstellen en hier en daar eens wat onderhoud. Niet lukt in die dag.

Voorop gesteld.
De maismessen liggen schoon klaar in de bak.
En de grasmessen worden alleen gedemonteerd.
Vaste mes wisselen we niet maar draaien we alleen om.
En de korrelkneuzer helpt even een 2e man mee met de shovel en verlenggiek om hem erin te laten zakken dan kan in 8 uur onze hakselaar chauffeur inclusief slijpen dat prima redden
De MF man
@Fendt926Driver ja ik snap idd dat je ze schoon weg legt. En het zal allemaal best maar als ik hier kijk hoeveel werk het is om na de mais alleen de pletter al weer netjes zuivermaken is. Ons lukt dat echt niet in 8 uurtjes ombouwen met alleen wat hulp met de pletter plaatsen. Maar je gebruikt een gras contrames ook in de mais? Is toch heel anders gehard?
Fendt926Driver
Quote Reactie van @De MF man:
Maar je gebruikt een gras contrames ook in de mais? Is toch heel anders gehard?

Je hebt een mais contrames en een gras contrames.
Maar ook een universeel mes.
Die gebruiken wij.
En op de ene kant snijden we alle gras en op de andere kant alle mais.

Het schoonmaken van de korrelkneuzer of maisbek zit bij ons niet bijin de tijd van het ombouwen.
Dat gebeurt op een keer als we er tijd voor hebben dan maken we die schoon en smeren hem door en stellen hem af voor het volgend seizoen en gaat die ingespoten in olie zijn krat in klaar voor gebruik
+1
catfan55
@Fendt926Driver het kan zijn dat Europa anders is, dat weet ik niet, Maar hier in NA worden 2 soorten messen & tegen messen verkocht, universeel en mais. Ik ben ook nog nooit een gras tegen mes tegen gekomen op claas partsdoc.

beide zijn er in de standard line & premium line, sinds vorig jaar heeft claas een heavy duty premium maïs mes met tungsten steel.

De universeel wordt wel gras (tegen) mes genoemd.

Ik snap ubberhaubt niet zo goed waarom jullie je zo druk maken om dat ombouwen. Messen vlijmscherp en scherp / nieuw tegen mes en gaan! Vroeger deden wij er een nieuwe set universal messen & tegen mes in voor de maïs en knallen met dat ding (840-870-940) als je scherp begint en scherp houd zie je geen verschil. Het universal mes is dikker, daardoor verlies je iets vermogen/capaciteit ( misschien 5% ?) sinds de 960’s en nu in de 980’s gebruiken we maïs messen & tegen mes (standard line) Omdat in de hogere PK klasse 5% wel verschil maakt, en we toch meerdere sets messen nodig hebben per jaar.
We doen nieuwe mais messen er in voor de maïs, daar doen we het jaar er op eerste snee luzerne mee, dan nieuwe universal messen er in voor gerst / GPS, soms redden we het met 1 set, vaak 2, en dan voor de maïs weer nieuwe mais messen er in.
Fendt926Driver
@catfan55 misschien zijn ze bij jullie bekend als universeel.
Maar hier heten ze gras messen

(klik om te vergroten)

+1
catfan55
@Fendt926Driver ik probeerde te zeggen dat er maar 2 opties zijn van claas. Universeel & mais. Niet gras, universeel & mais.

Gras & universeel is hetzelfde.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

De MF man
@Fendt926Driver ah zo van dat universeel mes wist ik niet, wij gebruiken voor de mais echte mais messen. Ik vind toch dat we dan wat minder schutblad hebben bij droge mais
Fendt926Driver
Quote Reactie van @De MF man:
zo van dat universeel mes wist ik niet

Alleen het contrames is universeel.
We hebben een apparte set van 24 mais messen en apparte set van 12 gras messen op de kooi en 12 dummies tussen de gras messen
catfan55
@De MF man Het zit hem niet in de messen maar in het tegen mes. Universele messen blijven vlijm scherp in mais. dat maakt het verschil niet. Het mais tegen mes juist wel. Die heeft een hardere slijt rand als universeel en blijft dus scherper. Daar komt je schut blad vandaan.

Zie het om me heen vaak dat mensen slijpen slijpen slijpen voor scherpe messen en niet naar het tegen mes kijken. De messen kooi werkt als een schaar. beide kanten moeten scherp zijn voor een goede snede. Met pickup werk hakselen wij een week tot max. 10 dagen met 1 kant van het tegen mes, draaien hem om, dan weer een week - 10 dagen (afhankelijk van conditions natuurlijk) en dan nieuwe tegen mes er in. Ja het kost een paar centen maar een tegenmes kost een 1/4 van een set messen. En de messen gaan veel langer mee.

In de mais draaien we ze niet altijd, wordt per machine bekeken na 2 weken hakselen of ze gedraaid moeten worden of niet.

Ik snap de gedachte van @Fendt926Driver wel, maar met mais messen, en een universeel tegen mes hakselen krijg je er bij mij niet in. Helemaal een tegenmes die er al in zit en die je draait. Een gedraaid tegen mes is nooit zo scherp als een nieuwe tegen mes. De andere kant slijt nog steeds iets en is altijd altijd botter als een nieuwe mes.
De MF man
@catfan55 ja ik bedoelde ook het contrames die is voor de mais toch ook speciaal alleen aan de rand waar de messen passeren gehard om zo altijd scherp te blijven. En geen ronde kant te krijgen
catfan55
@De MF man exact. Een mais tegenmes heeft een hardere, slijtvastere rand. De kolf en stengel van mais snijden is makkelijk, de kunst zit hem in het (schut) blad. Wanneer je tegen mes iets af rond en je komt in drogere mais (37-38% DS en hoger) dan begin je grovere stukken schud blad te zien. Zou je er dan een nieuwe mais tegenmes in doen en het tegenmes goed strak afstellen ben je de grove stukken nagenoeg allemaal kwijt.

De keerzijde is dat deze niet tegen grond/steentjes met de pickup. dan slaat de rand kapot.
jonathan12
@Ruben-Wind hoe weet je dit ?
Ruben-Wind
@jonathan12 staat gewoon op marktplaats met naam er bij? Of moest het geheim blijven ?
Deutz10
@Ruben-Wind ik heb hem ook zien staan. Prijs viel me mee, al weet ik niet hoe de technische staat is, hij heeft wel ruim 6000 uur.
+5
jonathan12
Ik heb hem op de dieplader gezet 😉
gerritlieuwe
@jonathan12 dat heb je netjes gedaan pastte er precies op
105ls78
@gerritlieuwe die kraan is ook van jullie toch ? ben ooit eens bij jullie geweest bij een 1056 kijken.
gelijk even rondleiding gehad . mooi bedrijf.
jonathan12
@gerritlieuwe haha ja was niet alleen dat scheelt
Towaberg
Mooie aanwinst! Veel plezier/succes ermee 👍
Hobby boertje
Mooie hobby, kunnen jullie hier ook komen met de mais?
De MF man
Lange pijp of lijkt dat maar?
dyky
Sil my is benije hoe it ollegjer komt, mei al die vd Plaatsjes. En die gekke Dijkstra, op de bult

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Claas Jaguar 840 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!