Claas Disco 3050 - Maaier maait niet goed

Hallo,

Wij hebben een Claas achter maaier 3050 disco schijvenmaaier, vaak met de eerste snee doet de maaier het wel goed, maar nu laatst met die droogte is al het gras doorgeschoten, en dat maait hij er heel beroerd af, zelfs met nieuwe messen erin! Maaier staat ook goed. Voorover, en af en toe maait hij het wel goed ? We hebben ook een Claas corto 3100fc front trommel maaier, en deze maait het wel altijd perfect af, we maaien beide met aparte trekkers omdat we anders niet genoeg vermogen hebben​, iemand een idee hoe het komt dat onze maaier het zo slecht doet ?
LarsNijveld

Reacties

+2
spotmelker
Dat is altijd heel lastig. Heb je al geprobeerd (indien mogelijk) met de kap open te maaien om te zien of de gewasdoorvoer wel goed is? Bij een trommelmaaier is er direct contact met het gemaaide gras en de trommel/slaglijst waardoor er goede afvoer is en nooit gemaaid gras boven de messen blijft liggen/hangen.
+2
Siete
Kappen open of alleen de kleedjes opbinden scheelt vaak idd gigantisch. Verder is er helaas weinig aan te doen. Bij een trommelmaaier is het zuig effect ook veel groter waardoor deze ook een minder zware snede er netter af maait. Jou probleem is een bekend probleem iig. Wij hebben precies hetzelfde, en hoe droger het gewas hoe erger.
LarsNijveld
@Siete klopt idd dat hoe droger het is, hoe beroerder het maait!

Maar heeft elke schijven maaier dit probleem, of heeft alleen dit type Claas maaier dit probleem ?
Siete
@LarsNijveld Over andere merken durf ik niets te zeggen. Daar heb ik geen ervaring mee. Behalve dan dat de Big M, die ook op het bedrijf aanwezig is, er wel iets minder gevoelig voor is. Ook daarbij wil t wel, maar minder snel.
Wimsumar
Beste LarsNijveld:

Quote Reactie van @LarsNijveld:
elke schijven

Vermoedelijk maait de trommelmaaier net een fractie dieper en oogt de (kortere) stoppel mooier.
Maar ieder nadeel-heb-z'n-voordeel. De oude 'stoppelrommel' die de schijvenmaaier laat staan verlaagt de voederwaarde van het gewonnen eindprodukt niet.

P.S.: Ik maai met KRONE AM ("oudere"-serie) schotelmaaier. Die heeft meer moeite met een dichte jonge graszode.
Siete
@Wimsumar Trommelmaaiers creëren meer wind waardoor er een zuigende werking ontstaat. Daarom maaien deze maaiers ook beter in een gelegerd gewas. Ook slootwallen e.d. haal je er hier mee schoner uit. We hebben ze wel beide naast mekaar gehad en die verschillen kwamen steeds weer naar boven.
Wimsumar
Beste Siete:

Quote Reactie van @Siete:
Trommelmaaiers creëren meer wind

Dat wil ik bestrijden. Ik ervaar juist bij de schijvenmaaier een slechter maaibeeld door turbulentie tussen de schijven.
Siete
@Wimsumar Misschien dat er tussen de merken nog verschil zit dan. Dat zou best kunnen. Wij werken alleen met Claas aan de trekkers, en daarbij hebben we het altijd zelf op deze manier ervaren.
Wimsumar
Beste Siete:

Quote Reactie van @Siete:
dat er tussen de merken nog verschil zit

Dat is de waarheid als een koe. Daar waar ik strand, maait de loonwerker met FELLA (schijvenmaaiers) 'vrolijk' verder.
Een buurman met een VICON schijvenmaaier maait een gelegerd gewas ook "goed" (maar met zeer korte stoppel!).
Siete
@Wimsumar Klopt idd dat bij een gelegerd gewas korter maaien vaak de / een oplossing kan zijn. Echter bij en lichte snede helpt dit vaak niet tegen strepen.
hobbyboer
Quote Reactie van @Wimsumar:
Beste Siete:
Quote Reactie van @Siete:Trommelmaaiers creëren meer wind

Dat wil ik bestrijden.

Ik denk dat je gelijk hebt Wim.
De snelheid van de getordeerde messen is bij beide type's ongeveer gelijk, echter heeft een schijvenmaaier vaak meer messen.
Dus ik verwacht ook meer wind idd.

Als dat de oorzaak is van een minder mooi maaibeeld helpt het om minder toeren te maken.
En harder rijden schijnt ook te helpen volgens een expert van Vicon.
Of dat laatste mogelijk is hangt natuurlijk wel van het perceel af en de snelheid die je al rijdt.
Als je al 30 km/h rijdt gaat veel harder niet.
hobbyboer
@LarsNijveld met hoeveel aftakastoeren maai je?
Zelf maai ik pas 2.5 seizoen met een schijvenmaaier en heb er even aan moeten wennen dat je niet persé 1000 toeren op de pto hoeft te hebben, kom nu zelden boven de 900 en draai ook regelmatig maar 750-800 als dat netter gaat.

Mijn mening is dat het nu netter maait dan met de trommelmaaier die we hiervoor hadden (een DF/ PZ 265).
Bij een trommelmaaier lijkt het soms wel iets netter, maar dat komt vooral omdat die het perceel 2X maait in 1 werkgang.
Vandaar ook het hogere brandstofverbruik, de sneller slijtende messen en een smerige trekker/radiateur door de rondvliegende grassnippers.
+2
hoest
@hobbyboer
Als een trommelmaaier het in twee keer maait omdat hij het achter nog eens maait wordt het tijd dat je afstapt om de topstang in te draaien
+1
Wimsumar
Beste Hoest:

Quote Reactie van @hoest:
topstang in te draaien

(Proest). Beter opletten A.U.B.. 😉

Hobbyboer:

+2
hoest
@Wimsumar
Zucht sorry meester
Laat ik het zo stellen als een trommel maaier het twee keer maait staat hij te ver achterover en moet je dus de topstang verstellen
RPCounty
@hoest hahahaha
+1
hobbyboer
Quote Reactie van @hoest:
Als een trommelmaaier het in twee keer maait omdat hij het achter nog eens maait wordt het tijd dat je afstapt om de topstang in te draaien

Als de topstang de juiste lengte heeft gebeurd dat nog steeds.
De maaier poetst dan achter alle plukjes weg die aan de voorkant van de trommel zijn blijven staan.
LarsNijveld
@hobbyboer ik heb al meerdere malen geprobeerd met minder toeren te maaien, maar tegenwoordig trek ik hem door na 21 a 2200
trean
@Siete heb jij met of zonder kneuzer?

Wij maaien al ruim 10 jaar met een Claas disco 3050C ( met kneuzer dus). Zolang het gras rechtopstaand maait hij het er netjes af. Misschien dat het door de door de zuiging van de kneuzer komt.

Alleen met een halve werkbreedte wil hij wel dotten trekken.
Siete
@trean Wij maaien met kneuzers.

Dat laatste is idd ook een dingetje ja. Je moet net zo rijden anders krijg je fikse bulten....
hoest
Jaren gemaaid met een kuhn schijvenmaaier en die maait altijd wat voor gewas het ook is. Vorig jaar in de nazomer een keer gemaaid met een kuhn front en een lely achtermaaier. Dat was toen kort gortdroog gras met wat roest erop. de kuhn had nergens last van de lely maaide alsof er geen messen meer in zaten
1066
@hoest -DAN HEB JIJ ANDERE ERVARING DAN WIJ WANT WIJ HEBBEN EEN kUNH OP DEMO GEHAD EN DIE MAAIDE OOK STREPEN BIJ EEN LIGT GEWAS
+2
hoest
@1066
JE HOEFT NIET TE SCHREEUWEN, BEN NIE DOOF 😂

Maar wat voor type was dat dan wij hadden/hebben een fc 300g en een fc280 f
Wouterdeutz
devriesmechanisatie.nl/nieuws/…

de schijven van de P-Cut maaibalk draaien bij 1.000 PTO tpm, 3.200 tpm. Daardoor is het mogelijk om ook met een PTO toerental van 850 dieselsparend, maar toch goed te maaien. Wij konden ons daarvan overtuigen. Als het gras niet te dik of platgeslagen is, dan werkt het vlekkeloos.


dit al eens geprobeerd?
deutz dx 470
Hoi de tripple maaier hier geeft ook slecht maaibeeld, de trommels de naar elkaar toe draaien daar hoopt zich gras op na verloop van tijd (1ha) dan laat die strepen staan? Wat is hier oplossing voor? Ga volgende keer ook eens met niew messen proberen
Kosk123
@deutz dx 470 ik denk dat nieuwe messen al een hoop doen. Als ze het gras niet goed afsnijden kan dat zijn omdat ze te bot of te kort zijn geworden
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Claas Disco 3050 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!