Illustratie van:

Fendt 936 - Dubbellucht cultuur wielen welke?

Ik ben op zoek naar cultuurwielen naast de banden van deze 936, de banden maat die hierop zit is 710/75 R42

Iemand enig idee welke cultuurbanden hiernaast passen of iemand die nog een setje heeft staan?

Gr Johan

Deel dit topic

Reacties

Johanmulder
Dit is de trekker, waar het op moet komen

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Wimsumar
Beste JohanMulder: Zet de trekker- en tankbanden maar op "cultuur"spanning, dan rijdt je ook niet vast.
Daanfordje
@Wimsumar is dat niet te hard? Vaak staan cultuurbanden op een hogere spanning als een normale band, tenminste zo is het bij ons.
Ik zou het gaan zoeken in een lagere landvriendelijkere bandenspanning zoals @Wimsumar waarschijnlijk al bedoelde? 😃
+1
Wimsumar
Beste DaanFordje:

Quote Reactie van @Daanfordje:
landvriendelijkere bandenspanning

Inderdaad, dat bedoelde ik met "cultuur"spanning.
Johanmulder
@Wimsumar nee dit is meer voor insporing, en niet te breed voor op de weg, dus willen we cultuur wielen ernaast, maar ik heb ook geen idee wat voor maat het moet zijn
+5
hobbyboer
710/75R42 past er heel mooi naast.
Is ongeveer even hoog, zelfde afrolomtrek zo'n beetje en veert ook ongeveer gelijk in onder belasting.
(Als ik het goed heb, zo uit mijn hoofd)
Daanfordje
@hobbyboer daar ben je wel aan toe, cultuurbanden in het land naast het gewone wiel haalt weinig uit denk ik?
+1
930triplemaaier
@Daanfordje dat vindt ik dus ook. Door de cultuurwielen kan de 710/75R42 band amper wangen waardoor je funktie van de grote luchtkamer teniet doet.
@Johanmulder Als ik jou was zou ik eens kijken naar een luchtdrukwisselsysteem. minimale slijtage/brandstofverbruik op de weg en minimale insporing met maximale trekkracht in het veld.
oanejorrit12
710 breed is bij z'n trekker ook al haast n cultuur wiel 😛
Johanmulder
@oanejorrit12 710 willen we behouden voor ander werk over de weg, als je een setje 900's verslijt in het jaar is het ook een dure bezigheid
arjanvw
@Johanmulder twee setjes geen optie? (900 voor het voorjaar en de 710 voor op de weg?)

Of even wachten tot het land genoeg opgedroogd is... Tank op de foto lijkt me niet zo groot dat daar zo'n grote zware trekker voor moet...
930triplemaaier
@arjanvw
dat zand is rul en dan ga je snel graven. enigste wat afdoende helpt is de bandenspanning van de tank voldoende verlagen waardoor je minder trekkracht nodig ben en daardoor minder snel gaat graven extra fietswieltjes gaan hier weinig helpen om de reden die ik al eerder genoemd heb
arjanvw
@930triplemaaier Dat met die fietswieltjes ben ik helemaal met je eens, wat betreft het rulle zand niet. In dit geval (op deze foto) is duidelijk te zien de grond behoorlijk (be) vast gereden is. Ik schat de tank op 16m3. Hier kan ook een trekker voor van 160pk minder die 4 ton minder weegt... Volgens de eigenaar rijden ze al op lage bandenspanning, dus is dat niet het grootste probleem... ( Denk ik 😉 )
930triplemaaier
@arjanvw het kan wel vast gereden zijn maar dan heeft het nog niet direct zijn stevigheid terug als voordat het geploegd is.
Johanmulder
@930triplemaaier het is op de wendakker dichtbij de dam waar we er oprijden daarom is het vast gereden. De tank is 18m3. En op het veenland zijn we de pk's wel nodig. Het dubbellucht zou er op komen voor zode bemesten
+1
Molcon
@Johanmulder Welk merk banden heb je? De belaste straal in deze maat varieert namelijk enorm (895-980 mm). Normaliter zoeken wij de belaste straal op en nemen dan een band waarvan de belaste straal iets lager is dan de band aan de tractor. Aan wat voor koppelsysteem zat je te denken?
Johanmulder
Het koppelsysteem maakt niet zo heel veel uit, maar er zitten ook al wielgewichten in dus liever niet op de naaf, en het bandenmerk is trelleborg
930triplemaaier
@Johanmulder waarvoor heb je de wielgewichten?
Johanmulder
@930triplemaaier de wielgewichten zijn voor andere werkzaamheden, die halen we er wel af, maar de hartplaten laten we liever zitten
930triplemaaier
@Johanmulder oke
hoe hard staan de banden eigelijk?
Johanmulder
@930triplemaaier ligt er maar net aan wat voor werkzaamheden ermee worden uitgevoerd, veel straat werk dan staat hij hoger rond de 1,5 tot 1,8 en bij veel land werkzaamheden tussen de 0,8 en 1,2
+2
930triplemaaier
@Johanmulder hoe hard staan de banden dan als ie voor de mesttank staat?
je zou wel met 0,8 bar in de banden kunnen gaan rijden in combinatie met cultuurwielen maar bij zware werktuigen heb je de kans dat de cultuurwielen al op de velg lopen. Gevolg is dat je dan de banden al weerop moet pompen waardoor je voetprint weer af neemt waardoor het nut van de cultuurwielen ook weer af neemt
+3
valmet 605
Zit er lucht of water in de banden? Zet die trekker eerst op dieet. Als je dan met juiste bandenspanning en verstand gaat werken komt het vast goed.
Molcon
@Johanmulder Dan kom je op een bandenmaat als 320/90R54, 480/80R50 of 520/85R46 wat er met een snelspansysteem mooi naast zou passen.
Johanmulder
@Molcon heb je geen aanbiedingen van zoiets of een voorbeeld van een prijs indicatie
DANOONTJE POWERR
[quote="@Johanmulder" p="1437649"]heb je geen aanbiedingen van zoiets of een voorbeeld van een prijs indicatie
Ik zou zeggen, bel een bandenboer of speur anders Marktplaats af maar veel in die maat zal je gebruikt niet vinden.
930triplemaaier
@Molcon wel iets om rekening mee te houden is dat je nooit binnen de maximale breedte van 3.5 meter blijft.

Hoeveel ruimte adviseren jullie minimaal tussen de banden ivm het wangen van de banden?
+1
walker1
@930triplemaaier @Johanmulder volgens mij mag je niet breder als 3 meter breed op de openbare weg. Wil je breder dan mag het enkel als het ondeelbare lading is, dubbellucht is deelbaar, als oom agent lastig doet mag je de dubbellucht er af gooien en ze op het land er weer op schroeven. Met z'on grote trekker ga je met de standaardbanden al voorbij de 2,5 m breed. Met bredere banden ga je al gauw de 3 m. voorbij.
Ik zou zelf eerst eens gaan bezinnen of je op zo'n zware trekker wel echt die wielgewichten nodig hebt. En ook gaan afwegen of een bandendrukwisselsysteem een zinvolle investering is.
+1
Loeideutz
@walker1 tot 3 meter alleen zwaailamp. 3-3,25 simpele ontheffing. 3,25-3,50 moeilijke ontheffing, deelbare lading zal dan eraf moeten. Boven 3,50 zit je altijd met vergunningen en transportbegeleiding en van die toestanden.
930triplemaaier
@walker1 als je het zo maakt dat je gereedschap nodig bent wordt het al niet meer gezien als deelbaar
Molcon
@930triplemaaier sorry voor het late antwoord, vakantie...

Normaliter hanteren we 50 mm tussen de banden + 10% van de bandbreedte vanwege het uitwangen van de banden
hobbyboer
Quote Reactie van @Molcon:
10% van de bandbreedte vanwege het uitwangen van de banden

10% van de breedste band?
Of 10% van beide banden?
Molcon
@hobbyboer 10% van beide banden
Loeideutz
@Molcon Van welke druk in de band gaat U dan uit? Een voorbeeld, 600 band op de tractor, 300 op de dubbellucht, maakt 50+60+30=150 mm. Die banden moeten dan wel heel erg uitwangen wil dit ooit aan elkaar komen.
DANOONTJE POWERR
@Loeideutz 50 + 60 + 30 = 150? 😜

Maar wat betreft de tussenafstand lijkt het mij ook veel te veel. 10 cm is zat in dit geval.
+1
Loeideutz
@DANOONTJE POWERR Sorry. Sorry. Sorry. In mijn enthousiasme heb ik me helemaal verteld. Het moet natuurlijk 140 zijn. Maar persoonlijk vind ik zelfs 10 cm al veel. Ik heb zelf tweemaal 16.9 langs elkaar zitten met nauwelijks 5 cm ertussen. Al moet ik daar bij vertellen dat de druk in de band ongetwijfeld veel te hoog zal zijn volgens sommigen hier.
+1
Molcon
@Loeideutz Dan gaan we uit van de laagst mogelijke druk, m.a.w. de situatie waarbij de banden het dichtst bij elkaar komen. De minimale tussenafstand proberen we op 50 mm te houden zodat er weinig, liefst niets, tussen de banden kan blijven zitten. Dit is een vuistregel die we vooral hanteren met brede banden, heilig is deze natuurlijk niet.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 936 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
37
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0