GPS kilveren: Optimale afwatering met behoud van bouwvoor

Een optimale afwatering van percelen is belangrijker dan ooit door de toenemende weersextremen. Investeren in de afwatering van uw percelen is als een verzekeringspremie en loont zodra u getroffen wordt door extreme regenval. Te vaak wordt gedacht dat je met kilveren de hele bouwvoor overhoop haalt, maar dankzij toepassing van RTK-GPS in combinatie met OptiSurface 3D ontwerpsoftware is dit verledentijd.

Deel dit topic

Reacties

Siete
Zijn er hier mensen die zelf ervaring hebben met het kilveren op GPS? Dus niet er wel eens naast gezeten, naar er echt zelf mee werken? Het zei Field Level 2 van Trimble of I-Grade van John Deere of wat voor merk dan ook?
Ben wel nieuwsgierig naar welke ervaringen men heeft en hoe uitgebreid de pakketten zijn waar men mee werkt.

Mvg,

Siete
Favorit614
Wat is er dan mis mee met een afschot laser?
die doet in mijn ogen het zelfde
atlaspower
Kilver al jaren op afschot met laser, of dubbel afschot werkt ook super met laser, en een stuk nauwkeuriger als GPS daar zit toch wel 1 of meer cmtje tussen, ook is de snelheid als ik naar kranen kijk die GPS hebben erg traag, en zetten ze af en toe de bak stil om te kijken of ze goed zitten, als je dat met kilveren ook moet doen ? en ga maar eens nutteloos een cm weg kilveren, als ik mijn ontvanger een cm verzet is mijn bak zo vol 😃, en een beetje ervaren kilver meneer weet na een keer over de hoek gereden te hebben wel hoe de hoek erbij ligt qwa hoogtes
mdoornekamp
@atlaspower voordeel van gps en inmeten is dat je van te voren weet waar je evt eerst met een kraan bij moet om je teelaarde te behouden.

Inmeten kun je trouwens ook met de laser doen ........
Siete
@atlaspower Laser werkt ook zeker mooi. Maar als je bijv in akker land zit (met greppels en bijv akkers van 40m) dan schijnt er ook software te krijgen te zijn waarmee je dan ook uit de voeten kunt.
Met laser zal dat lastiger gaan lijkt me?
De reactie snelheid is bij de kilverbakken groter dan bij de kranen. Je moet er om denken dat je een systeem neemt met een hogere frequentie snelheid. Deze sturen meerdere signalen per tijds eenheid waardoor hij sneller reageerd. Dit gaat dan tijdens het rijden over het perceel en hoef je dus niet stil te staan.
RobinBos
@atlaspower Een laser houdt geen rekening met bolling van de aarde. Waar je denkt het perceel vlak af te leveren creëer je in werkelijkheid eigenlijk een soort badkuip. Natuurlijk kun je werken met een afschot om dit te voorkomen, maar het afschot wat je in gedachten hebt is altijd minder als je de bolling van de aarde vergeet. Daarnaast is een laser enkel nauwkeurig als je dichtbij blijft, ben je 50 meter weg dan neemt de nauwkeurigheid al heel snel af. Ook verzetten van een laster komt de nauwkeurigheid niet ten goede. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat we allemaal massaal de laser in moeten ruilen voor een GPS gestuurd systeem, laser doet het ook prima, precies zoals je zegt. Maar GPS biedt meer mogelijkheden als je je puur concentreert op kilverwerk in de agrarische sector. In het straatwerk en onder dak ben je met laser weer beter af.
DANOONTJE POWERR
@RobinBos
De bolling van de aarde is bijna 8 cm per kilometer dus daar kan je met een afschot makkelijk onder blijven.
Fast Eddy
Om een perceel af te poetsen zal het wel werken. Maar anders is het toch een kwestie van ervaring. Het goedkoopste en nauwkeurigste is de laser nog altijd.
+1
hoest
@Fast Eddy
Het goedkoopste is een goede chauffeur , daar kan geen gps of laser tegenop
+1
wierenga
Gps heeft toch ook voordelen ten op zichte van de lazer, of ben ik te optimistisch?
Fast Eddy
@wierenga

GPS voordelen: iedereen kan kilveren, je steekt een usb stick in het scherm en klaar is Kees.
Als het mistig is kan je kilveren.
Gps is niet wind gevoelig.

Nadelen: schaduwwerking onder de bomen heb je slecht ontvangst, waardoor de bak onrustig wordt.
Als het netwerk eruit ligt kan je niks.
Duurder in aanschaf.
Je moet eerst alle hoogtes en laagtes met gps inmeten.
Siete
@Fast Eddy
Om even advocaat vd duivel te spelen...
Met extreem stoffige omstandigheden kun je ook doorwerken met GPS.
Niet iedereen kan Kilveren. Je moet wel zelf idee hebben van verschillende grond soorten/ grond lagen bijvoorbeeld.
Als je met een laser wilt kilveren worden (in mijn ervaring) de percelen eerst ook opgemeten. Dus dat verschil valt al weg.
Fast Eddy
@Siete

Daar heb je gelijk in. In het stof wil het ook.
Wat ik bedoel met het opmeten is, dat je voor gps ook weer een apart instrument met bij behorend programma van een paar duizend euro moet hebben. Terwijl een handontvanger en schuifbaak rond de €500,- zitten. De laser heb je al voor het kilveren.
Siete
@Fast Eddy Dat is niet helemaal waar. Je kunt dezelfde ontvanger en beeldscherm (daar zit in feite je software in) gebruiken voor het opmeten als voor het kilveren. Dat opmeten kan zowel met de trekker of met een quad, auto of wat dan ook. Heb verscheidenen vertegenwoordigers gesproken van verschillende merken en dit was elke keer hetzelfde verhaal.
Pascal
@Fast Eddy
Hoogtes worden automatisch geregistreerd tijdens het land bewerken. Dus voordat je het perceel op de kop zet kun je met een bewerking ervoor alles al in kaart zetten. Tenminste dat is bij het systeem wat ik gebruik wel zo (SBG)
+1
volvo430
Behalve afwatering zou opwatering afgelopen seizoen ook niet verkeerd zijn geweest...
wierenga
Wat mij een voordeel van gps lijkt, is dat je het land met gps in ieder gewenst profiel kunt wegleggen. Bijvoorbeeld de kanten extra afschot geven. Dit is met de lazer moeilijk lijkt mij. Of zit ik er naast?
Fast Eddy
@wierenga

Met een dubbelafschot laser kom je een heel eind. Alleen je moet hem een keer draaien om de andere kant te doen.
Siete
@wierenga Je kunt met een laser ook extra afschot bij de kanten geven als je wilt. Als je een schuifbare mast hebt kun je die op je scherm op en neer schuiven.
Je zou dus kunnen zeggen dat je bij de sloot net iets onder het peil gaat zitten. Je zet je bak daar iets dieper dan de rest van je veld dus.
Of bedoel je dit niet?
wierenga
@Siete ja dat is indd wat ik bedoel. Zo als jij uitlegd met de lazer, dat kan natuurlijk ook. Is het ook nog een voordeel van gps, dat je het profiel van dat bepaalde stuk, zo weer terug kan halen uit je gps?
Siete
@wierenga Die vraag is dus ook o.a. waar ik nieuwsgierig naar ben. Daarom was ik wel nieuwsgierig naar de meningen en ervaringen van mensen die er al een hele poos mee werken.
RobinBos
@Siete Op onderstaande website kun je wat meer informatie vinden over een systeem wat te koppelen is met het gps systeem waar je mee werkt. Er draaien een aantal loonwerkers in NL met dit systeem, ik kan wel even informeren naar contact gegevens van deze loonwerkers.
t3rra.nl/
Siete
@RobinBos
Zal die link eens bekijken. Bedankt voor de info iig!!

Mvg,

Siete
atlaspower
Je hoef echt niet te schuiven met je mast of je laser om te draaien,om andere instellingen qwa hoogte te krijgen, ik regel zelf alles vanuit de trekker, kan zo via de afstands bediening de laser programmeren, afschot, wind gevoeligheid, laser uitzetten, aanzetten accu, etc etc, ook kan je ten alle tijden zo op je afstandbedienings display alle waardes aflezen hoe de laser staat ingesteld,, tegenwoordig Is een laser echt veel uitgebreider als een 10 tal jaren terug, je hoef je trekker dus echt niet uit, en kan op afstand alles regelen, ook kan de bestuurings kast in de trekker berekenen hoe de hoek qwa hoogte licht na een rondje rondrijden,,

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden gps , verledentijd , kilveren en investeren geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
24
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0