Illustratie van:

Onbekend allerlei - verf hammerit

Ik ben bezig met een palletvork te spuiten alleen heb ik voor de grondlaag hammerit verf en daar staat er op dat het moet worden afgelengd met hammerit verduner, maar nu heb ik dat spul niet maar ik heb wel -aceton,-white spirit,- en synthetische verfverdunner

Deel dit topic

Reacties

Fendttrisixfan
Welk product kan ik er dan het best voor gebruiken ??
maikwolsink
Ik heb laats mijn trekker gespoten we hebben gewoon verdunt met terpetine gaat mooi
IH-Kees
Idd terpetine werkt prima, wasbenzine minder goed d8 ik.
Fendttrisixfan
Terpentine heb ik niet 😞 alleen maar -aceton,-white spirit,- en synthetische verfverdunner
CaseCS130
Volgens de site van Hammerite kan het alleen met hun verdunner: hammerite.be/nl/products/…
Maar goed dat kan ook een verkooppraatje zijn, staat niet bij wat er in die verdunner zit.
Valtra-Fordpower
Gewoon met wasbenzine(=beter dan terpetine!)
Dat het alleen met hun verdunner kan is gewon verkoop onzin... 😉
Fendttrisixfan
En wat verstaan jullie onder wasbenzine
Valtra-Fordpower
Zoals de naam al zegt.

White spirit staat gelijk aan terpetine dacht ik. 😉
Fendttrisixfan
En waarom zou wasbenzine beter zijn dan terpentine ??
TurnMeLoose
Vervliegt beter
Valtra-Fordpower
Verf en verf technieken.- Reinigingsmiddelen.

------------------------------------------------------- -------------------------

Dikwijls wordt de naam terpentine gebruikt waar men feitelijk white-spirit mee wordt bedoelt en visa versa. Om die spraak verwarring even uit de wereld te helpen.

Hier het verschil tussen terpentine, terpentijn, white spirit, wasbenzine en aceton.

Terpentijn tegenover terpentine .
Terpentijnolie is ten opzichte van het aardolieproduct terpentine vrij kostbaar. Daarom wordt voor het schoonmaken vankwasten meestal terpentine gebruikt. Terpentijn heeft een groter oplossend vermogen en kan Damarhars oplossen. Vaak wordt beweerd dat terpentijn een sterkere verffilm achterlaat dan terpentine, maar dat lijkt een onbewezen vooroordeel.
Terpentijn en terpentine lijken uiterlijk veel op elkaar, beide zijn het dunne kleurloze vloeistoffen. De geur van terpentijn is echter harsachtig; die van terpentine lijkt wat meer op benzine.
Kunstschilders vinden terpentijn over het algemeen lekker ruiken, maar dat is verraderlijk: in feite is terpentijn giftiger dan terpentine. Er bestaat ook een reukloos terpentijnsubstituut, in wezen niets anders dan terpentine waar de meest schadelijke stoffen uit verwijderd zijn tot het minimum dat nog een effectief oplossend vermogen heeft, dat minder giftig i
Terpentijnolie of terpentine gebruik je voor het verdunnen van olieverf uit tubes. Niet de olieverf die je bij een verfhandel vind.

White spirit is een kleurloze, heldere en niet-visceuze vloeistof met een typische kerosine-achtige geur. Het wordt gebruikt als verdunner of oplosmiddel in verf, vernis, lak, asfaltproducten, als ontvetter en als oplosmiddel bij extractiebewerkingen. Een andere naam voor white spirit is "kunstterpentijn", waarmee aangegeven wordt dat het ongeveer hetzelfde gebruik kent als terpentijn.
White spirit is een mengsel van verzadigde alifatische - ketenvormige - en alicyclische - ringvormige - koolwaterstoffen met 7 tot 12 koolstofatomen, en met een maximum gehalte van 25% aan alkyl-aromatische koolwaterstoffen (C7-C12). De gemiddelde moleculaire massa is ca. 150. Het wordt bekomen als een destillatiefractie van aardolie die een kookpunt heeft tussen ongeveer 140 en 200 °C, waarbij deze fractie eventueel nog een nabewerking ondergaat (bijvoorbeeld zwavelverwijdering). Deze fractie wordt aangeduid als "solvent-nafta" ("white spirit" is in feite een merknaam).
Een analoog product is "Stoddard-solvent", wat omschreven wordt als een kleurloos, geraffineerd petroleumdestillaat dat geen ranzige of onaangename geur heeft en dat kookt in het gebied tussen ongeveer 300°F en 400°F.
Merknamen zijn o.a. Varsol, Exxcol, Hydrosol, Shellsol, Solvesso, White Spirit .
JE kan het dus gebruiken voor het verdunnen van je enamel verf of olieverf uit de verfhandel.

Wasbenzine is een oplosmiddel, voor ontvetten en schoonmaken. Het bestaat uit verzadigde koolwaterstoffen (KWS), met 5 tot 15 koolstofatomen, bijvoorbeeld C7H16.
De naam wasbenzine geeft aan dat er ook mee gewassen kan worden. Het middel is daadwerkelijk gebruikt om kleding mee te wassen. Dit was een gevaarlijk karwei, vanwege de brandbaarheid van wasbenzine.
Wasbenzine is minder schadelijk dan thinner of terpentine. Wasbenzine is ook een verdunner en een reinigingsmiddel. Het wordt ook gebruikt als aanstekerbenzine.
Wasbenzine kan je ook gebruiken als verdunner voor je verf voor de airbrush. het is minder hinderlijk van reuk bij het spuiten.

Thinner is een organisch oplosmiddel voor verven op oliebasis. Het bestaat uit een mengsel van vluchtige organische stoffen, waarvan tolueen of xyleen meestal de voornaamste is (> 50%), met daarnaast o.a. methylisobutylketon, isopropylalcohol, aceton, isobutylalcohol en butanon. De exacte samenstelling wisselt met de fabrikant.

ORGINELE BRON: users.pandora.be/beagle-one/NL/…
BRON: chemieforum.nl/forum/index.php/…
Fendttrisixfan
Denk dat ik white spirit ga in gooien en bij de laklaag MOET het met white spirit afgelengd worden

@V-F jij kan wel vlug typen 😃
Valtra-Fordpower
Vond ik ook! 😃
Fendttrisixfan
Heeft er trouwens niemand belang bij een palletvork in Fendt kleuren 😃
KHD Deutz-Fahr
In het Engels wordt terpentine white spirit genoemd.

Bron wikipedia.

nl.wikipedia.org/wiki/…
KHD Deutz-Fahr
LAKVERVEN:

1. waterbasis (acrylverf) transparant of dekkend
2. terpentinebasis (alkydverf) transparant of dekkend
3. thinnerbasis (epoxyverf) transparant of dekkend
4. terpentijnbasis (lijnolieverf) transparant of dekkend
KHD Deutz-Fahr
Ik vind hammerite veel te duur. Ze adverteren met: direct over roest zonder grondverf of primer.

Tuurlijk meteen over roest, kun je over een paar jaar weer gaan verven. Schoon metaal is en blijft het beste daar kan geen hammerite tegen op!
Fendttrisixfan
Wrijf ook wel het roest eraf hoor 😃 maar is gewoon pot die we nog staan hebben, is niet bewust voor dat merk gekozen hoor
KHD Deutz-Fahr
Vergeet niet te ontvetten, anders kun je ook weer opnieuw 😃.
KHD Deutz-Fahr
Standaard beun bouwmarkt spul dat hammerite 😃.
Valtra-Fordpower
Hammerite heeft een slechte prijs/kwaliteit verhouding..
old man jose
Op hammerite kun je bijna geen andere verf over spuiten
Fendttrisixfan
En waarom dan niet old man jose
KHD Deutz-Fahr
Hammerite bevat deels een soort roest omvormer, het pakt de roest eigenlijk meer in, dan het omzet.

Fendttrisixfan - 1 uur geleden
en waarom dan niet old man jose

KHD: In hammerite zit veel zink en fosfaat. Op zich is dat geen slechte eigenschap, fosfaat trekt in het metaal (goede hechting), en zink is een non-ferro metaal dat erg goed tegen weersinvloeden en roest beschermt. Gewone verf hecht slecht op non-ferro metalen. Bijvoorbeeld galvaniseert staal, daar hecht gewone verf slecht op. Behalve als je met hele dikke lagen gaat werken, maar dan ziet het er niet meer uit, en dat kost veel te veel verf. Dus als ze galvaniseert staal een kleur willen geven, of nog extra willen beschermen, word het meestal gepoedercoat, en poedercoating is een hele dikke coating.

Waarom gewone verf slecht op non-ferro metalen hecht weet ik ook niet. Wat ik wel weet is dat er speciale primers (grondverven) zijn die je kunt gebruiken over non-ferro metalen.
Nota bene Hammerite zelf bied zo n non ferro primer aan:
hammerite.nl/pages/producten/…
massey8690
We verven hier heel veel met hammerite, zo over roest zou ik niet doen, maar de verf is goed "hamerslag" bestendig, we verven het hier alleen met de kwast, lijkt me aardig taai spul voor in de verfspuit 😉
Valtra-Fordpower
Hammerite zegt dat het spuitbaar is, maar dan denderd de kwaliteit achteruit! :|
old man jose
Hammerite hecht heel slecht op andere verf
Fendttrisixfan
En hecht andere verf dan ook slecht op hammerite als hammerite grondlaag is ???
TomopSame
Pff, Hammerite is de grootste vuiligheid waar ik al mee gewerkt heb. Wij spuiten elk jaar onze stal uit en verven dan de onderste 50 cm van de constructie, heb dat 2 keer met hammerite gedaan, één keer snel snel opgeschuurd en één keer zeer goed opgeschuurd. Het resultaat was 2 keer hetzelfde, het roest dramatisch snel onder de verf verder. Op het eerste zicht leek het of er niks aan de hand was tot je er een tik met een hamer ophaf, de brokken roest vielen er gewoon af.
KHD Deutz-Fahr
Fendttrisixfan - 5 uur geleden
en hecht andere verf dan ook slecht op hammerite als hammerite grondlaag is ???

KHD: Als je hammerite grondverf hebt gebruikt moet je ook hammerite aflak gebruiken anders hecht het niet goed. Volgens mij hebben ze geen hammerite in Fendt kleur 😃. Hammerite grondverf in combinatie met bijvoorbeeld gewone sparex "Fendt" verf, dat is geen goede combinatie.
KHD Deutz-Fahr
@massey
lijkt me aardig taai spul voor in de verfspuit 😉

KHD: Het is idd hele dikke meuk dat hammerite.
Hammerite over los zittende roest kan natuurlijk al helemaal niet, maar volgens de fabrikant moet oppervlakkige roest geen probleem zijn voor Hammerite.
Fendttrisixfan
Momenteel zit grondverf erop en we gaan palletvork waarschijnlijk verkopen dus zal hem nog niet in kleur spuiten kan ik dan doen naar de wens van de klant 😃

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Onbekend allerlei ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
32
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
8.163