Kostprijs per uur berekenen trekker met machine

Hoe bereken je de kostprijs van een trekker met of zonder machine per uur

Deel dit topic

Reacties

walker1
Alle kosten per jaar optellen en door het aantal gemaakte uren delen.
Dus brandstof, onderhoud, reparaties, verzekering, afschrijving.
+1
selten
@walker1
Je onderpand, uurtarief....
Ik zou eerst splitsen in vaste kosten, en variabele kosten.
Vaste kosten heb je altijd, die lopen door maakt niet uit of je werkt of niet. Variabel loopt mee bij meer werk...

Dan kun je dit mooi in een excelbestand uitplotten, tegen wat jij denkt dat je kunt vragen, dan zie je bij hoeveel uur je break even ligt.
walker1
@selten bij een lease trekker is het makkelijker. Leasebedrijf + brandstof delen Door de uren.
selten
@walker1
Dan heb je je onderpand nog niet meegenomen. Immers je locatie kost even goed geld... Stroom, verwarming, eten en drinken... Dit betaald een baas normaal ook...

Mooiste aan deze manier van rekenen, is dat je erachter komt, massa = kassa.
Bijvoorbeeld: Je hakselt 300ha mais en 500 ha gras per jaar. Je moet toch de machine onderhouden en vervangen, per ha schrijf je daar 50€ voor.
Je hakselt 1000ha mais en 1500ha gras. Onderhoud is maar deels afhankelijk van gebruik. Daarbij meer ha maar jongere machine schrijft vaak minder af. Jong gebruikt is immers meer vraag naar. Stel je bespaard op deze kosten 10%. Heb je 5€ per hectare minder onkosten... Bespaard bijvoorbeeld 12500€ ten opzichte van je concurrent. (berekend op fictieve getallen).

Bij onderhoud reken ik slijtage, ombouwkosten, e.d...
Ritchie
@selten

Wat bedoel je met onderpand? Rente?
selten
@Ritchie
Rentepercentages, onroerend goed en al dat soort kosten.
+1
basjohndeere
Hier kan je ook kostprijs berekenen
deloonwerkdokter.nl/kostprijsberekening.php/…
+1
fastrac3155
@basjohndeere hebben hier ooit een stageloper gehad die de uurtarieven via het cumela model moest berekenen, als je die tarieven gaat hanteren dan ben je binnen een jaar failliet omdat je nergens meer hoeft te komen, kwamen voor een 150pk trekker al op een uurtarief van 67 euro per uur
selten
@fastrac3155
Voorcalculatie neem ik aan?
Ooit nog een nacalculatie gedaan? Bijv. Uren van 1 tractor bijhouden, brandstofverbruik, nuttige bedrijfsuren, rijuren, man personeel die alleen op die tractor rijdt, onderhoud, afschrijving, bandenslijtage, verzekering, schades...
+5
fastrac3155
@selten er is zo'n model van cumela wat je volgens de geleerden op de scholen moet hanteren, ik probeerde meer duidelijk te maken dat het betreffende model totaal niet matcht met de praktijk, elke kleuter snapt dat je voor alleen een trekker van 150 pk niet hetzelfde kunt tellen als een mobiele kraan met rototilt en alle bijbehorende accessoires.

Precies tot op de cent heb ik het nooit uitgerekend, maar aan het banksaldo te zien, zitten we nog niet zo slecht met de uur prijzen, mr als je globaal de kosten en dergelijke telt en kijkt naar wat je omgeving vraagt, dan kom je een heel eind in de goede richting, prijsduikers hebben we hier al verschillende gehad maar hielden het allemaal niet lang vol, gewoon een beetje kijken naar je omgeving en niet tot de laatste cent gaan uit tellen, wordt je alleen maar pessimistisch van.
basjohndeere
@fastrac3155
Ja de procenten waarmee wordt gerekend kom je in de praktijk niet mee weg, dan kom je de dam niet af met de machines . Maar je kan zo'n model wel als opzet gebruiken en dan de procenten wat verlagen zodat je een realistische prijs krijgt
+1
simon
Wat je verdient met de trekker opt einde vant jaar is een set versleten banden.
Johndeere85
@simon + 1 hahaha

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
13
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0