"Strontklus" voor Winsumer brandweer

Onderdendam - De brandweer van Winsum moest woensdag omstreeks het middaguur wel voor een bijzonder nare klus uitrukken. Op het terrein van Agrarische unie aan de Winsumerweg in Onderdendam stond een verstopte giertank.
Iets onderin de tankwagen zorgde ervoor dat er niks meer uit kwam. Aangezien de eigenaar niet over perslucht beschikte, werd de brandweer gealarmeerd. In de tank zaten verschillende gevaarlijke gassen. Met perslucht op werd de tank leeg gemaakt, en schoongespoten. Aangekoekt bezinksel zorgde ervoor dat de boel dicht slibte. Nadat alles weer open was, kon de brandweer terug naar Winsum.

Deel dit topic

Reacties

eppo
Waarom dacht ik meteen al aan ungersma toen de titel las. hoe krijgen ze het voorelkaar.
Jb26
Haha wist niet dat de brandweer daar voor kwam! is toch geen noodgeval of een levensgevaarlijke bedreiging.
Zal ik de volgende keer ook maar doen!
john deere 7810
Sommige mensen kennen geen schoonmaken 😃
fendt-412
Uurtje factuurtje denk ik 😛

Denk dat de brandweer liever komt om het los te maken dan om iemand eruit te vissen die zo dom was om zonder perslucht erin is gegaan.

Er zit vanalles in de mest, en je vindt alles terug. Wanneer stroomsnelheid van de mest hoog genoeg is komt er ook wel zware prut mee, of even op het laatst een tank water erdoor met de slang op de bodem waardoor je riet en bagger opzuigt 😛
cih1056xl
@eppo
zijn dat zulke prutsers dan? 😃
en t is idd beter om het te laten doen als je zelf het spul dr niet voor heb
anders kenne ze jou uit de tank gaan vissen 😃
eppo
@ 1056 geen prutsers maar ze hebben wel eens van die dingen die niet hadden gehoeven
Boerenjongen16
Pruters 😛 .
Koe
Tja hier doe je niks aan toch?

Wel weer reclame dit :lol: maar hoe moet het anders dan? weer een dooie?

Volgende keer de tank ff doorspoelen met water elke dag 😃
cih1056xl
Haha oke op die manier 😃
farmnico
Wie gaat er in jongens. niet alle maal te gelijk hahaha.
walker1
Belachelijk dat de brandweer dit doet. de brandweer is er om te helpen bij ongelukken, brand, etc. niet om verstopingen aan de giertank op te lossen.
als de eigenaar geen perslucht heeft dan moet hij maar iemand inhuren die dat wel heeft of een persluchtset aanschaffen en anders de boel op een andere manier oplossen.
wij hebben ook wel eens een laag bezinksel in de tank gehad. gewoon achterkant losgedraaid, dagje laten uitdampen en daarna gewoon de zooi er uit geschept.
Valtra-Fordpower
Factuur komt wel hoor, die komt echt niet voor noppes... Zo blijven de mannen tenminste inzetbaar 😛
walker1
Leuk factuurtje.
op een tankautospuit zitten 6 man en die tellen zeker 1 uur per man.
dan komen er nog de nodige schoonmaakkosten bij, hervullen van de persluchtflessen.
Valtra-Fordpower
En dan nog, als ze de brandweer bellen en die gaan akkoord, Whats the big deal? 😉
walker1
Maar in principe komt de brandweer altijd gratis, maar of ze dit ook gratis doen, is tenslotte geen brand of ongeval waarbij perse brandweer inzet noodzakelijk is.
de bevelvoerder had gewoon tegen die loonwerker kunnen zeggen, jammer vriend, maar jij belt maar lekker een bedrijf op die de ontstopping kan verhelpen en de groeten maar weer.
walker1
Het is ook nog zo dat de brandweer nu eigenlijk een bedrijf wat dit ook had kunnen doen benadeeld.
Koe
In principe is dit voor het mech. bedrijf toch? Want die zijn ingehuurd om de boel te ontstoppen?
fendt-412
Dit kan ook tevens een oefening zijn.
Nooit verkeerd om je apparatuur eens te testen wanneer er geen nood aan de man is.

Boer hier uit de buurt had ook eens iets in zn put, heeft de brandweer gebeld, als ze eens wouden oefenen kon het wel bij hem. Hebben ze toen maar eens gedaan.

Wat denk je dat zij doen frederik? Je kunt er wel vanuit gaan dat ze de rekening doorsturen 😛
Hoekstraj
Beter een duport tank kopen die drukt alles er wel door 😃
Koe
Volgende keer wat gootsteenontstopper erdoor
walker1
Maar ja de vrijwillige brandweer in een dorpje is meestal niet zo moeilijk, ik weet zeker dat als je met een beroepskorps te maken had gehad die weer meteen omgedraaid waren en je ook nog kans maakte op een rekening voor het onodig alarmeren van de brandweer.
mf gek
Doen die lui bij winsum in de buurt ook wat ja 😃
DETAIL_MAN
Nou ik weet heel zeker dat de brandweer dit liever doet dan dat ze er een lijk uit moeten halen, en dit is gewoon het grote nadeel van een vakuum tank, als je een wormpomp/ verdringer pomp hebt heb je hier geen last van omdat die de mest rond spoelt als de drieweg kraan of klep dicht staat en de pomp loopt
JD 6110
Hmm,de gierkar verstopt? haha der zal vast wel een opening zijn waardoor de stront der weer uitkan.. en denk trouwens ook wel dat de meeste zich er mee redden met een klein verstoppinkje. 😃
Of koop een goeie tank. 😄
larsje
Wat een schijt werk
massey8690
Zit er tegenwoordig geen mangat op de uitgang van die bemestertanks ofzo? vin het een beetje overdreven, 1 keer water opzuigen via dat gat en dan weer uitblazen en klaar is kees (natuurlijk wel met het een en ander sleutelwerk lijkt me)
fendt-412
Hoe komt die brandweer er anders in dan?
Mangat zit boven.

Water erin zal wel weinig helpen, want die rommel zit voor de uitlaat. Is een buis die net boven de bodem hangt denk ik. Zodat de laatste mest ook omhoog gaat. Als daar prut omheen zit kun je niets beginnen. Je kunt water opzuigen en via de zuigarm weer lossen, alleen hoeveel verder kom je dan? er blijft altijd wat zwaar materiaal zitten dat je met een paar weken weer tegenkomt en gaat opstropen. Kun je het beter in een keer goed doen.

Er zal vast wel geen makkelijkere oplossing zijn geweest. Ben ook wel benieuwd wat er allemaal inzat 😛
fendtjuh
Bijzonder verhaal 😛

Brandweer zal vast niet voor niets komen, maar denk niet dat er een dikke rekening komt, zullen misschien wat onkosten moeten betalen.

En ja, bedrijf had geen perslucht tot de beschikking, is wel specialistenwerk, zo'n tank inkruipen lijkt me zo, doe je niet even met een compressor op je rug ofzo 😛
Koe
Compressor op de rug lijkt me sowieso niet alles.... :lol:
fendt-412
Zonder zon fles op je rug die tank in is al moeilijk.
Er zit ook geen trappetje in denk ik.
Ben twee keer in de melktank geklommen omdat er wat rommel op de wand zat. Je kunt jezelf helemaal niet optrekken omdat je niet genoeg ruimte naast je hebt. Zon tank is nog groter in doorsnede.
fendtjuh
Alstie maar klein genoeg is frederik :lol:

Och melktank wil nog wel, m'n pa gaat er ook wel 'ns in als het kiemgetal ineens heel erg omhoog vliegt 😛

Lijkt me niks in zo'n mesttank door zo'n klein gat, maarja, daarvoor ben je een stoere brandweerman 😃
fendt-412
Hebben hier wel eens een klont gehad van 10x10. Dat metaal is nu ook wat ruw omdat het ingevreten in.
Gaat de laatste tijd gelukkig goed.

Wordt er ook niet makkelijker op dat het plafond bij ons 30cm boven de deksel zit. Moet je aardig lenig zijn om je benen eruit te krijgen 😛
fendtjuh
Das een beste klont dan, gratis boter :lol:

Haha hier ist ook krap maar lukt opzich wel.
Hebben hier toen wel wat problemen gehad omdat er geen lange pijp vanaf de vulopening vanaf de melkstal zat naar de onderkant van de tank. De eerste malen kletterde het dan naar beneden en ging het aan de zijkant zitten, werd vettig en dan weet je het wel. Iedere x gezeur totdat we erachter kwamen dat het daar aan lag.
fendt-412
Melk valt er hier ook in, nooit geen problemen daarmee gehad.
Zijn alleen wel van die dingen waarvan de oorzaak niet te vinden valt. Denk je dat die hele spoeling van geen kant deugt.

Het was onderhand al schimmelkaas denk ik 😛
Hele klont bacterien. Spoeling deed het niet goed, wanneer er een keer een beetje blijft zitten koekt het steeds verder aan. Dan gaat het goed totdat het loskomt. Was toen ook direct goed mis 😛
fendtjuh
Tja idd, ineens vliegt het kiemgetal omhoog omda thet is losgeschoten, hebben wel 'ns halve melkstal losgetrokken 😛

Vorig jaar bij een boer was de melk in de vaccumleidingen in/boven de melkstal gelopen doordat er een afsluiter niet goed werkte ofzo, werkelijk alles onder de melk/boter, stinken, niet normaal meer 😛
fendt-412
Was ook een boer die de kranen niet goed had gezet met spoelen. De vacuumpomp zoog dus alles op...
Hele erf onder het water bij de luchtafvoer. Pomp zat vol, alle leidingen zaten vol. Ook de pulsators enzo. Heb je ook wel werk tot de volgende melkbeurt om alles klaar te krijgen. Scheelt wel dat ditsoort dingen je maar eenmalig overkomen 😛
fendtjuh
Nouja dat was hier dus precies hetzelfde, alles zat melk in, en het dan raar vinden dat het kiemgetal toch zo hoog was 😃, verschrikkelijk wat een gruwelijke bende.

Haha ja das waar, al he bje het vaak niet meteen door.
Og ja dat is wat, wij hebben gelukkig een vat er tussen(voor het spoelen), als je opeens een straaltje water op je kop voelt als je de melkput inloopt weet je weer hoe laat het is 😉
Siebenga
Walker niet zo opgefokt.. ook dit si wel weer een goede oefening

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
40
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
1