Illustratie van:

Ford 3000 - Hef gaat niet helemaal omhoog

Ik heb 2 weken terug een ford 3000 gekocht en ben er achter gekomen dat de hef maar tot de helft omhoog gaat. Als ik de hendel in de hoogste stand zet gaat die maar tot de helft. Ik kan hem met de hand wel omhoog duwen maar blijft dan niet boven.
Olie zit er wel genoeg in. Verder ben ik nog niet zo thuis met de trekkers dit is namelijk mijn eerste aankoop. Hopelijk kan iemand mij vertellen/uitleggen wat ik moet doen.

Deel dit topic

Reacties

jammermaarhelaas
Wat is het verschil in hefhoogte, gemeten aan de hefkogels (die kogels waar je het werktuig aan koppelt) tussen hef-hendel geheel omlaag en hef-hendel geheel omhoog (dus zo ver mogelijk) ?

Mijn Ford 2600 heeft een slag van ca. 55 cm (kan 1 of 2 cm verschillen, heb niet exact gemeten), een normaal functionerende 3000 zal daar ook dicht bij zitten.

Ook wanneer de hef normaal functioneert kunnen de trekstangen (zo heten die stalen latten waar de hefkogels in zitten) met de hand nog verder omhoog getild worden.

Hoe heb je geconstateerd dat er voldoende olie in de achterbrug zat?
Dennis92
@jammermaarhelaas als de hef hendel omlaag staan is het 3 cm en met de hefhendel omhoog 33 cm ik heb rechts een boutje met sleuteltje 10 los gedraaid en toen kwam er olie uit. Kan het zijn dat er teveel olie inzit? Ik weet ook niet wat voor olie dit precies is. Ik heb hem namelijk niet gevuld

(klik om te vergroten)

Hef omlaag

(klik om te vergroten)

Hof omhoog
jammermaarhelaas
Oke. Deze hefhoogte is inderdaad veel te klein.
Ter indicatie: bij mijn 2600 is het heftraject onderin 28 cm van de grond en bovenin 83 cm van de grond.

Het peilboutje heeft (origineel) een vierkante kop (sleutelwijdte bijna 10mm), en zit aan de rechterkant opzij van de achterbrug, net even boven de treeplank. Peil zal dus wel goed zijn.
Dat teveel olie de oorzaak zou zijn lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk.

Olie die erin kan is een UTTO (universal tractor transmission oil), deze is feitelijk overgespecificeerd (is een universele olie voor transmissie, hydrauliek, oliebad remmen, lamellen koppelingen, maar niet voor de motor), maar wel net zo handig, je kunt hem ook in de versnellingsbak gebruiken (apart compartiment).

Wat je nog zou kunnen proberen is de hendel voor positie en trekkrachtregeling te verzetten. Deze zit rechts naast het hefdeksel, onder de stoel, ongeveer 12 cm. lang. Horzontaal is trekkrachtregeling en omhoog gericht is positieregeling. Als alles goed functioneert gaat de hef in beide posities geheel omhoog als de hef-hendel geheel omhoog staat. Misschien maakt het bij jou enig verschil, is altijd even de moeite van het proberen waard.

Reageert de hef op de hef-hendel ongeacht in welke positie deze staat, dus onderin, halfweg en bovenin? Of alleen in een gedeelte van de slag van de hef- hendel?
sassinga
@Dennis92 Je zult het hef deksel eraf moeten halen. de pen op de foto bij de pijl is waarschijnlijk bijna door gesleten. Pen verkrijgbaar bij New Holland dealer.

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Ford 3000 en hebben de trefwoorden hydrauliek , hef en brug geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!