Bogballe Kunstmeststrooier - Ervaring met Bogballe kunstmeststrooiers

Hallo.
Wat zijn jullie ervaringen met een Bogballe kunstmeststrooier en specifiek met een M1 type? Alvast bedankt!
Tim-MF3080

Reacties

fastrac3155
Veel te aggeresief op de korrel, let er maar eens op, bogballe heeft vaak een behoorlijke grote stofwolk om zich heen.

Wij hebben een m2w gehad, en na 5 jaar ellende hem opgeruimd, actuatoren kapot, weegcel kapot, kabelboom kapot, alle randen waar met lasersnijden was gewerkt begonnen te roesten door slechte nabehandeling (machine werdt na ieder gebruik schoongespoten met warm water), het was een droeve ellende.

Er is op een gegeven moment een keurmeester hier geweest en die zei ook al, boom telers willen ze niet hebben omdat ze gaten in de blaadjes slaan
casejxu
@fastrac3155 heb je m ook ingespoten met de meegeleverde olie? Als er een strooier niet snel roest is het wel een bogballe.
fastrac3155
@casejxu @JD3010 hij is gewoon behandeld zoals het door de dealer is aangegeven, en iedere keer direct na gebruik gereinigd, maar het ding bleef gewoon roesten.

Juist het 4 voudige overlappen is de reden dat hij zo agressief op de korrel, elke schijf moet de hele werkbreedte bestrijken, waardoor de korrel een veel grotere snelheid nodig heeft, strooibeeld is goed, maar wel agressief.

Toen de dealer ook niet echt meewerkend was met alle storingen en problemen, was het de druppel en hebben we het ding de deur uit geschopt
JD3010
@fastrac3155 Met dat laatste ben ik volledig mee eens, dat zou ik ook doen.👿
casejxu
@fastrac3155 heeft de dealer je ook verteld welke olie te gebruiken? Voor het inspuiten na het reinigen? Verdere problemen zoals actuator heb ik nog geen ervaringen mee. Gaan niet vaak. Heeft je dealer deze toen wel goed afgesteld enz enz. Blijft altijd lastig. Dezelfde machine kan bij de een super werken en bij de andere niet
+1
fastrac3155
@casejxu strooier is behandeld zoals het moest, maar het heeft niet geholpen, opvallend genoeg hoeft er bij de nieuwe vicon die we nu hebben niets behandeld te worden.

De dealer is toen wel erbij geweest met afstellen, en bij een latere herkeuring was het strooibeeld nog steeds goed, maar de betreffende dealer zijn we inmiddels bij vertrokken omdat ze 3x een machine met problemen afleveren, en er 3x niemand thuis was, hebben het bij een van de machines het zelfs gepresteerd om de importeur wijs te maken dat alle problemen waren opgelost, terwijl er bij ons niemand ook maar een vinger uitstak, ze hadden alleen de pech dat wij net hun contactpersoon van de importeur tegen kwamen bij un andere dealer, en daar het verhaal uit de doeken deden.
casejxu
@fastrac3155 echt dubbel dubbel pech dus. Jammer en balen. Bogballe importeur willen graag helpen. Zelfs fabriek waar maar weinig mensen werken werken met korte lijnen. Bij nood krijg je de directeur aan de lijn zeg maar
casejxu
@fastrac3155 en dat blaadjes slaan lijkt me sterk. Elke strooier moet een zelfde korrel voor welke afstand dan ook net zo hard wegslaan
JD3010
@casejxu Nee hoor dat zou wel kunnen. Mijn Bogballe gooit de korrels veel meer naar buiten, waardoor je veel meer overlap hebt en daarom nauwkeurig strooien kan.
casejxu
@JD3010 het 4 voudige overlap van bogballe. Wat ok geen ander heeft. Is ook zo. Daar heb je in een boomgaard ook niks aan??🤔🤔
JD3010
@casejxu Nee, dan gooit die de kunstmest recht naar de bomen toe. Maar tussen de bomen strooi je ook niet breed, dus van die kapotte bladeren lijkt met ook foute afstelling.

Lely gooit het toch ook naar buiten?
casejxu
@JD3010 kan wel. Maar die heeft niet de overlap die bogballe heeft. Daar zijn ze enigste mee
+1
JD3010
@casejxu Oké, zo goed ben ik er niet mee op de hoogte. Als het strooien netjes en nauwkeurig moet, neem ik mijn pneumatische strooier. 💪
hobbyboer
Quote Reactie van @casejxu:
Elke strooier moet een zelfde korrel voor welke afstand dan ook net zo hard wegslaan

Je zegt net zelf al verderop dat deze strooier 4 voudige overlap heeft (net als lely/tulip zoals @JD3010 al noemt).
Deze smijten de korrels dus inderdaad harder en verder weg en geven dus meer kans op schade aan het gewas of tot poeier slaan van de korrels dan andere merken bij eenzelfde werkbreedte.

Voordeel van meer overlap is wel dat de afstelling veel minder kritisch komt en dus iedere malloot met zo'n ding kan strooien en je zelden strooibanen ziet in het gewas.
JD3010
@hobbyboer Korrels die andersom gestrooid worden, moeten een veel grotere afstand afleggen, dus hebben ook een hoge snelheid nodig. Ik weet zelf niet wat het ergste is. De kwaliteit vd kunstmest is veel belangrijker. De kunstmest van de grote coöperatie hier, hoef ik niet.
Tim-MF3080
@fastrac3155 Zou niet mogen natuurlijk en ik snap wel dat het dan de emmer deed overlopen. Die wat wij op oog hebben is een simpele machine zonder computer dergerlijke.
radium45
@fastrac3155 Jouw verhaal klopt, hoor dat ook onder de gebruikers. Let maar eens op als je zo,n strooier bezig ziet. die is ook altijd wit aan de achterkant.
JD3010
Quote Reactie van @fastrac3155:
Veel te aggeresief op de korrel, let er maar eens op, bogballe heeft vaak een behoorlijke grote stofwolk om zich heen

Vandaag 30ha gestrooid en de strooier is nog schoon, paar weken geleden kali60 gestrooid, toe was die wel wit van achteren. Er zit best wel verschil in de verschillende soorten kunstmest en leveranciers.
@JD3010 helemaal mee eens. Hebben altijd nutramon en dat is een mooie egale harde korrel. Ook wel van de coöperatie gehad maar dat was duidelijk mindere kwaliteit
JD3010
@MaartenMandemaker Schijnt dat die van Agrifim wel beter geworden is, maar ze hebben een tijd niet zulke beste kunstmest gehad. Ik heb het nu al een tijdje van een ander, die is veel harder en vaak ook nog goedkoper.
nielsve
@JD3010 wij hebben afgelopen donderdag 30 ton kali60 gestrooid, en onze bogballe zag op het einde van de dag nog altijd blauw i.p.v. Wit, of roze want de 2 kipper was rode kali. Ik denk ook dat er weleens aan kwaliteit meststoffen ligt.
Hoewel wij op 39 meter strooien wat zeker niet bevorderlijk is om de korrels heel te houden.
Laat staan om de 4 voudige overlap die ze promoten, want dat heb je enkel bij een werkbreedte tot 27 meter dacht ik.
JD3010
@nielsve Ik heb op 19m gereden, dat was 3x rond per perceel. Breder heeft dan niet veel zin
nielsve
@JD3010 breder hoeft dan idd. niet.
Maar als wij onze breedte gaan halveren gaat het iets te lang duren.
We hebben nog genoeg ander werk ook.
+1
casejxu
Super tevreden. Kwa werking en onderhoud. Hebben er op de zaak al heel wat verkocht maar mankeert weinig aan. Ook de luxere modellen? Ga je voor een gebruikte? Of een nieuw model?
Tim-MF3080
@casejxu Hebben een gebruikte op oog een hele nette machine
+1
YaMaGa
Wij hebben een m2 base en zijn er redelijk tevreden over is van 2012 zitten wel al niet meer het eerste stel roerdertjes in wordt ook na elk gebruik mooi afgespoten en nog praktisch geen roest te zien
nielsve
Onze bogballe strooier is ondertussen 10 jaar oud en zit nog strak in de lak. Worden elk jaar toch een paar 100 ha mee van meststoffen voorzien, dus van waar die roestproblemen komen bij fastrack heb ik geen idee.
Verder wel eens een probleem gehad met de trend actuatoren. Toen hebben we een andere monitor gekregen en het was opgelost.
Voor dit jaar gaan we hem inruilen voor een vicon. Reden dat we naar een ander merk gaan is dat er nogal een behoorlijk prijsverschil opzit.
+1
Tim-MF3080
@nielsve Die wat wij op het.oog hebben is een m1 zonder computer of dergerlijke een simpele machine eigenlijk. Maar bedankt voor je reactie!
Hier van 2000 tot ik gok 2014 een simpele bogbolle gehad, veel roest, en werd na elk gebruik schoon gespoten, op het laatst is een plaat die boven de schijven hing afgerot en op de draaiende schijven gekomen, dus dat was einde verhaal... nu een rauch, ook een simpele boerenstrooier, bevalt ook prima, maar nu het eerder gezegt is bedenk ik het zelf ook, deze stuift veel minder, zowel trekker als strooier blijven schoner, maar de rauch strooit toch 6m breder.
Bekkink
@ronald-deutz-fahr] rauch is simpel en gewoon goed
@Bekkink inderdaad, hij doet wat die moet doen! 1 nadeel, je kan niet eerst alle percelen kantstrooien, dan smeert de andere opening dicht..
DualPower
Bij Vicon wordt de kunstmest eerst op snelheid gebracht en dan weggeslingerd in plaats van direct op de schijf gegooid en weggeslagen. Die stuiven ook nauwelijks want die slaan de korrels niet kapot. Bovendien heb je schoepen met verschillende lengtes, wat veel gelijkmatiger strooit dan 2 schoepen die de hele werkbreedte doen.
Agromanone
Ja klopt wel ze zijn wat "harder"voor de korrel. En die actuator is bij mij ook al stuk geweest en Linak wil daar geen onderdelen voor leveren.Ze zeggen gewoon ga maar naar de dealer , en die heeft niet anders dan nieuw en dat is prijzig. Want de kabelboom neem je ook mee. Opzich wel goed, geen verbindingen. Kan je zelf best doen, maar niet even... Verder een super strooibeeld, en mocht een kant bak wat leger raken , dan zet je de hoeveelheid wat meer. De korrels komen toch nagenoeg op de plek door de 4 voudige overlap. Van roest is bij mij geen sprake. Wel de roerlagertjes een keer vernieuwd, is kleine moeite.
Agromanone
Passen 2 bb s in...

(klik om te vergroten)

Met opzetrandje 1300L
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Bogballe Kunstmeststrooier ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!