Massey Ferguson 35 - Wat voor olie in het blok?

Hallo Tractor fans,

Ik ben Smokey en heb twee Massey Ferguson's "goudbuikjes" uit 1957 in onderhoud. Wat voor olie soort is aan te raden voor de motor? Ik twijfel tussen SAE30HD of 15w40. Wie kan mij uit de brand helpen?

Alvast bedankt
smokey

Reacties

FENDTfarmer
15w40 werkt altijd mooi bij oudere motoren, tenminste die ervaring heb ik
RF-HanomagR19
SAE 30 wordt hier het meest aangeraden, en is voor zover ik kon vinden ook het beste. Gebruiken het zelf ook in de oude trekkers (fendt f12, f24 en hanomag r19)
Wimsumar
Beste Fendtfarmer: Waarom adviseer je de ''dunvloeibare'' 15 W 40?

@ RF HanomagR19: Waarom adviseer je de ''dikvloeibare'' SAE 30?

AANVULLING: Ikzelf gebruik een S.T.O.U. 15 W 30 olie. Deze olie kan in de benzine(auto)motor, de trekkerdiesels, de hydro-systemen, de versnellingsbakken en de vacuümpomp. Kortom, 1 oliesoort op voorraad die overal inkan 😄
mf6290
@Wimsumar ik heb vroeger ook nog zulke olie gebruikt maar ben er toch mee gestopt, ik had enkele trekkers die wat olie begonnen te verbruiken, toen ik terug overschakelde op de gewone 15w40 olie was het probleem terug opgelost, sindsdien durf ik die olie dat je overal mag ingieten niet meer gebruiken.
bart-mf
Wij hebben 15w40 in een mf 35x
smokey
De trekker wordt ook in de wintermaanden veel gebruikt dus lijkt mij de "dunvloeibare" 15w40 beter maar .......
john deere 7810
Ja is sneller warm he en omdat het een 4 cilinder is beter 15w40
RF-HanomagR19
Kan best dat 15w40 beter in 'nieuwere' motoren kan.

Die van ons zijn van 1952-1956, 1 en 2 cilinders, had eens op internet gevonden met tekst en uitleg, maar kan het niet meer zo gauw vinden + ervaring van deskundige dat dit de best olie voor ons was. Maar zoals ik al zij, zijn die van ons ouder.

@wimsumar 15w30 in de bak? Heb onlangs een drum 80w90 gehaald. Die 15w30 is echt een allrounder!!
MartinZaandam
@RF-HanomagR19 Beste Lezer, een 15W30 kan een motorolie zijn en een 80W90 kan een bak-olie zijn, maar die getallen zeggen niets voor een leek. Die "30" uit de motorolie is zeker niet 3 maal dikker of 3 maal dunner dan de "90" uit de bak-olie. Zonder specificatie tabellen van die oliën is er niets van te zeggen
Wimsumar
Beste MartinZaandam:

Quote Reactie van @MartinZaandam:
3 maal dikker of 3 maal dunner

In A4-formaat (of groter/kleiner beeldscherm 😉 ) de bron, danwel de bevestiging van de wetenschap in de quote:

SAE-specificaties: (onderaan de bladzijde)

mvwautotechniek.nl/Motor/Olie/…
Wimsumar
Beste RF HanomagR19: Zie website:

smeermiddelen.nl/NL/Productgamma/…
Wimsumar
Vervolg van bovenstaande reactie ( aanvulling ter plaatse wordt niet geplaatst).

doorklikken op ''motorolie HD'', doorklikken op''Supreme AGRI 15W30'', doorklikken op ''Pi Supreme AGRI 15W30'' download.
RF-HanomagR19
Ja klopt helemaal. Doet me verbazen want, in de versnellings bak wordt het minder warm dan in de motor, maar er komen juist wel weer veel grotere krachten vrij. Kortom andere soorten van bescherming/smering zouden hiervan op toepassing moeten zijn. (is het naar mijn idee)
Hano-Deutz
In onze 35 goudbuik zit ook 15w40 dat is volgens mij ook de beste keuze
Hoekstraj
Kan ook utos 10w40 in
Wimsumar
@ HoekstraJ. : Utos? Wat is utos?
Gerrithakkers
Weet jij ook hoeveel olie er op het motorblok gaat
+1
Wimsumar
Beste GerritHakkers:

Quote Reactie van @Gerrithakkers:
hoeveel olie er op het motorblok

Dit hangt af van het motortype van jouw M.F.-35 (3 of 4-cilinder). Daarnaast, is het liters inclusief of exclusief de inhoud van het oliefilter. Last but not least, onduidelijk is hoeveel liter zwarte drab er op de carterbodem ligt.
Met andere woorden: De peilstaaf is leidend. In de gebruikershandleidingen worden hoeveelheden genoemd van 6,8 liter. Dit zal inclusief filter en tot de maximum streep op de peilstok zijn. Om lekkage te voorkomen/beperken kun je beter vullen tot minimum niveau + een half litertje.

M.F-35 met 4-cil. diesel:
annatefka.nl/mf_instr_boek/xx_serie/…
Gerrithakkers
Weet iemand of er in de buurt van hardenberg een mf expert woont die mij een keer kan helpen om de trekker goed af te stellen
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Massey Ferguson 35 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!