Beste maisbek voor plat liggende mais

Dit jaar is bij ons de mais plat gewaaid nou vroeg ik met af welke mais bek geeft het beste resultaat ? is dat bijvoorbeeld een kemperbek of een krone of een ouderwetse kettingbek ?
als hier al een topic over is laat het ff weten ik kon het zo snel niet vinden wist ook niet waar ik het kon ondervinden.

Deel dit topic

Reacties

Ik denk dat het met de Kemper bek het perfect gaat.
ford8630power
Zo'n ouwe 4 rijer kemperbek met 2 van die grote schotels 😉
fendt415
Ik denk ook een kemper, of een ouderwedse kettingbek wil ook wel als het niet al te plat ligt.
@femdt415: Dan moet je denk ik wel tegen de windrichting in met een oude kettingbek.
Joop3
Ik gok op de kettingbek, omdat hij plat is van opbouw. Je schept als het ware onder de platliggende mais. Of hij ook alle planten daadwerkelijk afknipt weet ik niet, maar als de plant op de bek ligt moet hij wel meekomen.
Wel tegen de valrichting in maaien!
ford8630power
Inderdaad Joop een Joris, als je dat niet doet knipt hij het veel te hoog af.
fendt-412
Moet de mais niet zo plat liggen dat je de kolven eraf ritst. Dan kun je netzo goed niet hakselen.
fordmajor
Een 4 rijige claas ketting bek met een messenbalk er onder ( oude type claas 80 sf ) hebben wij thuis ook werk super . het afknippen van de plant kan die op een breete van 25 cm en je hebt aan de buitekanten 2 kettingen boven mekaar zo dat die alles naar binnen trekt,
sebas deutz150
Oke joop3 ik hoop dat het gaat met onze mengele. in ieder geval lukt het niet met de pz.
Joop3
De Mengelebek is lager van opbouw als een pz. Moet je gewoon even spelen met de hoek van de bek. De punten vlak boven de grond, en dan met de hefinrichting, en de veer van de bek zo instellen dat hij het het beste opvreet. De invoer denk ik zo snel mogelijk laten lopen, dan gaan de knipmessen sneller heen en weer.
Zonder te hakselen terug rijden, en dan weer een baan maaien kost wel veel tijd, weet ik uit ervaring (liggend graan). Maar daar had de Mengele wel het voordeel dat hij diepen kon maaien als de loonwerker met zijn dubbele messenbalk...
fendt-412
En geef hem een snoeischaar maarten? 😃
maartendankers
Happen wil die meestal wel 😃
sebas deutz150
Joop dus we moeten op 6mm hakselen ?
fordmajor
Wat is het fijnst dat je kunt hakselen
fiat8294
Ik denk met een ouderwetse kettingbek de beste resultaten over enkele jaren hier ook veel problemen en met de kemper ging het echt slecht alle mais bleef op de bek liggen
Joop3
Sebas,

4mm kan, hoeveel Pk heeft die groene pony die er bij jullie voor komt te staan? Anders kun je het proberen op de 1000 toeren stomp i.p.v. 780. Dan draait alles sneller, werpt ook beter bij het aanmaaien. Vervolgens kun je met het schuiftandwiel van de bek de snelheid ook nog verhogen. Dit scheelt met elkaar al enorm.
sebas deutz150
Als die MB nog stanaard staat hebben wij meer pk's (150). kan je even uitleggen van die twee stomp want het is voor ons allemaal nieuw. 780 is 540 eco ?
Joop3
Een Deutz is nog geen MB hoor 😄
Je kunt de tandwielkast waar de aftakas op zit verdraaien. Vervolgens neem je de andere stomp. (Zie pagina 5 en 14 in het boekje)
Snelheid van de bek zie pagina 18. Het tandwiel van de bek (Kettenrad Zähne in de tabel) kun je verschuiven, door de klembeugel op de as los te schroeven.
Valtra-Fordpower
780 is idd gelijk aan 540E. 😛
sebas deutz150
Haha nee er zit geen omkeerrichtig op maar qua vermogen doet die niet minder als jullie MB. maar kunnen we met staande mais 4 km/u halen met een haksellengte van 4 mm ?
koeninterfan
Ik denk toch de gras pick up voor gras
Joop3
4km moet goed mogelijk zijn. Ik heb onlangs dezelfde instellingen gewijzigd als beschreven, en hoop nog iets sneller uit te kunnen komen. We zullen zien wat het wordt.
dx11
Een kennis van ons heeft het ooit met de maaier afgemaait, en toen in de baal maar dat lijkt mij niet geweldig, die koeien schijten de pitten dan net zo hard weer uit 😛
sebas deutz150
Joop wanneer gaan jullie mais hakselen ? hoe ging het dan in nordhorn het hakselen. bij ons duurd het zeker en gelukkig nog twee weken.
DESLAGERURRE
Hoe plat ligt de mais dan sebas ? is er nog wel onderdoor te maaien ?
Mengeledriver
Slager: Heb je de FX al omgebouwd?
DESLAGERURRE
Nee maar de FR gaat wel zeer binnen kort :lol: de FX blijft op gras staan 😉
Joop3
Sebas,

duurt nog wel een paar weken voor wij zover zijn. Onze mais is pas in juni gezaaid. Nordhorn ging niet met onze hakselaar, omdat de rijen op 37,5 cm stonden. We hebben een paar meter geprobeerd, ging beter als met een Claas kettingbek, maar te slecht om mee door te gaan.
sebas deutz150
Das jammer wisten jullie dat dan niet ? zijn jullie klaar voor de oogst dan? zaaien jullie in juni zodat er minder onkruid groeit ?
radium45
Voor liggende mais moet je die oude Stalker bekken van JD hebben, blijft werkelijk niks liggen. Die bekken zijn daar ook speciaal voor gemaakt.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
31
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
5