Voorwielen vergroten of verkleinen?

We willen de voorloop van de voorwielen van een trekker vergroten. Moeten we de banden vergroten of verkleinen? De ene zegt vergroten en de andere zegt verkleinen vandaar deze vraag.

Deel dit topic

Reacties

Kramer U800
Hoe groter je banden hoe minder omwentelingen deze hoeft te maken en hoe sneller deze gaat. Met kleine banden is dit precies andersom. Dus als je voorste wielen te snel draaien (slijtage misschien) moet je ze vergroten en dus nieuwe banden erop gooien. Ik hoop dat je dit bedoeld 😁
+1
bartjuh
@Kramer U800 en dan net andersom bedoel je zeker? Als ze te snel trekken moet je ze juist verkleinen
Kramer U800
@bartjuh Nee, als ze te veel omwentelingen maken moeten ze groter omdat die wielen dan te klein zijn 😅
+3
Fendttrisixfan
@Kramer U800 da’s helemaal mis dus...
Kramer U800
@Fendttrisixfan @wim-same @bartjuh Jullie hebben inderdaad gelijk, misschien moet ik maar eens gaan slapen 😂🙈
+1
wim-same
@Kramer U800 Als ze te veel omwentelingen maken moeten ze kleiner. Aantal omwentelingen is mechanisch bepaald. is te veel, dus met kleineren wielen heb je dan minder afrol-afstand, dus minder meters.
MulderDeutz1
@Kramer U800 Ja dat gaat em niet worden dit verhaal haha
+2
MulderDeutz1
Vergroten, grotere voorbanden trekken harder. Gaat om de omtrek en de draaisnelheid van de as. De draaisnelheid van de as verandert niet. Dus moet in dezelfde omwenteling, en tijd, dus een grotere afstand afgelegd worden.
+1
bas101
Zo als Mulderdeutz1 t uitlegt zo klopt t , door de 2e zin van Kramer U800 wordt je op t verkeerde been gezet , de draaisnelheid van de vooras blijft altijd synchroon lopen met de draaisnelheid van de achteras ,deze veranderd nier door er grote of kleine banden op te leggen , je bewerkstelligt alleen een ongezonde wringin in de aandrijflijn , de ideale voorloop is bij 4x4 tractoren is ca 3% , dus de voorbanden moeten 3% meer afstand afleggen als de achterbanden .
deep-digger
@bas101 de reden van mijn vraag is omdat er een andere vooras onder zit en de stap niet helemaal dezelfde is en we zouden proberen corigeren met de banden
+1
bas101
@deep-digger dan wordt t verhaal anders , als deze andere vooras meer omwentelingen maakt als de vorige as moet je er kleinere banden opleggen en als deze vooras minder omwentelingen maakt als de vorige moet je er grotere banden of wielen op leggen .
+1
Kramer U800
@bas101 Jij snapt 't
+1
wim-same
@deep-digger Maar dan moet je het wel precies uitrekenen om grote schade te voorkomen.
+2
bas101
@wim-same ja idd je moet dan wel eerst gaan rekenen en dan een bandenmaat op zoeken met de desbetreffende omtrek.
hummy
Je kunt ook achter banden slap laten. Lucht er uit. Voorbanden harder
DANOONTJE POWERR
@hummy
Dat is nog eens een goed advies! 👍
JD3010
@DANOONTJE POWERR goh, je maakt weer een grapje. 🤗
bas101
@DANOONTJE POWERR nou zeg wel ,maar persoonlijk denk ik dat Hummy een pilsje teveel opheeft .

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
18
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0