Fordson Dexta - Hef reageerd te traag

Dag allemaal,
Het hef van mijn Fordson super dexta heeft 2 standen een trage en een snelle stand om te heffen. Het probleem is dat hij in de trage stand helemaal niks doet. het is pas wanneer ik de hendel volledig naar boven trek (en zo automatisch de snelle stand inschakel) dat hij opeens omhoog schiet.

Het is zo dat er vroeger een extra piston aan een van de hefarmen bevestigd was. deze heb ik eraf gehaald omdat ik het geen goed idee vind om de tractor boven zijn eigen vermogens te forceren. maar sindsdien zit ik dus met dit probleem.

Ik vooronderstel dat het met de afstellingen te maken heeft aan de mechanische onderdelen van het hydraulisch systeem, omdat deze waarschijnlijk zo ingesteld waren om de externe piston te bedienen. Maar voor ik eraan begin te prutsen dacht ik dat het een goed idee was om de vraag hier eens te stellen. wat denken jullie hiervan? en hebben jullie tips rond het vinden van de juiste afstelling ? of staat dit ergens beschreven?

alvast bedankt

Deel dit topic

toon.m

Reacties

valmet6400power
Ik vind de reden waarom je die hulp cilinder eraf hebt gehaald niet helemaal hout snijden. Je kiest er toch zelf voor om iets te tillen of niet? En als ie het wel kan tillen maar hij is te zwaar komen de voorbanden los..
Zou je een foto kunnen posten van de regeling van jou snelle en trage stand?
Ik ken deze namelijk helemaal niet, en vraag me af hoe dat dan zou moeten zitten...

Gr, Fordsonguy
toon.m
Zoals gevraagd de afbeeldingen deze regelaar heeft 2 standen en wordt mechanisch aangestuurd wanneer ik mijn hef hendel volledig naar boven trek.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

sikuman
Dat is voor hydraliek ventiel . die je via de hefhendel bediend
toon.m
Ja dat weet ik maar het probleem is dus dat het hef dus niets doet voor dit ventiel op zijn grootste stand staat.
Arnoldvd
Probeer is aan die hendel te draaien ik meende dat je hem daar mee kon stellen als ik het goed heb.
Gr
Het is in principe gewoon een schroef waarmee je de ''flow'' kan regelen.
En het kan zijn dat er in een van de posities te weinig olie doorheen gaat om goed te kunnen functioneren.

Je moet ook even de hendel op de 3e foto van positie veranderen. Als deze naar beneden staat heb je ook alleen hefwerking als je schaalventiel volledig omhoog staat

Gr,
diederick
toon.m
Ah dat zal ik eens proberen (het is een beetje dwaas dat ik daar nog niet zelf aan gedacht had).
bedankt voor de tip.
+2
RPCounty
Waarom schroef je niet gewoon die zwarte draaiknop in. Dan is t opgelost. Dan staat hij altijd in max. Hefsnelheid.
+2
jammermaarhelaas
Deze instelknop was er hoofdzakelijk voor om de snelheid waarmee de hef werkt in de bodem, bij bijvoorbeeld ploegen of cultivatorwerk, te reguleren. Als je de kleine hendel op de 3e foto (staat op de foto horizontaal) naar onderen zet, reageert de hef op de druk van het werktuig op de topstang. Bij hoeveel druk er word gereageerd regel je dan met de hef hendel. Zo stel je de werkdiepte af.
Doe je dan de hef-hendel helemaal omhoog, om het werktuig uit de bodem te lichten, dan gaat ie alsnog op max. snelheid omhoog, zoals je al weet.

Werk je met een werktuig in de bodem zonder dat de kleine hendel naar onderen staat, dan kan het goed zijn dat het werktuig wegzakt, en niet de gewenste diepte houdt. een steunwiel zou dan uitkomst kunnen bieden. Voordeel echter van werken met de regeling via de topstang, door de hendel omlaag te zetten, is dat het gewicht van het werktuig tijdens het werken in de grond dan door de tractor wordt gedragen, en je dan niet zo snel slipt.
Geniale uitvinding.

Wil je echter dat een werktuig boven de grond, bijvoorbeeld een weidesleep, grondbak, kunstmest strooier, zijn hoogte houd, dan moet je de kleine hendel dus horizontaal zetten. Dat is ook belangrijk bij het aan en afkoppelen van machines, dan reageert de hef niet ineens omdat je daarbij vaak onopgemerkt aan de topstang drukt/trekt, bijvoorbeeld al bij het op lengte stellen van de topstang.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!