Lto wilt stal brandveilig maken.

Ik heb net gehoord op het nieuws dat de LTO iedere stal brandveilig wil hebben, dat wil dus zeggen dat het weer geld gaat kosten, voor een gemiddelde sprinkler instelatie betaal je al een paar duizend euro. Boeren worden dus waarschijnlijk weer ergens in de komende jaren gedwonen om door zulk soort dingen weer te inversteren. Het is altijd wel weer wat in dit land.

Deel dit topic

Reacties

deutz dx
T is net zoals met de diesel tanken, dat je ineens een dubbelwandige moet; geldklopperij
ul
@deutz dx

Is ook wel wat voor te zeggen...is mijn mening ten minste.
Deur324
Klopt nederland komt om van de regels, je mag tegenwoordig niks meer.
NewHollandErik
En dat naar aanleiding van die stalbrand in Otterlo, die is ontstaan door een kortsluiting in een voerautomaat. Kunnen ze beter die automaten verbeteren, en alle andere dingen die brand veroorzaken.
Valtra-Fordpower
Een sprinkler installatie voor een stal met 200melkkoeien betaal je al gauw een aanschaf van 40.000 euro!! Dan komt ook nog de jaarlijkse kosten van de keuring om de hoek kijken...
steft8000
Achterlijk iets mag niks meer en als je over de grens bent mag alles
Deur324
Precies en zoals je hier boven hebt gelezen van valtra fordpower het is toch weer 40000 euro die je moet dokken en zie die maar weer is terug te verdienen dat duurt weer effe een paar jaar.
ul
@Deur324

Sprinkerls verdien je niet terug
johndeere9620fan
Wat een gezeik zeg, ze kunnen beter asbestplaten verwijderen en er zonnepanelen voor op het dak leggen, verdiend zichzelf terug en heb je veel meer aan als een sprinkler die misschien nooit heeft gewerkt als een stal zou worden gesloopt!
johndeere9620fan
Zo is het trouwens ook bij consumentenvuurwerk, vuurwerkramp in Enschede, het was professioneel vuurwerk en meteen wordt heel Nederland weer opgenaaid, regels worden aangescherpt voor verkoop van consumentenvuurwerk enz.
mark_geffen
Sprinkler lijkt mij niet dat dat werkt in een ligboxenstal. Die dingen gaan toch aan omdat er metaal smelt in de kop, en daarom gaat sproeien? Dan is de stal al lang plat voordat de sprinklers aan gaan.
janrus
Bij onze nieuwe stal komt een brandput met een diameter van 50 cm en 50 meter diep
sanderwoude
Ik snap het wel
denke dat het meer uitgaat van uit de verzekering
als nu de boel in de fik gaat ben je ook gelijk alles kwijt dat kost nog meer
en 40.000 is een beetje veel voor 15.000 ben je klaar met een contract voor 10 jaar kwa keuring
en wat een hoop van jullie vergeten je beesten dan
wat is daar mee !!!!!
Deur324
Ja maar het gaat er om dat je hier in dit land als boer zijnde altijd moet investeren om aan allerlei regeltjes te voldoen, nu is het met brandveiligheid maar straks is er weer iets anders(bijvoorbeeld: allelei zonnepanelen op je dak plaatsen omdat dat beter is voor het milieu en dergelekijke shit).
stoker
Ik zie hier wel een mooie discussie over sprenklerinstalaties.
Maar wat ik heb meegekregen in het nieuws, is dat er voornaamelijk brand ontstaat door kortsluiting e.d. dat is naar mijn meening in de meeste gevallen makkelijk te voorkomen.
Deur324
Ik hoop het want ik zou als boer zijnde niet graag een boel geld aan een sprinkel instalatie willen uitgeven.
sanderwoude
@stoker

het punt is gewoon je wil niet verplicht je geld inversteren
maar als je ziet wat het kost als je het niet voor mekaar hebt
hier op de boerderij hangt het wel bij de paarden
vind het belangrij dat als het mis mocht gaan dan wil ik dat mijn beesten het ook redden
en ik wil niet al mijn spullen kwijt
basstompwijk
Lto moet tog een orginasatie zijn die voor de boeren is en niet tegen de boeren ???

snap het wel ivb die stal brand met die kalve van laast het is ook erg wat daar gebeurt is maar het is gewoon een vies spelletje wat ze daar spelen met de regering want die dieren kutjes willen het liefst dat de boer kapot gaat aan onnodig geld uitgeven als je het mij vraagt
Dr Fendt
Ik snap (om eerlijk te zijn) het nut niet helemaal van een sprinkler installatie in je (ligbox)stal. alles wat brandbaar is, zit bovenaan. en alles wat brand kan veroorzaken zijn de stroomdraden in een stal. als je dat nou laat vernieuwen of verbeteren ben je al snel evenveel of zelfs minder geld kwijt..
en hoe vaak gaat een stal nou in de brand? (te vaak, tuurlijk) vaak komt het gewoon door mensenlijke fouten, denkend aan trekker in stal laten staan, kortsluiting e.d.
Veken
Brandveilig maken van stallen is bijna onmogelijk met sprinklers. Of je moet spreken van hooi-opslag ofzoiets. Als er regelgeving zou ontstaan, zal dat in de trend zijn zoals in de industrie. Compartimentering. En dat kan op verschillende manieren. Hier in belgië is het vaak een brandmuur (volle, dichte muur die door het dak- en gevelvlak(ken) gaat) als er verschillende activiteiten plaats vinden. Denk aan een kippenstal met een noodwoning. Tussen het eierlokaal en wat is er nog allemaal EN de woning is een brandmuur. Maar je kan ook werken met dakcompartimenten. Stel je voor een fabriekshal. Traditioneel opgebouwd met stalen profiel pijlers. Je kent dat wel, zo'n hal met op de 15m ofzo een kolom. Wel door die kolommen heb je een raster. En dan kan men opleggen om een bepaalde grootte van raster vanaf een bepaalde hoogte tot de nok in een brandwerend of brandvertragend materiaal te bekleden. Lijkt mij sterk dat alles moet ge'retro-fit' moet worden. Is toch niet mogelijk. Zelfs al was het een sprinkler installatie. Je kan toch niet overal zo'n reservoir neerplanten en zo. Lijkt mij sterk. Maar ik ben Nederland-regeltjes niet gewoon :s
steyrcvt6160
Ik vind het wel op zig wel goed dat er iets van een sprenkelinstelatie er moet komen want als de brandweer er is dan ligt de stal al bekand palt
johndeere9620fan
Zoveel brandt er in een stal inderdaad niet, kunnen beter de elektrische zooi beter in de gaten houden dan geld steken in dingen waar je helemaal niks meer aan terugverdiend.
Koe
T is net zoals Veken zegt.. je hebt verschillende oplossingen.

Ten eerste is dit een voorstel van de LTO, niet van de regering oid...

Ten tweede moet je ook denken aan je imago van de boerensector. Wie kan het verkopen als er tweeduizend kalveren omkomen bij een brand? of zoveel duizend kippen?
RobinBos
Het lijkt erop alsof de meeste hier niet willen dat de stal brandveilig is? wat is dit voor rare mentaliteit?
Koe
@RobinBos: kost geld, stal brand niet snel, en ze kunnen weer zeiken op de regering en dat de boeren zohooo zielig zijn..
Siebenga
Wij hebben zo'n open stal daar valt niks aan te branden 😃 robin bos het heilige boontje heeft waarschijnlijk thuis en in zijn slaapkamer ook een sprinkler installatie! wantja je wil je huis toch brandveilig?
RobinBos
Ik loop ten minste niet overal over te zeiken, in tegenstelling tot de rest.
jij wou een klein brandjes dus niet in de kiem smoren, en de tent maar af laten fikken?
Siebenga
Bij het bouwen van de stal is er al uit gegaan van brandpreventie, je moet denken aan betonnen muren tussen machine kamers en stoppen kasten enz enz. Spanten zijn tegenwoordig van staal in plaats van hout. Er zit in de nieuwe stallen gewoon al niet zo veel brandbaar spul meer (tenzij je een hooi opslag gaat maken) Ik vind het dan ook weer veel te ver gezocht om alles over 1 kam te scheren en ieder maar een iets in de richting van een sprinkler installatie te laten aanschaffen. Overal hangen brandblussers das voor ons geval voldoende
Koe
Dat zal waarschijnlijk ook wel voldoende zijn Sieb 😛 een keer de brandstoffilter verstopt tijdens het voeren in de schuur en je hebt al de boxen nat door zo'n verrekte installatie :lol:
Siebenga
:lol:
RobinBos
Maar wie heeft het over een sprinkler installatie? dat is de topicstarter die de verkeerde conclusie heeft getrokken. Als de situatie is zoals jij hem schetst is er toch al veel gedaan aan brand preventie, dus hoef je je niet aangesproken te voelen. Maar de reacties die hier gegeven worden zijn gewoon zeik reacties, zonder dat er over nagedacht word ofzo. de personen die hier zo negatief reageren hebben zich weer op laten naaien.
Koe
Precies Robin! Dat is dus de hele ellende altijd, op zich zegt de LTO niks verkeerds toch?
Siebenga
Mijn excuus voor de felle reactie robin
weurding
😃
Deur324
Uiteindelijk kost het de boer weer geld. stel dat de regering nou extra dingen zoals brandveiligheid ging subsideren dan kan het nog wel maar anders kost het gewoon te veeel geld voor zo'n sprinkler instalatie.
willem en mf
Beste mede Tf'ers,

Bij sommige gemeenten moet dit al gedaan worden bij nieuwbouw, is dus nog niks nieuws. En sprinkler installatie is niet echt handig een. Ik denk dat ze dan betonnen muren bedoelen en niet een sprinkler installatie.
Deur324
Ik denk beide.
RobinBos
Bij brandveiligheid word volgens mij altijd eerst gekeken naar brandwerende bouwstoffen, mocht dit niet toereikend zijn, dan zijn overige voorzieningen een wens/eis. Ik geloof niet dat je je hier zo druk over moet maken. In de meeste gevallen zal dit een ver van je bed show zijn, als je je zaakjes natuurlijk redelijk voor elkaar hebt.

Is het trouwens niet zo dat het in bezit hebben van deze voorzieningen al een korting opleverd op de verzekerings premie?
Wimsumar
@janrus
Beste Janrus: Wat houdt dat in, zo'n brandput "van 50 cm doorsnee en 50 meter diep?

Bij stallenbranden ( met name in dichte (varkens-, kippen- en/of kalverenstallen) worden de slachtoffers gemaakt door de verstikkende rook. Dat moment schijnt al heel snel bereikt te zijn. Zo ook is de mens in zijn slaap altijd ten dode opgeschreven door verstikking alvorens ook maar brand op te kunen merken.
Sprinklersystemen zouden wat kunnen betekenen in met name de intensieve veehouderijstallen. Bij open melkveestallen kan beter (ook)naar vluchtroutes voor het vee worden gekeken.
Het is een misverstand dat stalen spanten bijdragen aan de brandveiligheid. Ze branden welliswaar niet maar storten vrij snel in door eventuele warmteontwikkeling bij brand. Houten spanten zijn/kunnen met brandwerende middelen behandeld worden maar blijven sowieso veel langer overeind bij brand.
Tracktor36
Hoi, ik ben net nieuw hier, maar ik weet wel een van de oplossinge dat je stal niet instort als er brand is: kijk eens bij flameQ.
DESLAGERURRE
En daarom zijn wij niet lid van NLTO ! :?
janrus
@Wimsumar

Dat houd in dat er een put word geslagen van 50 meter diep met een diameter van 50 cm. Dit is een voorschrift van de gemeente en brandweer omdat in onze nieuwe stal meer als 400 ton stro op geslagen kan worden

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
43
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0