Verbod sleepvoetbemesting: Zorg voor borging van voldoende verdunning

In 2019 gaat het sleepvoetverbod in. Het is dan niet meer toegestaan om onverdund mest uit te rijden met een sleepvoetmachine of sleufkouter. De mest moet namelijk minimaal voor 33% met water verdund zijn. Ofwel 1 deel mest op 0,5 deel water.

Met het oog is wel te zien dat de mest is verdund. Maar de mate waarin is niet met het oog vast te stellen. Vandaar dat er borgingsystemen om de uitrijmachines moeten komen om te kunnen controleren of de mest voldoende is verdund. Er is een borgingsystematiek bedacht die voldoet aan de wensen van NVWA/LNV. Dit systeem kost ruwweg 10.000 euro. De Proeftuin Veenweiden is daarom op zoek naar een goedkopere variant die óók voldoet aan de wensen van NVWA/LNV.

Deel dit topic

Reacties

+1
Koeien boertje
Is goedkoper dan een nieuwe bemester
+1
Nick83
@Koeien boertje ga dr maar vanuit dat da ding jaarlijks gekeurd moet worden. En geregistreerd bij RVO, zodat ze weten wie dr allemaal zo'n ding heb. Uiteraard mag je een paar tientjes per jaar voor registratie aftikken. Misschien moet dat ding zelfs wel internet hebben, zodat ze van afstand jou in de gaten kunnen houden...
+1
Wilbert
@Nick83 vrijstelling geven per melkveebedrijf, afhankelijk van of afvalwater van melkstal en huis in de put komt, weidegang en ureum in de melk.
Binnen 2 dagen is er een handige jongen die het systeem zo weet te misleiden, dat je er ook gewone mest mee kunt uitrijden.
Nick83
@Wilbert water van woonhuis en reinigen zoekmachine bijvoegen is veel te weinig. Er moet veel meer bij.

En idd, iemand die beetje handig is, heeft zo een trucje gevonden om die sensoren voor de gek te houden.

Wat ik me ook afvraag: wat als je dezelfde tank (meeste boeren hebben maar 1 tank) ook gebruikt om mest over te pompen naar andere mestopslag? Of mest wegbrengen naar basin achter in de polder? Dan wil je uiteraard geen water toevoegen. Hoe ga je dat int systeem regelen? Kan je dat systeem dan uitzetten ofzo? 🤓
Noorderling
Verdunnen in de stal lijkt mij ook de meest praktische oplossing. Kun je met spoelwater, eventueel water uit de sleufsilo's en vaste mestplaat in de zomer je mest mooi dun houden, snel uitrijden, ben je van je perssappen af en goede mestbenutting.

Als ze er dan ook voor zorgen dat je je dak van je mestsilo af mag snijden is het helemaal eenvoudig te bewijzen hoeveel water er bij je mest komt. Er ontstaat al snel een korst die als afdekking werkt. Kunt goedkoper je silo een meter hoger bouwen dan een dak erop leggen.
puntertje
@Noorderling en dan gaat de NVWA met de helicopter controleren of er mensen zijn die illegaal een silo hebben afgedicht.😁
Noorderling
@puntertje
Al zouden die daken gratis zijn, dan wou ik ze er nog niet op hebben.
Zou een leuk uitje zijn, alleen kom je met google maps ook al een heel eind om een bezoekje te plannen.
bio boer
@Noorderling sst maak ze niet slimer dan dat ze zijn 😂
Nick83
@Noorderling dan moet je niet zulke zomer hebben als dat we nu hebben, want nu heb je beroerd weinig perssappen en andere erfafspoeling.
+2
komelker 2
Grootste flauwekul allertijden.
+1
bio boer
Moet zegen heb nu 2 jaar een injecteur van slootsmid heeft heel mooi werk en dunne schijven merk nog geen naardelige gevolgen ben er blij mee zit op veen en klei van zwaar tot wat lichtere van 35% afslipbaar
vedder
Sleufkouter op veen blijft toch toegestaan?
CorP
@vedder Bij mijn weten blijft sleufkouter muv zandgrond gewoon legaal
vedder
@CorP dacht ik ook, al zullen ze misschien wel meer op de werkkwaliteit gaan letten.
bio boer
@vedder wat is het verschil tussen sleufkouter en injecteur ze zullen wel gewoon kouterbemester bedoelen want wat is dit op de foto dan dit is bij mij een injecteur

(klik om te vergroten)

vedder
@bio boer en als je die draaiende schijf niet hebt. Hoe noem je hem dan?
Nick83
@vedder sleepvoet
CorP
Quote Reactie van @Nick83:
sleepvoet

nee, dan is deze een sleufkouter
vedder
@CorP ja dat denk ik ook. Als je de meitelling invulde kon je mooi de drie kwalificaties zien die gehanteerd worden door rvo :geheel op de grond, gedeeltelijk in de grond, of geheel in de grond. Of ketsen natuurlijk, dat is het mooiste.
CorP
Quote Reactie van @vedder:
werkkwaliteit

Je kunt best veel regelen door kouterdruk wat zwaarder te zetten. Alleen heeft je trekker dan ook wat meer moeite en rolt een schijf dan stuk lichter lijkt mij. (geen ervaring met schijf)
+1
jammermaarhelaas
@CorP

Meer druk op een schijf is vooral goed te merken indien de zode ook los genoeg is om dieper in te snijden. Omdat de kouter via starre verbinding aan de schijf zit, zal deze vanzelf ook dieper door de gemaakte snede gaan, dus trekt de bemester zwaarder omdat de kouter de snede ook breder maakt.
+3
newholland-
Als ze je maar op kosten kunnen jagen.
+1
dx11
Gelukkig is de ketsplaatvergunning verlengt, dat is nog makkelijker, goedkoper en beter voor het milieu
Kootst
@dx11
Dat is nog niet het geval .......
Kootst
De verlenging, bedoel ik.
Nick83
Quote:
De mest moet namelijk minimaal voor 33% met water verdund zijn.

Wat word er eigenlijk precies mee bedoeld? Moet 33% bestaan uit water? Dan moet je dus bij 60 kuub mest 30 kuub water toevoegen om zodoende 33% water te krijgen.

Of word bedoelt dat je 33% toevoegd, is 20 kuub water bij 60 kuub toevoegen dus... ?
+2
GerbertXL
@Nick83 Doe eens gek, lees het artikel.
Nick83
@GerbertXL Had ik al gedaan, maar idd "1 deel mest op 0,5 deel water" over het hoofd gezien 😂 Maar dat is dus echt met heel veel water rijden...
buorman
+2
Weidezicht
Gaat om boertje pesten. Zag op het journaal dat je in de gevangenis of als voortvluchtige gewoon je uitkering kunt behouden in dit land. En wij moeten om milieu te sparen 4 maal per jaar de veengrond open gaan trekken. Heb het idee dat door de droogte het land al meer ingeklonken is dan in afgelopen jaren bij elkaar.
+2
sybren
Ik verdun de mest al jaren, mixt de helft gemakkelijker en de gier op het land is in no time weg.
jammermaarhelaas
@sybren

Inderdaad, heb hier deze week 38m3 per ha. gegeven (dat is dus inclusief water), dag later zie je alleen nog de gootjes.
Nick83
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
38m3 per ha. gegeven (dat is dus inclusief water)

dus effectief 25 m3 mest per ha?
+1
jammermaarhelaas
@Nick83

Klopt. Rest van wat er na vorige keer uitrijden nog in de put zat was dus reeds verdund, plus wat er aangevoerd is en dan nu verdunning erbij, kom ik op basis van forfaitaire gehalten op 24 m3 per ha. Niet dat ik er blij mee ben nu nog zoveel te geven, maar gezien de omstandigheden moet je wat. In normale jaren wordt het hooguit juli met de laatste gift.

Het is dus het bijvullen van water uit de bron in de put en het uitrijden van meer tanks per perceel, wat iets langer duurt. Maar het resultaat is zodanig dat ik er mee door ga.

Merk wel dat als je het goed wilt doen, het een heel gemeet en gereken is met wat er over blijft aan verdunde mest, wat er bij komt, welke gehalten daar in zitten en hoeveel water er dan weer bij moet om op een 4kg N/m3 mest en dan 2 op 1 verdunning uit te komen.
Nick83
@sybren Ik doe dr ook wel een paar tanken bij in de kelder, mixt idd stukken beter. Maar 1 deel water op 2 delen mest? Dan moet je dr wel heel veel water bij doen. Dat gebeurt hier niet.
+1
Weidezicht
Wij verdunnen ook. Gaat prachtig maar ja ga dat maar aantonen
+3
hummy
Ongelooflijk al die onzin jullie moeten doorstaan om boer te kunnen zijn.
Frans Z.
Het mot en zal weer duur worden.
sybren
Ik heb een hele mooie vaart naast mijn stal, ik pomp met de beregeningspomp van de haspel het water in de gierkelder. Vullen met tank vind ik idd ook wat teveel werk.
Stel, er zit een meter mest in put, pomp ik er een half metertje bij. Volgende dag mixen en klaar is kees.
+4
Koeien boertje
Ik weet niet wat voor werkverschaffing hier allemaal geplaatst wordt, maar ik zal wel ouderwets zijn en probeer zoals vandaag en morgen de mest te rijden en vrijdag of zaterdag een buitje er op.
Ik vind dat iets makkelijker dan ipv 2 dagen stront 3 dagen strontwater rijden

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
40
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN