Ford 5000 - Verbrande geur van olie als motor draait

Hallo, Als mijn ford ietwat in bedrijfstemperatuur komt ruikt hij naar 'verbrande olie', olie ruikt ook verbrand als ik aan de peilstok ruik. Is dit te wijten aan slijtage?

de geur is iet wat verbrand/zurig

en moet ik mij hierbij grote zorgen maken?

alvast bedankt voor de reactie.

Deel dit topic

JensVDL

Reacties

county854t
Hallee,
Hoelang is het geleden dat je de motorolie ververst hebt?
Als dat niet bekent is of al lang geleden, even de olie vervangen door n kwalitatief hoogwaardige olie en n nieuw filter.
Succes
@county854t wat valt onder qualitatief hoogwaardige olie? Alle ‘grotere’ oliemerken als kroon, bp, Q8, castrol? Of zijn ook daar nog betere en mindere merken in?
JensVDL
Nu 41 werkuren geleden inclusief filter, olie is van shell.
Wimsumar
Beste JensVDL:

Quote Reactie van @JensVDL:
olie is van shell.

Ik krijg wel eens mails van een bepaalde organisatie met alarmerende berichten dat SHELL-olie nogal veel lekkage geeft. Het gaat dan weliswaar om de ruwe olie bij de bron, maar nu vraag ik me af welke oliesoort heb je gebruikt in jouw FORD-5000-motor?
JensVDL
@Wimsumar Shell rimula R4 15w40
blauwe tractor
Gerede kans dat de klepsteelrubbers hard zijn. Dan lekt er olie langs de klepstelen, deze rubbers zitten in de klepveren om de klepgeleider.
Kwaaltje van deze motoren.
Fendttrisixfan
Quote Reactie van @blauwe tractor:
klepsteelrubbers

Zit bij ford ook direct onder de klepveer? Dan is het wel simpel op te lossen
+1
blauwe tractor
@Fendttrisixfan
Reparatie van een paar uur, niet vergeten de desbetreffende zuiger bovenin te plaatsen en of de cilinder op luchtdruk houden anders ontglipt de klep.
Tech
De kleprubbers kunnen inderdaad wel een oorzaak zijn
Maar de motor eens een keer langdurig flink laten werken zo dat alles eens een keer lekker schoon brand vanbinnen kan ook nog een idee zijn
Als alle vloeistoffen aan pijl zijn kan er niet zo snel iets misgaan
+1
blauwe tractor
@Tech
Als de rubbers verdroogd of haard zijn gaat dit niet meer helpen,
ook zal de uitlaat wel gaan spetteren met zwarte druppels, meestal na heel licht werk.
JensVDL
Heb ook wel eens problemen voor te starten , als het rond de 0 graden word krijg em zo goed of niet meer aan de praat.
Traktor doet nu eigenlijk alles van maaien/ploegen/schudden..en heeft ervoor maar heel af en toe gewerkt (frontlader werk) en vooral stil gestaan.
Is er eigenlijk een manier om te weten of je motor aan revisie nodig is?
valmet6400power
@JensVDL
Als je met draaiende motor de olie peilstok eruit trekt en er spettert olie uit of via je uitlaat gooit je olie eruit of de motor verbruikt een liter olie op een tank diesel. Om maar wat te noemen.
Wimsumar
Beste JensvdL:

Quote:
Traktor doet nu eigenlijk alles van maaien/ploegen/schudden..en heeft ervoor maar heel af en toe gewerkt (frontlader werk) en vooral stil gestaan.
Is er eigenlijk een manier om te weten of je motor aan revisie nodig is?

Waarschijnlijk is de draaiurenstand te laag om aan revisie te denken. Allereerst moet de staat van onderhoud bepaald worden en eventueel een test doen.
De stinkende rook kan veroorzaakt worden door slechte verbranding door te lage compressie, onvoldoende bedrijfstemperatuur van de motor en/of door te late inspuiting.
Slecht starten bij lage buitentemperatuur kan door een zwakke en/of te kleine accu.
Vink het eenvoudigste onderhoudslijstje maar af:
Luchtfilter schoon.
Klepspeling in orde ( na klepsteelafdichting vervangen). (N.B.: eventuele koolaanslag op de kleppen/klepopeningen vooraf "wegbranden" door te trekker flink te laten werken).
Verstuivers getest + compressie gemeten.
Brandstofsysteem schoon.

Anderszijds, de FORD 5000 stamt uit een tijd dat het met uitlaatgasemissies niet zo nauw kwam waardoor deze trekker garant staat voor het prachtige weer van vandaag 😎 ).
JensVDL
Alvast bedankt voor de reacties, vandaag ff peilstok eruit getrokken op stationair toertental en de olie spettert er eigenlijk al flink uit...
valmet6400power
@JensVDL
Zeer waarschijnlijk zijn de zuigerveren dan aan vervanging toe. Hij blaast dan de compressie in het carter, op het moment dat jij de peilstok eruit trekt kan die z’n druk kwijt.
Wimsumar
Beste JensVDL:

Quote Reactie van @JensVDL:
ff peilstok eruit getrokken op stationair toerental en de olie spettert er eigenlijk al flink uit...

Gevaarlijk om daar een peil op te trekken. Misschien zit het peilstokbuisje maar nipt boven het oliepeilniveau en/of heb je het oliepeil (te) hoog waardoor er gemakkelijk druppeltjes olie via de peilstokopening uitspetteren.

Controleer of de carterontluchting schoon is. Als ik me niet vergis kan hier ook een olie-afscheider op waardoor er niet langer een plasje olie onder de trekker komt.
valmet6400power
@Wimsumar
Het is geen trekker van 10 jaar oud he..
Wimsumar
Beste Valmet6400Power:

Quote Reactie van @valmet6400power:
trekker van 10 jaar oud

Ehhhhh,.... wat kan een trekker van 10 jaar oud wat een FORD 5000 niet kan? (P.S.: Mijn 'jongste' is de dertig ook al gepasseerd).
valmet6400power
@Wimsumar
De kans dat bij de 5000 de zuigerveren versleten zijn is zeer aannemelijk, hetgeen jij noemt is zeer waarschijnlijk slechts symptoombestrijding. Onze twee oudste trekkers zijn ook resp. 33 en 26 jaar oud en die hoesten geen druppel olie uit de carterontluchting en lekken ook niet.
Wimsumar
Beste Valmet6400Power:

Quote Reactie van @valmet6400power:
versleten

Ik denk het tegendeel.
Topicvraagsteller JensVDL geeft hetvolgende aan:

Quote:
heeft ervoor maar heel af en toe gewerkt (frontlader werk) en vooral stil gestaan.
valmet6400power
@Wimsumar
Schoon branden dus, vlam op de pijp 🔥
JensVDL
Ok, laatste tijd ook wel een deftig plasje olie aan de krukas, dacht dat het de dichting lag maar heb nu eens nader gekeken en het komt uit het allemaal uit het carterontluchting darmpje.
valmet6400power
@JensVDL
Dats niet goooooed!
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Ford 5000 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!