Deutz D25 - Aansluiting gloeikaars volgens spanning

Beste forumleden,
Ik ben nog eens aan het prutsen geslagen en ben op een belangerijke vraag gestoten.
Ik het via granit nieuwe kaarsen besteld voor een d25. Bestelnummer 1550151126000.
Nu staat er op deze 0,9V.
De huidige dat erin staken staat op 1,7V. Deze staan parallel geschakeld via zelfgemaakt draadje, maar vaste dikke draad lijkt me meer voorzien om in serie te staan. Bij het krijgen van de tractor heb ik ook de oude defecte gloeikaarsen meegekregen, en dit zijn er ook allemaal van 0,9V.

Nu is de vraag of ik deze in serie zoals op de foto of in parallel moet aansluiten.
Ik had de stroomtoevoer eens afgekoppeld en dan dan gemeten wat je krijgt tussen draad en chassis bij het voorgloeien

Deel dit topic

Peeters K

Reacties

Peeters K
Sorry, te snel op enter geduwd.
De spanning is tussen aansluiting en chassis is 12V.

Ik wil het toch redelijk zeker weten dat ik ze niet direct kapot maak natuurlijk.
In de handleidingen was ik al eens tegengekomen dat deze parallel moeten geschakeld worden, maar er kan al zoveel verandert zijn dat ik deze ook niet compleet meer vertrouw.

(klik om te vergroten)

Gloeikaarsen in serie

(klik om te vergroten)

Defecte gloeikaars van 1,7V die nu uit tractor komt.

(klik om te vergroten)

Defecte gloeikaars van 0,9V die ik meekreeg bij aankoop en zoals nu ook weer aangekocht.
Peeters K
De spanning van 12 V is gemeten met afgekoppelde gloeibougie dus zal niet kloppen denk ik nu.
Klein Rot
@Peeters K

Hier is het schema van een D25 deutzforum.de/index.php/…
De 0,9 volt kaarsen moeten op deze wijze aangesloten worden,in serie met de weerstand achter het dashbord en de gloeikontrole op het dashbord. De gloeikontrole wordt kortgesloten als de start schakelaar helemaal wordt uitgetrokken tijdens het starten, dit is ter kompensatie van de spanningsdaling van de accu als de startmotor loopt.
Peeters K
@Klein Rot
Proper schema dat je daar hebt, de schema’s die ik van op deze site heb afgedrukt zijn niet zo duidelijk. Waar heb je deze gevonden?

Op dit schema staan ze inderdaad in serie, dus zal ze zo eens proberen.
Uiteindelijk is dit in “de veilige zin” aangesloten. Als spanning naar gloeikaars maar 0,9 V is zal deze in serie nog eens opgedeeld worden en niet veel doen. Maar als ik met 1,6V zou zitten en ze staan parallel zou er op elke kaars de 1,6v komen staan en deze defect raken.

Of ben ik hier mis in?
wb_deutz
Ze staan niet in serie want gebruiken beiden de massa als 1 pool.
Ik wist trouwens niet dat die zo'n lage spanning hadden, had gedacht 10V oid net als bij oude dieselauto's. Waarom zou je energie opstoken in een voorschakelweerstand?
Peeters K
@wb_deutz
Ik vermoed dat je bedoelt dat het omhulsel van de gloeibougie met de massa is verbonden? Dat dacht ik ook maar dit is niet het geval.
wb_deutz
Die 12 Volt klopt want er loopt geen stroom dus er staat ook geen spanning over de voorschakelweerstand of de gloeicontrole.
wb_deutz
Joh. dus ze hebben twee aansluitingen los van de schroefdraad. Ja dan is het wel serie. Dus als er 1 stuk is doen ze het beiden niet meer. Gek eigenlijk,
wb_deutz
Dus als de voorschakelweerstand/ gloeicontrole gelijk zijn dan heb je 0.9V gloeibougies nodig voor een 4 cilinder en 1.7 voor een 2 cilinder zou je dan zeggen.
Peeters K
Ik heb de aansluiting dan toch even getest,
Spanning die naar mijn gloeibougie gaat is 1,7V. Dus met de nieuwe (originele) bougie van 0,9V moeten deze 2 in serie staan. (Het is maar een 2 cilinder) Motor heb ik nog nooit zo mooi en snel weten aanslaan dus er zal al veel langer een probleem mee geweest zijn.

Allemaal bedankt voor de input
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz D25 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!