Klepelen

Ik wilde het weiland nog gaan klepelen , maar nu is het weer me een beetje te vlot afgeweest.. Met deze vorst maar even niet dus.
Kan ik na de vorst (hopelijk binnenkort) nog gaan klepelen of is het dan te laat?? . (Gras is na juli niet meer gemaaid of begraasd en dus vrij lang.)

Deel dit topic

Reacties

eddie
Maaien dat spul!
Wimsumar
Beste BoMc: Na juli niet meer begraast/gemaaid? Je bent kennelijk niet afhankelijk van grasgewasopbrengst en een goede kwaliteit weiland.
Hoe dan ook , laten staan geeft een verstikkende laag dood materiaal op de zode. Nu klepelen laat een zelfde verstikkende laag achter. Voor de zode is het het beste dat het gemaaid/geklepeld wordt en het afgemaaide 'gras' weggehaald wordt.
N.B.: bevroren gras en een bevroren zode bewerken is ook dodelijk voor de zode.
eddie
Als hij het toch niet benut voor gewasopbrengst, dan maakt et nie veel uit om over de vorst heen te maaien etc, afgelopen jaar hebben ze in natuurgebieden oook wel gemaaid zo over de vorst heen
boMc
Ik hooi voor het grootste deel, 2 ha., 1 keer per jaar, andere deel staan meestal een paar paarden.
Afgelopen week en afgelopen maanden nog voor de paarden gemaaid ( op platte wagen laden met de hand) die bij huis staan door omstandigheden, is echter nu nog 1.5 ha over wat nog niet gemaaid is en dus ja ,"teveel gras" Heb juist wel belang bij goed kwaliteit weiland, daarom wil ik evenals vorig jaar klepelen voor onderhoud en goede opbrengst nieuwe seizoen. idd niet bevroren weilnd klepelen. Daarom vraag : kan het nog na de vorst? Weghalen natuurlijk het beste, maar is geen optie , omdat ik geen ladewagen heb en geen plek, mothoop heb, om af te draaien.
Wimsumar
Beste BoMC: Het kan zeker nog wel na de vorst alleen ik kan niet voorspellen wanneer dit is 😉
Toch raad ik aan het afgeklepelde te verwijderen anders krijg je de rommel het volgend jaar tesamen met het hooi thuis.
En zeg nu zelf, wat stelt het eigenlijk voor, 1,5 hectare met de vork en platte wagen eventjes opruimen 😃
eddie
Klepelen en opladen met de vork ? veel succes dan!

als je het er echt graag af wil hebben dan zou kun je het ook nog maaien / kleppelen en naar 1 kant toe harken en daar mooi laten liggen zo benut je een klein stukje van je land neit want dat verstikt natuurlijk waar dat gras dan opligt maar dat andere is mooi kort en zo verstikt et niet, let wel op einde van de week hebben ze et over -10, dan raad ik et wel af 😛
caseih1056xl
Wij hebben vandaag nog geklepeld hoor. ken best. je rijd er prachtig overheen met de vorst.
boMc
Jongens, klepelen en opladen ga ik maar niet doen.. maaien doe ik met de cyclo.. met de greep erbij opladen is dat zo gepeiept voor weer een 2-3 dagen gras voor de peerdjes.
Om 1.5 ha (+/- vierkant) naar een kant te harken wordt een beetje veel voor de zwadhark..
Tja zoals gezegd is weghalen helaas geen optie , Ik moet zeggen dat vorig jaar in november geklepeld te hebben , het weiland er wel goed uitzag int voorjaar.. en zonder teveel rommel. Was toen ook wel lang.Nu mis ik ws. echter een maandje, zodat het minder tijd hef om te verteren.
Ws. toch maar wel klepelen , maar wel na de vorst hopelijk snel.. Lijkt me beter dan NIET klepelen. Hopelijk minst slechtste keus, wat denkt jullie?
eddie
Achja soms moet je wat, gewoon klepelen en in eht voorjaar sowieso slepen, en anders 2 keer dat het nog wat na kan teren en dan later heb je vast wel weer een mooie snede staan,
dx11
Ja, als het goed versnippert word zou ik het klepelen.

Van het voorjaar (eind winter, voor het weer gaat groeien) er met de schudder of sleep door zodat je de resten nog een keer fijn slaat lijkt mij dan alleen niet overbodig.
yoohan
Gewoon erg langzaam rijden met klepelen zodat je het gras een beetje stuk slaat.
boMc
Ja , en goeie klepels..
Van t voorjaar met de weideslup er doorheen
ekenhorsie
Ja wij wouden het ook laten klepelen, maar nu heeft henderiks de klepomaaier stuk!
elzingaa
Gewoon nu, de schapen er in jagen, en als je die niet hebt heeft iemand anders ze wel ;);) maraja, grasland moet kaal de winter in seggen se tog..;) maja volgende keer eem eerder ofniet? het weer voorspelden se al een week tevoren dus wel een beetje dom ofniet?:P
steyrcvt6160
Schaapen er op jaagen en laaten affreeten tot het kaal is en dan ook meteen weer er af hepje ook nog geld mee verdiendt en anders niet
dx11
@elzingaa

Quote:
dus wel een beetje dom ofniet?

Ik vind jou reactie eigenlijk ook niet uiterst slim overkomen!
boMc
Tja als je op reis bent lukken soms dingen niet op tijd of zo je wil. Buiten dat ben ik geen boer van professie.
Mooi dat er dan een forum bestaat waar domme mensen als ik om raad kunnen vragen.. -:)

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
17
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
24