Illustratie van:

Antheunes Diepwoeler - Hoeveel benodigde pk voor diepwoeler

Hallo, hoeveel pk hebben we nodig voor diepwoeler 3 m, 5 tanden (2 voor en 3 achter), drainage kogels100 mm, tanden 850 mm en kooirol 500 mm?

Deel dit topic

Reacties

county854t
En hoe diep wil je in 1 keer doen?
valmet6400power
Wat voor banden staat je trekker? Welke trekkers kun je uit kiezen?
mdoornekamp
200 pk minimaal en de rol thuis laten
@mdoornekamp vanwaar geen kooirol gebruiken?
valmet6400power
@ronald-deutz-fahr
Ik vind zo'n rol erachter wel meerwaarde hebben eigenlijk, we houden onze Evers woel altijd in de hef maar die rol voorkomt dat één kant plotseling heel diep duikt. En drukt grote schotsen weer wat uit elkaar. Op klei dan.
@valmet6400power zo dacht ik dus ook, en die diepte is mooi constand, kun je een stageloper of zaterdaghulpje er ook nogeens mee weg sturen, hef omlaag en rijden maar 😅
valmet6400power
@ronald-deutz-fahr
Ja dat is niet helemaal waar dus. Als je zaterdag hulpje wil laten rijden moet je de hef begrenzen hoe ver die kan zakken dan houdt de trekker altijd gewicht op z’n hef. Tot ie door een gat gaat en de woel omhoog getild wordt maar dat moet je dan even uitleggen 😊
@valmet6400power dus wat ik met de smaragd (eigenlijk de enige cultivator die we gebruiken) doe op de rol laten lopen diepte met topstang afstellen en hef maximaal zakken is niet goed in theorie? Of gelden dan weer andere normen?
Had er zo nieteens bij na gedacht, maar wij zitten op zand en dat is toch wat anders als zware klei natuurlijk..
+1
valmet6400power
@ronald-deutz-fahr
Wij hebben zelf ook een Smaragd en hebben de topstang altijd “te kort” staan, dat wil zeggen dat de voorste beitels (vleugelscharen) de grond in happen. Als we hem horizontaal zetten gaat ie bij ons op de pakkerwals lopen en dweilen dan wil ie de grond niet in.
Wij stellen bij die pakkerwals de werkdiepte in, met de topstang de “vlakstelling” en dan stellen we de hef zo in dat ie hem net niet optilt. Als de Smaragd dan de grond in duikt dan vangen je heflatten dat meteen op. En je hebt ten alle tijden druk op je achterbanden.
Met onze 3 poot stellen we hem overigens gewoon horizontaal en dan zorgen we er ook voor dat ie net niet in de hef hangt.
Op zand zal het allicht lichter trekken dan op klei maar druk op je heflatten houden is nooit slecht!

@valmet6400power ik moet zeggen dat wij nooit problemen hebben hem de grond ik te krijgen, de rol en schijven zijn in hoogte verstelbaar, bij een vlak frame gaat bewerkt die de stoppel precies mooi, ook de Rogge kunnen we er mooi mee onderwerken. Moet wel zeggen dat ik er nooit een waterpas op leg, we blijven veeboeren 😜
Nu ik erover na denk trekt die aan de hef en hangt die aan de topstang 🤔
Is overigens geen echte smaragt, is een Rau. Princiepe is het zelfde. Ding heeft in zn topjaren naar schattig 200 ha/jaar gedaan, ooit met een groepje boeren gekocht toen vanggewas zaaien verplicht was, het beste/mooie is er dus wel vanaf.
Hebben jullie er nog een soort ondergrondsers aan? Weleens gehoord dat je op klei een soort ‘smeerlaag’ maakt met die vleugelscharen..
valmet6400power
@ronald-deutz-fahr
Enkel de eerste van de twee rijen heeft vleugelscharen, de rij erachter heeft gewoon normale scharen. Hebben hem als ex demo gekocht en hebben het eigenlijk zo gelaten, dan verdeelt de bovenlaag zich mooi over de 3 meter.
We zaaien er of groenbemesting mee, vrij ondiep omdat je dan met ploegen net nog 5 centimeter dieper gaat zodat je veur niet instort.
Of na aardappels lostrekken en dan kopeg zaaien, net wat het weer is en hoe het uitkomt uiteraard. Maar hebben nooit water erop staan als we dat doen in de winter dus dan valt die storende laag wel mee! We hebben er 150 pk voorstaan maar je krijgt hem er gewoon plat voor, als je zou willen. Rijden zelf nooit maximaal omdat ie anders de grond zover opzij gooit dat je ruggetjes blijft zien op klei. Op onze 5 Ha zanderige maakt dat allemaal niet zoveel uit.

Heb op m’n iPhone een ingebouwde waterpas en die gebruik ik eigenlijk toch wel vaak 😅
@valmet6400power ah zodoende! Wij hebben er 110 voor staan, dan rijden we een km of 8, met rond de 1600 toeren, kan mooi zegmaar.
Aah ja die waterpas functie ontdekte ik pas bij de laatste update, wel een goed idee om hem voor zoiets te gebruiken, kunstmeststrooier op hoogte zetten kan nu zelfs ook met de afstandsmeter 😎
valmet6400power
@ronald-deutz-fahr
Dat is een mooie snelheid! Wij rijden op de klei meestal een km of 6,5-7 dan ligt de trekker er ook niet plat voor en kun je de toeren ook mooi laag houden inderdaad 😄
Zitten categorie 3 kogels aan zodoende kan de 6400 hem niet tillen met z'n categorie 2 hef maar het is nog een heel gevaarte wat je omhoog moet tillen. Met name omdat je die pakkerwalsen een paar meter achter de hef hebt hangen. Hebben jullie ook pakkerwals? Of gewoon een kooirol?
@valmet6400power zitten er alleen categorie 3 pennen aan dan? Zijn ook wel kogels voor..
Ja klopt gewoon een kooirol, niet een supergrote.
valmet6400power
@ronald-deutz-fahr
Ja zitten categorie 3 pennen op, dus moet ook categorie 3 kogels omheen. Je kan wel een categorie 2 afdraaien tot categorie 3 maar dan hou je amper vlees over om op te dragen.. En op de Valtra zit ook gps dus dat is wel prima!
+1
@valmet6400power ah zodoende, met gps kan ik de keuze wel snappen ja 😅
Klopt die kogels worden erg dun, maar soms kan het makkelijk zijn..
+1
flip1150
@ronald-deutz-fahr Wij proberen altijd zo te rijden dat de topstang net een beetje trek heeft of vrij hangt. (onze woeler heeft steunwielen). zo heb je voldoende gewicht op de achterwielen. Anders wil het met een 2 wiel aangedreven trekker niet lukken.
+2
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr als je hem op de rol laat lopen mis je enorm trekkracht op de achterwielen. Woeler trekt als ware de trekker van achteren wat naar beneden, met rol gaat daar het gewicht oplopen ipv op de achterwielen
+2
mdoornekamp
@ronald-deutz-fahr meer gewichts overdracht op de trekker. En daardoor meer grip
DBRaymond
Hallo, desnoods in 2 keer erover om tot op gewenste diepte te komen. Momenteel liggen op de trekker banden van het merk Mitas. We denken dat dit wel in orde is. En de trekker die we ervoor zouden zetten een Zetor + 85 pk.
YaMaGa
@DBRaymond 85 pk is veel te licht voor zulke werkzaamheden . Hier komt de loonwerker met een gelijkaardige machine van het merk steeno met een treker van 250 pk. Dit gaat wel goed, vlot.
tombo
@YaMaGa
Heb het vorige zomer geprobeerd met gelijkaardige steeno diepgronder, zand - en kleigrond, 40 tot 45 cm. diep, met new holland t7.170 en die kon hem gemakkelijk de baas.
Zie mijn foto's .
+1
YaMaGa
@tombo ik vindt dit een geweldige machine... zeker nu wij hier in de streek bijna geen enkel perceel nog mogen ploegen in het voorjaar. Ik zou graag zelf nog eens zo eentje willen maar volgen mij gaat dit met 125 pk niet lukken. Waarmee ik niet wil zeggen dat je daarvoor 250 pk moet hebben.
+2
Fendt926Driver
Quote Reactie van @DBRaymond:
Momenteel liggen op de trekker banden van het merk Mitas

Denk je nou echt dat het merk banden doorslag gevend is?

Je kunt het erbij zetten als je de maat van de banden vermeld.
En heb je 2 of 4wd.
Dat zijn de belangrijke dingen
DBRaymond
We hebben ook nog diepwoeler 2m. 3 tanden en rol 500mm, maar die heeft slechts een werkbreedte van 1,60 m van center tot center!
De wielen van de trekker zijn dus steeds zichtbaar op te bewerken perceel!
Wat is jullie mening hierover?
boegie
@DBRaymond Om sporen te woelen is dat prima. Zelf regelmatig met een smallere woelpoot dan de trekker sporen losgetrokken. Wat voor grondsoort zit je?
flip1150
@DBRaymond De breedte van de woeler is 1.6 meter.
Als het een 3 poot is is de afstand tussen de poten 80 cm. Dan is de werkbreedte 160+80=240 cm. Dit wil zeggen dat je bij de machinebreedte aan elke zijde 40 cm moet optellen om aan de werkbreedte te komen.
DBRaymond
@boegie Leem en klei...
+1
mf 6150
@DBRaymond
En dat denk je met een trekker van 85 pk te doen? Sorry maar dan ben je wel erg optimistisch....
@DBRaymond 3 tand diepwoeler is ideaal met een 90 pk trekker. Niet om het hele land te doen maar gewoon de kopakkers een beetje en de sporen. Hebben wij 2 jaar terug ook gedaan, daarna met de kilverbak erover en het was weer hardstikke netjes
mf 6150
@bernard-vant-klooster
Ja en dan zitten jullie nog op zand, klei is alweer een ander verhaal.
Fast Eddy
@mf 6150

3 tandswoelpoot wil op klei ook wel met 90 pk. De rijsnelheid mag toch niet heel hoog zijn met woelen.
+1
@Fast Eddy inderdaad. Zit geen gang in maar zolang de banden grip houden trekt hij wel door. Daar hoef je echt niet 200 pk voor te zetten. Bovendien zat de deutz 6.50 toen eerder vast terwijl die heel wat meer pks onder de kont had. Gewichtsverdeling enz speelt ook een belangrijke rol
sjonnies
Hier gaat een 3 poot evers 75 diep door kan ik 0.7 tot 1 hec per uur doen en staat er 140 pk en 2x is niks waard als je er over bent geweest moet je t laten rusten
DBRaymond
Hallo beste mensen, nu hebben we reeds heel wat berichten de revu zien passeren. Het minste wat wat kunnen zeggen, is dat over deze vraag geen eenduidig is. Iedereen lijkt een ander verhaal te kennen en een andere anekdote te hebben meegemaakt. Voor de ene is 85 pk voor een drie poot voldoende terwijl voor de andere 250 pk nog niet genoeg is... Onze trekkers hebben allemaal vierwielaandrijving en vrijwel nieuwe banden.
De trekker die we voor de 3 poot willen zetten, is een nieuwe trekker met 85 pk en uiteraard ook vierwielaandrijving.
+1
valmet6400power
@DBRaymond
Ik heb ook wel is aardappel land losgetrokken met een 3 poot, met 72 pk op 13.6 inch brede banden. Ja dat ging mooi. Afgelopen jaar na het wallenfrezen had ik aan 120 pk nog tekort omdat de trekker geen grip had. Als de omstandigheden mooi zijn kan een hoop!
+1
Zeemees
5-poot Evers met smalle beitels had ik 115 pk plat voor liggen, 4km/h en in 2 keer erover om tot 40cm te komen.

Foto van een New Holland TS 115 A
atlaspower
Met 85 pk blijft het behelpen, met 3 tanden, bar bezig en half werk afleveren, als de grond hard word, waar je voor woel trekt ie het niet en moet je hem optillen,, iets wat dan dus niet zou moeten de harde laag blijft zo aanwezig,, en diepwoelen met 5 tanden kun je helemaal vergeten met 85 pk , dan heb je om werk af te leveren toch wel 200 nodig met knappe banden( met woelen versta ik 65/ 75 diep, 40 is hier kulen

Foto van een Deutz-Fahr Agrotron K 420
Hiermee kreeg ik de trekker wel tam, maar het kon wel. Was ook alleen de moeilijke plekken even lostrekken, capaciteid niet zo van belang.
Niet comstand zo gereden, maar het kon wel 😂
@ronald-deutz-fahr foto wou niet invoegen net

(klik om te vergroten)

+4
mdoornekamp

Ik denk dat de meesten op dit forum aant cultiveren zijn. Hier een filmpje van woelen
mees-tijsen
@mdoornekamp Zo hoort het niet helemaal of wel ?? 😂
mdoornekamp
@mees-tijsen echt woelen gaat gewoon zwaar.
rommert14
@mdoornekamp hoe diep is dit? Ik moet ook nog woelen maar daar zet ik sws de 7615 maar even voor denk ik, is een 2 poot...
mees-tijsen
@mdoornekamp wij woelen thuis met een evers woel van 5 meter breed, ongeveer 40 cm diep, met een John deere 6830 premium ervoor. En dat ziet er wel soepeler uit. Maar kan ook aan mij liggen.
Nickvg
@mees-tijsen hey mees jij ook hier 😂
mees-tijsen
@Nickvg ja tuurlijk
Nickvg
@mees-tijsen je ben alleen wel een beetje oud 😁
mees-tijsen
@Nickvg dacht dat 18+ plus moest zijn, maar blijkbaar niet 😂
mdoornekamp
@mees-tijsen 5 meter breed?
+1
sjonnies
@mdoornekamp bekende beeld hier ook x op de klei 3 poot 75 a 85 cm diep 2 km per uur met 500 kg voorop nog Los komen.
+1
@mdoornekamp deze grond is ook bizar hard aangereden. Zo hard dat de banden van de trekker nieteens grip krijgen of iets in het zand drukken. Lijkt me niet erg goed vergelijkingsmateriaal om te vergelijken met nederlandse grond die (denk ik) niet zo extreem is dichtgereden als op de video te zien is
+1
johndeere6230
Quote Reactie van @bernard-vant-klooster:
niet erg goed vergelijkingsmateriaal om te vergelijken met nederlandse grond die (denk ik) niet zo extreem is dichtgereden als op de video te zien

Dit is gewoon Nederlandse klei grond volgens mij waar een paar dagen over het zelfde spoor met grondkippers oid geen is gereden

Is niet te vergelijken met zand wat is aangereden, klei wordt bikkelhard, zeker zomers
@johndeere6230 dat zou kunnen. Maar dit is zo hard aangereden... dan snap ik wel dat het zo gaat
JD 6430 The Best
@johndeere6230 @mdoornekamp Op deze manier een grote oppervlakte woelen gaat ook niet, je ziet de woelpoot steeds happen waardoor de trekker weer stil staat, en dan moet hij hem weer optillen. Als je met een rol woelt heb je nog steeds een flinke gewichtsoverdracht en het trekt lichter omdat die woeler niet steeds enorm hapt.
johndeere6230
Quote Reactie van @JD 6430 The Best:
Als je met een rol woelt heb je nog steeds een flinke gewichtsoverdracht en het trekt lichter omdat die woeler niet steeds enorm hapt.

Klopt, is met cultiveren net zo, hebben hier thuis een cultivator zonder rol of diepte wielen, valt gruwelijk tegen om daarmee constante diepte te werken, want als het zwaar wordt gaat de trekker achterover hangen en gaat die nog dieper werken, dus moet je hem weer iets liften...
+3
mdoornekamp
@JD 6430 The Best trekkracht regeling goed instellen scheelt ook veel.
JD 6430 The Best
@mdoornekamp Ja scheelt wel maar als je op een flinke diepte bent houd je die woeler nooit constant op diepte, zoals @johndeere6230 ook zegt, de woeler hapt en de trekker gaat achterover hangen waardoor de woeler nog dieper gaat. Geen trekkrachtregeling die daar tegen op kan.
johndeere6230
Quote Reactie van @JD 6430 The Best:
Geen trekkrachtregeling die daar tegen op kan.

Vindt persoonlijk de trekkrachtregeling van jd ook niet super, reageert vaak te traag bij ons...
JD 6430 The Best
@johndeere6230 Heb geen ervaring met andere merken wat trekkrachtregeling betreft, maar ben prima tevreden over de regeling van 30 serie en oude en nieuwe R serie
johndeere6230
@JD 6430 The Best

Ah oké, hoe stel jij hem meestal in dan? Wij hebben in de 6230 zo'n draaiknop zitten van stand 1 tot 5, alleen hij reageert pas (te) laat
mdoornekamp
@johndeere6230 moet je wel de goede volgorde aanhouden. Blauwe draaiknop op 2. En dan diepte regelen met de hef schuif. Met de nieuwe R ia het wat lastiger want die heeft geen hef schuif meer.😅
JD 6430 The Best
@mdoornekamp Die flipper is even wennen maar gaat wel mooi als je het eenmaal in de vingers hebt
JD 6430 The Best
@johndeere6230 Met het meeste werk staat hij bij ons op 2 of 3 ingesteld, en dan met de schuif of met de flipper de diepte regelen. Werkt voor ons goed genoeg.
mdoornekamp
@JD 6430 The Best vind met de schuif nog steeds veel mooier werken.

Bij de R heb ik hem nu vaak minimaal staan. 1 of 1.2. Dat regelt nog het best
+1
trean
@mdoornekamp dat is inderdaad woelen,
Zelf ook wel eens bezig geweest met een fendt 820 of 818 met 5 poot ruim 30 cm diep bij zeewolde. Dan gaan die er plat voor bij 4 tot 7 km/h afhankelijk van de omstandigheden.
+2
trean
@trean en ook wel eens met een vergelijkbare woeler gereden bij een boer die met zeer weinig lucht in de banden had, kippers op 1,2bar daar kon ik met 130 pk en iets minder diep makkelijk 8 km/h rijden, dat zegt ook genoeg...
Fast Eddy
@trean

Heel wat jaren terug was ik bij een boer in de buurt van Lelystad. Het eerste jaar woelen met een Evers 3 poot. Het tweede jaar deden we uienland met de 3 poot en aardappelland met een Merovator. Die tilde de hele bouwvoor op. Dat alles werd door een Case 845 van 90pk voort getrokken. Het derde jaar dat ik er was had de boer een Case MX 135 met een Evers Garron met woelpoten eraan. Als daar de grond door de cultivator ging golven dan hadden de 135 pk`s er de broek vol aan. We zijn wel eens met 2 trekkers ervoor bezig geweest. Omdat de MX geen grip kreeg om opgang te komen.
trean
@Fast Eddy een Mx135 Heeft wel 150 pk
boegie
Quote Reactie van @trean:
een Mx135 Heeft wel 150 pk

Niet standaard hoor haha
Fast Eddy
@boegie

De trekker was niet opgedraaid.
Fast Eddy
@trean

Daar kwam die boer ook achter toen hij een Claas van 130 pk op proef had.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Antheunes Diepwoeler ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
73
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN