Grond afvoeren, hoe zit het nou, wanneer keuren?

Hallo,

Er staat zoveel op internet maar ik kan er niet wijs uit worden, vanaf wanneer moet uitgegraven grond die afgevoerd word gekeurd zijn?
voorbeeld: als ik iets uitgraaf waar 15m3 uit komt, deze grond breng ik na iemand die aan het ophogen is. Ik vul netjes het begeleidingsbriefje in zonder afvalstroomnummer. Dan klopt dat toch?
brauheist

Reacties

walker1
Als het meer dan 50 ton is, dan is een AP04 keuring verplicht. Kleinere hoeveelheden kunnen zonder keuring ook bij een grondbank aangeleverd worden.
mike_v
En als ik deze week 49 ton breng @walker1, en volgende week nog eens 44 en de week erop ... ?
walker1
@mike_v In Bels kan dat vast wel 😉
jehan
@mike_v gaat per projekt
Fendt926Driver
@jehan is dat ook in nederland zo??
+1
jehan
@Fendt926Driver als je bijvoorbeeld kikker poel wilt graven en de grond moet allemaal afgevoerd worden dan heb je een grondmonster nodig ..zit er te veel natuurlijke olie in bijvoorbeeld dan mag het niet afgevoerd worden van af dat adres..zo zijn wij nogal kikkerpoelen mis gelopen om te maken ..
brauheist
@walker1 ik heb een stort locatie (niet van mijzelf) daar ligt meer als 50 m3 maar per project heb ik zelden meer als 50m3 als ik alles per project bijhoud en zorg dat ik geen rare grond afvoer doe ik niks verkeerd toch? Zoals ik nu het verhaal begrijp
walker1
@brauheist AP04 is nodig als de grond van het perceel waar het vrij komt naar een ander perceel wordt gebracht.
Zoals gezegd is voor kleine partijtjes geen AP04 nodig, ik weet dat er grondbanken zijn die dergelijke kleine partijtjes innemen, vaak op basis van standaard nen 5740 onderzoek, maar ook op basis van een indicatief monster of soms zelfs enkel op zintuiglijke beoordeling. Grondbanken die er voor gecertificeerd zijn, mogen wel die kleinere partijtjes opmengen tot een grote partij, als ze vervolgens zo'n grotere partij weer afvoeren, dan moet deze wel gekeurd zijn.

Ik weet niet wat jij precies allemaal doet en bij wat voor stort locatie jij komt, maar als de grond eenmaal door de stort geaccepteerd is en daar ligt, dan is de stort ook verantwoordelijk en aansprakelijk voor de grond

Hetzelfde verhaal ook voor bijvoorbeeld een perceel ophogen. je kan wel tig vrachten van tig personen laten komen en alles onder de 50 ton, maar wie weet zit er 1 echt vuile vracht tussen, het perceel wordt opgehoogd, dus die grond wordt verdeeld, geëgaliseerd, etc. Als het perceel later verkocht wordt, of men wil er op bouwen en het blijkt verontreinigd te zijn, dan is de grondeigenaar de klos.
brauheist
@walker1 stortlocatie is niet van mij, maar wel groot en deels mijn verantwoordelijkheid. Ik had deze week een discussie over grond rijden met een ander bedrijf. Ik kan wel voor elk particulier inritje een ap04 aanvragen maar dan hou ik weinig werk over denk ik
brauheist
@walker1 toekomst gericht wil ik wel een depot in eigen beheer en zoals je zegt eens in de zoveel tijd de partij laten keuren, maar met het huidige bestemmingsplan mag ik niks opslaan hier
henriv
Grond hoeft pas gekeurd te worden als je er iets mee wilt doen, er op bouwen of het gaan transporteren. Als de kwaliteit van de grond al bekend is door een vorig onderzoek of een bodemkwaliteitskaart hoeft het niet opnieuw gekeurd te worden. Maar wil je grond transporteren moet dat wel gemeld worden en daarbij moet je aangeven wat de kwaliteit is, vaak is hiervoor dan de keuring nodig. Er zijn een paar uitzonderingen wanneer grondtransport niet gemeld hoeft te worden: boeren hoeven grondtransport niet te melden als de grond van een perceel van het eigen bedrijf komt en naar een perceel van het eigen bedrijf gaat, schone grond van een project minder dan 50 m3 en particulieren hebben vrijstelling.

Maar het hele grond keuren en melden blijft een lastig en moeilijk verhaal.

Hier staat in het kort uitgelegd wanneer je grond moet melden: meldpuntbodemkwaliteit.nl/Downloads/…
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!