Gewasbescherming in de mais

Ik overweeg om een klein perceel mais minder gewasbescherming te gaan gebruiken of zelfs niet, wat zijn de aandachtspunten en de risico's? Zijn er ook voordelen naast minder kosten?

Deel dit topic

Reacties

+2
labella
Het grootste voordeel is dat als je de mais per uur laat hakselen dat ook minder kost en je minder ruimte kwijt bent voor de kuil.
mlkvhoudr
@labella ervaring mee?
+1
jan w
Je moet er wat geluk bij hebben. Als het weer je mee zit en je kunt op een goed moment met goed weer een keer wiedeggen, ben je een heel eind op weg. krijg je regen nadien!! Heb je een kat in de zak. Maar als je het probeert, weet je het zeker.
+1
hoest
Als je voldoende bemest en het weer zit me dan overgroeid de maïs het onkruid snel. Krijg je een koude periode dat de maïs een paar weken stilstaat dan overwoekerd het onkruid de mais
stefan56breizh
Verschillende manieren van mechanische onkruidbestrijding mais, wel in het frans 😅

+1
mlkvhoudr
@stefan56breizh je ne comprende pas 😀

Ik wist niet hoe snel ik frans op school moest laten vallen toen de luistertoetsen zich aandienden, maar mooi filmpje
+1
sil
Bezint eer ge begint.......
mlkvhoudr
@sil dat probeer ik, iedereen die onderzaai gaat doen moet ook minderen, dus er zitten er vrij veel mee wat wijsheid is denk ik
+2
m uut m
Ga eerst eens vragen aan een biologische collega.
+3
brabantboer1
Gaat super zonder gewasbeschermingsmiddelen. Hier al een heel aantal jaren. Mais van 16-18 ton ds/ha.
2 x eggen voor opkomst,(dag 3 en dag 7/8) dan 1 x schoffelen of direct eggen in bladstadium 4. (liefst met treffler eg) en daarna nog 2 keer schoffelen.
Als het veld dicht is, dan ben je klaar.
Vooral niet te vroeg zaaien, en een ras kiezen met goede begingroei.

Als je het voor besparing doet. Niet aan beginnen.
mlkvhoudr
@brabantboer1 ik wou juist vroeg mais potten vanwege nazaai winterrogge, dat mais wel tijdig rijp is. Dank voor het advies
+1
Albert Altena
@brabantboer1
Hier in de buurt praatte ook iemand zo. Maar hij had de jaren ervoor wel zoveel gespoten dat zijn land super schoon was. Nu worden er vragen bij fietstochten bij gesteld van: "Wat wordt hier verbouwd? "
brabantboer1
@Albert Altena Onzin. Ga maar eens kijken bij bio akkerbouwers. Is prima om te doen als je maar wisselbouw toepast en er boven op zit. Niet mais zaaien en voorrang geven aan gras maaien boven eggen. Dan ben je te laat. Vraag is of je het zelf moet willen doen of als veehouder het beter uit kan besteden aan een proffesional. Dat geldt trouwens niet alleen voor mechanische onkruidbestrijding, maar voor het gehele teeltproces.
Boerma
@brabantboer1 vorig jaar ging de mais zo snel dat met vijf dagen de eerste puntjes boven kwamen. Dan lijkt me eggen op 7/8 dagen niet zo handig
+1
PIONIER
@brabantboer1 Ja kan me voorstellen dat dat super gaat als je er 5x door moet. Wat een gehoerzak. Gewoon de spuit er over.
robbies
Koop een wiedeg en ga proberen. Onkruidbestrijding is hier minimaal. Zonder durf ik nog niet, maar loop al wel een tijdje te dubben over een schoffel.
brabantboer1
@robbies kijk das de instelling.
Noorderling
Quote Reactie van @brabantboer1:
Vraag is of je het zelf moet willen doen of als veehouder het beter uit kan besteden aan een proffesional. Dat geldt trouwens niet alleen voor mechanische onkruidbestrijding, maar voor het gehele teeltproces.

Zelf geef je aan dat het erg precies komt met de dagen, een keer een bui tussendoor en je hebt maar een dag wanneer je kunt. Wil je echt het maximale er uit halen, zou ik het zelf in de hand houden. Kun je ook een keer een strook een dag eerder of later doen en het verschil beoordelen. Zeker op het zand zullen de schoffel/zaaimachines op de mogelijke dagen flink werk hebben met gras onderzaaien.

Is er ook ervaring met bio mais zaaien op 50 centimeter?
Veld is eerder gesloten en schoffelapparatuur uit de bieten is vaak nog beter te vinden dan maisschoffels.
huub
Een voordeel is dat je geen schade aan de mais hebt van de chemische onkruidbestrijding.
arjanvw
@huub maïs trekt zich daar wel doorheen. Als je 5 x mechanisch door de maïs moet heb je ook kans op blijvend schade. En ik begrijp hier wel dat het aardig precies moet, lukt het niet mis je de helft van de opbrengst.
+1
boegie
@arjanvw Precies, met een beetje brede schoffel is een flinke stuurcorrectie al genoeg om zo even 20m^2 mais van de benen te helpen haha
willemkopalt
Afgelopen jaar 1.5 hectare geprobeert behoorlijk tegen gevallen je bent snel een dag te laat ik heb er gewoon geen tijd voor
+1
mlkvhoudr
Heel wat om over na te denken, bedankt voor het meedenken

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
23
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0