Vicon B75 / PS400 pendelstrooier afstellen en wat is het type

Sinds een paar jaar heb ik een Vicon pendelstrooier. Nu wil ik deze graag goed gaan gebruiken en afstellen zoals dat volgens de tabellen hoort.

Ik kan er alleen niet goed achter komen hoe deze strooier juist afgesteld moet worden. Op internet kom ik dit type strooier niet tegen. Mijn strooier wijkt af van het frame en het instel-mechanisme van de veel voorkomende oude pendelstrooiers van Vicon.

Mijn vraag is dan ook, weet iemand wat voor type strooier dit is?
(het kan zijn dat dit een prototype van Vicon is geweest omdat het nergens te vinden is.)

En hoe kan ik deze instellen volgens de strooitabel van Vicon.

Hieronder een aantal foto's van de strooier en van het type plaatje wat er op zit.

Alvast bedankt.
Len

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Het afstel mechanisme wijkt af van vergelijkbare strooiers die op internet te zien zijn. Daar zit een tanden rails op, of een draadeind die kan worden verdraaid. Daarnaast staan er ook geen letters of cijfers op.

(klik om te vergroten)

De strooier heeft een afwijkend frame en heeft geen ronding aan de achterkant onder de strooier.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Typeplaatje met seire NO: 06.62.855.1

Reacties

+1
jammermaarhelaas
Heb je misschien ook een foto van de doseerschijf (de opening onder in de bak), en van het uiteinde van de strooipijp?

Als dit ook sterk lijkt op wat Vicon later gemaakt heeft, dan kun je werken met strooitabel die nu ook nog voor de nieuwe strooiers gebruikt wordt. Mijn advies is om desalniettemin een afdraaiproef te doen, zo weet je van te voren hoeveel je gaat verstrooien.
De strooitabel is met name handig om te weten hoeveel de strooihoeveelheid toe of afneemt bij verstellen van de doseerschuif, deze is bij nieuwe typen in een V-vorm, dus per mm verder open neemt de opening meer toe dan dat ie de mm daar voor deed.

De aanslag op de halfronde schijf naast de bedienings-hendel is zo te zien in de gaten te verzetten en met de aanslagbout ook nog fijn af te regelen. Hier is allicht goed mee te werken, en je zult met de afdraaiproef dan de juiste instelling kunnen vinden. Later even opschrijven in welk gat je de aanslag had, en hoe ver de aanslagbout was uitgedraaid, dan heb je dat voor een volgende keer bij de hand.

Achter aan de strooipijp van nieuwere types zit bij gebruik voor kunstmest een beugel, deze zorgt voor een goed strooibeeld (juiste breedte-verdeling), allicht bij die van jou ook, of zat er wat op wat er nieuw op gemaakt kan worden.
De frame-beugel die bij nieuwere strooiers doorliep van de ene naar de andere kant had met name functie als bevestiging voor een trekhaak, zo kon je een wagen met kunstmest meenemen naar je land.

Ook moet de strooier in dwars en lengte richting horizontaal achter de tractor hangen, en de opening van de strooipijp moet op een vaste hoogte boven de bodem hangen. Gezien de afmeting van de tractor is 50 cm boven de bodem misschien een goede maat.
Nu is de vraag wat bij deze strooier goed werkt. Misschien is 540 tpm op de aftakas teveel? Je kunt ook met minder werken als dat beter loopt, bijvoorbeeld 450, maar dan moet je wel telkens als je gaat strooien hetzelfde toerental aanhouden, anders is de strooibreedte ongelijk.

Hoe breed je strooit kun je zien door te kijken naar waar de kunstmest de bodem raakt, dit is vrij goed te zien, en doel is dat je zo ver van de vorige werkbaan af rijdt dat de kunstmest die je strooit het vorige rijspoor van de tractorband nog net raakt. In praktijk kan dat naar schatting in boven beschreven toestand neerkomen op iets van 5 tot 7 meter. Handig is misschien om even iemand op het laatste spoor te laten gaan staan, en die merkt dan wel of er nog kunstmest korrels tegen zijn broekspijp aan komen, zo kun je de juiste werkbreedte vinden. Heb je die, dan weer even noteren, en zo heb je het voor de volgende keer bij de hand.
+1
LG0enga
@jammermaarhelaas Bedankt voor de uitleg. Ik heb even een foto gemaakt van de binnenkant van de bak en van de strooipijp. Wat me ook opvalt aan de strooipijp, is dat deze recht loopt. Bij de PS400 zie je dat deze met een bocht wordt bevestigd aan aan de schuttrommel.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
Fendt926Driver
Misschien is het een prototype. En kun je daarom niets vinden op het internet.
Maar volgens mij zat dit type ook achter de ark van noach. En toen hadden ze nog geen internet....
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
de ark van noach

Ja, vandaar dat de doseerschijf al van RVS was, das beter dan de latere stalen schijf die graag weg wilde roesten. 😄
+1
LG0enga
Op deze foto is ook goed te zien dat de frames van elkaar verschillen. Het frame wat ik heb, ben ik nog nergens tegengekomen.

(klik om te vergroten)

Frame loopt met een boog omhoog, en heeft een boog in het midden van de 3 punt.
+1
jammermaarhelaas
@LG0enga

Ik denk dat als je een beugeltje maakt achter aan de strooipijp zoals op die foto van de occasion op trekkerweb, dat je dan het dichtste bij komt bij hoe het optimaal werkt bij jou strooipijp.
+1
jammermaarhelaas
Ja, jou pijp heeft het montagevlak er haaks op, later was dat schuin.
Doseerschijf lijkt me in orde, en ik zou een afdraaiproef doen om de doseerhoeveelheid te achterhalen.
Achter aan de pijp hoort een beugeltje, dat kun je zien aan de montage-mogelijkheid ervan aan de pijp.

Hier een link naar een plaatje waarop je ziet wat het strooibeeld is zonder beugel (alles aan de buitenkanten) en met een beugeltje (meeste in midden, en aflopend naar de buitenkanten).
techniekwebshop.nl/strooi-unit-strooipijp-passend-…

Het idee is dan dat je net het vorige spoor raakt met de kunstmest op het eind van de werkbreedte, en omdat je het meeste achter de strooier kwijt raakt, en het minste op het eind van de werkbreedte, dat deze twee banen samen elkaar aanvullen tot een gelijke hoeveelheid tussen de vorige en de huidige werkgang.
LG0enga
@jammermaarhelaas Bedankt voor de duidelijke uitleg! z'n beugeltje moet ook op de strooipijp van deze strooier kunnen lijkt met zo.
Ik zal eens een aantal afdraaiproeven doen om de kijken hoeveel de doseerhoeveelheid veranderd per gaatje omhoog.
jammermaarhelaas
@LG0enga

Als je de strooipijp demonteerd bij de afdraaiproef dan scheel je dat veel gedoe met opvangen van de kunstmest.
Fendt926Driver
@jammermaarhelaas als de pijp er nog af te krijgen is.
Anders een big bag over de pijp schuiven en het daar in opvangen.

@LG0enga weet je de strooibreedte al?
Kun jij die ook verstellen op het vliegwiel?
LG0enga
@Fendt926Driver pijp heb ik er laatst nog afgehaald, dus dat moet goed Komen.

Het verstellen van de strooibreedte doormiddel van vliegwiel zal ik eens bekijken of dat kan.
+1
Fendt926Driver
@LG0enga bij de nieuwere zit er een plastic bout waar het excentriek in zit. Die kun je verdraaien zodat de stang die de pendel heen en weer doet meer (12m breed) of minder (6m breed) naar de buitenrand van het vliegwiel gaat
LG0enga
@Fendt926Driver Op deze zit dan niet. Hier kan het alleen door middel van een andere strooipijp de strooibreedte worden veranderd.
+1
jammermaarhelaas
Hier nog wat voorbeelden van de strooipijp-beugel:
techniekwebshop.nl/catalogsearch/result/…

Als formule voor het omrekenen van de hoeveelheid kunstmest die je uit de afdraaiproef krijgt gebruik ik zelf deze formule:

kg per minuut uit de afdraaiproef = (kg/ha * km/uur * werkbreedte in meters) / 600

voorbeeld:
Je wilt 150 kg/ha geven en werkbreedte is 6 meter, rijsnelheid 8 km/h:
(150*8*6)/600 = 10800/600 = 18 kg/min.
Als je een afdraaiproef doet dan moet je de aanslag op de hendel dus zo afstellen dat er 18 kg/min. uit komt.

Of, je werkt andersom:

kg/ha = (kg/minuut * 600) / (werkbreedte in meters * km/h)
Heb je uit de afdraaiproef 26 kg/min., dan betekend dat dat je:
(26*600)/(6*8) = 15600/48 = 325 kg/ha

Een halve minuut afdraaien blijkt wel genoeg te zijn voor een betrouwbare proef, dit doe je dan dus maal 2 om de hoeveelheid per minuut te krijgen.

Afdraaiproef op het toerental waarbij je ook echt gaat strooien ivm. de roerder.

Succes.
LG0enga
@jammermaarhelaas bedankt voor alle info! Ben hier erg mee geholpen.

Ik heb gister een afdraaiproef gedaan, maar dat was niet zn succes. De korrels kwamen al in de schuttrommel terwijl de diseerschijf dicht was. Dit komt omdat de rvs schijf niet goed meer aansluit op de bovenliggende plaat. Dit ga ik deze week eerst maar oplossen.
LG0enga
@jammermaarhelaas hier het resultaat van de doseerschijf met plaat. Staal is vlink ingevroten waardoor de plaat niet meer recht is overal op de rvs doseerschijf. Ik ga kijken of er nog wat van te maken is, anders bestel ik een nieuwe plaat. Doseerschijf kan nog wel tijdje mee.

(klik om te vergroten)

De ruimte tussen de schijf en de plaat waartussen de kunstmest korrels worden geduwd door de (soort van roerders)

(klik om te vergroten)

Ingevroten plaat met veel oneffenheden

(klik om te vergroten)

De rvs doseerplaat
+1
jammermaarhelaas
Afgaande op de foto's zou ik zeggen dat de rvs schijf al eens gerepareerd is (buitendiameter heeft een ingezet plaatje en bedieningsstang zit aan een opgeschroefd plaatje), en ook niet meer vlak (controleerbaar door hem op een vlakke plaat te leggen met de kant die tegen de stalen plaat zit). Ook is de ronde opening in het midden waar de kunststof ring achter haakt, nogal ingevreten.

Die rvs schijf moet met de buitenste rand aansluiten op stalen plaat doordat ie in het midden iets hoger is als aan de rand, en zodoende door de kunststof ring (met de drie boutjes) tegen de stalen plaat aan gedrukt wordt onder zijn eigen veerspanning (zo werkt het bij mijn oude ps 400). Als er kunstmest tussen de stalen plaat en de rvs schijf blijft zitten en de boel gaat roesten, loopt het steeds zwaarder, en is openen en sluiten veel te moeilijk, tot dat er iets kapot gaat.
Er zit allicht ook een afdek-kap onder de roerder, deze sluit het gat tussen de as waar die roerder op zit, en de stalen schijf, af.

Alles lijkt zo nodig nog steeds te koop:
techniekwebshop.nl/strooi-unit-passend-voor-vicon-…

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden pendelstrooier en Vicon geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
17
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN