Cultivateren tarwestoppel

Om groenbemester te zaaien na de tarwe, ben ik opzoek naar een combinatie die dat in 1 werkgang kan doen. Het bedrijf zit op grond van 35% lutum en deed eerst 2 bewerkingen: cultivateren met 13 tanden op 3m en daarna kopeggen+zaaien op 3m. Met het idee om dit in 1 werkgang te doen heb ik 2 jaar geleden een 3m Kongskilde Paragrubber gekocht (met 6 gebogen tanden). Hierachter hing dan de kopeg- en zaaimachine. Het is een prima machine om mee te woelen!!! alleen, deze machine heeft naar mijn mening te weinig tanden en voor een goede bewerking moet je wat dieper cultiveren (15 – 20 cm). Dit is niet de bedoeling, ik wil graag maximaal 10 – 12 cm diep en minimaal 8 - 10 tanden op 3m. Ook zou ik graag een diepteregeling zien d.m.v. banden aan de zijkant, dit is namelijk niet optimaal bij de Kongskilde Paragrubber, met woelen zit er een rol achter en werkt het prima. Ook moet er dan een kopeg- en zaaimachine achter kunnen.

Weet iemand een fabrikant die de bovenstaande specificaties zou kunnen maken, of maakt? Ik hoor graag reacties.

Alvast bedankt.

Deel dit topic

Reacties

fendt-412
Probleem is denk ik dat je veel tanden nodig bent over een korte lengte. Anders kan de trekker de kopeg met zaaimachine niet meer heffen.

Is een Lemken smaragd of een kongskilde fibroflex met zaaibalk geen oplossing om groenbemester te zaaien?
Of is de grond daar te zwaar voor dat je echt een kopeg nodig bent?
vjenneMFfan
Moet je even bij Evers Agro kijken, die hebben vanalles op gebied van cultivators en volgens mij maken ze ook veel machines op aanvraag:
eversagro.nl/producten/Cultivator/
deutz4life
Evers Agro in Almelo maakt zo een cultivator op maat voor je, ook met mogelijkheid om rotor oid erachter te hangen volgens mij;)

google maar even Evers agro, dan vind je de contactgegevens wel
succes!
deutz4life
@vjenneMFfan, je was me net voor 😛
velsje
Het is toch alleen de bedoeling om groenbemester te zaaien, en dat van voorjaar weer onder te werken?
dan kan dat toch ook mooi met een smaragd/schijven cultivator met een zaadbak dr op
ravestijn
Mijn buur man had een lemken grubber met doorlopende aftakas en hef laten is wel een zwaare combinatie maar die grubber komt tekoop hij heef een amazonne wooler met 4tanden gekocht en de lemken gaar weg maar dat werk zeer mooi
eppo
Heb je niet een vibroflex ? dan go je daar een zaadbak bovenop en dan ben je klaar toch?
SjaakAfhaak
Een Lemken smaragd en een Kongskilde vibroflex hebben we wel eens op demo gehad. De groenbemester kwam lang niet zo mooi op als het stukje wat met cultivator en daarna kopegzaaien is gebeurt. Kopeg is dus eigenlijk het mooist om een goed zaaibed te maken. Daarnaast moet je bij een smaragd/vibroflex ook investeren in een nieuwe zaaimachine wat extra(onnodige) kosten met zich meebrengen. Een voorzetcultivator is naar mijn mening een goedkoop en doeltreffend iets.

@velsje: we telen op klei (35% lutum = 60% afslipbaar), dus de groenbemester wordt geploegd in Oktober/November.

De evers website had ik ook al bezocht. Ik was alleen benieuwd of er ook andere fabrikanten waren die zulke spullen maakte.

Iniedergeval bedankt allemaal voor zover.
HOOIJMAN
Heb je geen fronthef??? zie hier..
Wimsumar
Beste SjaakAfhaak: Haak af van het gebruik van de kopeg. Geeft welliswaar het mooiste werk maar is niet noodzakelijk.

Uit de EVERS-"stal". : Een vaste tand-cultivator met druk-/looprol en opbouwzaaimachine.

picasaweb.google.com/evers.almelo/…
lstokman
Zo doen wij het. saphir culter met opbouwzaaier
bigfoot
Ik ken een boer die met een lemken smaragd van 3meter breed en een dubele kooirol achteraan aan 110 pk al zijn land klaarlegt (geploegt na gras) en in najaar al zijn gras zaait in maïsstoppel, het werkt ideaal
boonman
Een schijveneg werkt ook heel mooi en legt al een vrij fijn zaaibed neer zodat je rotoreg ook niet zo zwaar werkt
wel een zware uitvoering kiezen op die grond
rickky
Tussenwoeler?

1 eenwerkgang
werktmooi 😉
SjaakAfhaak
@winsumar en lstokman: Een vaste tand-cultivator met opbouwzaaimachine is geen optie i.v.m. de investering in opbouwzaaimachine (zie vorige bericht) verder zie ik op de foto van lstokman dat de grond al bewerkt is. De bedoeling is om alles in 1 werkgang te doen. Schijveneg is naar mijn mening ook geen uitkomst i.v.m. de snelheid. En een tussenwoeler heb ik al!!!

Ik ben opzoek naar fabrikanten die een kort frame kunnen maken met culter tanden. Ik weet dat Evers deze zouden kunnen maken, maar wie weet er nog meerdere?
Wimsumar
Beste SjaakAfhaak: Zo'n opbouw zaaimachine op (je eigen) vastetandcultivator gaat het meeste geld ook niet in zitten, bovendien, je "goede" zaaimachine bespaar je ermee om dir 'ruigere' werk er niet mee te doen.
Michiel-Biervliet
VSSAGRO maakt ook al die machines op maat, erg degelijk, maar vaak wel zwaardere machines.

Zekere eens kijken, zeer goede kwaliteit machines.
siem
Misschien is een kuhn voorzetwoeler beter geschikt die licht de bouwvoor bijna over de volle breedte op.
fendt-412
prinsmechan.nl/occasions/img/…

Is dit niet wat? Zitten 4 ganzevoeten onder die de grond losmaken en misschien ook wel opwerken. Als de grond goed breekt kan de kopeg er ook meer mee. Als je niet te diep werkt met deze machine moet dat wel willen denk ik. Er zouden eventueel nog agresievere ganzevoeten gemonteerd kunnen worden.

Dit is misschien ook nog wel wat als je niet te diep werkt:

Weet ook niet hoe handig je bent, volgens mij zijn die tanden van de paragruber wel makkelijk los te maken. Kun je er zelf niet 6 ganzevoeten onder maken die de grond loswerken? Bijvoorbeeld van een Smaragd? Het zware frame heb je dan al, die krijg je nooit weer kapot, bent op 60?slibbare grond toch wel een zware machine nodig denk ik. Brede ganzevoeten lijkt me net zo mooi werken als 10 tanden met smalle voeten.
siem

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
20
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
6