Fordson Major - Nieuwe fuseebussen

Hoi hoi,

Ik heb in mijn Fordson Major nieuwe fuseebussen geplaatst. Nu wilde ik mijn fuseepennen terug zetten maar deze passen niet. Het scheelt echt niks. ik denk 1 mm totaal dat mijn pennen te dik zijn. ( dus 0,5 mm per kant )

Ik wil liever niet aan de bssen schuren omdat er putjes inzitten waar het vet blijft zitten.

Nu wil ik dus de pennen afschuren. is dit te doen of kan ik beter laten afdraaien?

Zijn er meer dit dit probleem hebben gehad?
En hoe hebben jullie het opgelost

Gr Fordson Major 53
Fordson Major 53

Reacties

Rieen
K zou het eerst eens proberen met stukje schuurpapier. miss zit er nog wat rommel op.
RF-HanomagR19
Koop of leen een ruimer en ga hiermee door de bus.

Had het zelfde bij mij hanomag. Na het erin persen van de bussen paste ze niet meer, Schuren lukt je niet had ik ook geprobeerd.
basia
Inderdaad ; met een verstelbare ruimer is de beste oplossing ; 1 mm schuur je niet weg (ja kan maar ben je dagen bezig denk ik )
Zij het nieuwe fussees ? iets afdraaien zou kunnen als je de oude weer monteerd .
JOHNDEEREBOERTJE
Fordson major 53 zegt net dat hij niet veel aan de bussen wil doen om die vetgaatjes e behouden, dus ruimen o.i.d. werkt niet.
Fordson Major 53
Ik ben effe bezig geweest met schuurband korrel 80 maar het past bijna. Ik heb met de schijfmaat gemeten het het scheelt nog maar 0.3 mm dus ik ga nog effe door met schuren.
Ik zie een ruimer niet zitten omdat ik dan de putjes in de bus eruit haal. Deze zijn nodig want daar blijft vet inzitten wat de bus en de pen smeert.

Wordt vervolgd
basia
a Ja ; als je die vet-gaatjes wilt behouden moet je de fuseepennen op maat maken ; veel trekkermerken hebben gladde bussen ; soms met vetgroef (oa Fendt) en hebben ook geen smeerproblemen ; als je maar geregeld smeerd met goed vet en even op de krik ( komt het vet op de plekken waar het hoort )
fordsonmajor2010
He ik ben me major aan het opknappen en ik had toevallig gister hetzelfde probleem en ik heb hem ook langs de schuurband gehaalt en nu past hij perfect

Groeten
RF-HanomagR19
Schuren = waardeloos. Je gat blijft nooit meer rond.
@Fordson Major 53

Quote:
Ik zie een ruimer niet zitten omdat ik dan de putjes in de bus eruit haal. Deze zijn nodig want daar blijft vet inzitten wat de bus en de pen smeert.

Vetgroeven zijn dieper dan 0.5 mm (die van fendt wel) dus dan ben je ze nog niet kwijdt, en schuren of ruimen doet er dan ook niet toe.

Ruimer zijn de gaten veel ronder, veel nauwkeuriger en het werkt sneller.
basia
@RF-HanomagR19

Helemaal mee eens ; en fusee-pennen opschuren op maat ; blijven ook niet zuiver rond ; dus onzuiver werk !!!
Passen eerst misschien mooi ; maar zijn na een poosje sneller weer ruim !
63ermajor
Ik heb met mijn Super major aan diverse onderdelen waar nieuwe bussen in moesten (o.a rempedaalas en stuurarmbussen) ook met dit (probleem)geval te maken gehad. Die bussen maken ze meestal af fabriek iets te krap. maar ze zijn meestal van zacht brons materiaal,dus makkelijk met een ruimer uit te draaien. Ik heb ze zelf ook eerst gemonteerd en toen met een ruimer uitgedraaid.
succes
basia
@63ermajor

Nou fusee-bussen zijn echt niet van zacht en zelfsmerend brons !
Ben je in de war met b.v startmotor busjes ; die zijn van z.g. sinterbrons ; en worden voor montage vol olie "gedrukt " en zijn dam wel zefsmerend .
63ermajor
trekker-onderdelen.nl/page9.php/…

In deze bovenstaande link moet je maar eens kijken bij "fordson" en dan bij "besturing en wielen" daar staat toch echt een fuseerevisieset met bronzen lager bussen afgebeeld.

Ik heb zelf ook al wat bussen uitgedraaid met een ruimer en die flintertjes die er bij het ruimen uit komen zijn bronskleurig en zeer zacht.
Valtra-Fordpower
Af draaien zou wel kunnen, en dan op sommige punten vetgroeven draaien. 😛
Fordson Major 53
Hoi mede-tractorfans,

Ik heb een ruimer kunnen lenen op het werk en 1 pen zit erin. De vetgaatjes zitten ernog in, ze zijn dieper als ik dacht. Nu nog 1 en dan kan ie weer op zijn voorpootjes. Bedankt voor de reacties

Fordson Majir 53
cornelis5
Hoi ohihoihhoihoihoihoihoihoihoihoihoihoihoihoihoihoihoioioioioo
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Major ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!