Spitmachine

Hey hallo

Ik heb eens even een vraag, wij willen een nieuwe spitmachine aanschaffen ( van de zomer pas) en wij willen er één die zowel zware grond (+- 70%) als zandgrond kan spitten.
We hebben zelf nog geen idee welk merk type of wat dan ook, zolang hij maar een open ruggetje heeft zodat er niks aan vast kan kleven.

Ik ben al bij een paar dealers geweest maar die zijn niet helemaal eerlijk, want hun machine kan alles spitten (kuch kuch)

Pk's zijn het probleem niet dus daar hoefen we niet op te letten.

(ik verwijdere deze topic weer zodra ik iets weet, ik kon via de zoek funtie niks vinden)

Deel dit topic

Reacties

maartendankers
Ik als Imants man zou zeggen, belletje naar Imants en die maken iets moois voor jou 😉
BjornM
Imants bouwt goede klei- en zandspitters als ook combinaties.

Wil je een roterende spitter of een krukasspitter?
sebas deutz150
Tsja er bestaat geen spitmachine die alles kan.
een krukasspitter wordt gebruikt in de zwaar klei met deze machine kan je ook niet harder als 3 km/u en is niet zo handig op zand.
een roterspitter wordt gebruikt in zand en heeft een snelheid van 3k/m of hoger maar werkt niet zo best in de klei.
misschien een farmtec ik heb er zelf nog niet mee gewerkt of gezien. maar iemand op tf is er tevreden mee want dit is een rotorspitter die ze gebruiken in de zware klei en dat bevalt goed.
Jb26
Jah persoonlijk kies ik voor roterende spitter omdat er iets minder slijtgevoelig is lijkt me.
Me pa daarin tegen vindt een krukas spitter beter.
Dus het gaat er echt om welk beter is in de zware klei.
BjornM
Tsjah met onze Selvatici krukasspitter hebben wij wel eens zandgrond gespit, ging niet helemaal mooi maar goed, het ging beter met de Imants.

Wat klei betreft vind ik zelf de krukasspitter de grond meer luchtiger leggen, bij onze Imants zit er gelijk weer een frees achter de spitas, eigenlijk zou je deze eruit moeten slopen en dan spit hij wel mooi, maar dan zit er toch nog weer een aandrukrol achter, iets wat je met klei toch liever niet hebt.
Fast Eddy
Farmtec of een farmax
JJ
Imants heeft ook een spitter voor de zwaardere grond. Die heeft 3 i.p.v. de gebruikelijke 2 assen.
imants.nl/pages/product.php/…
caseih1056xl
Kijk ook eens verder dan een Imants 😉 Farmax is ook erg goed 😉

Imants is de wereld ook niet 😉
JJ
En Celi doet het volgens mij ook niet slecht op de zware gronden!?
nh8770a
Farmax
sebas deutz150
Koop nooit een celli maar een gramegna zo'n stuk beter
Fendt615LSA
Tip: begin bij het begin en maak dus eerst een keuze tussen roterend of krukas....
christelthijssen
Imants maakt zand en klei spitters een zand spitter werk op de klei niet en een kleispitter op het zand niet
keeko
Voor een 'open ruggetje' ben je volgensmij gebonden aan een krukasspitter en ben dus wat beperkter in capaciteit.
Loonbedrijf De Vlijt in Noord-Beemster heeft veel ervaring met Farmax roterende spitter op zware klei maar ook krukasspitters van andere merken, wellicht dat die je eerlijke informatie kunnen geven.
Joop3
FarmaX als roterende. Imants is een opgevoerde frees, een Farmax spit echt. Dit heeft te maken met de vorm en de stand van de schoepen aan de steel en hoe deze aan de rotor bevestigd zijn. Daarom kun je bij een Imants snelspitter ook harder rijden, maar het is dus geen spitten meer, hoewel dat wel zo genoemd wordt. De kunststofbeplating is ingevoerd omdat dit glad is, en aankoeken van klei voorkomt.
Farmax op bikkelharde en kurkdroge klei, dikke 35 cm diep....
Joop3
mijn eigen bolide met een Farmax op zandgrond. 3x zo snel met minder pk's
sebas deutz150
En joop3 jammer dat je niet even in de buurt woont ik had je farmax graag ff op deze grond gezien
bij ons spit ook iedereen met een krukasspitter dus bij ons bij deze condities zal het wel niet gaan
Joop3
@sebas deutz150

Zie niks! Je link is niet heel erg gaaf...
Er lopen ook Farmaxen op de zware klei in de buurt van Schiphol, daar kunnen ze niet fatsoenlijk ploegen, en het water staat er op. Spit monsterlijk, gaat beter dan op dat uitgedroogde beton.
maartendankers
Een Joop jij werkt bij farmax? maar dat 2e filmpje, hoe hard rijd je daar?
Joop3
Nee, werk niet bij Farmax. Gelukkig niet! 😃
2e filmpje is 6 km/h
lookie
Kijk is in mijn profil wij hebben een farmtec dat is een ploeg spitter met daar achter een rotereg en kan net zo luchtig neerleggen als jij wil. met 6 km op zware klei en 9 km op het zand. voordeel hij keer veel meer als een imants of farmax dus drogeren grond boven. Dus beter zaaibed. Verder ook veel ervaring met krukas falc en celli op zware klei. en wou eerst niet geloven wat ik nu weet meer als 1 ha in een uur met een netter resultaat als welke krukas spitter die ik kan.
WimBe
@lookie

En minder onderhoud denk ik? 😉
fiatfan
Die snelheden met spitten zijn heel heel heel erg slecht voor je (zand)grond en bodemleven...
koop een krukasspitter voor de klei, en op het zand gewoon niet kerende grondbewerking toepassen. doen wij al ruim 8 jaar met heel veel succes! (vroeger ook een imants gehad...)
fiatjuh
Krukasspitter zou ik voor gaan,een roterende spitter versmeert onder natte omstandigheden de hele ondergrond dicht ,een krukasspitter breekt de ondergrond juist netjes open en legt de grond netjes luchtig weg en werkt ook goed op zandgrond,bij ons
dave 7810
Farmax! Niet heel erg slijtgevoelig en spit erg goed! 😉
fiatjuh
Zie hier het vakwerk met de krukasspitter op lichte tractorfan.nl/movie/16686/
newzealander
Imants is een zeer goede ik werkte er begin jaren 90 al mee en de service van de fabriek is zeer goed 24/7 en wij zaten in groningen toen we nieuwe onderdelen nodig hadden ben ik snachts er heen gereden en weer terug en de volgende morgen draaide de machine weer
BjornM
Wij hebben beide machines staan en ik ga mee met de meeste reacties dat een krukasspitter veel meer lucht in de grond geeft, dit wil je juist hebben.

Gramegna zijn wij niet fan van, de dealer zit hier wel om de hoek maar die spitmachines zijn veels en veels te zwaar in vergelijking met een Selvatici of Celli of Farmtec. Dat heeft als direct gevolg veel meer insporing onder andere op het koppenend.

Hier spitten de meeste akkerbouwers met een Selvatici en de ene loonwerker met een Celli en de andere ook weer met een Selvatici of Gramegna.
sebas deutz150
@BjornM

wij hebben twee loonwerkers gesproken en die zeiden blij dat we geen meer celli hebben die vraagt veel onderhoudt als er wat kapot gaat moet gelijk alles uit elkaar. dit hoeft niet met een gramegna.
BjornM
@ Sebas tsjah dat verschilt natuurlijk per machine. Maar hier worden bijna geen Gramegnas verkocht, als ik hier de loonwerker spreek etc. dat die dingen veels te lomp en te zwaar zijn. Wij hebben hem zelf ook overwogen hoor, maar voor een nat perceel is het niks waard. Die machine is erg zwaar en wil je een beetje grip hebben op de voorwielen moet er ook al weer gauw veel frontgewicht in de neus. Op een nat perceel wordt je dan loodzwaar en rijdt je alles aan gort. Liever een lichtere zoals Selvatici (geleverd door Thoma) of een Celli, of Farmtec.

Edit: En het scheelt natuurlijk ook hoe je er mee omgaat, als wij 2 of 3 uur 's nachts klaar zijn met spitten, wordt de machine evengoed gewoon doorgesmeerd, elke dag wordt hij gesmeerd. Dit zie je niet vaak bij een loonwerker.
sebas deutz150
@BjornM

haha wat jij nu vertelt hebben nu vanochtend is met pa vader naar huis gereden op de remmen van de trekker om hem thuis schoon te steken. maar met een selvatici of een farmtec heb je dat niet door meer bodemvrijheid ? ach op droog grond is het geen probleem.

als je bij selvatici of farmtec een lager moet vervangen moet dan alles uit elkaar?

trouwens wat bevalt jullie beter sleepvoet of loopwiel ?
lookie
Sebas. een gekartelde schottel schijf bevalt het best om op te lopen. stroop nooit zakt niet weg en slijt ook niet door
fendt-412
Loonbedrijf uit de buurt heeft een Farmtec, heeft dit seizoen aardig veel gespit en in een werkgang tarwe gezaaid. Varierend van lichte zavel tot lichte klei.

Heb hem hier in de buurt aan het werk gezien, op klei van 35% afslibbaar, liep er mooi over, liet een mooi resultaat achter. Zou niet weten hoe ze het op de zware klei doen.

lookie
en - farmtec

1 hij is uniek is de enigste ploeg spitter die je kan kopen dus geen rotor en ook geen krukas.

2 hoge rijsnelheid met goed resultaat ook op hele zware klei gewoon 5 km per uur.

3 weinig onderhoud, is midden aangedreven dus korte assen lager hebben minder te houden.

4 hij keer de grond veel meer als een roterende spitter en als een krukas. dus midder gewas resten. En drogere grond boven en dat is weer ideaal voor zaaien.

5 loop nooit vol ook niet met sloot vuil wel rij je de hele dag met 600 kg aanhangende grond in de ronte

6 hij versmeer niet onder in de grond omdat hij happen neemt en dus niet zo als een frees werkt.

7 je kan er een gewone rotereg achterhangen omdat hij midden aandrijving heeft zit gewoon een aftakas aan in de midden

en dan nu de nadelen

1 hij is duur wel kost bijna 2 keer zoveel als een krukas

2 heb minimaal een trekker van 220 pk nodig op de zwareklei

3 machine is vrij zwaar.

zal nog wat foto er bvij zetten van de poegscharen en de spitter komt zo

5
lookie
Farmtech ploegspitter
lookie
Ploegspit zaaicombie
lookie
Fdsf
lookie
. hier kan ziet ruim 15 ha gespit ruim 1,3 ha in uur en 22 liter diesel. met de farmtec
lookie
Ui
lookie
I
BjornM
@ sebas deutz 150

Nee, de bodemvrijheid is wel gelijk, maar de machine is gewoon veel zwaarder, je zakt veel dieper weg in de grond, helemaal als het nat is.

Tsjah sleepvoet of rolwiel, het heeft allebei ze voor- en nadelen, sleepvoet loopt veel stabieler vind ik zelf (de machine stampt veel minder en ligt vlakker) maar af en toe begint hij grond of gewasresten op te stropen, dit heb je met een rolwiel niet natuurlijk. Aan de andere kant loopt zo'n rolwiel ook weer vol.

Moelijke vraag, scheelt ook net wat voor grond je hebt en hoe nat het is, maar ik heb liever een sleepvoet, vooral omdat de machine dan stabieler loopt.
lookie
BjornM - wel eens een katel komschijf geprobeerd als loopwiel/sleepvoet. dan heb je van alle twee de voordelen stroopt nooit en geeft supper stabeliteit en zakt niet weg
BjornM
@ lookie, ik heb er inderdaad al eens van gehoord. We zullen het wel zien dit jaar.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
44
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
64