John Deere 3050 - Is het nodig om cilinderkopbouten te vervangen na loshalen?

Beste TF-ers, horen bij deze trekkers de bouten van de cilinderkop vervangen te worden bij nieuwe montage van de cilinderkop?

Deel dit topic

ronald73

Reacties

labella
Of het nodig is weet je pas als je ze niet vervangt...
Fendttrisixfan
Kopbouten mag je hergebruiken
erik9831
Ja en nee...

Sommige mag je maar 1 keer gebruiken, anderen mag je opnieuw gebruiken als ze nog in die bepaalde tolerantie vallen.

Werkhanboek vermeld normaal hoe en wat, en welke volgorde van aanspannen.
Fendttrisixfan
@erik9831 zelfs al zeggen ze dat het niet mag moet je er niet mee inzitten, drijfstangbouten is een ander verhaal, als je die hergebruikt heb je zowiezo prijs (bij jd toch)
ronald73
Quote Reactie van @erik9831:
Werkhanboek vermeld normaal hoe en wat, en welke volgorde van aanspannen.

Ja kijk, dat weet ik. Maar dat is het hem juist, als ik het werkplaatshandboek in bezit had dan was deze vraag dus niet hier op TF verschenen 😉
+1
basia
Zou wel goed informeren bij b.v. een JD dealer . Hangt soms ook af van de motoren serie .
Bij een goede leverancier van een nieuwe koppakking word als het goed is en als het nodig is de pakking met bouten als set verkocht .
ik weet dat bij Ford automotoren eerst kon je de bouten altijd weer gebruiken later kreeg je ze bij de pakking als set en soms mocht je ze 2 of 3 keer weer gebruiken .
Als de bouten maar 1 keer gebruikt mochten worden noemt men he t ´rekbouten` .
ronald73
@basia Bijvoorbeeld bij Kramp staan komplete afdichtingsets voor het bovendeel van de motor te koop. Hier zie ik geen kopbouten bij, maar bij Kramp staan wel weer apart setjes kopbouten te koop. Dus wat zou het zijn?
Fendttrisixfan
@ronald73 heb 3 jaar jd motoren opengedaan en alleen bij de jongere werden nieuwe bouten gebruiken om de problemen met de koppakking op te lossen, bij de oude nooit nieuwe gestoken
basia
Staat op de boutkoppen ook de sterkte? b.v. 12.9 of 10.8 deze zou je weer kunnen gebruiken
8.8 zijn rekbouten en maar 1 keer bruikbaar .
Maar zoals ik al zei een JD dealer of monteur raadplegen ?
Vaak worden rekbouten ook b.v. in graden aantrekken aangegeven b.v. 2keer 90 graden
+2
MartinZaandam
Kopbouten die je met een bepaald koppel aantrekt en daarna nog eens moet natrekken na zoveel uur zijn her-bruikbare bouten.

Kopbouten die je met een koppel aantrekt en daarna nog eens zoveel graden verder én die je niet moet natrekken na zoveel uur zijn elastische bouten en kan je weg gooien na eenmalig gebruik. Zelfs al je nog bezig bent met alle kopbouten en je hebt je per ongeluk verteld of net teveel graden en weer opnieuw begonnen gaat niet lukken, dan kunnen de bouten gelijk de oud-ijzerbak in
dendeze
Sorry hoor basia, maar 8.8 bouten zijn helemaal geen rekbouten.
basia
@dendeze

OK bedankt voor het verbeteren , wat voor materiaal het dan is weet ik ook niet precies , maar als je deze bouten op spanning had ,voelde je aan de sleutel dat ze rekten dwz je kwam op een punt dat de sleutel bijna lichter ging ipv zwaarder .
mike_v
Dan zijn het geen rekbouten maar prullenbouten @basia 😆 ... Normaal (lees: met een standaard sleutel) draai je een bouten niet stuk ("zot" zoals wij het noemen). Ga je twee sleutels op elkaar zetten dan vraag je erom en kan het inderdaad ineens veel vlotter gaan op ze vast te draaien.
ronald73
Zijn engelse bouten met 6 streepjes in stervorm, hoort volgens mijn informatie UNC te zijn vergelijkbaar met een hardheid van 12.9
MartinZaandam
Bouten met streepjes op de kop geven ook de sterkte aan, maar zijn niet per definitie van het type UNC. Het kan natuurlijk wel dat het UNC bouten zijn, maar het kan ook zomaar, als voorbeeld, een metrische bout zijn. De fabrikant bepaald de sterkte van een bout en daar kan hij een standaard teken en-of nummering aan geven, maar dat is hij niet verplicht. De fabrikant is wel verplicht, als hij tekens en-of nummering gebruikt, dat het geen verwarring mag veroorzaken Daarnaast bepaald de constructeur en-of bouwer (van een motorblok) welke bouten gebruikt moeten worden.
aad3040
Nieuwe bouten halen en erin zetten, weet je zeker dat het goed is, als je opnieuw moet beginnen kost het meer als wat de bouten kosten.
ronald73
@aad3040 Dat is zeker waar, en alle ongemak die daarbij weer komt kijken.
Een paar minuten voordat ik jouw reactie las had ik nieuwe besteld 😉
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de John Deere 3050 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!