Zelfbouw Zelfgemaakte constructies - is een zwaailap verplicht op een landbouwkar

Hallo
kan iemand mij vertellen of en zwaailamp verplicht is op een een klein landbouw wagen hooikar ?
jens-vanderpoorten

Reacties

Deutz1455xl
Dag jens. Nee dat is niet verplicht bij tractorwerktuigen. Hoe de regels bij aanhangers zijn voor vrachtwagens weet ik niet.

Echter mag het wel, want een zwaailamp mag bij hinderend verkeer gevoerd worden en een landbouwvoertuig is vanwege zijn lage maximumsnelheid altijd verkeershinderend.

In een aantal situaties is het voeren van een zwaailicht op de trekker wel verplicht, namelijk bij een combinatie die breder is dan 2,55 meter. In ieder ander geval is het voeren van een zwaailicht niet verboden en wel toegestaan, ook als je het aanzet om even grappig te doen oid
+1
bartjuh
@Deutz1455xl
Ben eens aan de kant gezet door een agent... Zwaailampen waren aan de achterkant van de (zelfrijder) spuit niet goed zichtbaar. Een zwaailamp moest van alle kanten zichtbaar zijn. Bij een beladen wagen kan het volgens die agent dus wel nodig zijn
Deutz1455xl
@bartjuh daar heb je inderdaad een goed punt. Een zwaailamp is pas effectief als hij goed zichtbaar is, dus als dat alleen kan door hem op de wagen te bevestigen is dat inderdaad wel nodig denk ik. Desondanks vind ik de agent wel een mierennneuker als de zwaailamp voor 3/4e zichtbaar is en hij je nog steeds aan te kant zet op even lekker te zeuren
@Deutz1455xl ok maar mij hebben ze gezegd tijdens mij g rijbewijs dat een zwaailamp moet opstaan als de zichbaardheid minder dan 100 meter is en bij mij wad klaarlichte dag
Deutz1455xl
@jens-vanderpoorten knappe kop als je dat ergens kunt vinden want daar heb ik nog nooit van gehoord. Wel dat het zwaalicht op een afstand van 20 meter nog goed zichtbaar moet zijn en dat hij bij werkzaamheden langs de weg ook gevoerd moet worden. Maar “zichtbaarheid 100 meter”, wat je daar onder moet verstaan weet ik ook niet en zo wordt het in de bronnen die ik lees ook niet beschreven. Breder dan 2,55 (of 2,60, daar wordt ook over gesproken in sommige bronnen) is het voeren van een zwaailicht verplicht. Niet bij slecht zicht oid. Misschien ben je in de war met de normale verlichting?
+1
mike_v
[Ik spreek voor België] @Deutz1455xl; Je bent verplicht het zwaailicht aan te steken bij verminderd zicht, tussen val avond en het opkomen van de zon en ( ook overdag) op wegen met 2+2 rijvakken. Dit voor de standaard combinaties. Zit je met uitzonderlijke afmetingen (+2.55), gelden extra regels. Vanaf 3m moet je er trouwens 2 op het dak + 1 achteraan op het werktuig. Ook als dat een gedragen werktuig is moet er eentje opstaan.

Als de zwaailampen op de cabine niet 360° rondom zichtbaar zijn, moet je achteraan ook eentje plaatsen. Dus om op de vraag van de topicstarter te antwoorden; Neen je moet er geen achterop plaatsen, mits je niet hoger gaat laden zodat de zwaailamp op de cabine onzichtbaar wordt langs achteren. Maar aangezien dat laatste waarschijnlijk toch niet gedaan wordt, wordt je wel vrijwel altijd verplicht eentje te hebben achteraan.

Tevens kan je overdag evengoed staande gehouden worden om het niet hebben van juiste verlichting*. Zwaailamp valt daar ook onder, ookal moet ze op dat moment strikt genomen niet aangestoken zijn.

* Als ze je overdag zien rijden met een kapotte koplamp, zullen ze je ook tegenhouden als je de verkeerde tegenkomt.
Bij mij wast gewoon een oude mest kar van 3.5 ton met hooihekkens op en balen hooi geladen
+1
kerstrunner
@jens-vanderpoorten Dan is de zwaailamp van de trekker voor achterop komend verkeer niet zichtbaar, en dus wel verplicht op de kar
Piet1960
@kerstrunner Maar mestkar zal toch niet breder zijn dan 2.55 m?
Fordje4600
@Piet1960 dan is het niet verplicht
Piet1960
@Fordje4600 Dat bedoel ik.
+2
kerstrunner
@Piet1960 Als het op klaarlichte dag was, en idd niet breder dan 2.55 m zal het niet nodig zijn.
Ik dacht dat ze (in België) het volgende voorschreven: zwaailamp is nodig van het vallen van de avond tot het licht is, en wanneer de zichtbaarheid door zware neerslag of mist minder is dan 100 meter, en bij het rijden op 4 vaks wegen.Die zwaailamp moet dan 360° zichtbaar zijn, als er een werktuig aan hangt die de zichtbaarheid belemmerd, moet er op het werktuig een extra zwaailamp gemonteerd worden. Maar die theorie kan ondertussen wel achterhaald zijn.
Bij bredere machines (+3m) zijn 2 zwaailampen op de tractor verplicht + 1 zwaailamp op het werktuig.
Dus minstens 3 zwaailampen verplicht op brede combinaties.
Deutz1455xl
@kerstrunner in nederland nog nooit van gehoord
mike_v
Klopt helemaal @kerstrunner. In België zijn er wel meer regeltjes die ze in Nederland niet kennen 🙈
+2
GerbertXL
Als je in Flevoland woont is het wel verplicht lijkt het.
casejxu
@GerbertXL wieringermeer 2 zelfs
joozt
@GerbertXL Dat idee heb ik ook altijd inderdaad! 😀
+1
aad3040
Gewoon zorgen dat je goed zichtbaar bent, er rijden tegenwoordig zoveel droeftoeters op de weg, heel de trekker word tegenwoordig gepimpt met poppen en toplichtjes en is een zwaailicht voor de veiligheid te veel. Een lamp voor de veiligheid is nooit teveel.
Deutz1455xl
@aad3040 gewoon 2 michelinn poppen bij de knipperlichten dan ben je echt de man en niet te vergeten het tweetal luchthoorns op het dak
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Zelfbouw Zelfgemaakte constructies ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!