Illustratie van:

Someca 415 - Start niet, hoe tank uitbouwen?

Beste,

Ik probeer een Someca 415 die ongeveer 10 jaar niet gelopen heeft weer aan de gang te krijgen.
bekende klacht; start niet, en gooit véél diesel terug in tank via retourleiding

Ik heb alle filters al eens schoongemaakt, en ontlucht, gestart met het pookje wat extra "iets" doet bij het starten, motor draait rond,rookt, je hoort de diesel weer in de tank terugstromen, maar hij slaat niet aan.

Ik denk eraan om alles supergoed zuiver te maken, te beginnen met de tank, maar hoe bouw ik die uit?

Deel dit topic

Reacties

blauwe tractor
Probeer eens om de trekker aan te slepen, vermoede;ijk maakt de starter te weinig toeren.
Bert353
Dat zal moeilijk worden, ik heb er nog geen achterwielen bij.
deze tractor is 24Volt, en met twee vers opgeladen batterijen gaat ie als een duveltje in een doosje. hij gaat dus wel rond, maar op de een of andere manier pakt ie niet?
blauwe tractor
@Bert353 Beetje remreiniger in de inlaat nevelen, tijdens het starten bedoel ik dus.
Bert353
Goed idee, zal ik van het weekeind eens proberen.
Ik dacht, misschien zit er na al die tijd een enorme bende in de tank, vandaar dat ik die graag schoon wil maken. maar ik ben nog niet zo bekend met fiat/someca, hoe haal ik die eruit?
blauwe tractor
@Bert353 Dat is best mogelijk maar je melde dat je het systeem hebt gereinigd.
Misschien ook naar de verstuivers ontluchten.
+1
Polderjong
Eén voor een de verstuiver leidingen oplossen boven op de verstuiver, gewoon even een slag los, als je nu de startmotor even rond laat gaan moet er vrij snel gasolie uit de aansluiting boven op de verstuiver komen, direct weer goed vast zetten en dan de volgende net zo'n behandeling geven. Als je ze alle vier gehad hebt nogmaals de normale start procedure volgen met ongeveer een minuut voorgloeien, dit is ook bij de zomerdag nodig bij deze types want dit zijn voorkamerdiesels welke koud niet starten zonder voor te gloeien. Mocht er toch geen gasolie uit de topaansluiting van de verstuivers komen op de boven aangegeven manier, dan kan het zijn dat je plunjers van je brandstofpomp vast zijn gaan zitten door het lange stilstaan. Dit kan je vaststellen door het vierkante dekseltje aan de zijkant van de brandstofpomp te verwijderen en dan de startmotor even rond te laten gaan, de vier plunjers moeten nu allemaal één voor één goed zichtbaar op en neer gaan, is dit niet het geval dan zit de desbetreffende plunjer vast. Dit kan je verhelpen door de nippel met terugslagklep uit de bovenkant van de brandstof pomp te verwijderen, let op het veertje, en dan met een passende doorslag de plunjer voorzichtig naar beneden tikken, hierna met een schroevendraaier de plunjer even een aantal keren op en neer bewegen tot deze weer soepel gaat, desnoods kan je een beetje schone kruipolie gebruiken. Voor wat betreft de tank, deze hoef je niet te verwijderen om hem schoon te maken, er zit aan de rechterkant onderin achter de stopknop een aftapplug, deze kan je verwijderen nadat je zoveel mogelijk gasolie er via het glaasje van de brandstofpomp hebt laten uitlopen, er komt dan nog een paar liter via deze aftapplug. Als je de tractor een beetje schuin omhoog zet met het linker achterwiel loopt de tank aardig leeg, een paar keer naspoelen met wat gasolie zou voldoende moeten zijn. In de tank zit trouwens een dippijpje die de gasolie niet uit het onderste punt haalt maar 1 a 2 cm vanaf de bodem. Het is een heel verhaal geworden, succes ermee en laat maar eens horen hoe het afgelopen is.
Bert353
@Polderjong Zo, hij loopt als een trein, al behoorlijk werk mee gedaan, motor rookt behoorlijk bij het starten, en blijft roken, vooral bij hard werken.
Voorgloeien blijft een dingetje, dat duurt altijd zo ellendig lang! en na een minuut pakt ie nog niet lekker.
Taaie trekkertjes die 415's.
Polderjong
Even nog een extra aanvulling, voorgloeien is echt essentieel bij deze dingen, dat is de startknop halverwege de startpositie houden, je voelt een aanslag, minimaal 45 seconden tot een minuut, dan doorstarten eventueel met extra opbrengst knop. Uit het feit dat hij wel rookt zo je aangeeft zou je kunnen afleiden dat hij wel brandstof krijgt maar niet aanslaat vanwege het niet voorgloeien.
Bert353
Ik zal het eens gaan bekijken. super die tip van de tank.
Ik heb ook alle gloeipitten er al eens uitgehad en geprobeert, ze doen het allemaal.
(goed spul he die fiat's...) ben echt benieuwd hoe die loopt! ik ken deze motoren nog niet.
Polderjong
Deze motoren kunnen bijzonder mooi en goed lopen, de 415 was in zijn jaren de betere uit de serie, anyway succes ermee
Bert353
Dank je.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Someca 415 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!