Fiat 415 - roest in dieseltank

Hallo,

ik ben er achter gekomen dat er roest en vuiligheid in mijn dieseltank zit, hoe kan ik dit het beste verwijderen zodat de tank helemaal roest vrij is?

ik heb wel gelezen dat er iets van coating is ofzo en dat je grint in je tank kunt doen en dan op een betonmolen vast binden een kwatiertje laten draaien, maar bij mij zit er een schot in dat het heen en weerklotsen van de diesel tegen houd, kun je dat dan ook gewoon doen?
of heeft er nog iemant andere tips?
fendt926power

Reacties

RemcoPower
Tank na maken van rvs.
Deutz-5006
K ben ook benieuwt, k heb het zelfde probleem met een motor, vanmiddag het hele brandstofsysteem moeten schoonmaken zat allemaal rotzooi in
9600power
Heb nog wel een tank als je interesse heb
fendt926power
9600power ik probeer hem eerst schoontemaken als het niet lukt stuur ik nog wel een pb tje 😉
NHSanderJD
Volgooien met cola, dat helpt toch ook?
deerefan
@NHSanderJDkijk je nooit mythebusters? daar hebbe ze dat ook geprobeert maar het werkt voor geen meter!
Jahn
Ja idd cola erin gooien, en een tijdje laten weken
fendt926power
Ik heb ook ergens gelezen dat keuken azijn goed werkt iemant ervaring mee??
ford-major
Tankcoating spul halen met ontroester en ontvetter, hand vol parker schroeven met ontroester in je tank gooien voor het ontroesten rond draaien,, leeg laten lopen ,, ontvetter erin ronddraaien,, leeg laten lopen en drogen,, coating dr in rond draaien en drogen ,klaar en netjes voor elkaar!
NHSanderJD
@deerefan

ja kijk het wellis idd maar die aflevering heb ik niet gezien......
Fendttrisixfan
@deerefan

leg maar eens een vuil eurostuk van 1 of 2 cent in cola kan je het resultaat wel zien
marcpd
Tank demonteren en met de hogedrukreiniger alles zo goed mogelijk zuiver maken zodat er geen losse deeltjes meer inzitten. Tot hier zou ik het laten, doch telkens als je de trekker een hele tijd niet gebruikt, de tank vullen tot helemaal vol, zo kan de tank niet meer roesten (moet je eigenlijk altijd doen). Wil je de tank helemaal roestvrij: giet er een oplossing in van salpeterzuur of fosforzuur of zwavelzuur in en laat dit een tijdje inwerken (of van het zuur dat men gebruikt om melkinstallaties te ontkalken (rode bussen meestal))Dit alles doen in een goed geventileerde ruimte met een tuinslang in de buurt. Je kunt het proberen door het eerst eens te proberen met een stuk geroest ijzer in een oplossing te leggen. Een andere methode is m.b.v. electrolyse, als je wilt weten hoe dit gaat, geef maar een seintje.
Wimsumar
Beste Marcpd e.a.: Bij de opsomming van al de chemie-behandelingen schiet mij hetvolgende te binnen: Bij een ijzerverzinkerij wordt ook alle ijzer voor het verzinken ontroest/ontvet in een dompelbad. Zou dat een handige, goedkope oplossing kunnen zijn en laat de tank daar ontroesten (eventueel verzinken?) ?
marcpd
@Wimsumar

Bij een verzinkerij werken ze met zwavelzuur, hetgeen ik ook aanhaalde, maar een ander sterk zuur werkt ook. Sterke zuren kun je zowat overal verkrijgen.Of de behandeling bij een verzinkerij goedkoop is betwijfel ik. Je moet daarmee ook oppassen, die mannen schrikken er helemaal niet voor terug om een bijkomend gat in je tank te branden indien zij vinden dat dit nodig is om het zuur er volledig te laten uitlopen, ook omwille van veiligheidsmaatregelen is de toestand van het materiaal na behandeling het laatste wat hun bekommerd. Verzinken in een dompelbad raad ik al helemaal af, door de hitte gaat het metaal van de tank ernstig vervormen, 't wordt er niet fraaier op en in het slechtste geval wordt de tank onbruikbaar.Dus best: behandel hem zelf of laat het doen door een specialist die weet wat hij in zijn handen heeft.
KHD Deutz-Fahr
@Wimsumar
Een product dat verzinkt moet worden dient meerdere grotere openingen te hebben, in verband met ontploffing gevaar.
KHD Deutz-Fahr
@marcpd
Werk zelf met zout zuur uit de bouwmarkt. Agressief spul dat binnen 24 uur roest volledig van het metaal vreet. Na 24 uur de zoutzuur er wel weer uit halen, en de boel goed uit spoelen, anders begint, het zout zuur het metaal aan te tasten.
marcpd
@KHD Deutz-Fahr
zoutzuur(HCL) is nu ongeveer wel 't strafste zuur dat je kan vinden, mischien nog straffer is waterstoffluoride (HF), maar dat vind je niet zomaar,iets minder straf is zwavelzuur(batterijzuur)( H2SO4), nog iets milder zijn salpeterzuur(HNO3)en fosforzuur (H3PO4)(fosforzuur vind je in de ontkalker voor melkinstallaties,is ook het mildst, dit werkt ook al als ontroester) Best werk je met een niet al te agressief zuur.
fendt926power
Ik denk ik eerst een hand vol schroeven en bouten der in gooien. maar gaat dat dan met dat schot? als ik dat heb gedaan en er zit geen roest meer in moet k er dan nog iets mee doen??
marcpd
@fendt926power
neen, terug monteren en voltanken met diesel, dan roest ie niet meer!
fendt926power
Oke, dan ga ik dat doen, spijker moeren en schroeven er in en aan de betonmolen binden 😃 bedankt allemaal mvg Daan
brunus
Gewoon een mengsel van 12% zoutzuur en water er in en dan een uur of 2/3 laten staan bij ongeveer 35 grade
fendt102power
Wij hadden ook van allerij vuiligheid in de 845 inter zitte i nde tank met ee nhoge druk spuit hebbe we veel er uit gehaalt maar ik denk dat dat in jou geval niet een echte optie is of in laten weken in wasbenzine ofzo
ramrod
Misschien is het handig om eerst met een hogedrukspuit de tank te reinigen. Deed ik ooit eens bij mijn JD 4020, waarvan de tank dicht was, maar na het uitspuiten leek het net of ik naar de sterrenhemel keek als ik door de vulopening keek! Allemaal speldeprikgaatjes. In zo'n geval is alle moeite voor niets.
marcpd
Dit heb ik nog gevonden, deze kerel die het beschrijft is geen prutser:

porsche-diesel-classic.de/index.php/…
succes!
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fiat 415 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!