Voercentrum

Hallo TF-enrs

ik heb het laatst over het voercentrum gehoord.
het is een nieuw concept met het loonvoeren

even kort uitgelegd:
de boer maait,schudt,wierst
loonwerker komt hakselen of met de ladewagen
en gooit het op het erf en word in vrachtwagens geladen.
en word in de kuil gedaan in leewarden
de boer in kwestie koopt het voer weer terug gemengd en al.

wat is jullie visie daar op?
voor de boer is het voordeel lijkt mij hij hoeft geen banden of zand van de bult eraf te halen en hoeft geen bult meer achter huis.

nadeel lijkt mij :
je ben afhankelijk van het bedrijf.

kortom brand los:D

Deel dit topic

Reacties

Siebenga
Sja ik vind het wat betreft transport erg scheef! Je blijft aan het rijden en verschillende rantsoenen is ook al weer een drama want dan moet de wagen 2 keer langs komen of misschien zelfs 3 keer.
fan van JD
Is dat alleen in Leewarden ? Anders wordt het voor sommige wat lastig...
maan820tms
Het is tot nu toe alleen in leeuwarden maar ze willen gaan uitbereiden
Fendt4life
Als ik het goed heb met het voercentrum in leeuwarden wordt alles met trekkers gedaan, ik heb er namelijk wel verhalen over gehoord.
maar er zitten wel na delen aan, want je kunt niet zien wat je nog aan kuil hebt zitten, je weet niet wat voor kuil je terug krijgt
maan820tms
Voorzover ik heb gehoord krijg je wel de kuil analyse's te zien
nimoo2
Een groot nadeel is ook dat je zelf niet meer vrij bent om te bepalen wanneer je gaat kuilen. Komende dinsdag is de enige dag deze week dat er gras kan worden gebracht.
eppo
Het idee is wel grappig. maar ik zou het liever in een soort van cooperatie vorm zien. dan hebben alle partijen de zelfde belangen, en dan kunnen ze ook groot inkopen. en er is heel veel transport en dat is dus niet efficient. een voordeel zou wel kunnen zijn dat als een boer een klein bouwblok heeft. hij dan geel kuilbulten meer hoeft te hebben.
bart H
@nimoo2
klopt
soms is het zo dat het rantsoen niet helemaal klopt en dan zeg je doe er maar wat minder gras bij en wat meer mais en dat kan je nu zelf bepalen
maar dat is moeilijker als dat via een bedrijf gaat denk ik
en hoe zit dat dan met bijvoorbeeld tarwe gist concentraat TGC?
hebben ze daar een silo staan en doen ze dan voor een paar boeren er wat TGC bij??
caseih1056xl
Voordeel is misschien nog wel dat de boer flik ruimte bespaard omdat hij niet geheel het jaar een kuil heeft liggen.

en nog een voordeel. mocht de kuil niet goed zijn kun je verhaal halen op het bedrijf ( voercentrum)
Valtrapowerr
Is niks, net wat siebenga zegt: dat hele transport, en je zit voer van een ander te voeren, nee lijkt mij niks.
Claas-JD
Stond laatst in de veeteelt, kon wel uit volgens hen. Maar dan vraag ik mijzelf altijd af: Hoe slecht deden de boeren het voortijd dan?? als voor meerdere bedrijven geldt dat ze er een + uit halen...

Ikzelf zou het nooit doen! jij wel je best doen voor een goeie kuil maar je buurman niet. krijg jij misschien wel zij kuil paar weken lang...
ford8630power
@Claas-JD

Nee hoor, ze maken een kuil waarin alle vrachten overheen verdeelt worden. Dus elke keer als je er voorlangs freest met de mengwagen krijg je precies hetzelfde product (in theorie). Als boer krijg gewoon betaalt voor je product wat erheen gebracht wordt, dus als je goede gehaltes en veel kg's ds levert krijg je meer dan natte/droge rommel waar niks in zit.

Ik weet niet of het wat is, als je toch al alle kuilplaten hebt liggen en de machines hebt zou ik er zo niet aan beginnen.
Claas-JD
Hmm in theorie lijken meer dingen wel ideaal. Als je buurman nou later inkuild? een jaar zoals deze?

Voor mij zijn er gewoon teveel factoren waar mensen een andere mening over hebben of krijgen. Dus: altijd gezeik.
newholland m100
Als je zelf nu een schitterend kuil kan maken, en twee buren van veel mindere kwaliteit betekent dat je 2/3 slecht hebt terwijl zij 1/3 van het goed krijgen, dat gaat niet !!! en leidt volgens mij alleen tot ruzie omdat ene boer andere boer gaat gaan zeggen nu maaien we anders ga dat van jou niet goed genoeg zijn ...
Siebenga
Er is 1 datum bekend en dan moet een ieder maaien! Dat is allemaal groots opgezet
claasenfendtfan
Ben een paar weken geleden was een man van het voercentrum bij veeteeltstudieclub hier in de buurt, ook maar even mee geweest. Was best interessant 😄

transport kost brandstof. Alleen je wilt niet weten wat brokkenpersen aan energie kost om te verwarmen en te koelen. Doordat ze grondstoffen groot in kunnen kopen en dat kunnen mengen besparen ze veel energie. Als boer is het niet interessant om tarwe, gerst, soya, mais los te voeren. Bij 3000koeien kan dat zomaar 1ton per dag zijn, kun je een vrachtwagen per maand laten komen.

Zij kunnen ook grotere kuilen maken, voersnelheid heb je bij de gewenste 3000koeien toch wel. Ze willen nu sleufsilo's maken van 5meter hoog. Door die hoogte heb wordt het onderste gras enorm aangedrukt, je hebt minder oppervlakte dat geen druk van boven heeft. Zij leggen ook waterslangen over de kuil, ze doen er wat meer aan om broei te voorkomen dan de gemiddelde veehouder.

In elke kuil komen verliezen voor, dit schijnt ergens rond de 15% en soms 20% te zitten. Bij het voercentrum weten ze precies hoeveel mineralen en voedingsstoffen ze afvoeren door de monstering bij aan en afvoer. Zij moeten alles betalen dat binnenkomt, en de boeren betallen wat afgevoerd wordt. Wanneer hier een gat tussen zit kost dit het voercentrum geld. De hele kuil was niet op, maar ze denken uit te komen op 5% voederwaardeverlies.

Er was een boer die er niet op vooruit ging qua productie, had alles al strak voor elkaar. Maar anderen gingen er wel op vooruit. Was alleen geen een boer bij die voorheen gemengd voerde.

Doordat de boer weet wat ze voeren kunnen ze ook de voederconversie berekenen. Is de varkenssector kennen ze dit al jaren. In de melkveehouderij hoor je niemand erover. Wanneer de voederconversie nog niet helemaal goed is kan hierop aangestuurd worden, er zaten boeren bij die van 1.1kg melk/kg Ds naar 1.5kg melk/kg DS zijn gegaan. Een wereld van verschil, hierdoor kun je dezelfde liters melk leveren en minder voer aankopen.
Siebenga
Oke uit jou verhaal kan je dus halen dat een boer die voorheen al gemengd voerde weinig voordelen zal behalen! Laat staan winst
ford8630power
@Siebenga

Die dure mengwagen die je hebt staan kun je verkopen he, dat is zo al je eerste winst 😉
Siebenga
Nouja ik zie de fendt met schuitemaker regelmatig rijden (die brengt het voer naar de klant) en kan niet geloven dat het verstandig is om je gras eerst naar leeuwarden toe te brengen om vervolgens er weer elke dag terug te halen
ford8630power
@Siebenga

Dat natuurlijk ook, stond in de veeteelt ook dat ze een klant op 40km hadden zitten. Ben je zo 2,5-3 uur kwijt aan 1 boer.
newholland m100
Laten ze dat maar in nederland eens een tiental jaar proberen en dan nog steeds enthousiast, dan komt dat wel naar belgie
weurding
Gaat bij een weelinkhek niet werken, dan moet je zelf snijden 😉
Siebenga
@ford8630power

en je jongvee? 2 keer rijden
fendt-412
Ze willen nu een nog grotere doseerbal op een vrachtwagen, zodat ze voor meerdere klanten mee kunnen nemen en sneller kunnen rijden op de weg. Er is een robot rantsoen en een "gewoon" rantsoen. Dat iedere boer een ander rantsoen wil is grote onzin. Er is een optimaal rantsoen, boeren komen daar vaak niet aan met eigen voer en sturen aan met krachtvoer/bijproducten. Hebben zij al voor je gedaan. Voor robotbedrijven is er een ander rantsoen, zit wat anders met verzadeging van het voer. Net als dat je vers gras gaat voeren, koeien worden daar lui van en robotbezoek zal gaan dalen.

Zij voeren geloof ik 2x per week het jongvee en droge koeien. Voor het jongvee onder 1jaar moet de boer zelf een kuil maken. Omdat deze dieren vatbaar zijn voor ParaTBC en andere ziekten. Dat willen zij niet verslepen. Je zou dus een beetje mais en gras achter moeten houden en zou daar een mengkuil/mengbalen van kunnen maken.
massey8690
Heel mooi probeersel lijkt mij, maar om dat te beginnen op zo'n afstand van de eerste boer lijkt me tricky!
dit kan denk ik wel doorontwikkelen en landelijk wat worden; ik heb me ideaal beeld van de toekomst al voor me ;
1 a 2 boeren per dorp met 300 koeien die 1 a 2 man kan 'onderhouden' met een flink blok grond eromheen, land is in feite in bezit van het voercentrum dat eigenlijk al het loonwerk overneemt van de boer, dus alleen de mest bij de boer weghaalt en verder alles over het land en inkuilen te zeggen heeft, zo hoeven koeienmensen zich niet meer met het mechanisatiegedeelte bezig te houden en doet het voercentrum alles op dat gebied, voercentrum ontkomt niet aan een stationaire menger van zo'n 100 kuub en vrachtwagens krijgen feedo bakken erop om bij de boer te brengen, zo had ik de toekomst wel een beetje in gedachten 😃
(wie ziet een probleem in mijn toekomstvisie? 😛 )
btw dan bedoel ik 1 voercentrum per regio= 1 in het midden van regio zwartewaterland oid, dan zijn de afstanden per dag nog wel te doen per vrachtwagen tussen boer en voercentrum.
Wimsumar
Beste Siebenga]

Quote:
naar leeuwarden

Nu zijn de afstanden nog erg groot omdat het Voercentrum nu eigenlijk nog in expirimenteel stadium zit. Bij meer deelnemers ( dan de slechts 7 nu) kunnen er op meerdere locaties, dichter bij de deelnemers, voercentra worden geplaatst.
fendt-412
Probleem was meer dat ze voor afgelopen seizoen wouden beginnen. Moesten binnen een aantal weken een geschikte locatie vinden waar ze ook nog eens een vergunning voor nodig zijn. Zal sowiezo op een industrieterrein moeten.

Deze fouragehandelaar wou wel meewerken, had al een overdekte opslag, had al een weegbrug en nog wel andere voorzieningen. Daarom hebben ze eerst hiervoor gekozen. Ze willen nu ook op andere plaatsen een voercentrum beginnen. Ze gaan dan wel beter kijken naar hoeveel koeien er per km2 lopen. Hadden ze een mooi bestandje van, kon je zo zien wel gebied interessant was en welke niet 😄 Volgende keren zullen ze er wel beter over nadenken.
HOOIJMAN
@massey8690

Als dat jou ideaal beeld is... :S gezellig hele dagen tussen die 300 koeien stront schuiven.. en varkensboer worden wie zo'n beetje nooit meer buiten komt, niet voor mij weggelegd. En het rantsoen van hun kost wel rond de 16,5 cent.. das nog aan de prijs genoeg...
elzingaa
Persoonlijk lijkt het mij niks, ik zou het zelf in de hand willen hebben. Maar zo hoef je geen kuilplaten, dus heb je ook een ruimer bouwblok volgens mij? en ze beweerden laatst toen wij daar waren dat je 40% minder biks hoeft te voeren ofso iets, allen als je nagaat je bent aan het rijden met je voer.. om het vervolgens weer via een ander terug te laten rijden.. maar je heb altijd een gepast rantsoen, maa hoe zou het zitten met ziektes van die voertrekker hier er in bij buurman er door..?
956xlpower
Dan kun je beter laten voeren door een loonwerker dan zon voercentrum, geen gezeur wanneer te kuilen enzo.
fendt-412
Ze willen een ontsmettingsinstallatie op de voerwagen maken. Elke boer heeft ook een aantal mengbalen op zijn erf staan, genoeg voor 3dagen. Een verbod van transport etc, zoals bij MKZ duurt maximaal 3dagen. Daarna gelden er per regio apparte regels. Op het voercentrum hebben ze een machine achter de hand dat ze balen kunnen laten persen en die op de dam neerzetten. Boer kan ze van de dam wegpakken en opvoeren aan de koeien.

Je hebt het kuilen nog wel enigsins in de hand. Jij wilt een zo goed mogelijk product aan het voercentrum leveren. De motivatie lijkt mij juist groter, omdat je precies weet hoeveel je voor je product krijgt en wat je aflevert. Je hebt gewoon nog je eigen loonwerker die alles regelt, moet alleen een overslagmachine en vrachtwagens hebben. Vallen wel afspraken mee te maken. Of direct laten hakselen met contrainerhakselaars.
O N
Dat het goedkoper kan is zever , zoveel uur personeel zoveel verstookte brandstof ed.
Dan kuil je beter zelf .
En net of die kuilplaat die weggaat enkele ha is das ook niet zo en een boer met 300 koeien kan naar mijn inziens beter zelf een mengwagen hebben.

Ook met de aankoop en verkoop van het voer is het niet zo simpel zoalng er mensen en bedrijven in betrokken zijn kan en zal er wss wel gefoefeld worden .

Beter zelf een kuil aan het hof dan heb je het voeren in de hand , en gezond vee start met goede voeding.
massey8690
Je hebt juist de inkuiltijd niet in de hand, als het voercentrum zegt vandaag gaan we 1 kuil maken, dan moet dat ook op die dag wezen volgens mij 😉

@Hooijman

ehh dan ben ik degene die mechanisatie kiest natuurlijk, met koeien heb ik niks 😃
dat half boer half mechanisatieman werkt ook voor geen meter, zo'n voercentrum die alles dan zou doen kan alles wel zo optimaliseren en verbreden dat de kosten wel gedekt zijn van afstanden ed.
btw voor strontschuiven zijn robots, voer aanschuiven ook al dus als boer zijnde zit je gewoon achter je pc met zicht over de hele stal en airco dr bij, zo af en toe een keer een kalf van de koe trekken en klaar is boertje 😛
O N
@massey8690

Laat asjeblieft er een beetje afwisseling blijven laat een boer diegene blijven die koeien heeft en zijn land bewerkt .
Iemand die jaar in jaar uit 300 koeien heeft en enkel dat doet is na een aantal jaar ook ver zotgedraaid over de stressfactor nog niet gepsproken.

Want je moet meer afspraken maken ed.
massey8690
Juist minder stress, dat regelt en doet het voercentrum dan, 1x per jaar miss een soort van contract oid, en afwisseling krijg je automatisch minder met alle technieken van tegenwoordig, wacht maar af, zou me niet verbazen als we over 20 jaar in die situatie zitten 😉
O N
@massey8690

samenwerken met mensne geeft stress.
Want dan zijn ze eens wat later of er is iets met hun camion of trekker je vraagt voor het rantsoen aan te passen duurt 2 weken en een idiaal rantsoen voor iedereen is zever voor iedere koe is eenzelfde rantsoen niet genoeg

en ik hoop het niet op die manier ben je gene landbouwer meer maar een werknemer van de grote voermultinationals
massey8690
Tjahh, dat zijn dan afspraken die je doet met het voercentrum, eigenlijk moet je dan ook keuze hebben uit meerdere voercentrums, dan kun je kiezen welke het best bevalt, maar zoals ik het beschrijf zal wel niet zo worden, maar het was ook maar 'een idee' van mij 😛
maar die kant gaat het miss wel op 'in de toekomst'
Romke
Het hangt gewoon van je bedrijfssituatie af of het voor je uit kan of niet.
voor de mensen die gelijk al zeggen dat ze het niets vinden zou ik toch eerst nog maar eens zorgen dat je wat meer informatie krijgt, want voor sommige boeren is het echt geen raar systeem hoor.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
39
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0