Frontgewicht 515c: nodig of niet?

Hoi,

Mijn oom kocht recent een Fendt 515c en liet zijn Rabe 3-schaar ombouwen tot een 4-schaar. Dit werkt voortreffelijk, zoals hier te zien: tractorfan.nl/movie/19395/.

Ik heb echter het gevoel dat op een betonnen weg de voorwielen wat willen dansen. Wat mij doet vemoeden dat de ploeg net *iets* teveel weegt voor de tractor. Zijn dit gedachten, of zou ik kunnen gelijk hebben. Indien positief, is een frontgewicht dan nodig?

Het ploegen nu was op zeer droge grond... Het heeft twee maanden bijna niet geregend in België. Ik ben benieuwd wat dit geeft ik nattere omstandigheden. Of heb ik te weinig vertrouwen in de Fendt?

Deel dit topic

Reacties

huub case
Is dat die fendt met fronthef van jou foto? als je het niet vertrouwd hang je er wat frontgewicht in, is met fronthef makkelijk te doen
Dr Fendt
Dat probleem hebben wij ook met onze 4 schaar wentelploeg achter een Fendt 614, deze trekker heeft een iets groter leeg gewicht dan de 500 serie. deze staat ook wat te dansen op het wegdek zonder frontgewicht.

ik zou je al een frontgewicht aanraden op de weg!
in het land rijd ik liever zonder (aangezien je mooi kan draaien op het kopakker met ontkoppelde remmen)
BEboer
In het land en op de baan heb je beter genoeg gewicht vooraan dat hij bij het ploegen tegen de sloot niet plots beetje te licht wordt op de neus en zen neus er naartoe gooit 😄 Als je toch fronthef hebt maak gewoon een olieton met een heflat door 3puntaanhechting vanboven en volstorten met beton heb je wel een ton van meer als 400kg als het een ton van -200l is

tractorfan.nl/picture/367907/
sebas deutz150
Ik dacht altijd dat je brandstof bespaarde wanneer je zorgt dat je flink gewicht hebt op je voorwielen.
huub case
Of gewoon frontgewichten en dan een stok door het handvat steken en in je hefarmen hangen en n stuk hout ervoor
roelie91
Je kan beter wat gewicht voorop nemen. Als je meer gewicht heb op je vooras dan trekt je voorwiel aandrijving beter mee. Dus heb je minder slip bespaar je brandstof. Je slipt de grond niet dicht dus laat het water weer beter door. En op de weg rijd het een stuk comfortabeler.
Ronijn
Desnoods hang je gewoon een grondbak voorop de trekker met wat grond/stenen dr in. Kun je gewoon es testen of meer gewicht op de voorwielen het rijgedrag verbeterd.
spenentrekker
Waar ik ga werken, hangen we een gewicht van 1000 kg aan de neus. Het is een 514c met ook een lemken 4 schaar. Werkt prima, zo werkt zijn vooras vering ook beter als er vooraan iets aanhangt. Zie onderstaande foto.
Spoekie
Beetje basis regel dacht ik.. voor elke schaar achter je trekker in de hef, 800 kilo voor het ideale trekpunt.. (de topstang en hefarmen doortrekken tot ze elkaar raken) met een 4 schaarploeg moet daar dat dus al 3200kg wezen. ga je halen met 1000 a 1500 kilo gezien er leeg al zo'n 2 ton eigen gewicht voor zit.
BEboer
Ja man zot 1500kg vanvoor 😛 van spenentrekker is 1000kg ook vrij veel vind ik maar die blok is origineel gekocht voor met 510 te ploegen 😄 Bij ons hangt slechts 180kg vooraan...
MattijsDeSmedt
We hebben een met beton gevuld vat staan (voor achterop een Fendt 309 met frontloader). Dus dat kunnen we wel eens testen. Nu mijn nonkel overtuigen van het nut 😄
sjosken
Gewoon gewicht aan hangen wanneer dat nodig is.. je kan er niet te veel aan hangen.. als je het er op hangt voor op de weg dan rij je te hard 😛
Spoekie
@DEboer
sla de ploegboeken er maar op na. liever teveel voorop dan te weinig. Druk op de voorwielen is een belangrijk aspect bij netjes en correct ploegen. Daarbij heeft de gehele combi een zware neus nodig op de diepteregeling goed te kunnen laten werken.
als je hef regelt, moet de pleog uit de grond komen en niet de neus van de trekker omhoog trekken.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
13
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
2