Mais en onkruidbestrijding

Hallo allemaal,

net is de mais gespoten hier en we vroegen ons eigenlijk af hoe het chemische proces werkt in het bestrijdingsmiddel.

Hoe kan het dat de de mais blijft leven en het onkruid dood gaat?

welk proces gaat daar achter schuil?

Misschien is het heel simpel maar ben helaas niet geleerd in de bestrijdingsleer;)

Spoekie

Deel dit topic

Reacties

NHSanderJD
Der zal wel een 1 of andere bacterie of ziekte ofzo in zitten waar mais wel tegen kan denk en onkruid niet.
johnd-ts
Dit soort middelen werkt waarschijnlijk hetzelfde als bij vergiftiging bij mensen. Het middel zorgt ervoor dat een belangrijk omzetproces in de plant/mens onderbroken of stopgezet wordt, hierdoor gaat de plant/mens uiteindelijk dood door een gebrek aan iets.

bij maisplanten die tegen die middelen kunnen zijn zo 'geprogrammeerd' in het laboratorium dat zij het middel niet opnemen of dat hun omzetprocessen geen hinder krijgen van het gifmiddel.

zo, is biologie toch nog ergens goed voor.. 😛
maartendankers
Heeft te maken met resistentie van de plant voor bepaalde stoffen.
MaikMF
Het verschil zit hem met name in het soort plant. Mais is net als graan en gras éénzaadlobbig, ook wel grasachtigen of monocotylen genoemd. veel andere gewassen zoals aardappelen, bieten en onkruiden zijn tweezaadlobbig ofwel breedbladigen, dicoltylen. De bestrijdingsmiddelen zijn ook weer onder te verdelen in verschillende groepen waaronder bodemherbiciden, bladherbiciden. waarschijnlijk is er nu gespoten met een bladherbicide die door de plant in het transportsysteem word opgenomen. De werkzame stof in het middel zorgt ervoor dat het plantje gedood wordt. Er zijn vele verschillende middelen met werkzame stoffen zodat er ook specifiek voor bepaalde onkruiden gespoten kan worden. De grasachtigeplanten hebben de groeipunten aan het einde van de lange smalle bladeren zitten. Breedbladigen hebben verdeeld over het blad meerdere groeipunten zitten. Hierdoor heeft het middel een veel groter effect dan bij een grasachtige plant. Bovendien bevat een grasachtige vaak een waslaag op het blad waardoor het middel minder goed opgenomen kan worden. De plant dodende werking van de zogeheten herbiciden worden veroorzaakt doordat het middel zorgt voor verstoring van onder ander het fotosynthese proces, de celdeling, de hormoon-balans en de ademhaling.

In het kort verteld zit het ongeveer zo.
Spoekie
@MaikMF

bedankt voor je informatieve antwoord. Ik wil er eigenlijk wel meer over weten, nog tips voor de bron van info?
Machineman
BasF Monsanto..Bayer..
MaikMF
@Spoekie

Is eigenlijk een korte samenvatting van lessen en cursussen gewasbescherming/spuitlicentie wat ik op school allemaal gehad heb. We hebben het pas weer een keer herhaald dus het zit nog vers in het geheugen. Af en toe eens een boek lezen over GWB en op letten tijdens de les is dan toch nog wel ergens goed voor.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
7
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0