Verschil in mengwagens

Voor school ben ik bezig met het verschil uit te zoeken tussen de mengwagens met horizontale vijzels en die met de verticale vijzels. hierover heb ik enkele vragen:
- wat zijn de grote verschillen? (behalve de stand van de vijzel)
- wat zijn de voor- en nadelen van beide systemen?

Deel dit topic

Reacties

Abarth
Een horizontale menger trekt veel zwaarder.. er moet dus een grotere trekker voor die over het algemeen meer diesel verbruikt. Verder kun je met een verticale menger vaak wat mooier doseren. Er zijn grote fabrikanten die zweren bij verticaal mengen, maar er zijn er ook die alleen horizontaal leveren omdat ze daar helemaal van overtuigd zijn..
JD1030thebest
Horizontaal mengt het echt, verticaal draait het rond door rondom een vijzel, gaat eerder de structuur van kapot, maar dat is mijn mening
DaanHaar
Horizontaal trekt zwaar en kneed het voer meer (vandaar ook dat meer trekkracht nodig is). Een toren houdt het product luchtig, snijd net zo goed als ander type wagen en mengt qua tijd zeker zo snel. Niet voor niets heeft dit systeem een enorme opgang gemaakt begin jaren 90.
spenentrekker
Bij horizontaal mengen heb je 30% minder trekkracht nodig. Bij een horizontale mengwagen slijt de bodem sneller uit en bij een verticale mengwagen slijt de vijzel eerder. Een horizontale mengwagen kost ook wel een stuk meer als een verticale. Met een horizontale mengwagen kun je wel kleinere porties maken dan met een verticale.
Abarth
@spenentrekker

Bij een verticale menger heb je 30% minder trekkracht nodig, bedoel je..? Verder kun je bij een horizontale menger niet echt snijden en wordt het idd meer gekneed. Een verticale menger behoud naar mijn mening meer structuur. Ligt natuurlijk ook aan de manier waarop je de mengwagen laad...
massey8690
Een horizontale menger trekt geloof ik niet veel zwaarder hoor, kan wezen dat de mengtijd iets korter is en dat daardoor de vijzel minder omwentelingen maakt, en dus niet veel extra vermogen vraagt, in 7 minuten is onze stationaire electrische horizontaalmenger van delaval gemengd, veel langer moet je ook niet willen mengen omdat ie het voer idd wel gaat vermoessen, dat is wel een nadeel, maar als je al kort gesneden kuilvoer erin gooit kun je de helft van de messen er wel uit halen zodat ie minder vermoest 😉
sebas deutz150
De nadelen die jullie noemen bij een horizontale menger heb je bijna niet met een keenan je betaalt alleen wel de hoofdprijs voor zo'n wagen
jan sjongers
@ abarth

beter dozeren met een verticale?? dan heb ik toch alleen nog maar slechte verticale mengers gezien. bij mijn wete doen horizontale het beter als een verticale.
wat het grote succes van verticale mengers is de laatste jaren is de eenvoud van het systeem:
- 1 kardan tot onder de vijzel met een bwat onder de vijzel, bij horizontale zijn meestal meerdere vijzels aanwezig.
- meestal zit aan een verticale menger geen transportbandje dat ook al niet kan kapot gaan
- de vijzel van de verticale is makkelijk te vervangen een bodem daarentegen is moeilijker.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
13