Wagens trekken met verreiker?

Ik ben al een tijdje aan het verzinnen wat ik op bedrijf ga gebruiken voor verreiker.
Dat er een verreiker komt staat al vast ivm de hoogte, maar ieder merk/uitvoering heeft zo voors en tegens.
Zijn er hier mensen die een verreiker ook veel gebruiken in transportwerk? Bv veel balen laden en dan met zelfde machine ook transporteren?
Niet iedere verreiker is daar geschikt voor ben ik al achter gekomen
mrpieter

Reacties

+3
mf 6150
Hier een Manitou met 6 traps Ps bak, gaat prima en is sterk genoeg. Hydrostaat is niks waard wat trekken betreff
Martinsame
Ik zie ze wel is rijden maar dan moet ik kijken wat voor verreiker er voor staat.
Maar mijn hebben ze altijd geleerd dat je beter een kar met balen met de trekker moet verplaatsen .
sallander
JCB mag ook aardig wat trekken en dat gaat ook prima
mdoornekamp
@sallander collega hier heeft zo'n JCB kniklader. Die rijdt een Fendt 516 voorbij met balen rijden.
+1
blauwe tractor
@mdoornekamp
Ligt dat aan de verreiker of aan het verstand????????????
T930
Je hebt ook zo een merlo multifarmer dat is een verreiker maar die heeft dan een aftakas en een hefinrichting voor ploegen enzo misschien is dat wel iets
+1
mrpieter
@T930 er is al een trekker aanwezig op het bedrijf.
Alleen die past niet in de oude varkensstallen.
Heb jaren in het loonwerk gezeten. Op gegeven moment hadden we toen ook de beschikking over een verreiker met hefinrichting. Na slechts een paar weken de hefinrichting er al af gehaald, zat alleen maar onnodig uit te steken....
T930
@mrpieter ja dan valt die mogelijkheid af ik dacht wellicht is dat een oplossing om hem als allrounder te gebruiken
mrpieter
@T930 er is nu een oude fendt 308 met voorlader aanwezig.
Ik zal vanaf komende zomer wisselend of de trekker of de verreiker mee hebben.
Trekker was ik niet van plan veel aan te versleutelen of aan te passen.
Als blijkt dat mijn nieuwe werkzaamheden wat meer van de trekker verwachten dan komt er een ander jong gebruikte.
De prijzen van de varkens geven op het moment bijzondere mogelijkheden wat betreft opstarten nieuwe bedrijfstak 😉
T930
@mrpieter nou dat klinkt goed 😀 ga je de verreiker voornamelijk gebruiken voor het uitmesten ? of heb je ook land waarop je balen perst ?
+1
sallander
@T930 voor de meerprijs van zo'n herinrichting en aftakas koop je ook al een hele leuke gebruikte trekker. Ik vind t helemaal niks
T930
@sallander kost dat dan zo veel meer ? want dan ben ik het ook met je eens dat je dan beter een extra trekker kunt kopen
+1
mike_v
Quote Reactie van @T930 :
merlo multifarmer ... aftakas en een hefinrichting

Al ooit eentje zien werken? Volgens mij is er werkelijk niemand die zulk werk daarmee doet. Behalve die ene chauffeur die jaarlijks op de werktuigendagen in Oudenaarde (B) rondrijdt met zijn Merlo met ploegje 😆
YaMaGa
@mike_v leuk voor en dag zeker op de werktuigendagen valt niet eens op dat het eigenlijk niet gaat als het al een keer of 10 geploegd is
mike_v
Maar hij is wel iedere 2 jaar weer aanwezig @YaMaGa 😝
YaMaGa
@mike_v net als ik 😆 de die hards... wel als bezoeker maar dat is messchien wel 2x zo lastig
+1
worteljcb
@mike_v wij hebben dat wel gedaan toen wij er 1 hadden, maar vooral licht werk als harken en schudden enz. Dat ging prima hoor, maar een ploeg zou ik er niet snel achter hangen. Was een fijne machine, maar het werkt niet zo lekker als een trekker. Maar het was een rijdend technisch trammelantmachine bij ons. Komt er nooit weer.
tractorquintentje
Quote Reactie van @mike_v:
Al ooit eentje zien werken? Volgens mij is er werkelijk niemand die zulk werk daarmee doet. Behalve die ene chauffeur die jaarlijks op de werktuigendagen in Oudenaarde (B) rondrijdt met zijn Merlo met ploegje


Hier in buurt rijdt/reed er ook een rond met een cultivator achter om mest in te werken.
MulderDeutz1
@mike_v Mijn stageboer heeft er een en gebruikt hem voor de stroinstrooier. Dan werkt het wel makkelijk. Echt ideaal is het niet.
mike_v
Voor zulke werkjes is er geen trekkracht nodig @MulderDeutz1. Net als het schudden en harken zoals eerder vernoemd werd. Dan kan het inderdaad wel werken, maar verder lijkt het me maar niets.
Fast Eddy
Bijna elk merk heeft wel een agri verreiker. Die zijn een beetje aangepast om wagens te trekken. 10 ton trekken de meeste verreikers met powershift wel.
+2
mf 6150
@Fast Eddy
Dan moet je idd wel de Ps versie nemen, dacht dat die van ons 27 ton mocht trekken
tim-klok
Ik zou in iedergeval niet voor een hydrostaat gaan
Met verreikers ben ik zelf niet heel erg bekend
Maar z'n JCB kniklader, zou dat niet wat zijn?
mrpieter
Kniklader viel eigenlijk vrij snel af omdat die doorgaans hoger zijn. Cabine staat dan boven de wielen en bij verreiker er tussen.
Eerste idee was een gebruikte loader, maar toen ik eens goed ben gaan meten bleek dat al niet te passen.
Over het algemeen komen de rijaandrijvingen van de knikladers en verreikers aardig overeen.
worteljcb
Ook een hydrostaat mag vaak gewoon wagens trekken. Bijv. een Vredo zelfrijder en veel bulldozers zijn zelfs hydrostatisch. Maar de ene hydrostaat is de andere niet, dat klopt. Het loont wel om dat ff na te vragen bij de dealer.

Voordeel van powershift is puur trekkracht en bij transport het zuinigste met brandstof. Voor het fijne werk vind ik het waardeloos. Geen actieve stilstand, altijd op de rem lopen trappen om stil te staan, continue dat overschakelen, steeds wisselend toerental.
Een hydrostaat rijdt super comfortabel, zeer fijn doseerbaar met een rijpedaal, traploos, constant toerental, actieve stilstand en maar zo zo’n 10% zuiniger met brandstof bij puur laadwerkzaamheden op het erf. Nadeel is dat deze bij transport weer wat meer brandstof neemt en het duurt vaak iets langer voordat je topsnelheid hebt.

Hoe veel uur per jaar doe je nou echt transport en hoeveel uur doe je nou laadwerkzaamheden? In de meeste gevallen valt dat transport nog wel mee op alle draaiuren. Dan was mijn keuze altijd een hydrostaat.. Als je dat gewend bent, wil je nooit weer anders, net als bij een vario.
+1
fendtjecis
@worteljcb zo had ik het ook vermeld! hydrostaat is inderdaad ideaal met laadwerk, wij trekken maar enkele keren per jaar een wagen balen met onze merlo (hydrostaat) en dat wil ook prima. Zolang je dit niet dagelijks doet, kan dat allemaal geen kwaad. Ik ben er zeker van dat onze merlo sneller op snelheid is dat zo'n powershift. En met laden vind ik een powershift ook waardeloos, je zit hele dag te remmen en te schokken.
jjthefrenchman
Hier een manitou 634 uit 2013 met 4bak. Ding rijdt voor geen meter op de weg, heb nog geen eens geprobeerd er een kar mee te trekken, omdat ik bij voorbaat al een hernia krijg.
Ding is op en rond het erf wel een super apparaat!
DANOONTJE POWERR
@jjthefrenchman
Wij gebruiken ook een 634, die vind ik prima rijden op de weg.
We rijden er ook regelmatig wagens met balen of kuubskisten mee.
YaMaGa
@jjthefrenchman waardoor krijg je een hernia door het gestuiter ol de weg? Hier loopt er ook en manitou 634 van 2013 meen ik... ben ook niet geneigd om er rap aanhangers aan te knopen ik vindt dat hij voor zn 120 pk geen rijvefmogen bezit.
Fendt_favorit
Zelf juist groot voorstander van hydrostaat op een verreiker/shovel. Powershift schakelt iedere keer, hydrostaat veel soepeler in het rijden. Rijden meer dan genoeg verreikers en shovels rond (Merlo bijv) welke veelal wagens trekken over de weg. No problemo.
redgiant
Familie van mij hebben een merlo met hef en aftakas. Destijds ter vervanging van een Ford met voorlader. Qua trekkerwerk staat hij vooral voor de schudder. Maar soms ook voor een 3 poot eg. Het is geen hydrostaat en heeft bredere banden. Volgens mij hing er wel een flink prijskaartje aan. Hij is nu 3 jaar volgens mij.
+1
Fordje4600
Hier vlak bij zit een bouwbedrijf, die hebben hun new holland t7030 ingeruild voor een jcb verrijker, hiermee trekken ze de 2 asser haakarm mee met containers en soms een dieplader
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!