Maaien in loonwerk

Maaier bijna versleten,wat is goedkoper.nieuwe kopen of loonwerk?
maai elk jaar ongeveer 150 hektare.

Dit topic is ook zichtbaar op het Prikkebord

arnold

Reacties

Pluto
Goeie 2 e hands !!!. Loonwerker wil ook 25 euro per ha .
friesboertje
150 ha totaal aan oppervlakte

Of 50 ha 3 keer maaien?
arnold
+2
hoest
Ligt aan verachillende factoren waarvan de belangrijkste is vind je maaien leuk om te doen.
ten tweede is de arbeid ervoor beschikbaar en ten derde hoe is de verkaveling op mooie grote percelen kan een loonwerker goedkoop maar op priegelhoekjes ben je al gauw duur uit.
+1
PIONIER
Als je naar het geld kijkt kun je er geen maaier voor aanschaffen. En als jij nu wilt maaien en de loonwerker kan vanavond pas dan zou jij het op het zelfde moment het gras er af hebben dan de loonwerker omdat die veel sneller kan. Je moet alleen ff geduld hebben dat jouw gras niet nu gemaaid word maar vanavond
+6
de Haas
@PIONIER Verschil is wel, als je zelf maait blijven er nog jonge hazen en vogels over. Wanneer de loonwerker komt zijn ze weg. Dat zou ik nooit willen, voor geen geld.
+1
Arum
😀
de Haas
@Arum Die van mij heeft er bijna een elftal dus ik denk het wel. Hoezo?
+1
Arum
😀
buorman
@Arum
Wss wel, maar mag hij van z'n opdrachtgever niet omklooien met jonge vogels of hazen enz, schijnt niet goed te zijn voor de kengetallen
+1
PIONIER
@de Haas Klopt. Kan er hier goed beroert van zijn als er een vogeltje of iets anders sneuvelt door mijn toedoen. Dan is voor mij de lol van grasmaaien er al af ook al doe je het niet bewust.
buorman
@PIONIER
Verschil tussen boer in/met de natuur en ondernemer
+3
PIONIER
@buorman Dan zal ik wel geen goede ondernemer zijn maar er is in mijn ogen niks mooier dan gras maaien en dan goed opletten of je geen beessies de dood in jaagt. Als ik ze zie stop ik en denk ik aan mijn kinderen zo van het zou je kind maar zijn die van de trekker afviel.
cornelissen
Quote Reactie van @buorman:
en ondernemer

Heb anders ook een grote hekel aan dode beesten in de kuil, dus let je er wel op en dan vangen en een heel eind wegzetten of wegjagen
buorman
Quote Reactie van @cornelissen:
dus let je er wel op en dan vangen en een heel eind wegzetten of wegjagen


En het liefst heb je dat ze nooit weer terugkomen?
+2
bio boer
@de Haas dat denk ik ook is ook reden om zelf tedoen je kan wel atijd de loonwerker laten komen dat weet je op het laast ook niet meer hoe je land er bij licht met maaien kun je mooi zien
mike_v
Quote Reactie van @de Haas:
Wanneer de loonwerker komt zijn ze weg

Wat is dat nu voor onzin ... 🙄 Als je ziet dat een beest niet wegloopt/weggeraakt, dan houd je even in. Daarbij zie je lang niet alles, ook een boer niet.
de Haas
@mike_v Ik zie vaak de loonwerker s ochtends heel vroeg komen zodat de boer halverwege de ochtend kan schudden. Ik vind het 4 uur s nachts lastig eierzoeken, maar dat zal dan aan mij liggen.
mike_v
Dan zal het toch de boer zelf zijn die gevraagd heeft om zo vroeg te beginnen maaien @de Haas ... Dan moet je de loonwerker niet boos aankijken als hij eens iets in de maaier krijgt.
+1
tok achterhoek
@PIONIER Het is toch altijd beter om ruim na de middag te beginnen met maaien
+2
J.v.G
Wat wil je zelf dan rekenen we daar even naar toe!
Vind je het mooi werk en is het goed in te plannen? Kun je de loonwerker er vlot bij krijgen?
Ik denk dat het belangrijkste de kwaliteit van het product is. Krijg je het gewenste product wanneer je zelf maait of juist wanneer de loonwerker maait om je het zelf niet vlot genoeg redt?
huub
Hier kost de loonwerker met BIG M €30/ha. Dan heb je wel de mogelijkheid van het zwadmaaien. Bij een droge zomerssnede en een late herfstsnede scheelt je dat harken.

Nieuwe set 3 meter met kneuzer kost €25k. Rente, afschrijving en onderhoud €2000/jaar. Diesel is €5/ha. €750 jaar. Blijft er €1750/jaar over voor de trekker en de chauffeur.

Heb je de trekker toch al, of koop je over twee jaar een dikkere trekker omdat je dan wat vlotter kan maaien?
jvt
@huub 25000 is toch echt voorbij tegenwoordig, vragen tegenwoordig rustig 30.000 voor een setje maaiers van west europees merk
grös
@jvt
Frontmaaier van Kuhn heb ik ongeveer 9.500 voor betaald, geen kneuzers, maakt het alleen maar zwaarder en zijn ook nog niet verplicht geloof ik. En onzinnige opties als bodemvolgsysteem ben je in 97% van NL ook niet nodig.
Erco
@huub 30 euro?? Hier meen ik 185 euro per uur. Ik heb t wel eens laten maaien voor 16 euro per ha maar dan wel 30 ha een blok. Voor die prutshoekjes moet je geen big m laten komen vanzelf. Kleinere maqr wel courante stukken van pak m beet 5-6 ha zit je toch wel gauw aan 22-25 euro (met dubble maaier) ik maai in principe zelf, jaartje alleen n achtermaaier gehad maar toen t jaar erop weer n tweedehqnds frontmaaier gekocht voor 2000 euro maai ik alweer aantal.jaren mee nu. Kneus alleen niet
Noorderling
@huub
Zomers is het wel ideaal. Zie ze hier ook wel dat ze 1 vijzel aan hebben, leggen ze het gras 6meter breed neer en kun je een wiers maken van 18meter en toch droogt het gras nog wat meer dan alleen op zwad. Die zwadvijzels zijn nu ook op triple te krijgen, alleen komt het ook niet ieder jaar uit en zeker niet elke snede.

Maar ze doen alles per ha of kun je ook voor een uur tarief kiezen? Als zon machine 8-10ha per uur doet is het toch een flink uur tarief. Duurder dan een hakselaar die meer verbruikt en onderhoud heeft. Maakt dan zn extra kosten niet waar tegenover een trekker met maaiers, als die 30euro vragen ga je omgerekend per uur flink over alle andere werkzaamheden heen.
huub
@Noorderling ze rekenen een combinatie tarief. X per uur en X per ha. Op grote blokken zijn ze uiteraard goedkoper maar de loonwerker de grote stukken laten doen en zelf de hoekjes is geen vergelijken.
Noorderling
@huub klopt, maar vind het nogal een bedrag. Op die hoekjes gaat er ook vaak niet zoveel diesel door.

Loont inderdaad wel gauw om het zo te maken dat ze snel kunnen werken. 20meterse dammen als een sloot niet dicht kan, boom om zodat je niet hoeft in te klappen, dampalen weg halen etc.
jan.1
Mits je betalen kan,maaier kopen.Altijd handig zo,n ding en jongens vinden het ook leuk.
buorman
@jan.1
En als je het niet betalen kan de loonwerker laten doen?
jan.1
Quote Reactie van @buorman:
En als je het niet betalen kan de loonwerker laten doen?

Tuurlijk.
+1
Jawis
@jan.1 betalen is het probleem niet...vind maar eens tijd om alles te maaien....
jan.1
Quote Reactie van @Jawis:
betalen is het probleem niet...vind maar eens tijd om alles te maaien....

Laat je vrouw toch maaien,vinden ze best leuk.
+1
Jawis
Hier in de buurt 20 euro.....daar kun je de trekker niet voor starten
jan w
Maai meestal zelf de hoeken los en de rest is voor de loonwerker. Hoeven ze niet te steken, scheelt heel veel tijd met het door de loonwerker maaien. Loonwerker maait op GPS. Scheelt ook weer tijd.
kaas
@jan w Dan kan je zelf ook wel alles maaien als je toch zelf de hoeken en kant wil maaien .
het is het 1 of het andere alles zelf of alles loonwerker.
hoest
@kaas
hoeken en kanten gaat in verhouding veel tijd in zitten dus als je die zelf doet kan de loonwerker veel goedkoper. bijkomend voordeel is dat de meeste loonwerkers nogal ruim afstand houden vd randen
Melkboer16
@hoest dan moet je de draad weghalen! Zelf de kantjes maaien is helemaal onzin want dan rij je nog rijsporen!
hoest
@Melkboer16 wij hebben amper draad staan.
Omdat mijn achtermaaier er na 2 ha mee ophield in de eerste snee de rest laten maaien maar viel mij later op dat hij wel ver van de slootkanten bleef.
+1
Fordje4600
@Melkboer16 je kan ook eerst de loonwerker laten maairn en dan laat de loonwerker 3 meter staan en maai je de buitenkant na de tijd toch, doen veel klanten van ons ook
+1
weurding
@Fordje4600 veel beter. Rijdt je ook niks plat met je achtermaaier
mlkvhoudr
Het 1 sluit het ander toch niet uit, je kan een frontmaaier kopen zonder kneuzer met schotels voor eventueel stalvoeren of kleinere stukjes dan kun je altijd vast gaan maaien als loonwerker nog niet kan, dan kun je voor die gevallen wel een oude achtermaaier houden om toch capaciteit te draaien, draait die stuk kan je met de frontmaaier verder.
+2
jg
Herhaling van discussie
+1
weurding
Als je beetje uitkijkt koop je nieuwe 3 m maaier met kneuzer rond 10 a 12500 euro. 150 ha keer 30 euro is 4500. Kun je afschrijving en diesel zat van betalen. Voor 25 euro per ha ook wel maar praktijk ligt vaker tegen 30 aan
+1
Frits1
Enkele achter maaier kan ook prima.
+3
Koeien boertje
@Frits1 vooral met 150 jaar per jaar.
Ik heb er een 3,5 meter achter en niks voor.
Als ik me een dag druk maar rij ik 40 hectare af. Trekker van goed 100 pk heeft elke boer bijna wel.
Kan ik geen frontmaaier voor kopen want daar schrijf je elk jaar 1500 van af.
Zit ook rond de 200 ha per jaar.
Volg je eigen kop en kijk niet war de buren allemaal voor en achter de trekker hebben.
mlkvhoudr
@Koeien boertje 3.5 meter maaier is 3.5 hectare per uur max toch of haal jij meer?

Wij hebben een 3 meter zonder kneuzer maar kom met onze stukken echt niet aan 3 hectare per uur vind voor mezelf de grens wel ergens bij 15 hectare liggen zelf de rest van t werk loopt ook niet weg hier.....
+1
labella
@mlkvhoudr wij maaien met 3,60 achtermaaier 4,5 tot 5 ha per uur, wel allemaal lange rechte percelen zonder afrastering.
mlkvhoudr
@labella netjes 👌hier landgoederengebied daar zijn de meeste percelen koŕter en met wending er op
bio boer
@labella hier net zo dan met 2 maaiers zonder kneuzers van 3 meter zo 20 kmh zo 9 ha in het uur rechte perelen naast elkaar kan in 1 keer voor maaien voor 20 ha brede dammen 10 meter zou het ook als 1 vierkant blok kunnen beschouwen met paar slootjes er in
weurding
@bio boer ja.... 20 km per uur... bio😏 maar bij een flinke snede ga je dat niet halen. Moet je ook niet willen volgens mij, wendakkers rijdt je met 10km de zode al uit de bocht
spotmelker
Quote Reactie van @weurding:
wendakkers rijdt je met 10km de zode al uit de bocht

Daar hebben ze nu die vario's voor uitgevonden 😄
weurding
@spotmelker als je die hebt is het ook geen vraagstuk of zelf maaien uit kan😋
+2
spotmelker
@weurding Je moet toch een gegronde reden hebben om je investeringslust te verantwoorden? Ik heb er altijd maar één; da's werkplezier. Daarom heb ik ook nog steeds een vrouw 😁
+2
mlkvhoudr
@spotmelker die zet jou met plezier aan het werk? 😀
+1
spotmelker
@mlkvhoudr keer op keer, komt geen einde aan 😂
weurding
Quote Reactie van @spotmelker:
Daarom heb ik ook nog steeds een vrouw

was het een investering die zich snel rendabel maakte? 😉 ging over maaien toch... niet n.....
Erco
@weurding 20 km haal je hier idd nooit. Ook niet later in t seizoen
bio boer
@weurding op kop end even van de cruisecontrol gaat prima hoor met nieuwe schijven maaiers zelf vogeltjes land kan met 18 kmu mits het rustig is in het land vogels weg zijn
pietjepuk
Quote Reactie van @bio boer:
brede dammen 10 meter

zo moet het liefst nog wat breder zodat je twee wiersen helemaal rond kunt leggen. Loonwerker verliest altijd veel tijd in bochten. 1 brede dam bespaart 4 bochten met gras hakselen.
Todi
@bio boer Waarom geen 25 km/ uur?
Koeien boertje
@mlkvhoudr als ik ga kuilen zorg ik wel dat er een paar blokjes kuil extra klaar staan en geen zaagsel in de boxen hoeft.
Dan begin ik op tijd tot in de avond, en ga ik alleen rustig de warme hap thuis ophalen. en kom voor de koffie niet een half uurtje in huis 😂🤷‍♂️.
Frits1
@Koeien boertje hier net zo, 3,5 meter zonder kneuzer. 40 ha is wel veel trouwens, koffie en eten op de trekker?
ted9
@Frits1 Kan wel maar dan moet je niet hoeven te melken voeren of andere gekheid.
cs-agrar
Quote Reactie van @Frits1:
40 ha is wel veel trouwens, koffie en eten op de trekker?

en slapen. Maar als er niet veel gras staat kan je wel wat sneller
+3
weurding
@Koeien boertje 1500 per jaar afschrijving op een frontmaaier😂 ga je elke boom in het land raken?
Koeien boertje
@weurding dacht dat een front maaier richting de 10k ging ex.
Dan weet je wel wat ie de eerste paar jaar kost
+1
pietjepuk
@Koeien boertje Kunt het ook op de langen termijn zien. twee maaiers gaan twee keer zo lang mee als 1 achter maaier. Je moet er wel geld extra insteken maar naar 25 jaar zullen de kosten nauwelijks verschil maken.
weurding
@Koeien boertje kocht in 2003 een nieuwe 3 m kuhn maaier voor 11000 euro. In 2015 verkocht voor 6000. Kom aan heel ander geld dan. Wel netjes op gepast. Kon zo de showroom weer in. Maar maaide ook maar een 60 70 ha per jaar
pietjepuk
@weurding dacht dat jij claas maai combi had.
weurding
@pietjepuk ja . In 2015 gekocht na de kuhn. Maar je kan in 8 jaar geen 1500 per jaar afschrijven op een machine die 12000 kost. Theoretisch wel maar praktisch moet je hem dan weggeven
pietjepuk
@weurding ga een pb type
weurding
@pietjepuk pb terug, het was zelfs nog meer dan 6000 😄
pietjepuk
@weurding zal wel maar ik heb niet zo veel zin om je linkje te bekijken. 😀
+1
weurding
@pietjepuk daar is niks mis mee, maar kan hem ook appen, of ben je bang voor je identiteit... 😉
pietjepuk
@weurding drie keer raden waarom ik het linkje niet wil openen. 😅
+1
weurding
@pietjepuk zo de waard is.....
pietjepuk
@weurding Ik ben niet te beroerd om info te delen in een pb. Maar een paar dingen houdt ik liever voor me zelf.
+1
weurding
@pietjepuk volgens mij komt daar geen info van jou bij vrij, maar een foto plaatsen in een pb werkt niet, enigste die de boel open en bloot legt ben ik, ben altijd open en eerlijk geen fantast die maar wat neerkalkt
+1
de hoef
@weurding en al komt er info vrij wat dan nog, al lieg je niet hoef je niks te verbergen
weurding
@de hoef bepaalde dingen moet je niet wereldkundig maken, anderen gaan ook vergelijken
+1
de hoef
Quote Reactie van @weurding:
dingen moet je niet wereldkundig maken, anderen gaan ook vergelijken

van mij mogen ze veel weten, maar als we een speciale behandeling krijgen en dat gebeurt nogal eens, dan moet je zelf al snappen dat je daar nooit niks over zegt, anders krijg je de behandeling niet meer
+1
weurding
@de hoef vertel, wat heeft je vrouw met je gedaan 😉
+2
de hoef
@weurding lekker behandeld
pietjepuk
@weurding google maar een keer op ip adres achterhalen. dan wordt vast een en ander duidelijk.
weurding
@pietjepuk haha, dat kan ook wel zonder pb
de hoef
@pietjepuk zit effe te google heb je een pz maaier
pietjepuk
@de hoef Kijk dat is nou precies waarom ik anoniem blijf. Zou best aan een aantal mensen mijn identiteit bekend willen maken. Maar dan krijg je dit en binnen no time weet heel het prikkebord het.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
ijk dat is nou precies waarom ik anoniem blijf. Zou best aan een aantal mensen mijn identiteit bekend willen maken. Maar dan krijg je dit en binnen no time weet heel het prikkebord het.

Waar ben je dan zo bang voor als ze je ware identiteit kennen?
Als je eerlijk bent en gewoon je mening geeft is er nooit iets aan de hand.
Niemand pakt je op als je een andere mening hebt hoor.
pietjepuk
@George Kan me eigen wat vrijer uiten als niet heel de buurt hier weet wie ik ben. Voor diegene die wat verder weg wonen heb ik niet zon moeite.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
an me eigen wat vrijer uiten als niet heel de buurt hier weet wie ik ben. Voor diegene die wat verder weg wonen heb ik niet zon moeite.


Ik ben hier altijd onder eigen naam geweest en ga geen dingen schrijven die ik niet waar kan maken of iemand zal kwetsen. Maar ik durf wel openlijk mijn mening te geven. Vallen ze mij aan dan ben ik wel hard terug maar probeer het wel altijd fatsoenlijk te houden.
Erco
@George probeer.... 😂😬
+1
George
Quote Reactie van @Erco:
probeer....

Ja probeer , mij lukt niet altijd alles ..
+1
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
Kijk dat is nou precies waarom ik anoniem blijf

zat je effe te fucke, maar jij bent vriend met cees b en die komt hier elke week , jij denkt dat je anoniem bent maar dat ben je al jaren niet voor mij
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
cees b

ken geen cees. 😃
de hoef
@pietjepuk zoek dan is door je fb vrienden , eentje met een 1455
pietjepuk
@de hoef heb ik gedaan staat geen cees tussen 😃
de hoef
@pietjepuk met een k ook niet
+1
robotboertje
@de hoef Hebben hier in 2017 2x Vicon (da's ook PZ volgens mij?) nieuw gekocht; 2x320 incl. kneuzers. Kostte 15.500,- incl. inruil van een front schotelmaaier van Fella zonder kneuzer. Die bracht zo'n 1500,- op, dus voor 17K nieuw setje. Of het uit kan weten we niet, zijn er wel blij mee en laten maaien was geen optie, dus dan hoef je er m.i. niet aan te tellen. Maait zo'n 280 ha. / per jaar.
komelker 2
@robotboertje Trommelsmaaier ?
+1
weurding
@robotboertje da's wel heel scherp. 8500 per maaier incl. Kneuzer
+3
George
Quote Reactie van @de hoef:
en al komt er info vrij wat dan nog, al lieg je niet hoef je niks te verbergen

Pietje rekende mijn kuubs mais ooit eens na over mijn hectares en tja daar was geen speld tussen te krijgen , maar toen twijfelde hij nog over de inhoud van de Schuitemakers en de Beco kippers. Maar ik denk dat hij inmiddels wel weet dat ik hier onder eigen naam niet loop te fantaseren en te zwetsen. Net wat je je zegt , met eerlijkheid hoef je niks te verbergen en blijft je verhaal kloppen. Leugenaars weten vaak niet meer wat ze gezegd hebben omdat ze alles bij elkaar liegen.
+2
pietjepuk
@George Zou ze niet te eten willen geven waar de ha s een stuk kleiner zijn voor de loonwerker dan voor de koper van mais.
+2
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Zou ze niet te eten willen geven waar de ha s een stuk kleiner zijn voor de loonwerker dan voor de koper van mais.


Als ik hier iets meld dan ben ik gewoon eerlijk , ik had toen mais verkocht in 2018 en had door beregenen hier aan huis erg goede mais met ruim 161m3 per ha. Dat was gewoon echt zo. Je had zelf de hectares nagekeken en die klopte , maar toen trok je de inhoud van de karren in twijfel. Iedereen kan tegenwoordig wel ergens zien hoe groot de percelen zijn die opgegeven worden in de GO.
+2
weurding
@pietjepuk sinds boer en bunder hoef je daar geen angst meer voor te hebven
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
sinds boer en bunder hoef je daar geen angst meer voor te hebven

Is tegenwoordig alleen voor betalende abonnees.
Maar 2 jaar terug kon Pietje me daar wel exact op controleren. 😄
weurding
@George toen nog meelezer10😂
George
@weurding
Nee september 2018 was het al Pietje
weurding
@George taaie jongen dan
van Ittersum
@George kadasterdata.nl/kadastrale-kaart/… is ook een goede vervanger en nog gratis ook
+1
weurding
@van Ittersum zijn kadastrale nummers. Niet de percelen zoals bij boer en bunder in gebruik
van Ittersum
@weurding is bekend maar wel bruikbaar voor...Zit er een sloot omheen, trek je er maar 5 % vanaf en anders benaderd het de waarheid wel
+1
weurding
@van Ittersum voor ons zijn er percelen doorgesneden. Niet bruikbaar. Enkele daargelaten
+1
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
bekend maar wel bruikbaar voor...Zit er een sloot omheen, trek je er maar 5 % vanaf en anders benaderd het de waarheid wel


Nee hier kun je helemaal niks mee , hier is de huiskavel opgedeeld in Grasland , maisland , aardappelen en bieten. Dat kun je never nooit uit de kaart halen , bovendien is het ook nog eens de afmeting inclusief gebouwen en erf.
+1
weurding
@George juist. Het zijn niet de afmetingen die je bij de gecombineerde opgave invult.
pietjepuk
@weurding Kijk je toch gewoon bij rvo/ percelen.
weurding
@pietjepuk ken mijn eigen wel. Die van een ander vindt ik niet zo interessant
pietjepuk
@weurding als ik een perceeltje huur of mais koop kijk ik toch even.
+2
pietjepuk
@weurding geloof je. en om hier aankoop facturen openbaar te zetten hoeft ook niet en vraag ik ook niet om.
Peter23
Laat je ook het inkuilen aan de loonwerker over? Dan kun je het in één keer plannen; maaien en inkuilen
+2
cs-agrar
Als je het mooi werk vindt doe je het zelf, vindt je dr niks aan laat je het doen. Die kosten kan je lang en kort over lullen, maar is toch een vestzak-broekzak ding
+3
pietjepuk
@cs-agrar Veel zit in de chauffeur die er mee rijdt. Sommige krijgen het klaar om de maaier kort te hebben voor hij afgeschreven is. Een ander rijdt er na de afschrijving nog tien jaar mee. Daar zit de winst.
bio boer
@pietjepuk maaier is een machine waar weinig aan kapot gaat en ondehoud vraagt prima machiene waar de meeste boeren mee uit de voeten kunnen
bio boer
@pietjepuk die is gewoon vergeten teborgen is de maaier uit de frond hef gepleurt dat zijn zwz rot maaier ook zo ding gehad toen nog van vicon nu een schijven maaier vann kuhn dat bevald stuk better is bijna nog als nieuw nog niks mee gehad terweil die trommel mooier wel veel probleemen me gehat hebben
jasper-santing0
@bio boer Hoezo rot maaiers??? Draaien hier als de brandweer, heel wat weggemaaid en maait maar door zonder dure reparaties tot nu toe.
bio boer
@jasper-santing0 hebben bijde buitenste schotel er onderweg gehad met as en al. As was dan gebroken die dan in de voorband belande. 2x een voor band aan gort en 4x in het seizoen breekbout in vetbad stuk. de middelste kleine maaischotel hebben geen diepte schotel als je dan grepel uitmaaid maaien die diep. Of bij smalle dam met beetje spoor vorming maait die in de midden ook in de grond. Met vogeldjes land met uitgestelde maaidatum 15 juni raakt die vrij snel verstopt dat dus. maaiden er ook zo 300 ha mee perjaar en de achtermaaier zo 150 ha. Dealer zij dat het kwam door intensief gebruik in combinatie met veel greppel land en trekker met 160pk. Heeft ons toen onze huidige kuhn schijven maaier aangeboden die is nu 6 jaar daar nog niks mee gehad van daar.
bio boer
@bio boer denk zelf de grootste reden is was de grepels. waar die niet zo geschikt voor was. als die dan grepelputje pakte maaide die soms zo per ongeluk de grond in. schijven maaier heeft betere bodem volging door over de hele breedte diepte regeling en is getroken. Met mooi vlak land zal die stuk mider problemen hebben
bio boer
@bio boer denk zelf de grootste reden is was de grepels. waar die niet zo geschikt voor was. als die dan grepelputje pakte maaide die soms zo per ongeluk de grond in. schijven maaier heeft betere bodem volging door over de hele breedte diepte regeling en is getroken. Met mooi vlak land zal die stuk mider problemen hebben
bio boer
@pietjepuk deze maaier ben wel tevreden maait goed kunt er snel mee werken enige is dat die soms gras naar buiten gooit dan moet je de hoeken even schoon maken

(klik om te vergroten)

Boerma
@pietjepuk hier ook met oudere maaiers. En als je zelf kan sleutelen scheelt ook nogal wat. De monteurs zijn niet meer te betalen tegenwoordig
bio boer
@cs-agrar zecht al genoeg dat de discussie eideloos is zal het veschil wel klein zijn moet je doen wat je zelf wil
Melkboer16
Ik kijk elk jaar uit naar de eerste snede en vooral om de eerste keer te maaien. Verschil in grond maakt dat we de eerste snede in 2 keer maaien en dan kan ik het zat aan!
Heerlijk werk en daar past bij ons geen kostendiscussie bij.
Zie het om me heen dan laten ze maaien en dan staan ze al met de schudder in het land voor de loonwerker er is maaien en dan maar schudden omdat ze denken dat ze het water eruit moeten schudden?!
+2
spotmelker
Quote Reactie van @Melkboer16:
denken dat ze het water eruit moeten schudden?!

Of de muizen?
labella
@spotmelker of het zand omdat de loonwerker de maaier te diep had staan...
spotmelker
@labella Dan maait het niet meer, mollenvangen helpt beter en ondieper harken ook.
+2
richard melkvee
Hier 24 euro per hectare maaien met big M 45 hectare zijn ze 4.5 uur mee bezig, als ik het zelf moet doen met mijn maaier (2.80m) ben ik zeker 21 uur mee bezig. Heb ik 51 euro per uur voor 15 euro afschrijving trekker 10 euro brandstof 10 euro maaier . Verdien ik 6 euro per uur
+4
Melkboer16
@richard melkvee ach ieder z’n keus! Ik ken grote boeren die toch weer zelf maaien om ook eens een keer wat anders te doen als in de stal zitten! Die hebben een opvolger thuis en samen met wat vrienden of familie rijen ze zo de hele grasoogst de kuil in. Savonds een kratje bier erbij en ze hebben de week van het jaar!
+1
labella
@richard melkveekom je volgens mij op 16 euro per uur, maar je moet het ook wel in 15 uur kunnen fiksen met 3 euro diesel minder en dan kom je al op 40 euro/uur
+2
verbi
Heb er geen tijd voor kost hier 25 euroi/ha. Heb de maaier 3 jaar geleden verkocht nog geen spijt van gehad. Doe hier bijna alles alleen en dan lukt het gewoon niet. Maaien duinen en hakselen doet de loonwerker schudden doe ik zelf. Maar ieder zijn ding. Overgens vindt ik dat je van binnen naar buiten moet maaien dan maai je zeer weinig of geen dieren dood ze kunnen dan aan beide kanten weg vluchten van het geluid, zo doet onze loonwerker dat en ikzelf vroeger ook.
dieks2
Ik hoor niemand hier trouwens over kosten eigen arbeid. Ik krijg de indruk dat het teveel als hobby wordt bekeken.
Vdejong
@dieks2 Hobby mag geld kosten. Ben geen boer geworden om de hele dag tussen de koeien te lopen. Trekkerwerk vind ik ook leuk. Maaien hier met Fella 3 m front en 4,5 m achter, schudden met 18 m Fella en hark met 4 rotorhark Fella, deze laatste heb ik samen met mijn neef.
dieks2
Als je hele dag op de trekker zit te hobbyen, dan laat je bij het vee wel zaken liggen.
+1
Bietenbrug
@dieks2 daar heb ik mijn vriendin voor😜
+1
mlkvhoudr
@Bietenbrug je hebt een vriendin om het bij t vee te laten liggen ?😉
+1
Bietenbrug
@mlkvhoudr 😅dat doet ze alleen als ik druk ben op het land🤗
+3
de hoef
Quote Reactie van @dieks2:
dan laat je bij het vee wel zaken liggen

hoezo, als je het een beetje voor elkaar hebt kun je echt wel een paar dagen minder tussen de koeien, hoe doe jij het op zondag dan
+2
weurding
@de hoef op zondag maaien wa👍
weurding
@de hoef op zondag maaien wa👍
+1
bio boer
@dieks2 mijn insteek is de koeien moeten zich zo veel mogelijk zich zelf redden ook om we op 2 lacaties werken zijn de koeien hier regelmatig tussen de ochtend en avond ronde alleen heb tocht detectie die mis ik dan ook niet
Vdejong
@dieks2 Tussenkalftijd 380 dagen, alva 24 maanden.
+1
Melkboer16
@Vdejong als je lol in het maaien hebt dan moet je het gewoon zelf doen!
Eerste snede zelf maaien en de geur van het eerste gras👌
Vdejong
@Melkboer16 Juist, zo denk ik erover.
+2
Erco
@Melkboer16 is de geur anders als de loonwerker maait? 😉
huske
Of het nou om een set maaiers gaat of om andere werktuigen, kijk altijd hoeveel draaiende onderdelen erop zitten. Zijn het er te veel of moeilijk door mezelf te maken dan koop of investeer ik er niet in Of het moet noodzakelijk kwaad zijn.
Vdejong
@huske Je hebt dan waarschijnlijk nog een trommelschudder en een sprintmaster?
huske
@Vdejong het enigste wat ik schud is de eerste snee en wat hooiland dus dat kan idd met een oude machine makkelijk. Wiersen doet de Loonwerker. Dat is haast de duurste machine per gewerkt uur
bio boer
@huske harken hier ook uitbesteed 55 euro per uur opjaar basis kost dat weinig
+3
weurding
@bio boer komen ze met een acrobaat?
bio boer
@weurding nee met een fella 8 meter midden afleg heeft er 3 van elke 2 jaar weer nieuwe hart heel wat af komt altijd stipt op tijd en als we wat eerder willen is vaak geen probleem 👌
+1
weurding
@bio boer vindt dat belachelijke tarieven.
bio boer
@weurding ik heb ze niet bedacht paar jaar geleden was het nog 50 euro heb ook wel gehoord dat de loonbedrijf dicht heid hoog is onze regio en goedkooper zijn hier dan in andere delen van nederland
+1
mlkvhoudr
@bio boer friese tarieven het is je gegund wij zijn hier al vast wat op t bouwland begonnen maar dan kost een frees huren hier zelf al 25 euro per ha en dan moeten we zelf t werk doen. En een meststrooier 175 per dag maar wel weer leuk omvast beginnetje te maken

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
@mlkvhoudr frees is om groenbemester op de kopte zetten waar vroeger paarden liepen dat krijgen we met schijveneg niet netjes word1 en al kluiten en hobbels dan,dus als iemand daar nog goede tips voor heeft hoe je van voormalig paardenland weer een goede akker maakt hoor ik t graag
+1
weurding
@mlkvhoudr mooie strooier. Meestal gaat dat per vracht. In dld zit er dan een führenteller op. Koopje voor 175 per dag. Kun je mits land niet ver weg ligt giga veel wegrijden
+1
bio boer
@mlkvhoudr hier huur je die dingen per dag voor mest wagen is dat 150 euro tegenwoordig volgens mij aantal jeer geleden wel gehuurd toen was het nog 100 euro
mlkvhoudr
@bio boer ik zag dat ik jullie volgde op fb moet ik toch eens beter opletten hoe dat allemaal zo goedkoop kan 😉
+1
bio boer
@mlkvhoudr haha leuk moeten nodig weer wat plaatsen er gebeurdt weinig boeiend momenteel 🤣
bio boer
@mlkvhoudr maar als ik deze foto zo zie wordt ik bijna jaloers dat het nu gewoon kan land lijkt hier momenteel meer op een baggerdepo de ganzen modderen er lekker verder in uiteidelijk hersteld dat ook wel weer krijg wat schade vergoeding 😁
weurding
@bio boer het is je gegund hoor. Daar niet van. Maar persoonlijk zou ik niemand laten komen voor een prijs waar ik zelf niet voor op pad wil. Beetje hark 20000 zet er een oudere trekker voor ben je al gauw met 50000 op pad. En dan een persoon er op en liter of 12/15 per uur....
m uut m
@weurding
Met harken verbruik je niet zoveel diesel.
Rij met harken rond de 5 ltr per uur
weurding
@m uut m motoren die 5 liter per uur verbruiken? deutz 4006 zeker, beetje 80pk motor verbruikt al gauw het dubbele
Erco
@weurding als ie harkt zit ik ook rond de 1-1,5 liter per ha, maar ja over de weg....
m uut m
@weurding
Was met een JD 6230 met chip tuning 115 pk aan aftakas met een Claas 2900 hark.
Ik kuilde toen samen met een vriend elke ronde 110 ha. Had ook wel een Fiat 70-90 ervoor dan deed je tussen de 3 en 4 liter per uur.
Met JD 6230 met getrokken maaier van 3,5 meter gebruikte die 23 liter per uur.
weurding
@m uut m 3 a4 liter per uur... reken even terug naar een auto van 1500 kg met een dieselmotor. Die zou bij een snelheid van gemiddeld 100 km per uur dan 1 op 33 of 1 op 25 lopen. Geloif je het zelf nog een beetje
pietjepuk
@weurding per ha ?
Koeien boertje
@pietjepuk biologische slaolie nog niet meegerekend
m uut m
@weurding
23 uur harken 80 liter verbruikt.
bij 1500 toeren zijn ze lekker zuinig.
bio boer
@weurding moet het even herstellen is tegenwoordig 60 euro 🙈 nog steets scherp
+1
de hoef
@bio boer reken hier 80 of 17.5 per ha , voorniks rijden kan altijd nog
ricardo
@de hoef jij harkt met die grote 4 element hark toch zo 10 ha per uur is 8 euro per ha👍
+2
pietjepuk
@ricardo Dan is het 17,5 per ha. 😃 heeft hij kleine stukjes is het 80 per uur. 😄
+2
de hoef
@ricardo we hebben de grote niet meer , nu gewone dubbele kan iedereen mee weg
8 euro per ha het is niet de bedoeling dat we er zelf slechter van worden war
Frans Z.
@de hoef kunde hier ook komen rijden?
de hoef
Quote Reactie van @Frans Z.:
kunde hier ook komen rijden?

da zou wel kunnen ,maar heb je wel goed gelezen
Frans Z.
@de hoef €8 per ha lees ik.
+1
de hoef
@Frans Z. dat staat niet bij mij, had Ricardo bedacht
iets na boven lezen
+2
Erco
@de hoef wij rekenen 15 euro per ha, net wat je zegt je wilt er wel wat aan verdienen, dubbele hark
weurding
@Erco 15 euro per ha... 2500 ha per jaar... 37500 euro... 3000 afschrijving per jaar.. tjonge.... lijkt de Efteling wel😳🙈
de Haas
@weurding Wanneer hij het incognito had gepost wist ik nog wie de afzender was
+1
Erco
@de Haas zoals de waard is... (Maak jij t gezegde af? 🖕)

(klik om te vergroten)

weurding
@Erco zelfde werkbreedte liner 2800 kost nu dubbele bruto....
Jawis
@weurding dan ben je pootje gelicht.............
weurding
@Jawis heb het over brutoprijs... denk liner zit niet ver van 29000 bruto
+1
de Haas
@Erco Ik suggereer nergens dat je een fantast bent, enkel van meewind.
+1
Erco
@de Haas zo doe je t overkomen maar als ik dan met bewijs kom kom je met zo’n slap antwoord. En meewind genoeg maar ook genoeg tegen hoor. Vast niet meer dan n ander
Erco
@weurding heb m gevonden. Ik pb je hem, is el in euros trouwens. 2002 3200 euro incl btw zelfs 🙈
ted9
@de hoef 80 euro mooi geld per ha. Of kun je hem wel kapot krijgen op die stukken🙄
de hoef
Quote Reactie van @ted9:
Of kun je hem wel kapot krijgen

we hebben hier medewerkers die de zaak heel houden, en dat bevalt prima
Erco
@bio boer dat ie heel wat af harkt snap ik voor die prijs. Wij hebben ook l eens een hark na n jaar ingeruild, 2500 ha mee geharkt en na een jaar n nieuwe moest 3000 toe betalen
+3
weurding
Quote Reactie van @Erco:
2500 ha mee geharkt
heel noord holland bij elkaar geveegd?
+2
pietjepuk
@weurding 25 weken lang. 100 ha per week. 🤓
George
@pietjepuk
Met beregenen hebben ze daar ook de meeste kuubs per uur. 😄
Erco
@George hoe groot waren de silagewagens in je sprookje ook alweer? 😅
+1
George
Quote Reactie van @Erco:
oe groot waren de silagewagens in je sprookje ook alweer?

45 m3 zijn die Schuitemakers en 35m3 de Beco's . Ga je ze mee nameten? Je bent welkom.
hoest
@George hoe de silagewagens zijn weet ik niet maar ik weet wel dat schuitemaker bij de opraapwagens wel heel optimistisch is met de inhoud
de hoef
Quote Reactie van @hoest:
dat schuitemaker bij de opraapwagens

dat was 10 jaar terug ook de wagen voor capaciteit, tegenwoordig is dat de pothinger
+1
hoest
@de hoef maak daar maar 20 jaar van
George
Quote Reactie van @hoest:
oe de silagewagens zijn weet ik niet maar ik weet wel dat schuitemaker bij de opraapwagens wel heel optimistisch is met de inhoud


Wil je ze ook komen nameten?
+1
weurding
@George dan moet ie zijn identiteit ook prijsgeven😁
hoest
@weurding wat wil je weten?
weurding
@hoest ach... sorry.. had een ander in gedachten, vroegere discussie 🙈
hoest
@George
bij een silagewagen speelt dat natuurlijk minder maar toen wij vorig jaar prijs kregen voor een schuit kon je als optie er touwen en perschot boven op krijgen en werd die gelijk nogal wat m3's groter. Voorin laad je dan wel meer maar zij gingen er dan vanuit dat het van voor tot achter strak tegen de touwen zat. in theorie heb je de kuubs.....
In de praktijk vond ik pottinger logischer die de inhoud noemde tot de bovenkant ijzeren rand en de kop als extra beschouwd
weurding
@pietjepuk 5 snede in het jaar keer 500 ha
George
Quote Reactie van @weurding:
5 snede in het jaar keer 500 ha

Aan jouw tellen mankeert niks. 😄
Erco
@pietjepuk bij de grasdrogerij en bij wel 15-20 grasklanten maar ik heb het nu over een jaar of 20 terug, toen rekenden we 28 oude guldens per ha
Erco
@pietjepuk 70 ha per dag Kwam ook vaak voor 😉 Maar toen had pa nog drie zoons die leuk wat konden bijverdienen toen. En de tijd hadden en elkaar konden aflossen
Erco
@weurding voor de grasdrogerij en wel 20 grasklantjes, 28 oude guldens per ha toen, grasdrogerij ging per uur omdat er veel rijwerk tussen percelen zat soms. Ik moet denk de offerte nog wel hebben van de inruil, als ik m vind pb ik hem je
weurding
@Erco je bent net als ik 😄 bewaar ook alles
Erco
@weurding leuk om terug te kijken
huske
@bio boer zo goedkoop zijn ze in dit deel van Friesland niet. Ben rond de 17 euro kwijt voor maaien en 17 voor harken ongeveer. Daarnaast kunnen we goede afspraken maken die we van alle twee kanten kunnen nakomen. Dan kan het je hobby zijn of je kan ontzettend genieten van net gemaaid gras maar voor dat geld kan ik je zelf het spul niet aan schaffen
Vdejong
@huske Als iedereen zo zou denken, dan wordt het een lange wachtlijst voor dat je aan de beurt bent voor maaien.
Erco
@Vdejong zou je niet denken dat ze n paar extra setjes maaiers aanschaffen ?😉
labella
@Erco Denk het niet, ik ken hier in de buurt een geval waarbij de boer op maandag de loonwerker belde om de eerste snede te maaien dat de loonwerker zei van bel volgende week maar eens weer. Die beste man is linea recta naar zijn mechanisatiebedrijf geracet om een maaier op te halen.
+1
Noorderling
@labella
En dan 2weken gras op het land liggen?
+1
buorman
@labella weet je ook hoe de betaalmoraal van de beste man is/was?
En je hebt er ook altijd bij die vandaag bellen als ze gisteren wilden maaien ☹
huske
@labella Had de week ervoor ook een appje of belletje kunnen doen dat de eerste snee eraan komt als het goed weer word. Dan sta je genoteerd en houd hij er rekening mee
+2
HansBa
Hier een Vicon demo 3,5mtr gekocht zonder kneus voor 7500 euris. Met goed onderhoud gaat de machine wel 10 jaar mee en kost ie dus 5 euro/ha excl de fiscale voordelen(afschrijving, KIA). Voor dat geld wil je niet zonder zitten.
+1
Hans van Bergen
Samasz 3,2 m met kneuzer beter dan Krone vraagpries 11 k
Koeien boertje
@Hans van Bergen wat kost dat spul dan?
Is dat nog vergelijkbaar met de westerse merken maaiers of is de prijs kwaliteit verhouding beter 😉?
Koeien boertje
@Koeien boertje zou ook zo niet weten wie dat spul verkoopt hier in de buurt, laat staan een onderdeel in het schap heeft
weurding
@Koeien boertje tractors-and-machinery.nl/item/568296/… zeg nou zelf..... ga je toch geen oostblokspul kopen voor 1500 minder
+2
weurding
@Hans van Bergen schei uit...wat een gezemel. Gebruikt kun je ze weggooien heb je nog duur gedraaid
komelker 2
@weurding Alle gebruikte maaiers ouder dan 10 jaar ongeacht merk krijg je niks voor.
Goed of slecht onderhouden word niet naar gekeken
Dan kun je maar beter een samasz kopen die goedkoper in aanschaf is.
weurding
@komelker 2 dan ga je er te ruig mee om, kreeg hier voor 2 keer 3 meter brede kuhn 12 jarige maaiers 16500 terug, netto, maar een goede tip, probeer er es 1 te kopen 😉
komelker 2
@weurding Kreeg je geen korting dan gaven ze jou meer voor de oude rommel.
weurding
Quote Reactie van @komelker 2:
gaven ze jou meer voor de oude rommel.

wij hebben geen oude rommel, maar het staat je vrij te geloven, enkelen hier weten het wel, setje is naar texel verkocht eer ik de nieuwe had
+1
Erco
@weurding ja oude guldens denk haha
+1
weurding
@Erco die harkten we ook binnen voor weinig 😄
kaas
@komelker 2 als je een a merk machine hebt die brengen nog wel echt geld op maar dan moet je geen oostblok spul hebben en ook geen deutz of vicon en als je dan begint te reken dan schrijf je er per jaar 1000 aan af dus als je dat terug rekent naar bv 300 ha per jaar maaien en schudden en harken dan valt het best mee
komelker 2
Samazs draait wel mooi naar achteren voor wegtransport, iets wat een ander merk niet heeft.
weurding
@komelker 2 goh, kijk eens wat die kuhn doet van 2003?, hoor wel jou expertise.... 😉
ronald-deutz-fahr
@komelker 2 Pottinger ook al jaren. Zelfs pz deed het al 🤪
komelker 2
@ronald-deutz-fahr Moet je maar even samasz op youtube bekijken dan begrijp je wat ik bedoel.
ronald-deutz-fahr
@komelker 2 wat ik zei, pottinger kan dat al jaren.
+1
Herbert
@ronald-deutz-fahr mn niemeyer powerdisc van 2001 kan naar achteren en naar boven zelfs😂
weurding
Beide 12 jaar toen ze weg gingen

(klik om te vergroten)

grös
@weurding
Heb ook naar Kuhn gekeken, toen bood Zonna me een SIP maaier aan, 1500 euro goedkoper, wat denk je dat ik gedaan heb?
weurding
@grös hopelijk een verstandelijke keuze waar je zelf tevreden mee bent
+2
grös
@weurding
Ja de Kuhn gekocht, voor 1500 euro wil ik geen 10 jaar ergernis 😅
+1
labella
@grös Ik mag hopen dat u voor de kuhn gegaan bent.
+1
hoest
@grös niks ten nadele van Sip maar bij 1500 verschil was ik boor de bewezen degelijkheid van Kuhn gegaan. laat de buurman die Sip maar testen
grös
@hoest
Ja, en de SIP frontmaaier was sowieso niet geschikt, 4 gelijke trommels, dat moet je niet willen met stalvoedering.
hoest
@grös ik moet wel zeggen de buurman heeft vorigj aar een sip setje gekocht en die legt het in een lichte snede wel heel mooi volvelds af. zware snedes nog niet gezien aangezien hij pas in de loop van de zomer gekomen is.

Onze pottinger frontmaaier vindt ik derentegen qua breedafleg echt ondermaats de achtermaaier gooit het perfect breed af maar voor...... maait verder wel fantastisch maar ja dat mag ook wel met een compleet nieuwe set
labella
@hoest ik heb nog niet eerder met grotere troep gemaaid dan mijn vorige pottinger. Na 7 seizoenen compleet oud ijzer.
+1
weurding
@labella pottinger is goed in opraapwagens. Rest is niet zo sterk idd
+1
grös
@labella
Had ze hiervoor ook, kappen rammelden en scheurden, zelfs chassis, en verloor in het laatst ook af en toe een trommel, daarvoor altijd pz gehad, en nu ook gewoon weer.
hoest
@labella oeps, nou ja we zullen het zien. de opraapwagen bevalt goed dus daardoor ook wel vertrouwen in de maaiers. we hebben ze sinds juli dus daar valt weinig over te zeggen.
ach als de buurman zijn sips nou wel veel langer meegaan dan weet ik wat ik de volgende keer moet hebben. de beide dealers zitten praktisch naast elkaar dus daarom hoeft het niet over te gaan 😀
+1
komelker 2
Oude Rommel dus.
weurding
@komelker 2 bedankt!
komelker 2
@weurding Zat je even te stangen ziet er goed uit.
weurding
@komelker 2 😄 haha, snap ik, mag ik ook graag doen
+1
hoest
@weurding geeft niks joh, wij worden ook ouder......... 😜
jansen2
Laten doen
krone zelfrijdende maaier incl kneuzer
smorgens maaien
27,55 euro/ha
je kan zelf geld verdienen in de stal bij je vee
niks meer aan doen
savonds haren (ook laten doen)
volgende morgen inkuilen (ook laten doen)
30cm zand erop en succes verzekerd
kaas
@jansen2 en dat zand moet hij dat er zelf op scheppen .
noiu dan maai ik het liefst zelf laat een andere het zand er maar op spitten.
en schudden en harken doe ik ook het liefst zelf.als je alles doen laat schrik je ook wat je aan loonwerkers kosten kwijt bent.als je zelf de tijd en zin hebt gewoon zelf doen.
als je een goed merk machine koop gaan ook 15 jaar mee en hebben dan ook nog rest waarde.
huske
@kaas zand komt op de bult met oliedruk en eraf ook met oliedruk.
Hier van volledig zelf naar volledig loonwerk en mijn totale kosten voor eigen mechanisatie, loonwerk en ingehuurd personeel is licht gedaald. Winst is gehaald in de stal
huske
@kaas zand komt op de bult met oliedruk en eraf ook met oliedruk.
Hier van volledig zelf naar volledig loonwerk en mijn totale kosten voor eigen mechanisatie, loonwerk en ingehuurd personeel is licht gedaald. Winst is gehaald in de stal
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!