Illustratie van:

Mc-Cormick D 326 - voorgloei installatie

Goede avond,
Kan iemand mij vertellen wat het nut/noodzaak is van de voorschakelweerstand in de voorgloeiinstallatie.
Wat kan er eventueel gebeuren (stukgaan) als deze is kortgesloten.
Groeten, Hendrikus

Deel dit topic

Reacties

jordi 1455
Als er kortsluiting in het systeem is knapt er zowiezo een zekering. De weestand zal er mischien wel inzitten om te voorkomen dat de gloeispiraal smelt.
Hendrikus
Sorry, maar met kortgesloten bedoel ik uitgeschakelt, hij doet dus niet meer mee.
cxdriver
Als je de grote weerstand hebt uitgeschakeld heb en de gloeikaarsen rechtstreeks hebt aangesloten heb je het risico dat je de gloeikaarsen door brandt , indien de grote weerstand is doorgebrandt zullen de gloeikaarsen evenmin nog werken want de voorloei installatie staat in serie.
IHC-power
Enkel bij spiraalgloeiers is die weerstand nodig. Wanneer er stiftgloeiers gemonteerd worden wordt de weerstand ertussenuit gelaten omdat die rechtstreeks 12V mogen hebben.
basia
De antwoorden van cxdriver en IHC power kloppen ; De voorschakelweerstand brengt de spanning terug van 12 naar ong. 9 volt ( de spanning die de gloeispiralen moeten hebben ) Sluit je hem kort krijg je 12 v op je spiralen waardoor sneller doorbranden !

Trouwens tijdens het starten komt er wel 9 volt op de spiralen omdat via de gloei-start scakelaar via aansluiting 17 de weerstand word kortgesloten ; eigenlijk omdat je accuspanning tijdens het starten ook naar +- 9 volt zakt.
Hendrikus
Bedankt, ik kan weer verder en ben weer heel wat wijzer over mijn trekkertje.
IH214d
Volgens mij klopt het niet wat hier boven staat.

De voorschakelweerstand staat in serie met de gloeispiralen. Die dus ook in serie met elkaar staan geschakeld (de plus van de een zit aan de massa van de andere, enz)

De gloeispiralen mogen maximaal 0,9 volt per stuk hebben, dat is dus (bij een 4 cilinder) 4x0,9 is totaal 3,6 volt. Dan zal de voorschakelweerstand er dus 9,4 volt tussen uit pakken.
Zou je er twaalf volt opzetten, dan gaan de spiralen als een zekering werken, en zal de slechste doorbranden. Als er één kapot is, gloeit de rest dus ook niet meer.

Tijdens het starten zijn de gloeispiralen uitgeschakeld, je kunt wel als de motor wel loopt maar niet wil optoeren, de gloeiknop weer zover uittrekken dat de gloeirij weer mee doet.

Bij gloeistiften is de voorschakelweerstand er tussen uit. De stiften zijn parallel geschakeld, dwz de plussen zijn met elkaar verbonden, massa gaat via het blok.

Gloeistiften mogen eigenlijk maar 9 volt hebben, dus niet te lang laten gloeien, (10 tot 20 seconden)
Hendrikus
Het zijn bij mijn trekker inderdaad gloeispiralen en ik heb gezien , ze zijn 0,9 volt. Ik ga de boel dus weer orgineel aansluiten. Bedankt IH214d voor de aanvulling.
Prettig weekend iedereen, Hendrikus

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Mc-Cormick D 326 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
12