Fordson Super Major - HENDEL AAN KLEPPENDEKSEL

Beste, kan iemand mij vertellen waartoe de grote hendel die aan het kleppendeksel van een fordson super major zit dient.Wat is de werking ervan?
Alvast bedankt

Deel dit topic

boer02

Reacties

ha189
Dit is een kleppen lichter, start de trekker makkelijker bij slechte accu en koud weer.

maar een major start altijd direct mits accu goed, anders is die echt verrot.
+1
Wimsumar
Beste Boer02: Met deze "kleppenlichter" worden de (uitlaat) kleppen op een kiertje gezet (en gehouden) waardoor de motor geen (hoge) compressiedruk op kan bouwen. De startmotor kan de motor dan tijdens de start op maximale snelheid rond laten draaien. Wordt dan de kleppenlichter 'uitgeschakeld' dan wordt door de opgebouwde omwentellingssnelheid een aantal eveneens snel opgebouwde compressieslagen in de motor ontwikkeld waarbij de bedoeling is dat de compressielucht (door het samenpersen) de temperatuur bereikt waarbij de ingespoten diesel (zelf)ontbrandt.
'S winters, bij koude motor (dikke olie) en zwakke accu kan vaak de startmotor maar nauwelijks op snelheid komen met slecht starten als gevolg. Door eerst een paar omwentelingen "drukloos" te maken kan toch omwentelingssnelheid opgebouwd worden. Dit is cruciaal bij het starten van een dieselmotor.
nhmonteur
Dit is idd de kleppenlichter. deze zorgt ervoor dat je de kleppen iets open zet waardoor de motor makkelijker rond te draaien is.
als je een goede accu hebt dan heb je deze hendel nooit nodig.
Ook kan je hem gebruiken als je de trekker bv wil aanslingeren.
63ermajor
Deze kleplichthandel is eigenlijk puur en alleen in combinatie met het aanslingeren van de motor bedoeld, met een slinger krijg je de motor met volledige (goede) compressie niet makkelijk gestart. vandaar dat deze handel ook aan voorkant van het klepdeksel zit, zodat die binnen hand bereik zit van de aanslingerzwengel.
Je vind deze kleplichters niet op alle majors.
RF-HanomagR19
Met kleppen lichter kan je de trekker ook uitzetten. (bij onze Fendt F24 worden de kleppen ook gelicht als je de hendel omzet om hem uit te zetten, hendel zit tevens ook vast een gedeelte van de brandstofpomp)
boer02
BESTE TRACTOR VRIENDEN
hierbij alvast dank voor de info, maar ik zit nog met een vraag.
Als ge de kleppen lifter inschakeld vb. in de winter, en ge start de mortor met de sleutel komt de hendel dan terug in de normale stand of moet je die handmatig terug zetten.
Al bij voorbaad dank aan alle die hierop willen reageren.
Beste groeten van boer
Wimsumar
Beste Boer02: Probeer het gewoon nu eens uit of de kleplichter automatisch of handbediend weer in 'normale' stand komt.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Super Major ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!