Atlas 1302D - Hydrauliekolie bijvullen controleren

Goedendag,

Ik ben nieuw op dit forum en sindskort in het bezit van een Atlas 1302D uit 1980.
Ik heb de Atlas gekocht met enige reparaties maar kom nu in het stadium dat de Atlas aan het werk moet.
Nu is mijn vraag waar kan ik het niveau van de hydrauliekolie controleren. Ik verwacht dat ik bij moet vullen. Zoja met welke olie, ik las ergens dat er ook "gewone" motorolie in kan worden gedaan? Kan dit ?
Meedhuizen

Reacties

NH-Ford
Aan rechte zijkant, in paneel naast je olietank zitten als goed is twee gaten waar de peilglaasjes zichtbaar zijn van de olietank.
Orgineel draaien kranen vaak met hydrauliekolie, 46 of 68. Maar zo'n oudere lust prima universele transmissieolie, 10w30 ofzo.
Echte 15w40 motorolie is aan de dikke kant.
GerbertXL
Een hydraulische olie kost een stukje minder als motorolie, dat wel. Ben je onder de 2 euro het mannetje als je geen belang aan merk hecht.
Meedhuizen
Dank voor jullie antwoorden, de Atlas heeft een beetje schade aan de kant waar de gaten zitten, hierdoor zijn de glaasjes niet goed te zien. Ik ga morgen het zijpaneel verwijderen. Waar moet de olie worden bijgevuld? Kan ik de kijkglaasjes verwijderen en hier vullen ( Als het systeem drukloos is)

Daarnaast heb ik een veel groter probleem, waar ik geen oplossing voor weet. Ik krijg de Atlas niet aan het rijden, al het andere doet ie gewoon maar rijden op geen enkele manier. De luchtdruk is ongeveer 8 bar in beide tanks. Als voor of achteruit schakel, dan veranderd het geluid onder de kraan, maar de wielen draaien niet. Iemand een idee?
De kraan is rijdend door mijzelf op de huidige plek neergezet. Maar kom er niet meer weg.
+1
NH-Ford
Olie kun je bovenop de tank bijvullen, bij het retourfilter.
Eerst even al het luchtdruk eraf, zit een kogelkraan bij de tank om lucht af te laten.
Deksel bovenop de tank loshalen, zit een rond deksel met stuk of 6 m10 bouten, dan komt je retourfilter in zicht en de olie.

Waarschijnlijk staat je mechanische versnelling in de transmissie van je onderwagen in de vrij.
Zoals je omschrijft zal de hydromotor wel draaien, voor en achteruit.
Eens je bedieningshendel achterop de rechterconsole bedienen, misschien staat ie in middenstand.
Meedhuizen
Dank je , ga ik proberen, ik breng verslag uit
+1
Meedhuizen
Dankje voor je hulp, inderdaad in de middenstand, de Atlas rijdt weer en hoefde maar een klein beetje hydrauliekolie aangevuld.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Atlas 1302D en hebben de trefwoorden hydrauliekolie , bijvullen en controle geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!