Hoort de ketting een schakel met speling te hebben?

Ik heb recent een gebruikte howard frees gekocht. Ik merkte dat tijdens het vrij rond draaien hij soms wat zwaar liep. Aan de omwentelingen kon ik zien dat het niet de lagers of tandwielen waren. Ik heb de kettingskast los gemaakt en merkte dat de ketting spanning erg variabel was.
Er zit 1 schakel met veel speling in. Als die schakel op het grote tandwiel zit is de ketting strak gespannen, anders is er veel speling.
Nu leek mij dit een probleem. Ketting losgehaald en bekeken, maar als ik er zo naar kijk lijkt het de bedoeling dat er speling op de schakel is. De pin die in de schakel gaat heeft groeven voor de speling en een vorm waardoor hij niet kan draaien. Heeft iemand enig idee waarom de ketting speling zou moeten hebben?

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

DANOONTJE POWERR
Ik denk eerder dat het andersom is gegaan, de rol op de pen is vast komen zitten en is daarna door het draaien zo uitgesleten.
henri-brink
@DANOONTJE POWERR Dat dacht ik eerst ook, maar waarom zit er dan een half maantje op het uiteinde van de pin, lijkt mij dat die als functie heeft dat hij niet kan draaien. Waarom zou hij niet mogen draaien?
Fendt926Driver
@henri-brink wat jij laat zien is een halve schakel.
Daar kun je een ketting iets mee inkorten.
Die hebben altijd dat halve maantje in de koppelpen zitten.
DANOONTJE POWERR
@henri-brink
De pen hoeft ook niet perse te draaien, als de rol er maar over glijdt.
Maar die gleuf is erin gesleten dus daar komt je speling van.
renault 89
Is de halve schakel wel de juiste maat ? als die op het kettingwiel ligt en dan strak is denk ik dat hij te kort is . is de totale ketting niet versleten dus opgerekt. ketting op de werkbank leggen en dan zij waarts buigen dan kun je wel zien of hij versleten is .welk type howard is het ?
henri-brink
@renault 89 De halve schakel heeft volgens mij de juiste maat. Kan niet echt een type plaatje vinden. Er staat selectatill op de overbrenging. heb nog wat fotos toegevoegd om een beeld te geven.
Volgens mij is de hele ketting niet heel versleten, alleen deze specifieke schakel...

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

DANOONTJE POWERR
Nieuwe halen en rammelen maar weer zou ik zeggen.
+1
henri-brink
@DANOONTJE POWERR klinkt al een plan...
davyke
Wat jij laat zien is een halve schakel zoals hierboven al gezegd is. Zit er op dat asje geen splitpen? Die groef in dat asje is volgens mij ingesleten en moet vernieuwd worden.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
9
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN