Illustratie van:

Gecomi Regenhaspel - Wat te doen als binneste slang van haspel plat is geworden

Na jaren is slang plat geworden van mijn haspel , is daar iets aan te doen , weer iemand hoe dit komt?

Deel dit topic

Reacties

radium45
Ik denk dat dit de eerste winding betreft die op de trommel zit? Dit verschijnsel zie je vaker bij haspels die vaak alleen op grasland gebruikt zijn. Dan zitten de windingen zo strak op de trommel en als je dan ook nog eens met vrij lage druk werkt, dan kan de slang zichzelf plat trekken. Daarom altijd zorgen voor voldoende druk op het systeem. Maar, ook mijn haspel vertoond dit verschijnsel iets. Is ook een Gecomi trouwens.
flip1150
Ik zou bijna zeggen de slang een kwart slag draaien, maar dat is met zo een stugge slang makkelijker gezegd als gedaan. Een andere optie zou zijn om de slang anders om te monteren. dan zal je na verloop van tijd weer het zelfde krijgen maar dan kan je tenminste nog een tijd vooruit.
powerhenkie
Komt veelal met de jaren. Hoe groter de slangdiam. hoe platter ie wordt. Vooral op
droog weiland zijn de krachten op de slang enorm. Dit i.c.m. (te) kleine haspeldrum diam. lage waterdruk aan de haspel (minder dan 9bar) en grote slanglengtes verergeren dit probleem.
Slang een kwartslag draaien, geprobeerd, maar is niet te doen.
Daarom ook nóóit een volle slang drukloos oprollen, bijv. met de aftakas.
Bij onze haspel (110mm. slang) trad het verschijnsel pas op naar 20jr. gebruik.
Ikkes
En slang vervangen is dat duur ?
flip1150
@Ikkes Weet niet wat de dikte is maar zal tussen de 6 en 10 euro de meter zitten.
mf6290
@Ikkes waarom zou je deze willen vervangen? Is deze dan zo sterk vervormd? Bij de mijne zijn deze maar paar mm breder en paar mm dunner geworden
weide-boer
Bij onze haspel (Irrtec; 110mmx320mtr.) zie je dit ook. Vooral de eerst laag windingen op de drum. 10jr. oud en alleen weiland beregenen. Weinig aan te doen. Druk erop houden.
Buurman akkerbouwer met een nieuwe Perrot heeft het al naar een jaar. Heeft 120mm x500mtr. op een kleine drumdiam. om alle slang kwijt te kunnen.
Ben benieuwd hoe dat erover 10jr. uitziet.
mf6290
Heb ik ook op beide haspels, bij de idrofoglia heb ik zelfs een ander tandwiel in de aandrijving van de slangengeleider moeten monteren om hem terug netjes te laten oprollen. ik heb er nu eigenlijk geen last meer van, ik zou om die redenen ook nooit een nieuwe slang erop leggen
+1
DANOONTJE POWERR
Wat is daar precies het probleem van?
De doorlaat blijft hetzelfde dus lekker zo laten.
langeslagdiesel
Het is ff een klusje, maar geheel afrollen s, morgens vroeg. Met de meest kleine norzle onder zeer hoge inlaat druk een paar uur sproeien zonder de haspel op te rollen. Zodat de slang de tijd krijgt om terug te vormen naar egaal rond. Bij het oprollen en sproeien tegelijk meehelpen in halen met een trekker boven de slang. Zodat de slang relatief losjes op de trommel komt. Ook niet te los want dan komt het verhaal van MF6290 om de hoek kijken. PÉ slang is net als asfalt. Het kan vrij lang aan maar met deze krachten en temperaturen zit er een eind aan de vormvastheid en woord het weer slap spul.
DANOONTJE POWERR
@langeslagdiesel
Hier geloof ik nou helemaal niks van.
Oude slang is zo hard, dat wordt nooit meer rond en zolang er water van maximaal 15 graden doorheen gaat wordt het ook niet heet.
langeslagdiesel
@DANOONTJE POWERR 15 graden?? Oppervlakte water is wel wat warmer hoor. En de zon doet de rest. Vacuümtank kan je op die manier ook weer redelijk rond pompen nadat deze is geïmplodeerd. Maar goed, niet geschoten is altijd mis. Een dagje er aan besteden of een nieuwe slang. Als er geen cubs meer door willen woord het ook lastig water geven lijkt mij.
langeslagdiesel
@DANOONTJE POWERR 15 graden?? Oppervlakte water is wel wat warmer hoor. En de zon doet de rest. Vacuümtank kan je op die manier ook weer redelijk rond pompen nadat deze is geïmplodeerd. Maar goed, niet geschoten is altijd mis. Een dagje er aan besteden of een nieuwe slang. Als er geen cubs meer door willen woord het ook lastig water geven lijkt mij.
DANOONTJE POWERR
@langeslagdiesel
Ik zie niet in dat er door een platte (re) slang minder kuubs gaan.
Het is echt niet zo dat de slang helemaal dicht geknepen wordt.

 
langeslagdiesel
@DANOONTJE POWERR dat verteld je manometer op het kanon als het begint af te wijken. Zolang deze niet zakt met dezelfde ingaande druk en norzle dan is er niks aan de hand. Anders ben je toch echt aan het knijpen. Problemen van een platte slang lijken me ook niet aan de orde als de opbrengst aan het kanon gelijk blijven. Dus is er ook geen probleem wat even hier op het forum behandeld moet woorden. Maar goed. Wie ben ik.
DANOONTJE POWERR
@langeslagdiesel
Ja, daarom vroeg ik ook al wat het probleem precies was.
Wij hebben ook al jaren een plattig stuk aan de haspel maar om daar nou wat aan te doen zie ik de noodzaak niet van in.
rubencasecs
@DANOONTJE POWERR probleem krijg je met oprollen, hij past niet meer op de drum en heb hier wel gezien dat dan de drum uit elkaar buigt en bv aan gaat lopen aan het frame
langeslagdiesel
Oh, sorry. 1 keer is duidelijk genoeg.
Sjon
Slang omdraaien, platte stuk aan de sproeiwagen.
Jowi
[@Sjon De wanddikte van de PE slang kan bij de sproeier zijde dunner dan aan bij haspel, bij deze PE slangen gaat dat dus niet.
Als er 9 bar op de slang komt staan word hij meestal wel rond en als de druk eraf weer platter,
ga maar eens kijken als er druk op staat.
powerhenkie
Ik zie op dit TF forum dat sommigen beweren dat een platter wordende slang niets uitmaakt. Nou dan moeten ze toch echt terug naar de schoolbanken.
Een cirkel heeft nog altijd de grootste doorlaat oppervlakte. Een platter dus ovale doorlaat heeft bij dezelfde omtrek een steeds kleinere doorlaat.
Ook een te nauwe aanzuigslang is catastrofaal voor de pompopbrengst, zeker als je uit een bron moet beregenen.
langeslagdiesel
@powerhenkie heb ik toch nog iets onthouden van die tijd.( je )
flip1150
@powerhenkie Klopt. Ik heb nog wat platte slang maar de doorlaat is nihil. Waarom gaat een brandweerslang rond staan en blijft hij niet plat.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Gecomi Regenhaspel (regenhaspel) ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
23
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0