Is deze droom te verwezenlijken?

Is deze droom te verwezenlijken?

Ik ben een boerenzoon opgegroeid op een klein akkerbouw bedrijf.
Ik ben bekent met de werkzaamheden van het bedrijf zelf en op andere loonbedrijven.
Ik heb veel ervaring opgedaan en het is mij laatste jaren opgevallen dat ik eigenlijk nooit echt interesse had in het telen van gewassen, en ook andere takten zoals veehouderij of pluimvee spreekt mij totaal niet aan.
Ook de mechanisatie kant ervan (sleutelen, lassen etc) spreekt mij ook niet echt aan.
Doe het vaak om kosten plaatje zo laag mogelijk te houden maar verder...

Waar ik altijd van geniet is het rijden van tractoren, kranen en shovels.
Gewoon het besturen ervan. En nee, rijden met een vrachtwagen is toch weer anders.
Zit je alleen maar op het asfalt en heeft eigenlijk niks meer met boeren te maken.

Nou had ik altijd als klein kind van gedroomd om met een trekker en wagen (om in te wonen) door het land te trekken, langs andere grondverzet of loonbedrijven te gaan om mijzelf te verhuren als trekkerchauffeur met trekker.
Eigenlijk precies het idee wat Extra-trekker deed in het verleden, alleen wil ik dan mijn eigen camper te bouwen van een uitschuifbaar zeecontainer. (glamcontainer)
bouw zo’n container om tot een woning (tiny house idee) op een trailer en gaan met die banaan.

Nou is dit een leuke droom (vind ik zelf dan) en in theorie makkelijk uit te voeren maar
mijn vraag is of je hiermee in de praktijk ook echt brood mee verdienen?

Er zijn wat drempels die betreden moeten worden.
Ten eerste moet er voor dit plan eerst een behoorlijke trekker gehuurd worden.
Wat mij goedkoopste optie lijkt, gezien aanschaf ervan een fortuin kost.
Ik wil tenslotte mezelf met een stevige trekker presenteren die beetje snel en krachtig is om zoveel mogelijk werk te kunnen accepteren.
Ik heb geen idee wat zo’n trekker lease kost en vraag ik mij ook af of onderhoud en/of reparatie kosten hiervan inbegrepen zijn.
Dat moet ik nog in verdiepen maar als iemand mij hierover meer kan vertellen hoor ik het graag.

Tweede drempel is om een netwerk te bouwen, jezelf bekend te maken door het hele land.
Nou dat lijkt mij ook niet al te moeilijk denk ik. Wat advertenties plaatsen in de boeren dagbladen zoals Boerderij, Nieuwe oogst, etc. Zal waarschijnlijk ook een berg kosten in het begin maar vooruit.

Maar dan uiteindelijk is de vraag,
- Hoeveel werkgevers zijn hier nou werkelijk in geinterreseerd? Lijkt mij dat een werkgever liefst mensen wilt uit eigen omgeving. Ik heb dus geen flauw benul hoe aantrekkelijk het is voor andere bedrijven om mij in te huren.
- Kun je met deze methode het hele jaar door werk krijgen?
Ik ken de akkerbouw sector, veel hollen in drukke seizoenen en stil staan in winterperiodes.
De grondverzet is hierin meer stabiel maar ook deze bedrijven hebben vaak zat hun eigen mensen uit hun eigen omgeving.

Ik vraag mij dus eigenlijk af hoe Extra-trekker dit voor elkaar heeft gekregen, en of hij uberhaupt voor het hele jaar werk had. Martin had naast Extra-trekker nog andere bedrijven dus hij hoefde niet perse geld te verdienen aan Extra-trekker alleen.
Ik moet/wil dit wel maar of dit te verwezenlijken is, is mijn vraag...

Het voordeel voor mij is dat ik niet vast zit aan een huur woning en vaste lasten moet blijven betalen. Ik schrijf mezelf dan gewoon terug in op het bedrijf van mijn ouders.

En om alvast antwoord te geven op de vraag: "waarom vraag je het Martin zelf niet?" nou dat was mijn 2de stap, maar een mening van wat groter publiek is ook welkom.

Deel dit topic

Reacties

+2
Boersen
Het idee en de droom vind ik prachtig mooi!
Ik heb hier ook een eigen trekker staan en doe er veel eigen werk mee. Maar het valt tegen je eigen trekker te verhuren. Heel veel verder als af en toe voor een dieplader, dumper of silage wagen kom je niet. Vaak hebben de speciale machines (rooiers, zaaimachines, persen e.d.) wel een vaste eigen trekker bij een loonbedrijf of akkerbouwer.
Voor mij is het geen hoofdinkomen dus ik lig er ook niet wakker van en heb genoeg ander werk.
Een idee zou kunnen zijn om met 1 bedrijf om tafel te gaan zitten en een trekker te kopen waar zij behoefte aan hebben (formaat, vermogen, banden, GPS, etc). Zo kun je daar misschien een groot gedeelte van het jaar werken met je eigen materiaal en je af en toe nog aan iemand anders verhuren.
Hier in de buurt zijn vaak de trekkers en het materiaal niet het probleem, het mannetje erop, die is niet te vinden.
dennisbouter
@Boersen die is ook te vinden maar als je hem niet wil betalen🤷‍♂️
Boersen
@dennisbouter Dan word het makkelijk, voor jou 10 anderen.
Zijn hier altijd de zelfde bedrijven die geen mensen kunnen vinden
+1
Fast Eddy
Leuk idee maar ik denk dat het in Nederland niet gaat werken met alleen een losse trekker.
Ruben-Wind
In oost dld kun je misschien wel terrecht bij velen in het seizoen denk ik.
stephan-inter
Sommige dingen moeten ook een droom blijven........
Ik zie hier geen toekomst in voor je.
1 alles moet steeds scherper aangenomen worden.
2 de prijs waar jij een trekker voor least. Kan een loonwerker misschien wel 2 leasen.
3 jou uurloon zal hoger liggen als zijn eigen personeel die hij kan vragen op afroep.
En zo kan ik nog veel meer dingen opsommen.
+5
worteljcb
Vaak is de trekker wel voorhanden, vakbekwaam personeel is lastiger. Kijk maar naar veel zzp’rs met een eigen trekker, die maken meer uren zonder de trekker dan met.. ben bang dat je plan niet gaat werken in NL. Teveel specialistische eisen aan materieel die jij nooit allemaal kunt verwerken in 1 trekker. En waarom zou je het risico nemen met een trekker die zomaar een ton kost. Je kunt op urenbasis als goede zzp’er meer verdienen, dat weet ik zeker.

Laat me je een advies geven:
Waarschijnlijk heb je geen relatie, gezien je Tiny house idee, en dat maakt jou flexibel. Ieder jaar worden in Oost-Duitsland en ook aan de andere kant van de oceaan veel goede personeelsleden gezocht. Daar kun je ook best leuk verdienen als je uren wilt maken. Probeer dat eens uit, leer de landbouw daar kennen. Neem geen risico van meer dan ton aan (oud) ijzer, terwijl je niet zeker bent van terugverdienen. De marges in de landbouw zijn dusdanig laag, dat een trekker huren en zelf ook nog wat overhouden erg moeilijk is. Extra-trekker bestaat ook niet meer. Het risico is simpelweg veel te groot voor de omzet en marge die je kan draaien.
Bert353
Ik ben niet bekend in die wereld, maar waarom niet jezelf los verhuren als zzper? (doet een kennis van me ook) en dan maak je je woontrailer toch klaar, en zet je er een oude? hobby? tractor voor waarmee je van de een naar de ander rijd? die trekker hoeft de wereld ook niet te kosten, want die moet alleen jou en je container ergens anders naartoe brengen? (en hoeft zodoende dus ook niet delaatste modernste sterkste trekker van de wereld te zijn?)
deerejohn
@Bert353 da kan ook met een camper caravan
Bert353
@deerejohn Tja, je kan er ook een smart achterhangen, maar daar heeft hij het niet over, zijn drrom is in een uitschuifbare zeecontainer op wielen wonen, dan moet ie dat toch maar doen dan?
henriv
Wel leuk idee, maar ik denk dat als je jezelf als zzp-er verhuur in verhouding financieel meer overhoud dan met trekker verhuren en veel risico hebben. Werk in de winter houden blijft ook altijd lastig. Alle loonwerkers hebben in de winter minder landwerk en willen dan het grondverzet in.
Wil je zeker zijn van het hele jaar werk met de trekker kan je misschien wel een contract aan gaan met een grote aannemer als Boskalis, Martens en Van Oord, A.Hak etc. deze bedrijven hebben in het hele land grote projecten waarbij je met je eigen camper van project naar project mee kan gaan. Maar de uurprijzen zijn hierin scherp.
bart-persoon
Alles kost tijd, geduld en geld 😉
a3vandiejen
Een jonge bij ons op het dorp verhuurd z,n eigen met een flinke John Deere met kipper, zie hem veel thuis staan.
+1
roscho
Het is een mooie droom, maar je zult een aantal hindernissen moeten overwinnen:
- Loonwerkers hebben je alleen nodig als het heel druk is. Maar op dat moment heeft iedereen je nodig en je kunt maar op een plek tegelijk zijn. Op bepaalde periodes is er weinig werk, dan heeft niemand je nodig. Het wordt zo dus seizoensarbeid, tenzij je werk kunt vinden wat ook in die rustige periodes gebeurt: kabels leggen, graven etc. Maar daar zijn vaak Polen en Roemenen aan het werk, die doen dat werk veel goedkoper.
- Als je met je eigen trekker wilt werken, passen heel vaak de werktuigen niet. Aftakassen zullen moeten worden afgezaagd of verlengd, niet elk bedrijf zit daarop te wachten.
- Wil je een trekker huren/leasen, dan moet je er constant werk voor hebben. Bovendien verdient elke persoon die ertussen zit eraan. En je bent niet "groot" genoeg om zo'n leasebedrijf de knip op de neus te zetten en een fatsoenlijke prijs te bedingen.
- In het begin heb je nog geen klanten. Je moet van alles uithalen om ze te krijgen. Daarbij moet je de goedkoopste zijn. Verder krijg je klanten die gemakkelijk switchen en jou ook gemakkelijk laten vallen. Om maar niet te spreken van de klanten waar de eigen loonwerker niet meer komt omdat ze slecht betalen.
- Met alleen een trekker begin je niet zoveel. Het meeste krijg je als specialist in werk dat niet iedereen doet, bijv. als je goed bent in grondboringen, kabels leggen, diepwoelen, .... Als je zoiets kunt vinden, wordt je misschien zelfs ingehuurd door loonbedrijven die zelf geen passend materieel hebben. Maar je moet dan wel zelf investeren in een werktuig.

Aangezien er bij loonwerkers gebrek is aan goed personeel, lijkt het me interessanter om daar te gaan werken.
En hoe het gaat met die zeecontainer? Mag je zo'n ding overal neerzetten? Hoe zit het met het sanitair? Ik hou ervan te poepen op mijn eigen wc, maar wil later niet met de poep slepen. En staat je container ergens onbewaakt, hou zit het dan met vandalisme?

Kortom: een mooie droom, maar je kunt beter eerst vast werk zien te krijgen en die droom bewaren voor 's nachts.
worteljcb
@roscho Precies. Je moet een specialist zijn om leuk geld te verdienen met een bepaalde bezigheid. Dus werk verrichten met materieel wat verder weinig bedrijven heeft. Of specialist zijn in de uitvoering van het werk, met materiaal van een ander. Die willen jou omdat jij professional bent.

Trekkerwerk als landwerk en transport valt volgens mij niet in deze eerste categorie. Uiteraard is vakbekwaamheid belangrijk en juist daarop kun je jezelf positioneren als zzp. Pak dan lekker weinig het materiaal van het bedrijf die je inhuurt. Geen risico die de boterham kan verbranden.
+1
labella
Houd het bij een droom. Ga beter bij een loonwerker werken en in de vrije tijd met een trekker wat hobbyen
Albert Peters
Ik weet van 60 jaar terug iemand die een dragline op een vrachtauto had met een woonwagen die meeging van wer naar werk dit heeft hij gedaan tot z n kinderen naar school moesten toen stond de wagen op het erf van de boerderij van znschoonvader tot er later ern huis kwam
Ik heb later in de leidingbouw gewerkt daar waren mensen met caravans die zo van werk naar werk meegingen Die sonden meest op campings in de buurt want sanitair en stroom is wel prettig
Succes nog met je ideaal
Maar begin niet met een trekker of machine Dat lukt maar een enkeling
roscho
@tractormember Op dit forum lezen/schrijven ook loonwerkers mee. Die hebben op gezette tijden misschien ook behoefte aan extra personeel. Wat let je om in dit forum een leuke sollicitatie te zetten.
+1
deerejohn
De meeste vrouwtjes hebben niet zoveel met een huis op wielen , vraag me af hoe oud je hebt , en of het al jeukt .maar denk dat dit beter een droom kan blijven
+2
walker1
@deerejohn Het is maar hoe je het ziet, als je rond reist is er in elk stadje een ander schatje!
walker1
Lijkt mij ook verstandiger om jezelf als ZZP'er of ZZT'er (Zelfstandige Zonder Trekker) te verhuren. Zoals al vaker gezegd in dit topic, trekkers zijn meestal wel voorhanden bij de meeste bedrijven en als ze die al te kort komen kunnen die ook bij gehuurd worden van bv het LMB, of een verhuurbedrijf. Verder hebben loonwerkers en akkerbouwers meestal voor de complexere machines wel een vaste trekker staan, dit ivm de juiste aansluitingen voor hydrauliek en kabels en ook de bedieningkasten/schermen die een plek moeten hebben in de cabine. Verder staan die trekkers ook vaak op bv cultuurbanden of juist brede lagedrukbanden. Is dus totaal niet handig om dergelijke machines telkens achter een andere trekker te hangen.
Ga je jezelf met trekker verhuren, dan zal het vooral (en zeker in begin) voor het eenvoudigere werk zijn, denk aan transportwerk met kipper, platte wagen, grond los trekken met cultivator. Maar dat is werk wat ze ook de 16 jarige vakantiewerker laten doen, daar ga je nooit een hoog uur tarief voor krijgen.
valmet 605
Ik heb geen idee waar je woont of hoe oud je bent. Echter ik lees net op fb een advertentie vacature trekkerchaufeur. Ik weet denk ik op welke trekker.....
Als je van een uitdaging in de randstad houd geef me privé bericht. Je moet wel kunnen sturen.

Mooie droom, het zal vast kunnen maar erg moeilijk denk ik. Je moet eigenlijk een speciaal iets hebben en het echt kunnen.

Ik heb zelf 3 mnd met mn vrouw onderweg in een caravan gewoond.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
22
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0