Shovel/knik-verreiker

Omdat onze oude Zettelmeyer shovel (tractorfan.nl/picture/256574/ ) versleten is, zijn we opzoek naar een plaatsvervanger. Hij wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het laden van de mengwagen (80% van zijn tijd) en daarbuiten nog strostallen uitmesten en zo nu en dan eens wat grond verzetten.

Momenteel hebben we een mengwagen van 2.90m hoog, hierdoor gaat de bak altijd in de mengwagen met leegkiepen. Voornamelijk voor die reden dachten we aan een machine die hoger kan dan een normale shovel. Maar omdat we het zicht bij een gewone verreiker niet voldoende vinden dachten we aan een “knik-verreiker”.

Een knik verreiker combineert de flexibiliteit en het goede zicht van een shovel, met de uitkiephoogte van een verreiker (welliswaar maar 5.2 m maar dit is hoog genoeg). Anderzijds een lijkt een shovel mij nog steeds heel wat robuuster dan zo een verreiker en dus ook duurzamer.

Momenteel hebben we twee machines op het oog:
1. Een JCB TM310 tractorfan.nl/picture/359168/
2. Een Volvo L40B tractorfan.nl/picture/539891/

Nu mijn vraag, wat is volgens jullie het voordeel en het nadeel van beide machines? Voor ons is het moeilijk om een keuze te maken. Het belangrijkste punt is voor mij de duurzaamheid van de machines.

Deel dit topic

Reacties

Jochemz
Links zijn:
zettelmeyer:
JCB
Volvo
Jochemz
En naast duurzaamheid is natuurlijk ook gebruiksgemak een belangrijk punt.
deutz110
Ik werk ook op een verreiker shovel naam redrock werkt hastike mooi is wel een flinke shovel 7 ton julie willen wat lichter denk ik maar ik zou wel zo iets kopen werkt super
Jochemz
Onze zettelmeyer was 7.5 ton, de volvo L40 is ook zo iets en de jcb is 8 ton. wij zitten dus ook in die gewichtklassen. Maar ik stel mij vragen bij de duurzaamheid van zo 1 arm giek van de jcb. Gaat dit wel 15000 uren mee? want zolang gaat die volvo shovel ook mee.
jd4050
Wij hebben op het werk een ahlmann az10 en die heeft een zwenkgiek wat ook erg handig is bij het volladen van de mengwagen. Deze shovel heeft nu al bijna 14000 uur gelopen. Een nadeel is dat je zelf alles moet smeren met de vetspuit, ik weet niet of dit bij nieuwere ook zo is.
haasjeRens
Paus loader zijn er ook met knik en zwenk en telescoop
Fast Eddy
Je kan ook een shovel opzoeken met een iets langere giek.
Dan kom je al hoger als met een normale giek. Of is hoogkiepbak misschien het overwegen waard.
interman
@Jochemz

Quote:
Maar ik stel mij vragen bij de duurzaamheid van zo 1 arm giek van de jcb.

kan meer dus ook wat meer onderhoud verwacht ik. Zitten POM lager blokken in denk ik. Die kunnen slijten na verloop van tijd. Is geen grote kosten post.
Maar daar is goed aan gerekent en kan ongetwijfeld lang mee gaan.
Jochemz
@interman

wat zijn POM lager blokken? is dit de lagerbussen uit een soort van kunst stof materiaal ? Wat jcb wel heeft is een speciale bevestiging van hun bussen in hun giek. Hier zit in lijn met de kracht een plaat zodat de kracht beter verdeeld word in de arm.

het wordt altijd 1 van deze twee machines, omdat deze dealers niet te ver weg zijn.
deutz dx
Wij hebben een gewone vereikker, werkt prima, zicht moet je gewoon aan wennen, dan vind ik het haast nog makkelijker dan een shovel, op me werk hebben we een paus shovel, die kan ook zwenken, ik vind het wel ideaal, alleen de hoogte is gewoon klooten, voor de mengwagen zou ik een verreikker kopen..
Jochemz
@Fast Eddy

ik heb al heel wat shovels opgezocht, de meest bekende merken, jcb, liebherr, terex, atlas en volvo hebben allemaal ongeveer de zelfde kiphoogte. Weet jij misschien een merk van shovel met een langere giek? gewichtklasse wel rond de 8 ton.
deutz dx
En ik weet niet of jullie een beetje een moderne stal hebben waar je mee over de roosters kunt rijden? dan zou ik iets kopen wat kan zwenken, want met dat boxen vullen met zaagsel kan het gewoon niet beter 😄
massey8690
Volvo; zeer degelijke machine met echt handig 'shovel' gevoel.
jcb; machine met veel mogelijkheden, maar ook met meer onderhoud lijkt me, al zijn de 'agri' versies 'speciaal' gebouwd voor de landbouw volgens mij, beide goede keuze lijkt me 😉
Jochemz
@massey8690

Quote:
k

de jcb vraagt inderdaad meer onderhoud lijkt mij jah. Maar waren wel vanplan om hier waarschijnlijk centraal smeersysteem op te installeren. Smeren is vaak een hekelpunt wegens "tijdgebrek" op de boerderij merk ik.
massey8690
Aha, je bent nogal wat van plan, duur spul zo'n automatisch smeersysteem!
al gekeken naar een cat 908?
ze worden meest geleverd met een dichte high lift giek, en zijn uit enige ervaring hele handige fijne en degelijke machine's!
eddie
@Jochemz

Of luiigheid! Voor zulke dingen moet je gewoon tijd maken, en dat heeft een boer echt wel hoor! even doorsmeren kost 10 minuten als je et goed doet.
massey8690
@eddie

niet als je er voor geen meter bij kunt, slangetjes richting smeerpunten helpen dan ook al een heel eind!
eddie
@massey8690

Ja van die slangentjes naar zoon smeer blokje is ideaal, maarja dat kost lang niet zoveel dan zoon centrale smeersysteem!
JD1030thebest
@Jochemz

tractorfan.nl/topic/19955/
wij zijn nu ook voor een vervanger aan het kijken voor onze shovel(JCB 410). begint steeds meer olie te verbruiken.

ook zijn wij voor z'n jcb tm310 aan het kijken, nu vraag ik me af of die volvo L40B wel zo hoog komt als jullie zouden willen? verreiker moet je niet kopen voor voerlaaien, niks geen zicht aan de rechterkant en die hele grote hoogte heb je toch niet nodig, 4,5 meter is genoeg.

wat van voerwagen hebben jullie? wij keenan
Jochemz
Ik probeer na mijn werk tijd te maken om minstens 1 maal in de week te shovel te smeren. Maar als ik dat niet deed werd het waarschijnlijk niet gedaan. is het uit luiheid, des interesse, moeilijk bereikbaar of niet weten hoe belangrijk het is ...

over dat smeerstysteem ben ik nog aan het denken. Op mijn werk (opbouw van veeg/vuilwagens) word vaak gebruik gemaakt van centrale smering. richtprijs zou rond de 3500 euro zijn. Ook dacht ik aan de piste om alle smeerpunten samen te brengen zodat je dan maar op 1 plaats moet pompen, dat is misschien ook een mogelijkheid.
Jochemz
@JD1030thebest

de volvo heeft ongeveer dezelfde kiephoogte als onze shovel nu, dus eigenlijk te laag. We hebben een trioliet mengwagen. Deze zal over vijf jaar ook wel al aan vervanging toe zijn en dan kunnen we naar een lager model dubbele vijzel wagen gaan als we met een shovel laden.

We hebben onze sleufsilo's over de weg en het is hier een bochtige weg, goed uitkijken met de straat op rijden dus. Dit is het belangrijkste punt voor zicht! mede omdat hier tien km verder ander half jaar geleden verschillende fietsers zijn overreden door een tractor.
MrP3rF3ct
John deere 3800 niks voor jullie?
gewicht is ook rond de 8 ton, en kan ook 5.4 m hoog reiken.
Jochemz
@MrP3rF3ct

ik kan er geen in omloop vinden die niet teveel uren hebben. Boven 5000 uren vind ik al heel wat. ook zit het knikpunt nogal hoog tegenover dat van een jcb wat het zicht belemmert. Anderzijds john deere is toch het mooist 😛
deutz dx
Centraal smeerpunt is heel makkelijk, maar als je een kapot slangetje hebt, ben je verder van huis, 1 keer in de week is vaak zat, wij doen het meestal 1 keer in de maand..
O N
@MrP3rF3ct

jah word alleen niet meer nieuw gebouwd he, dus op wisselstukken kan het lastiger worden .

Tussen de 2 modellen die je voorstelt jochem zou ik opteren voor de jcb
* Hogere rijkwijdte
* persoonlijk vind ik het zicht beter
* zijn meer afgestemd op landbouwdoeleinden

Ik ben niet zo een fan van shovels op de boerderij als enige machine omdat ik ze vaak erg lomp en beperkt vind , de mogelijkheden van de jcb zullen je snel versteld doen staan als je wat moet lossen ergens wat opsteken , zelfs voor grond even wat niveleren met de giek gaat dan redelijk .

Mocht ik je gedachten kunnen veranderen zou ik zeggen kijk eens naar de zwaardere schrankladers (bobcatten ) Wij hebben thuis een NH L185 , hefhoogte is dachtik 3.6 meter ofzo dankzij de "super boom " de handigheid ervan is zeer goed . Wel is grond een hekelpunt op aarde verlies je nogal snel je kracht het gaat wel maar is niet idiaal bij veel modder ed.

Het zicht naar voor is goed en in principe met de mast naar beneden opzij en naar achteren ook alsje maar kijkt .
K'geef het je maar mee 😉
Jochemz
@O N

het chassis van de Volvo L40B is wel vergelijkbaar met dat van de JCB tm denk ik. Dus lompheid zal wel overeenstemmen. Het gebruiksgemak van de JCB gaat zowiezo hoger zijn. Maar 15000 uren dagelijks in de maisbult zitten duwen, kan die tele arm dat wel aan. Voor de volvo giek heb ik daar geen twijfel over, onze zettelmeyer (voorganger van volvo) heeft ook al meer dan 17000 uren op de teller.

schrankladers vind ik mooie dingen, als ze klein zijn, voor kleine hokjes uit te mesten, over de rooster te rijden en het voor bij de duwen. Een grote schranklader zie ik hier zo niet zitten, het hele erf is beton en dat wringt overal. En als je dan een keer het veld in gaat voor balen te laden rop je de hele zode los.
denieljow
één type manitou is vergelijkbaar met de jcb, daarnaast heeft schaffer ook zulke machines. Buurman heeft er een voor het volscheppen van houtkachel met chips. Heeft nu 3 winters vol gedraaid en geen problemen gehad. Dit wordt iedere dag gedaan, 20m3 per keer.
denieljow
één type manitou is vergelijkbaar met de jcb, daarnaast heeft schaffer ook zulke machines. Buurman heeft er een voor het volscheppen van houtkachel met chips. Heeft nu 3 winters vol gedraaid en geen problemen gehad. Dit wordt iedere dag gedaan, 20m3 per keer.
me
Dat moet zo'n kniklader bij normaal gebruik en goed onderhoud prima uit kunnen houden. Je slangen lopen vaak ook door de mast heen en als er een kapot gaat is het effe werk. Net als dat je misschien een keer de schuifblokken ( waarover de inwendige mast in de uitwendige mast schuift ) Keer moet vervangen ..
O N
@Jochemz

schrankalder is een gewente met de juist banden valt alles wel mee, zelfs met de zware ben je handig en op een erf vaak sneller als een shovel of vereiker.

En ik verwacht toch dat die jcb het moet aan kunnen het is tenslotte de beproefde techniek van een vereiker en een shovel verenigd en voor kinderziektes zitten we al ruim ver in de ontwikkeling ervan.

en een shovel is altijd iets lomper als die dingen van jcb (vergelijkbaar met shäffer 930T en manitou loader ed. )
sprokkel hout
@Jochemz

een smeer systeem haalt niks aan want als er zand en troep in komt raakt hij verstopt dan ben je verder van huis
rosco91
Van deze machines raad ik je zeker de JCB aan. Zoals gezegd moet hij het werk zeker aankunnen, hij heeft veelzijdige testen doorstaan, en JCB staat bekend om de kwaliteit van de telescooparm-machines.

Zelf ben ik toch erg van van de verreiker, of verrijker ook wel genoemd. Dit vanwege het erg makkelijke in en uitstappen. Ik heb zelf zo 250 uur op een verreiker gemaakt, en het zicht valt ontzettend mee. als je de mogelijkheid hebt deze op proef te gebruiken raad ik het je ook ten zeerste aan.

Een groot nadeel van de shovel, blijft in alles wat je doet de beperking met hoogte, dit kan zoals gezegd opgelost worden met een hoogkiepbak, maar ook dan twijfel ik aan de flexibiliteit van deze machine. ik hoop dat je er wat aan hebt 😉
Fast Eddy
@Jochemz
Ja Schaef/Terex shovels zijn er met langere giek en bij Volvo en JCB zijn ze ook leverbaar. Gewoon naar vragen bij de dealer.
Fendt Farmer 2E
Giant is nu ook bezig om een vereiker te maken.
deutzennewholland
Die smeerpunten samenbrengen om een vetnippel zou ik zeker niet doen want dan zoekt het vet de gemakkelijkste weg .heb et ooit gezien als er dan een bus wat speling heeft komt al het vet er langs die bus uit
xylon
Gewoon de volvo met zo een hooglosbak
MrP3rF3ct
@O N

Meeste onderdelen zijn vrij universeel, en dus ook al bij een serie trekkers of net wat gebruikt.

Alleen de arm etc wordt lastig dan ja,
cilinders kopen ze wss dan wel weer bij een concurrent lijkt me.
Hans fendt 939
Www.tobroco.nl
wibe
Ik zou voor de jcb gaan. ben je flexibeler mee, en kun je hoger werken. En als je dan een keer andere mengwagen koopt, ben je niet beperkt wat betreft de shovel. en alle smeernippels op een paar plekken samen brengen, lijkt mij veel voordeliger. desnoods koop je dan nog zon vetspuit op lucht, dan ben je helemaal snel klaar.
robdegroot
Zou voor die jcb gaan top machine:) zit er bijna elke dag op bevalt er goed weinig kuren!
Jochemz
Bedankt allemaal voor de reacties. Hieruit lijkt de JCB de beste keuze..

zaterdag gaan we kijken naar de volvo L40B is een occasie machine van 2007 met 5000 draaiuren. Wat me zorgen baard is dat hij afkomstig is van een loonwerker die ook in het grondverzet zit, deze volvo gaat weg wegens "te klein". Het doet mij vermoeden dat hij dus hard heeft moeten werken in die vier jaar. Dit word deels bevestigd door een hydrauliek pomp die op 3000 uren vervangen is (maar dit zou ook kunnen komen door vocht in de olie oid)

Een goede JCB TM occasie is moeilijk te vinden, van een nieuwe TM310 hebben we prijs laten maken. De twee machines zijn kwam prijs niet echt met elkaar te vergelijken, de Volvo zou 10 jaar mee moeten kunnen (dan 15000 uren) de JCB zeker 15 (15000 uren) zonder al te groten problemen. Het prijs verschil tussen beide is dat de volvo ongeveer de helft kost van de JCB.
maartendankers
Als je een nieuwe machine koopt, neem er dan iig Automatische smering bij. Dat is echt voor het behoud van je machine.
massey8690


dit zijn ook topmachine's, en hebben een high lift giek 😉

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
43
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
13