Same Minitauro 50 - Welke ploeg gebruiken achter Same Minitauro 50

Ik overweeg om een ploeg te gaan gebruiken achter mijn Same Minitauro 50.
Heeft een van jullie ervaring en of suggesties welk merk en type?
Dick van Driel

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

roscho
Daar zou je toch zeker een standaard 2-schaar mee moeten kunnen trekken. Even kijken naar de staat van slijtage, maar aan zoiets zou ik denken:
- marktplaats.nl/a/zakelijke-goederen/…
- marktplaats.nl/a/tuin-en-terras/…

Beide worden hydraulisch gewenteld, dat lukt met de trekker van de foto, die lijkt me hydrauliek voldoende te hebben.

Een 3-schaar lijkt me voor die trekker te zwaar. Ik heb vroeger wel een 3-schaar getrokken met mijn Leone (67 pk), maar die had 4wd. en daar hebben we toen aardig wat gewicht voor gehangen.
Dick van Driel
@roscho bedankt voor je reactie. Ik heb helemaal geen ervaring met ploegen en ook geen idee wat mijn Minitauro aankan, vandaar mijn vraag. Hydraulisch wentelen lijkt mij wel handig, scheelt rijden. Hydrauliek heb ik er sinds kort opgemaakt om een verstek klepelmaaier mee te kunnen bedienen dus dat is al een pluspunt. Moet ik voor zo’n tweeschaar nog front gewichten monteren?
+1
roscho
Quote Reactie van @Dick van Driel:
Hydraulisch wentelen lijkt mij wel handig, scheelt rijden.

Je hebt rondgaande ploegen, daar rij je steeds over de kopakker naar de andere kant van je land. Nadeel: je rijdt heel veel zonder te ploegen en je krijgt in het midden een hoge wal of een greppel. Bij een wentelploeg kun je heen en weer ploegen.
Bij die wentelploegen heb je er dan weer die je met de hand moet wentelen, daarvoor zit er aan de ploeg een hendel die je daarvoor elke keer een zwieperd moet geven. Dat kost kracht en het lijkt me dat je daarvan na het ploegen behoorlijk moe zult zijn.
Daarnaast zijn er hydraulisch wentelende ploegen, daarvoor hoef je dus alleen maar je hydrauliekventiel te bedienen.
Mocht je er wat hobby aan hebben en meer willen dan alleen maar de grond op de kop gooien, dan staat op de volgende link een hele beschrijving over het afstellen van trekker en ploeg:
edepot.wur.nl/140934/
roscho
@Dick van Driel Aanvulling:
Verder heb je ploegen met of zonder steunwiel. Zonder steunwiel "loopt" de ploeg op de "zool" (= plat ijzer aan de onderkant) aan het laatste ploeglichaam, in combinatie met de heffing en de afstelling van de topstang. Daarvoor moet je heffing dus goed in orde zijn en het mooist is als de diepteregeling (trekkrachtregeling) goed werkt. Daarmee wordt de ploeg iets opgeheven als hij te ver zakt en daarmee zwaarder gaat trekken.
Heeft je ploeg een loopwiel (klapt om als je de ploeg wentelt), dan kun je daarmee de diepte nauwkeuriger vasthouden. Ideaal als je een hef hebt die wat minder nauwkeurig werkt.
Tweeschaar ploegen hebben niet vaak een steunwiel, dat begint vanaf de drieschaar, maar ook een drieschaar kan wel goed functioneren zonder steunwiel. Langere ploegen met meer scharen hebben vrijwel altijd een steunwiel, daar worden de krachten te groot voor de hef.
Piet1960
De grondsoort is grotendeels bepalend wat voor soort ploeg je er door kan krijgen.
Dick van Driel
De grondsoort is Flakkeese klei 😀😀
roscho
@Dick van Driel Zware grond dus. Dan moet je daar bij aanschaf van een ploeg even rekening mee houden. De risters van kleiploegen zijn over het algemeen wat langer dan zandploegen.
Als het echt hele zware klei is, dan zal je Same daar de handen vol aan hebben. Je kunt dan het beste kijken naar een ploeg die niet zo breed ploegt, 30 cm per rister bijv.
Beide advertenties die ik stuurde komen uit zandgebieden, hoewel.... de ploegen hebben beide redelijk lange risters, misschien lukt het daarmee wel op klei. In ieder geval kijken naar de juiste weersomstandigheden. Is de grond uitgedroogd, dan wil de ploeg de grond niet in. Is het te nat, dan krijg je een glibberboel waarbij je de grond dichtsmeert.
Dick van Driel
@roscho ik leer zo in korte tijd al heel veel.
Nu nog in de praktijk brengen 😀😀. Heb ik ook nog frontgewichten nodig met een twee schaar ploeg?
Dick van Driel
Na het ploegen zal het land niet klaar zijn voor gebruik. Is het dan raadzaam om er nog een frees achteraan te gebruiken ?
langeslagdiesel
@Dick van Driel dan zou ik een mooie rampstad ek 30 zoeken. Dat is 1 schaar kantelploeg. Ploegt prachtig in de klei.
roscho
@Dick van Driel Na het ploegen maak je het zaaibed klaar met een cultivator (zo'n krabding), liefst met een rol erachter. Je laat die cultivator een cm of 5 door de grond gaan, zodat de kluiten gebroken worden. De rol drukt de grond daarna mooi weer aan. Met die cultivator kun je ook de laatste voren op de kopakker wat dicht te trekken. Of je zou dat nog weer met een frees moeten doen. Hier op het zand heb je genoeg aan een triltandcultivator, maar of je daarmee de klei ook baas kunt, weet ik niet.
En wat wil je daarna? Zaaien? Of laat je dat doen? En als je product gegroeid/rijp is, hoe ga je oogsten? Voor alles bestaan machines, maar als je alles zelf wilt doen, ben je een kapitaal kwijt, zelfs als je gaat voor wat oudere spullen.
Voor grasland is het noodzakelijk om de bodem zo vlak mogelijk te maken, anders kun je niet goed maaien.
En heb je afzetmogelijkheden voor je product?
+1
joop-same
@Dick van Driel Een 1 schaar lijkt mij wel de beste oplossing, wil je onder ongunstige omstandig heden ook redelijk willen ploegen, front gewichten of een drager ben je zeker nodig, en een steunwiel is niet nodig de Same heeft de beste trekkracht regeling van de type's met mechanische hefinrichting.
langeslagdiesel
@joop-same als je weet hoe deze hef werkt is er in der daad geen betere en makkelijkere te vinden.
yoohan
Om klei zaaiklaar te leggen kun je ook met rotorkopeg uit de voeten na het ploegen.
Dick van Driel
Dank jullie wel voor alle info. Heb weer genoeg om over na te denken.
Dick
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Same Minitauro 50 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!