Fendt 309 LSA - rolgeluid bij de hoogste versnelling

Sinds vorige week kan ik de baan op met mijn deels gerestaureerde Fendt 309 LSA van bouwjaar 1983. Wanneer ik echter in de grootste versnelling rijdt ontstaat er bij een toerental van 1800 een overdonderend geluid in de cabine. Dit geluid vermindert soms als ik nog iets hoger in toerental ga (2100). Uiteraard op een perfect egaal wegdek. Dit geluid krijg ik niet als ik op de 30 km stand schakel en vol gas geef. Een (weinig geïnteresseerde) Fendt dealer dacht dat het misschien aan de silentblokken ligt die versleten zijn zodat ijzer in contact komt met ijzer. Bij de restauratie demonteerde ik de achterste silentblokken om nieuwe bouten te monteren: ik zag geen slijtage van het rubber. Maar misschien zijn die na 37 jaar wel wat verhard en is deze vervangen misschien toch wel een goed idee. Ik denk eerder dat het geluid voortkomt van trillingen. Veroorzaakt door de voorbanden? Deze waren ongelijk versleten en werden daarom gewisseld zodat de minst versleten kanten nu aan de buiten kant zitten. Bij het rijden op de traagste versnellingen maakten deze wielen schokkende bewegingen: met 4 extra frontgewichten beter af. Of komt het geluid uit de versnellingsbak? Heeft iemand hier ervaring mee: het zou het rijden een heel stuk aangenamer maken als dit kan opgelost geraken. Bij voorbaat dank voor jouw reactie. Fons
Kluiszicht

Reacties

Fendt926Driver
Misschien de achterbanden?
heb je al (extreem) lagere of hogere banden spanning voor of achter geprobeerd

ken het zelf niet.
je hebt wel radiaal banden achter?
Kluiszicht
Beste. Dank voor je reactie. De achterband zijn splinternieuw (BKT AGRIMAX RT). De bandenspanning voor en achter is minimaal. Heb vooraan ook 4 extra frontgewichten gehangen.
Ik kijk uit naar verdere reacties. Mvg, Fons
Pz boer
@Kluiszicht misschien een filmpje
+1
Kluiszicht
@Pz boer Misschien kan ik dat wel eens proberen. Nog maar één week smartphone gebruiker. Dus nog even geduld. Dank voor uw suggestie.
Fons
Fast Eddy
@Kluiszicht

Ik denk dat het door de banden komt. Die gaan resoneren. Wat is de bandenspanning?
RobVolvo
Niet per ongeluk de vierwielaandrijving aan? Dit kan ook wel eens lawaai veroorzaken op hogere snelheden...
Kluiszicht
Beste tractorfans.
Dank voor jullie reacties. De vierwielaandrijving is uitgeschakeld. De bandenspanning is momenteel 1,2 bar. Ik zal eens proberen met 1 bar.
mvg,
Fons
stefan310
@Kluiszicht Met 1,2 zit je nog steeds vrij laag qua spanning om alleen mee over de weg te gaan. Hier verschillende merken banden (BKT, Taurus, Good Year en Vredestein) en wij hebben alles op 1,8 staan. Veel transportwerk namelijk. Probeer het eens zou ik zeggen, Baat het niet, schaadt het niet.
Fast Eddy
@Kluiszicht

Ik zou meer lucht in de banden doen. 1 bar is goed als je in het voorjaar wat in het land wilt doen. 1,4 bar tm 1,8 bar zou ik aanraden. Dan gaan je banden ook langer mee.
+1
Arrie94
Aandrijfas 4WD spelingsvrij? Alle wielmoeren vast?
Kluiszicht
Beste tractorfanleden.
Gisteravond de bandenspanning aangepast: 1,4 vooraan en 1,6 achteraan. Het rommelend geluid (komt precies uit de achterbrug) en de trilling van de cabine die ermee gepaard gaat begint bij snelheid rond 30 km/u. op goede asfaltweg. Duw ik plankgas (35 km/u. volgens de meter) dan is het meeste geluid weg. De wielen werden met een pneumatisch slagmoersleutel bijgespannen in de garage. Fons
ambu954
En nu verder ?
Kluiszicht
Beste tractorfan ambu954
Momenteel verder nog niets meer ondernomen om de vervelende trillingen te laten stoppen. Ondertussen recent wel ontdekt dat de trillingen ook optreden als ik de tractor stationair laat draaien tussen 1500 en 1800 toeren. De trillingen komen dus uit de motor & bijhorend gedeelte (denk ik). Ik pas mijn rijstijl een beetje aan door het bereik tss 1500 en 1800 toeren te vermijden. Zo kan ik al best genieten van een ritje dat ik iedere zondag-V inplan als het niet regent.
Vorige week de tractor ook eens gebruikt voor wat hakselwerk om te kijken of de cardan het nog wel doet: wellicht al jaren niet meer gebruikt. Maar alles werkte nog prima.
mvg,
Fons

(klik om te vergroten)

Fendt 309 LSA met Bugnot hakselaar
ambu954
@Kluiszicht Persoonlijk zou ik wel willen weten wat de oorzaak nu is !
De versnipperaar zou hier wel in de schuur mogen staan 😄
schluterman
@ambu954 inderdaad de trekker opzich ziet er goed uit. Is er nergens een steun van dynamo /waterpomp af gebroken. Of misschien krukas poelie daar zit een trillingsdemper in een rubberen rand is die nog goed?
ambu954
@schluterman het is mijn trekker niet dus ja je tips moeten even naar kluis zicht 😄
Kluiszicht
Ik wil de oude, scheef versleten voorbanden (13.6 R 24) van mijn tractor vervangen. Vroeg hiervoor prijs op. De Michelin banden kosten bijna 600 euro het stuk. De BKT versie zo'n 330 euro. Prijzen zonder BTW. Ik zoek een band die vooral zacht bolt op de weg bij uitstappen. Tractor wordt niet gebruikt voor veldwerk. Een kennis vertelde mij dat BKT (diagonaal band) een minder sterke karkas heeft en dus wellicht zachter zal lopen dan de Michelin (radiaal band). Iemand hier ervaring mee? Zelf weinig ervaring in de bandenwereld. Achteraan liggen nieuwe BKT banden. Bij voorbaat dank voor jullie suggesties/reacties. Fons van Kluiszicht.
Fendt926Driver
Bkt is ook gewoon een radiaal (dus soepele) band net als de michelin.
Bij veel straatwerk is michelin nergens voor nodig. Slijten haast nog sneller.

Een band die zacht bolt op de weg bij uitstappen...
Dat schrijf jij.
Snap niet wat daar mee bedoelt wordt
+1
wotan2
@Fendt926Driver uitstappen = rondritjes
R Bouwmeesters
@Fendt926Driver
Het kan bij dit prijsverschil zomaar een diagonale bkt zijn, tr-135 ofzoiets.
Quintto
@R Bouwmeesters
ik denk dat @Kluiszicht dan deze band bedoeld agrixpert.com/bkt-rt-855-340-85-r-24-13-6r24/
wat wel een radiaal band is
blauwe tractor
Dit heet resonantie van het plaatwerk de baladeur kan een mankement vertonen, Het heet kritisch toeren tal de geluiden en trillingen tezamen veroorzaken dit rollende geluid heel moeilijk te verhelpen ook een kostbare geschiedenis, gewoon blijven zoeken rare slag in de motor, baladeur, verstuiver die iets minder is maar het zit hem in de balans van de motor
Kluiszicht
Iedereen bedankt voor de info. Bijgeleerd dat BKT zowel in radiaal als diagonaal te verkrijgen is. Als BKT ook soepel loopt is de keuze snel gemaakt. De resonantie achterhalen is blijkbaar een moeilijke, zeker voor een leek als ik. Zou dat ook bij nieuwe tractoren voorkomen of is dat 'voorbehouden' aan de oudere generatie?
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 309 LSA ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!