Aardappelwagenrooier

Beste TF'ers,

Wij moeten beslissen wat voor een aardappelwagenrooier we gaan kopen. Nu weten we wel wat er te koop is, maar de verschillen in de praktijk zijn voor ons niet duidelijk. Het gaat om een grimme wagenrooier(GT1700?), AVR esprit en Amac AXL2. Deze rooiers moeten uitgerust zijn met axiaal. Wat zijn dan de verschillen in bijvoorbeeld reinigingscapaciteit, benodigt motorvermogen en hoe de rooier met de aardappelsomgaat, ivm stootblauw ed. Hij moet kunnen rooien op lichte tot zware klei. Wie kent de praktijk verschillen tussen deze rooiers? Maar ook kostentechnisch?

Uw mede TF'er

Deel dit topic

Reacties

Boerenjongen16
Grimme vind ik persoonlijk niet veel op zware klei, maar dat is mijn mening.

AVR en die Amac schelen niet veel van elkaar in kwaliteit rooien! Rooien allebei erg schoon, zowel in lichte als zware klei... Zou een van die twee doen.
lange4571
Ik zou ook eens kijken naar een underhaug UH2700 met axiaalrollen en Flight conveyor.
wij rooien met een fendt 307ls en een UN2600 voor thuisverkoop en zijn daar zéér tevreden over.
william brooymans
Alle 3 de rooiers zijn eigenlijk gewoon goed. Grimme heeft toch wel mijn voorkeur. nadeel is bij grimme dat als er iets stuk is (lagertje of zo) dat je bijna een dag kwijt bent om het te maken omdat je die halve rooier soms uit elkaar moet halen. Amac rooit goed en is ook heel betrouwbaar en ook al worden ze niet meer gemaakt onderdelen zijn er genoeg. AVR heb ik geen ervaring voor de rest mee dus daar kan ik je ook niet mee helpen maar het zal vast geen slechte rooier zijn.
ijskonijn
Zoals boerenjongen zegt, amac en avr rooien beide erg goed en netjes, alleen is het axiaalset van een avr veel betrouwbaarder dan van een amac. Hier moet je goed naar kijken bij aankoop. Revisie kost een paar knaken. Bij grimme is het nadeel dat de onderdelen niet te betalen zijn.
NHtvt135
Zou voor een avr gaan, weet veel mensen met goede ervaringen mee, andeers een amac. grimme vind ik wat minder.
Kareltje
Maakt het benodigde motorvermogen nog uit?
NHtvt135
@Kareltje hoeveel vermogen staat tot de beschikking?
marco steyr
Wij rooien met een grimme gz 1700 dl 1, rooit opzich heel goed en als de klei niet te veel plakt ook mooi schoon. maar een nadeel is wel dat als je een onderdeel moet vervangen je soms de halve rooier uit elkaar moet halen en ze hebben de framebalk vlak voor de meeste onderdelen langs gemaakt.

onze buurman werkt met een underhaug/kverneland rooier, dat is eigenlijk dezelfde rooier als onze grimme maar dan veel eenvoudiger.
Kareltje
@lange4571

Een kverneland/underhaug vind ik wel mooi rooien, alleen is nogal stijl en ik ben nogal bang dan voor beschadigingen.
Kareltje
@NHtvt135

105 pk, alleen ik heb geen zin dat die gaat smoren op de motor. Ik heb liever niet dat de trekker een beperkende factor vorm voor een beetje snelheid.
jd6620
@Kareltje

Aan 105 pk heb jij genoeg vermogen, wij rooien zelf met een JD 6400(100pk) en dan een AVR bunkerrooier met egelband. Wij zijn hier erg tevreden over! Ook op de zwaardere grond. We kunnen rustig 6/6,5 km/h rijden! Maar dan praten we over een egelband, een axiaalset moet je voor het mooie iets meer vermogen hebben, maar ken ook genoeg boeren die met 100 pk voor een rooier met axiaal rijdt!
dave 7810
DEWULF kopen! 😉
dave 7810
@william brooymans

inderdaad dat sleutelen van een grimme is echt een marteling! Duizend boutjes los voordat je eens een keer ergens bij ken 😛
lange4571
@kareltje

dat steile valt best wel mee. op de machine zal je geen aardappelen beschadigen mits de juiste instellingen.
wij rooien onderandere Victoria wat 1 van de meest gevoelige rassen is voor stootblauw en hier is er geenenkel probleem
marco steyr
Alleen de rooimat loopt wat steiler daarom zit er ook nog een mat boven met een soort flappen om te voorkomen dat de aardappels steeds terug rollen en dat beschadigen is niet meer als bij onze grimme.
Mechaman
Gaat het om een nieuwe rooier?? Dan moet er wel even een verschil gemaakt worden tussen de GT170 van Grimme en de GZ1700 van Grimme. 2 totaal verschillende machines. GZ is niet erg onderhoudsvriendelijk, de GT daarin tegen juist wel (werk er dagelijks mee). Is er veel (groen)loof? Je zal ook voor een Multisep kunnen kiezen, vriendelijker (mits oed ingesteld!!) voor de aardappel dan het axiaal systeem. Alleen op echt zware grond is Multisep niet afdoende, het is maar net wat je zware klei noemt.

Nou lees ik hier iets over de onderdelenprijzen van Grimme. Wij hebben alle merken in onderhoud, en Grimme is niet duurder dan andere merken. Wel zijn de lagerhuizen/lagers/ kettingwielen voor een Amac eenvoudiger te krijgen. Qua rooien heeft Amac schrikbaren hoge valhoogtes... AVR kan ik weinig over zeggen. Succes ermee.
monteurtje
Ik zou qua onderhouds gemak en kosten zeer zeker voor een amac kiezen. deze machines zitten simpel in elkaar met onderdelen die je bijna overal kunt krijgen.
Grimme is op dat gebied juist het tegenovergestelde.
Mechaman
@monteurtje
Welke delen bedoel je dan? Kettingwielen en lagerhuizen. De rest is en blijft merkspecifiek. Qua prijs is er overigens weinig verschil.
NHtvt135
@Mechamanik zo vooor een amac of grimme gaan, zijn allebei degelijk en onderdelen dat komt bij een paar dingen nog overeen. wel moet je een goede dealer hebben die wat heeft liggen van onderdelen dat is het makkelijkst als er eens wat aan is. persoonlijk zou ik voor amac kiezen maar het blijft natuurlijk je eigen keuze!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
19
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
18