Kuilgras: het verschil tussen oprapen en hakselen

Hallo

Ik vroeg me af wat de voornaamste verschillen waren tussen de twee methoden voor het binnenhalen van kuilgras. En dan heb ik het niet over the obvious, dat het ene gebeurt met een hakselaar en silagewagens, en het andere met opraapwagens.

Ik heb het meer over het product, de prijs, de snelheid (ik hoorde dat er 9 ha in één opraapkar kan, ik zie ze dat nog niet in een silagewagen persen), de voor- en nadelen,...

Groeten!

Deel dit topic

Reacties

fordmajor
9 ha in 1 opraapwagen, dat zou niet best zijn, 😉
kevin-valtra
Dan heb je er wel heel weinig op staan als je er 9 bunder in kunt stampen 😛
MattijsDeSmedt
@fordmajor Nu in derde of vierde snede? Ik kan dat eigenlijk wel geloven...
Ruben-Wind
Wij hebben de 5de sneede maar los gemaaid.
fordmajor
Dan nog niet, dat is wel van dat taaie spul dat brengt alleen maar meer aan!.
kees 956
9 ha in 1 opraapwagen is wat optimistisch volgens mij.
verder zal het met een opraapwagen wat grover zijn dan met hakselen en ik denk dat hakselen ook wel wat duurder is omdat je meer personeel nodig hebt.
Ruben-Wind
Wij laten het hakselen omdat het product dan beter is.
Tenmiste dat zeggen ze. Ik weet niet of het ook zo is.
Siegers
@kees 956

en meer diesel
jaguar900
Gehakseld gras knoeien de koeien ook minder (ze trekken het niet door het voerhek)
fordmajor
Als je het hakseld ie het vaak ook drooger!
harald vrieling
Die opraapwagen had de klep nog los zeker
jehan
Hakselen is zobiezo duurder ..maar het enige voordeel van hakselen is dat je een homogeen produkt krijgt..wij werken met een snijwagen ..dat wordt welzo fijn gesneden dat de koeien dat niet door het voerhek trekken ..
JD 8530
Als je gras hakselt, dan is het veel homogener
jehan
He naprater dat zei ik dus ook al
wouterk
Een snijwagen zal het product wel zo fijn snijden dat de koeien het niet door het voerrek zullen kunnen trekken. Verder is hakselen ten opzichte van oprapen een stuk duurder.
MattijsDeSmedt
@jehan en @wouterk rijden er zo veel snijwagens rond? Of werken meeste loonwerkers met een "standaard"-model. Wat ik hier in de streek vooral zie zijn opraapwagens van Krone en Pöttinger
jehan
Hahah wouter is ook allemaal algezegd
wouterk
@ Johan

Hahaha johan, Je bent niet zo scherp vandaag :lol:
jehan
Snijwagens komen er naar mijn idee steeds meer ..en als loonwerker zeg ik dat ik met 2 snijwagens net zoveel capaciteit heb dan een hakselaar
Johndeeretje
Ik zou zelf voor hakselen doen want dat is mooier!
fendtpower123
Ik vind dat met zo schuitemaker 155 met 40 messen en walsen BIJNA zelfde resultaat geeft als gehakselt mooi fijn spul
wouterk
@Johndeeretje

Quote:
Ik zou zelf voor hakselen doen want dat is mooier!

Onderbouw dat eens?
Johndeeretje
@wouterk

Dat is mooier omdat het gelijk fijn gemaakt wordt, en het is mooier voor de foto''s!
jehan
En nu gaan we het over de kosten hebben ..snijwagen is vele maal goekoper
wouterk
Dat is logisch johan, scheeld een machine, man en dieselkosten.
Johndeeretje
@wouterk

Maar heb ik wel wat aan
jehan
Kiek met ow kan ik praoten
wouterk
Zal het nog veel schelen qua kwaliteit en het hele proces in de kuil?
sebas deutz150
Meestal heb je met opraapwagen meer structuur in je kuil.
Misschien moet de vraagsteller de vraag iets meer onderbouwen;
wat wil je weten?
wat is het goedkoopste?
Wat is het beste te verwerken?
Wat rijdt het beste vast?
Zit er verschil in conservering?

ik lees hier meteen over de kosten, maar het gaat om het totaal plaatje, mocht je heel goedkoop voer in kuil hebben met een opraapwagen zonder messen, (dan kun je lekker veel in de wagen houden en het vraagt niet veel diesel) dan ben je met het inkuilen wel weinig geld kwijt, maar is het een drama om te voeren en laat je daar veel en veel meer geld liggen. Dus wat is goedkoop??
zolang nog steeds niet alle loonwerkers of boeren alle messen gebruiken ben ik een groot voorstander van hakselen, het rijdt het beste vast, een homogeen product en het 'vervoert' ook het beste.
jehan
Zit weinig verschil in ..tis bewezen dat je gehakeld gras iets vaster kunt rijden dan uit een snijwagen ..maar ik weet zeker dat ik met de snijwagen de kuil vaster krijg dat menig loonwerker die alleen maar hakseld
jehan
@sebas deutz150das onzin structuur zit wel of niet in het gras ..dat haal je erniet uit door de vele messen
wouterk
@heersinkvoedertechniek

Quote:
Zit er verschil in conservering?

Zie mijn laatste reactie, en nu kom jij hopelijk met het andwoord!? 😉
jehan
Tis zo jammer dat heersink geen kuilen tegenkomt die door de pottingers van ons gemaakt zijn hahaha
tractortje
tractorfan.nl/topic/10307/
hier heb je wat aan
MattijsDeSmedt
@heersinkvoedertechniek Ik stelde het topic redelijk algemeen op, omdat ik vooral uit interesse de vraag stel... Het is open, en ieder ONDERBOUWD argument is een redelijk argument 😄

@tractortje Wist niet dat er al een topic was
1455ihpowerzz
Opraapwagen is veel goedkoper, en sommige snijden super kort, en hebben tegelijk een enorme capaciteit. Dus veel goedkoper en een mooi product,
@MattijsDeSmedt

ik denk dat je 80% van de antwoorden al kunt verwijderen omdat ze niet onderbouwd zijn of dat diegene alleen verteld wat beter is omdat ze het thuis ook zo doen.

Wat betreft de conservering;
er hoeft geen verschil in te zitten, maar onderweg zie ik wel meer kuilen met problemen met broei die met een opraapwagen zijn ingekuild. waarom? omdat die meer aandacht vragen bij het vastrijden, omdat het gras altijd langer is, zeker omdat nog geen 50% van de opraapwagens alle messen erin heeft. Als je dit goed vastrijdt, dan hoeft het in de kuil geen problemen te geven.
Hakelen is veiliger; dat wil zeggen, het rijdt makkelijker en beter vast, het is homogener dus dat zijn allemaal voorwaarden waaraan moet worden voldaan om een goede conservering te krijgen en geen broei. Maar ik kan ook wel haksel kuilen aanwijzen die wel problemen hebben, maar dan gooit de loonwerker of boer er 'met de pet' naar.
Maar over het algemeen zijn de meeste problemen met broei nog steeds bij de kuilen die met een opraapwagen zijn ingekuilt.
Dus wat is dan goedkoper?????
BEboer
Goedkoper zou ik niet perc zeggen, hangt af van de situatie ik hoor hier in de buurt 100 euro per uur om op te rapen en 250 a 300 om te hakselen, hakselaar blijft wel rijden non stop als het hier en daar stukjes zijn denk ik dat een opraapwagen goedkoper is omdat niet het volledige convooi moet verplaatsen, verder denkik als het een groot stuk is dat een hakselaar volle capaciteit heeft dat het toch niet goedkoper is met een opraapwagen. Om gemengd te voederen denk ik dat een iets grover ingekuild product beter is omdatd het nogmaals gesneden wordt in de mengvoederwagen. Nuja streken, prijzen etc. verschillen... Ook komen ze bij ons over hoge kuilen heen met de aangedreven silagewagens terwijl de opraapwagens nergens raken 😄 (in vergelijking hiermee)
tractortje
@MattijsDeSmedt

das niet erg hoor ik wil je niet afbreken tis gwn eeen tip hier staat niet alles in wat je wilt weten maar toch een deel van u vragen worden in mijn topic vermeld
Mengwagen snijdt niet. dat is echt minimaal. wil je snel en goedkoop mengen dan moet je hakselen. snijden moet met inkuilen gebeuren, niet met mengen.
Husqvarna
Hier komen ze met ik meen 45 messen en snijden het op 39mm.
En opraapwagens hoeven nooit te wachten op het land, hakselaars of silagewagens wel eens.
-lammert-
Dat verschil is toch niet moeilijk?
BoervanHarten
Ik weet niet of het al vermeld is, ben redelijk lui aaangelegd als het op lezen aankomt, maar wat een nadeel kan zijn van oprapen, (toch meest afhankelijk van het merk en type opraapwagen) is dat je de wagen minder goed vol kunt pakken met het nattere gras ten opzichte van het droge gras. Hakselen heeft naar mijn mening de voorkeur bij vooral het nattere gras (bijvoorbeeld het najaarsgras)
fendt-412
Het kost meer vermogen om wagens vol met zwaar gras te drukken.
Dat halve hooi kun je niet vastpersen en buldert bij sommige wagens zo boven de schotten uit. Lijkt het dat je veel meeneemt maar valt heel erg tegen.
Gehakseld gras rijden is meer luchttransport, neemt niet zo veel mee als in een vergelijkbare opraapwagen. Gehakseld gras lost wel mooier en verdeelt veel eenvoudiger en is wat beter vast te rijden.
casejxu
Sinds onze loonwerker met veenhuis combi 2000 wagens rijd laten we alles oprapen,, is veeeel goedkoper en wij vinden dat kwaliteit van product net zo goed is,,, dan is keuze ook snel gemaakt
fendtjuh
In theorie zit er qua snijlengte tegenwoordig weinig verschil meer tussen een ladewagen en een hakselaar.

Probleem is alleen dat vrijwel geen loonwerker de messen van de wagen scherp heeft. Hakselaar kan automatisch slijpen en dat gebeurd vaker dan dat de messen van een ladewagen van een loonwerker worden geslepen zodat gehakseld gras fijner is...

Voordeel van hakselen is nog dat je het gras homogener gemengt krijgt. Mocht je natte plukken oid hebben wordt dat beter vermengt zodat bijv boterzuur eerder voorkomen wordt...

Tis het kuilen zelf is wel aardig stukkie duurder dan een ladewagen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
47
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
47