Wat gaat het beste in de mais, eigenbouw of aangedreven maiswagen

Wat gaat het beste in de mais met deze natte omstandigheden, eigenbouw bunker met motor wagen of aangedreven maiswagen

Deel dit topic

Reacties

obelix
Eigenbouw is bijvoorbeeld oude bietenrooier met bunker of een ander zelfrijder met bunker
landbouw
Hier in de streek rijden bijna enkel maar aangedreven silagewagens. werkt echt suppermooi maar dr moeten groot genoege banden met geschikt profiel onder liggen. Een eigenbouw bunker op een zelfrijder zieje hier nooit.
MF6480
Tja nutteloos...
huub
De maïs op tijd zaaien zodat je op tijd kan hakselen is ook een methode..
anoniem
Dan lijkt mij een oude zelfrijder met een bunker. 😉
Fokke
Rupsen boven alles in mijn opzicht, maar een aangepaste bietenrooier/lader loopt er ook wel mooi door. Verder hebben aangedreven assen onder een wagen wel degelijk zin als ik dat hier in de buurt zie, maar in extreme omstandigheden stoppen die natuurlijk wel eerder als een rupsdumper o.i.d.

Opzich is de afvoer van de mais niet echt een probleem als je het goed aanpakt met die rupsen enz. tegenwoordig, zolang de hakselaar er maar door komt 😃
RuudBus
@huub

rassen keuze is ook een belangrijke factor
massey driver
Doe maar aangedreven maiskar je kan niet missen 😃
Machineman
Dikke trekker voor relatief kleine wagen gaat hier ook prima
patrickkwast
Dat vroeg zaaien zecht ook niet alles, dat schreeuwen ze allemaal wel. maar het is vaak genoeg de eerste week van oktober droger als de 3de week van september, dat was ook dit jaar het geval dus slaat dan nergens op. moet gewoon een beetje geluk hebben 😉
dx11
Morgen komt er een rupsdumper met hoogkiepbak bij ons. Dat is voor mij de oplossing. Lijkt mij ideaal zo'n bovenlosser, geen kraan er bij, geen modder er in, nauwelijks verlies.

We zullen het zien morgen
mf 35X driver
Hier en daar rupsdumpers hier
Husqvarna
Ja vroeg zaaien, er is dit voorjaar wel her en der maïs kapotgevroren door nachtvorsten. Maïs onder folie hoor je ook geen succesverhalen over.
Bij ons heeft een vroeg ras een hoop gescheelt, waren net op tijd, maar dat is natuurlijk meer geluk dan wijsheid, paar dagen later kwam het bakken uit de lucht.
Newholland-Fendt
Gewoon gas geven 😃
frankie11
tractorfan.nl/movie/22669/ met deze machine gaan ze hier de modder tegemoed, werkt nu prima, nu is het probleem een beetje verschoven naar de hakselaar 😉, als het dan niet meer wil, jah, dan kun je beter combinen
Fendt 311 LSA
Gewoon aangedreven
__Bulcke__
Hier zie je niet anders dan aangedreven wagens
jeroen13
Ik zou zeggen aangedreven wagens zijn altijd makkelijk! ook om de kuil op te rijden en als het wat natter word ga je er ook nog gemakkelijk door. maar zo nat als ik hier soms op tf zie da heb ik nog nooit gezien en dan denk ik dat mijn voorkeur rupsen zijn met een terra gator rupsdumpers. is proberen : een standard tractor daar rupsen onder en aangedreven wagen 😛 kom je wel verder mee maar ja is misschien niet ideaal voor op de weg
kerstrunner
Aangedreven én meegestuurde assen,scheelt ook veel als je al dat gewicht niet moet omwringen op de kopakkers.
rickky
Een aangedreven kruiwagen
Cassie
Het mooiste lijkt mij ook een rupsdumper maar die dan wel zijn spul meteen in de container of iets kan gooieN
bieske98
Van die ouwere schuitenmaker silagewagen en dan op hoge spuitwielen werkt ook mooi dan ga je door de natte laag heen en kom je op de harde zo doet een loonwerker bij ons het ook
mf 35X driver
@bieske98

wie doet dat dan?
bieske98
Timmermans,k wou toen ook mee rijden met die wagens maar die hrydroliek slang pastte niet aan de 308 dus was wel jammer
mf 35X driver
312 ervoor jonge:P
jha toen eerst was de weg bij julie goed vies
bieske98
Welk bij ons langs? Nee 312 was al bezet om de weg schoon te maken maar ik had eik ook geen tijd om mais te rijden was volop bezig met annrijden en verdelen vondt ik belangrijker
Joop3
Het beste principe hangt natuurlijk volledig af van de omstandigheden. Op klei gaat rupsen waarschijnlijk beter, op zand smalle, hoge wielen (al dan niet aangedreven) die door de blubber zakken, en op de ploegzool lopen.
Paar ervaringen die ik door de jaren verzameld heb (als bioboer): Licht materiaal, en nog beter: goede grond!
Waar bij ons in de omgeving grote sporen werden getrokken, hobbelden wij er zo overheen. Nooit vaker als 2 jaar achter elkaar mais op hetzelfde stuk is wat dat betreft het toverwoord. Naast dat het niet meer groeien wil (je put de grond uit), kun je het onkruid niet meer baas zonder spuiten. Bovendien klinkt de grond ontzettend in, en verdwijnt allerhande structuur. Je ziet op stukken, waar jaren achtereen mais heeft gestaan bij een klein buitje al meteen grote plassen in het land. Dit is bij ons een uitzonderingssituatie, alleen bij langdurige regenval is dit het geval.
NewHollandErik
@huub

Quote:
De ma�s op tijd zaaien zodat je op tijd kan hakselen is ook een methode..

Groen randje om deze reactie wat mij betreft. 😄
tjerry
Een 6x6 ginaf werkt het mooist als er goeie banden onderhebt
BEboer
Onze loonwerker rijd met aangedreven wagens en 2 M.A.N. vrachtwagens 6x6 raakt mooi de kuil op en door de modder en als het extreem wordt kan er nog een sleeptrekker voor en lukt dat niet laat je het mooi staan voor te dorsen... Die vrachtwagens lukt wel als ze rechtdoor kunnen rijden maar als ze moeten draaien hebben ze geen klauwen genoeg om uit de sporen te rijden... Voor loonwerkers die een oplossing zoeken om natte seizoenen te overbruggen koop een oude 2e hands silagewagen met tractie zie je vaak voor een klein prijsje te koop... Ik denk dat zo'n bietenrooier kopen ombouwen meer kost dan 2 a 3 silagewagens met tractie (2e hands dan hé want denk dat ze nieuw een som geld kosten!)
johndeere6230
Dit werkt ideaal lekker ligt maar toch doel treffent 😉
Newholland-Fendt
Onze loonwerker gebruikt sleeptrekkers, zijn tot nu toe overal doorheen gekomen.
Verder hebben ze 2 carriers met bandendruk systeem, laten ze op het land helemaal slap lopen en die gaan er ook overheen zonder vast te rijden.
driver-roy
Hier zitten we haast niet vast, en als we vast zitten trekt de hakselaar er uit en kunnen we weer door. En als het echt zwaar wordt een sleeptrekker ervoor.
dx11
Ik heb het wel gezien vandaag. Gewoon rupsdumper met hoogkiepbak. Niet een keer vast
lindehydrocart30
tractorfan.nl/movie/22669/
dit gaat ook super! 😃
TLA-TSA
Optijd zaaien, optijd eraf, dat is gewoon het beste
NHtvt135
Hier aleen maar aangedreven wagens en als het niet lukt een sleeptrekker ervoor.
fendt-412
En niet te vergeten laten draineren of de drains goed onderhouden.
Als er echt veel laagtes inzitten laten kilveren. Daar heb je nog jaren plezier van. De hele bouwvoor op de kop zetten heb je nog jaren ellende van!
Volgens jaar wordt er met groots vertrouwen weer mais ingezaaid, valt er wat meer regen en is het weer mis.

Werk ik liever preventief dan telkens het land over de kop. Zijn hier nog nooit sleeptrekkers nodig gehad, afgelopen 4jaar de weg niet hoeven schoon te maken. Hoogstens een keer vast in een gedempte sloot.
Toch mogen die filmpjes van mij wel blijven komen op TF, beetje spectakel is altijd wel mooi(bij een ander) 😛
Landbouwfreak
Een goede trekkerchauffeur.
Een trekker die genoeg PK's geeft en goede banden.
2 asser silagewagen aangedreven, met stuuras en goede banden.
Bandendrukwisselsysteem.

Zo kom je al een heel eind vooruit.

Gr,
Landbouwfreak
moarten
deze terra gator van loonbedrijf koonstra uit balkbrug,gaat er heel mooi over, ZONDER diepe sporen, dat gaat heel erg mooi.
jefke
Bandendruk wissel is niks waard als het nat wordt, het kan alleen dienen om minder kg per cm2 te hebben. Ik zat overlaatst vast met een lege kar. De boer zette er een Xerion van 13 ton voor en toen zat de Xerion ook vast. Aan brede banden heb je op onze zandgrond niks, die moeten meer grond 'verzetten' eer ze grip krijgen en kosten veel pk's. Sleeptrekkers vind ik ook niks, dat kost tijd, man uren en nog een spoor in het land. Ik hou het bij aangedreven assen
Koe
Wat ik hier in de buurt gezien heb is rupsen wel de oplossing. Hier op de klei moet je toch bovenblijven, dat slepen is niks. Als je op rupsen hakselt ben je mischien wel 2 man extra 3 man extra nodig, maar je bespaart sowieso al een sleeptrekker en vieze weg uit. Komt nog is bij dat je het land ook niet beschadigt
kerstrunner
@jefke,bandendrukwisselsysteem scheelt enorm veel!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
43
DEELNEMERS
36
WEERGAVES
4