Scharmuller kogelsysteem

Op stage werken wij met een scharmuller systeem om machines aan te koppelen.

maar ik heb altijd begrepen dat het gedeelte op de dumper etc vast moet zitten en niet mag rond draaien zoals bij een gewoone kipperknobbel. want anders kunnen er nog wel eens rare taverelen gebeuren. zoals ik heb gehad deze week.

nu zijn er echter een paar die zeggen dat het niks uitmaakt.

nu is mijn vraag moet het gedeelt aan de werktuig nouvast, of mag deze gewoon rond draaien.??

mvg
beertender

Reacties

roytieltjes
Wat hai gemaakt dan? de kom aan de kieperkant lijkt me wel verstandig vast te zeggen anders zou hij kunnen draaien op de kogel en erafschieten ( wat jou waarschijnlijk gebeurd is)?
jd4050
Een van beiden moet in ieder geval vastzitten en dus niet kunnen draaien want als ze allebei gaan draaien kun je niet meer door de bocht en ga je op de kant.
Valtra-Fordpower
@jd4050

Ga eerst maar eens nadenken wat een Scharmuller Kogelkop systeem is, en plaats dan pas reacties 😃

Zowel de kogel als de kop moeten vast zitten lijkt me, een beveiling tegen kantelen weet ik zo niet.
DaanHaar
Beide delen zijn vast. De kop zit aan de bovenzijde vergrendeld middels een soort van pal. Mocht de aanhanger kantelen dan draait deze pal mee en kantelt de trekker niet. Als de aanhanger weer rechtop staat moet je de pal vernieuwen. (eigen ervaring!!)
Joop3
Aanhangerkoppeling draaibaar bevestigen, en daarna vastzetten door aan de dissel en het draaiende gedeelte een stripje te lassen, waar 2 boutjes m6 door kunnen als breekbeveiliging. Dan blijft hij tijdens normaal gebruik rechtop staan, en bij kantelen kan het wel wegbreken. Wagen rechtop zetten, 2 nieuwe boutjes er door, en karren maar weer!
beertender
Kijk hier wordt ik wijzer van
JJ
@Joop3 klopt. Zo hebben wij het op de Beco carriers ook.
Fendt-718
Dat de koppeling van de dumper rond kan draaien
is speciaal voor het kantelen.
Dan neemt de dumper de trekker niet zo gauw mee!
Joop3
@JJ Beter goed gejat dan slecht bedacht! 😃
jd4050
@Valtra-Fordpower

ik bedoelde het een beetje int algemeen voor wagens
bart H
scharmuller.defactorij.nl/

het gaat hierover denk ik
JJ
@Joop3 Hoeft niet kan zijn dat het Scharmuller kogels zijn haha. Ik weet dat er bij een n BLW kop op zit omdat de enige verwisselbare zijn.
beertender
@bart H

ja daar gaat het over.
steyrcvt6160
Wij hebben het ook aan de grond kiepers en de kogel aan de kiepr zit gwoon vast draait niet rond als de kieper kantel dan gaat hij gwoon van de knop af hebben ze ons vertelt
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!