Keenan voermengwagen

Hallo

ik heb even een vraagje over een keenan.
wat zijn jullie ervaringen over een keenen en wat vinden jullie ervan. Kun je er gemakkelijk een grote grasbaal ingooien?

m.v.g. Fendt vario 309

Deel dit topic

Reacties

_-_Bluepower_-_
Ken iemand die met Keenan werkt, en die is daar zeer tevreden over. grote grasbalen (vierkante) gooit hij er zo in, zonder problemen, zijn wel redelijk duur in aankoop en stukken heb ik gehoord, maar werken volgens hem veel beter dan een verticale voermengwagen
maikwolsink
Ik ken ook een keeman gebruiker die er een ronde in heeft gegooid is daarna een uurtje aan het kloten geweest om het ding weer in de ronte te krijgen.4 kanten scheelt dat het alemaal plakken zijn die vllen zo uit mekaar.
verders moetten het degelijke wagens zijn die moeilijk kapot zijn te krijgen
eddie
Ligt er wel aan welke serie je van keenan hebt, in onze hoef je dat sowieso niet te proberen, knappen alle breekbouten die er in zitten 😛
_-_Bluepower_-_
@maikwolsink

idd. de persoon die ik ken werkte er 14 jaar zonder problemen mee! daarna heeft hij een grotere gekocht.
Fendt615LSA
Mijn oom heeft zo'n wagen....

allereerst het is een voerMENGwagen. snijd dus niet.
mijn oom heeft de theorie dat je het product aan het begin moet snijen. dus gras laten hakselen..

voor de rest bijna geen bewegende delen die stuk kunnen gaan. geen afvoerbandjes en zo..

nat regenen vind de bodem niet leuk. komt iets roest op dan. bij de volgende keer voeren gaat dat er weer af zo slijt de bodem veel harder.
fendt-412
Met van die spijlen op de wagen moeten balen en grote blokken kuilvoer geen probleem zijn. Hij heeft even tijd nodig om dat taaie spul te verwerken, maar in de tijd dat je met de volgende pak komt is hij al lang opgevreten.

Het mengresultaat van Keenan is het beste, alleen daar betaal je ook voor. In aanschaf zijn ze minstens 1/3 duurder. Dan heb je alsnog beperkingen dat je maar aan een kant kunt lossen, ze geven zelf al aan dat het voerbandje ongeveer 3-5jaar mee zal gaan zagen we dat niet echt zitten. Waren net blij dat we van die ellendige dingen af waren. Als je rond kunt rijden door de stallen, of alle voergangen aan een kant hebt zit je hier niet meer mee.

Ketting zou ongeveer 8-10 jaar meegaan zeiden ze. De bodem ongeveer even lang, optie is een dikkere bodem bij aanschaf. Of die vijzel en buis ook slijt die het voer naar voren haalt naar de losklep ook veel slijt weet ik zo niet. Denk dat ze na een jaar of 10 hun beste tijd ook wel gehad hebben, net als de vijzels van een verticaal menger.
JD1030thebest

wij hebben ook zn wagen, denk al wel een jaar of 5-6, bevalt erg goed, nog nooit problemen mee gehad. voor ronde balen moet je wel zn bale handler hebben( die spijlen die je op het filmpje van @fendt-412ziet)voor de rest klopt het wel dat die wat duurder is maar je hebt ook veel beter kwaliteit MENGvoer op de voergang liggen. dus je verdient hem ook wel weer terug
VARIOTMS
Wij voeren nu een jaar met een nieuwe keenan, bevalt goed ook omdat we tarwegist voeren, wij kuilen met de helft van de messen in en gaat prima f
fendt-412
Voor TMR is het een hele geschikte wagen als je veel producten wilt mengen. Dan kun je een keer de slag maken dat het een keer bespaart. Moet wel op de kilo nauwkeurig voeren, alles met usb stick bijhouden en dan krijg je advies. En ik denk dat ze het daarmee winnen, ze adviseren ongeveer 1kg stro per koe bij te mengen. Hierdoor wordt het rantsoen iets trager en krijgt wat meer prik en structuur. En ik denk dat de rantsoenefficientie daarmee vooral omhoog zal gaan.

Voeren hier alleen maar mais, gras en TGC en soms nog gehakselde tarwe. Een vrij simpel rantsoen, voordeel zou minimaal zijn in onze ogen. Hier voeren ook verschillende personen, moet je echt heel strikt op de kilo gaan voeren wil je het benutten, met mais of gras zit je er al gauw 50-100kg naast. Ben je al verkeerd bezig aldus hun.

Was er denk ik wel gekomen als het gat in prijs niet zo groot was geweest, en dat voerbandjes voor ons weer nodig zouden zijn hielp ook niet echt mee.
JD1030thebest
Wij mengen hooi of stro, ontsloten tarwe of mks, bierbostel, gras en mais. omdat de wagen helemaal waterdicht is kunnen we ontsloten tarwe zelf maken, en je kan bijvoorbeeld ook water bij het rantsoen bijvoegen. het scheelt ook in de brandstof kosten want een keenan voerwagen, daar hoef je niet volgas mee te mengen, eerder stationair want het voer heeft de tijd nodig om naar benenden te vallen. dat zie ik bij verticale mengers wel is anders
fendt-412
Mengt wel rustig ja. kunnen hier nu ook met 450 aftakas toeren mengen en dan in de laagste versnelling. vijzels gaan ook langzaam rond en 95pk speelt ermee. Verbruikt dan 10liter per uur en mengen 5-7minuten.
Stationair moet zon trekkker er nog wel aan werken zeker? Onder de 300aftakastoeren kunnen wij iig amper komen, moet hij er heel lang aan werken om weer op toeren te komen, of het brandstofverbruik dan lager is vraag ik me af.

Om tarwe te ontsluiten gooien jullie er natronloog in de mengwagen? Dat is dan wel een mooie oplossing als je het zelf goedkoper kan of met eigen tarwe. Zitten wel veel voordelen aan het systeem, alleen kent zn beperking met lossen helaas ook. Jullie doen ook mee met die begeleiding en al die toeters en bellen om het voeren heen met rantsoenefficientie etc? Kunnen jullie zien dat jullie nu vooruitgang boeken of dat er verschil zit in kgDS/kg melk bij verschillende producten?
Trekteurke
Het voordeel die je bij een Keenan hebt is dat je een luchtiger mengsel hebt met meer structuur. De voedermengwagens met een vijzel in het middel persen en pletten als het waren het voedsel meer. Bij Keenan heb je een mooier mengprincipe.

Qwa slijtage zit bij Keenan het probleem dat de bodem na 10 jaar z'n beste tijd wel gehad heeft nu bij de dealer hier in het dorp hebben ze er met wat brand en slijpwerk zo een nieuwe bodemplaat in en mooi gespoten zodat je het nauwelijks ziet en er terug 10 jaar mee verder kan.

En het lossen zonder afvoerband is inderdaad ook een voordeel, het nadeel hier dan wel is dat je enkel aan de ene kant kan lossen.
JD1030thebest
Als je boven de 1100 toeren blijft gaat het wel goed. wij hebben er 85 pk voor staan, gaat wel aardig, winterrantsoen gaat soms wat zwaarder. met natronloog of we doen ook wel soda met water, en we verbouwen onze eigen tarwe, dus kan mooi. wij doen niet met die begeleiding mee.
BEboer
Ik heb nu 2 maand ervaring met zo'n keenan met bale handler enzo bevalt erg goed, ligt een trekkertje van 70pk voor die gewoon zonder gas eraan staat te draaien dus zonder moeite (door reductiekast) Vroeger lag er een MF 135 voor en dat lukte ook. Je moet er geen doekjes om winden het zijn de beste mengvoederwagens maar ze zijn erg prijzig vind ik, ken iemand die met een kuhn voedert en de mengvoederwagen koste hem maar 13000 euro voor een keenan met balenbord en reductiekast van 14m³ betaal je 35000 euro dus is wel een sommetje verschil... Het voordeel aan zo'n keenan is ook dat je makkelijk kunt kleine rantsoenen mengen.
@JD1030thebest

wat bedoel je met;
dat zie je bij vertikale mengers wel eens anders? bedoel je niet de horizontale?
@BEboer

als je met een vertikale menger geen kleine porties kunt mengen dan heb je het verkeerde merk....
Nadeel van de keenan blijft toch het éénzijdig lossen, je kunt dat oplossen door en bandje, maar dat maakt hem NOG weer duurder.
Verder mengt de keenan idd erg luchtig, mar vreet een koe daardoor meer?
zolang een menger niet 'vermoest', zegt mij het luchtig mengen niet zoveel.
En over die begeleiding;
ik zie daar ENORM veel in, maar ik denk dat je met zo'n begeleiding met elk merk een vooruitgang kunt boeken.
Valtrapowerr
Gwoon een doseerwagen kopen, geen gezeur met vermoezen en kleine porties 😄

oeps nu zeg ik iets wat niet mag zeker 😞
@BEboer

warom is de keuze dan toch gevallen op een keenan?
want je moet nogal wat EXTRA liter melk produceren wil het zich terug verdienen.
sebas deutz150
Wanneer je grasbalen erin wilt gooien moet je balehandler neem dan blijft de baal op de voermengwagen liggen en wordt hij beetje bij beetje op gevreten door de voermengwagen.
kijk maar op youtube zijn vast filmpjes van te vinden
BEboer
@heersinkvoedertechniek

Heb 2 maanden gewerkt op een bedrijf en zei werken ermee, op het thuisbedrijf zijn we ook langzaamaan aan het uitkijken om TMR te voederen maar ik denk ook dat je de meerprijs er niet kunt uithalen...
claasxerionfan
wennemars.nl/ de dealer
sebas deutz150
@heersinkvoedertechniek

Quote:
je moet nogal wat EXTRA liter melk produceren wil het zich terug verdienen.

als je fendt rijd hoef je ook nog niet altijd duurder te rijden zo is het ook met keenan. wij hebben een scherp aanbod gekregen om onze keenan 14m3 te verkopen voor een 20m3 keenan te kopen. als je vloeibaar voer voert is keenan ook de beste voermengwagen
@sebas deutz150

tja...dat is de eeuwige discussie of het verstandig is om er zoveel EXTRA geld in te stoppen bij de eerste anschaf. Als er een duidelijk voordeel aan zit, dan rechtvaardigd dat de extra dure aanschaf.
FENDTfarmer
Als die wagen echt een meeropbrengst van je melkproductie zou geven dat zijn meerkosten tov een verticale mengwagen eruit konden had iedereen wel zon mengwagen gehad 😉

ik ben echter van mening dat je met goed voer eerder wat kunt verdienen ongeacht welk type mengwagen
eddie
@FENDTfarmer

2 jaar geleden zei je dat deze mengwagens appelmoes maakten 😛
Dar valt voor heel veel bedrijven nog veel winst te behalen, mee eens!

maar stel dat je alle 'randvoorwaarden' in orde hebt, levert dan een keenan meer op dan een andere menger, met dezelfde begeleiding??? zo ja, dan mag hij wat duurder zijn.
FENDTfarmer
@eddie
Vooral horizontale mengers die je te lang laat draaien wel ja.
eddie
@FENDTfarmer

Nou met zo keenan heb je daar echt geen last van, meer met die andere horizontale menger met zoon vijzel in het midden die kunnen je voer echt bederven. Denk als je een verticale te lang aan laat meer appelmoes maakt dan een keenan
Daarom worden er ook bijna geen nieuwe horizontale verkocht.
FENDTfarmer
Bij een horizontale menger is het zeer van belang om de structuur houdende producten als laatste te laden.

bij een verticaal menger weet ik ook wel zeker dat je je voer tot appelmoes kunt draaien. vooral bij gras wat al natter en kort is
fendt-412
Tussen horizontaal en een peddelmenger zit wel een wereld van verschil. Horizontaal mengt van voor naar achter, een peddelmenger neemt het onder in de kuip op en gooit het omhoog, wat amper vermogen vraagt en het minste structuurverlies heeft.

Die begeleiding zit naar mijn mening het verschil ook in, eerste jaar gratis en dan mag je betalen. Heb je twee van die vertegenwoordigers lopen. Hij was hier ook 3/4 van de tijd aan het praten over voeren en de rest over de machine. Hij vond het product van de oude BVL er goed uitzien, die naar onze mening voor geen meter meer werkte, gewoon versleten en mengen duurde erg lang. Bij de nieuwe types zijn alle minpunten aangepakt. Met 1/3 verschil in prijs is de keus niet zo moeilijk 😛

Die getallen wat betreft voerefficientie valt nog heel erg veel te halen, moet je allerlei toeters en bellen op je mengwagen hebben en er dan nog juist gebruik van maken. Als je bijvoorbeeld 0,3kg Ds per kg melk minder nodig bent tikt dat wel lekker aan in jaren als deze. Zeker voor de hele intensieve bedrijven, die al afhankelijk zijn van de markt.
huub
@Valtrapowerr

Quote:
gwoon een doseerwagen kopen, geen gezeur met vermoezen en kleine porties

Hoe wil jij met een doseerwagen kleine porties goed mengen? (als er met een doseerwagen al sprake is van mengen)
S Schenning
Je moet denk ik wel oppassen met de grondstoffen, want heb je zon groote keenan kun je het niet alleen maar achter in de wagen gooien, want dat duurt lang voor dat dat ook in het voorste gedeelte van de wagen is. En dan duurt het ook veel te lang voor dat ie een keer helemaal leeg is gedraaid.
En dat luchtige voer is ook niet altijd allees, kunnen de koeien nog makkelijker het voer gaan uitzoeken. En daarbij als je het van bijna 2 meter hoogte lost, is het meeste lucht ook al wel uit het voer als het de voergang raakt lijkt me..
Valtrapowerr
@huub

das toch niet zo moeilijk, gewoon een klein portie laagsgewijs aanbrengen in de wagen en klaar!
S Schenning
@Valtrapowerr

Ga eens met de tijd mee, omdat je vader een doseerwagen heeft hoeft dat niet te betekenen dat dat de ideale oplossing is....
Valtra-Fordpower
Doseerwagen is alleen interressant met alleen kuil voeren o.i.d. wil je al brok, bierbostel, maïs e.d. gaan voeren moet je eigenlijk al gaan mengen. Mengen kan ook al interressant zijn al je voerkuil verschillende lagen kwaliteit heeft.
FENDTfarmer
Of je kunt een mengkuil laten aanleggen en met je doseerwagen opvoeren 😉
Valtrapowerr
@S Schenning

haha grapjurk, de reden dat wij geen mengwagen hebben is;
1 we hebben alleen gras en brok te mengen
2 onnodig structuurbederf (mede door 1e reden)
3 kost meer tijd en diesel

Ik zeg niet dat een voermengwagen niets is, maar met een blokkendoseerwagen kan het ook!

En misschien vind jij een mengwagen wel alles omdat jouw vader of werkgever er een heeft. Dat kan ik ook wel zeggen hoor 😉
HollandNew
Mengwagen werkt wel beter bij veel bijproducten. Als wij alleen gras en mais zouden voeren, stond er hier ook geen mengwagen maar een blokkenwagen of iets dergelijks...
fendt vario 309
@fendt-412

wij hebben nu een Seko Tiger. hij gaat nu door de balen van onze loonbedrijf. (lely welger de niewe) die balen zitten zo vast inelkaar dat elke week een stel breekbouten er door vliegen. de vijzels die zijn dubbelgeklapt tenminste die opstaande rand. en de messen gaan er een voor een uit. Het is dus een wagen die op is!!!!
Valtra-Fordpower
@FENDTfarmer

Mijn gevoel zegt dat eeen mengkuil meer broei gevoelig is, je haalt immers een voerkuil weer helemaal open en dicht, daarbij is het volgens mij ook nog eens duurder 😛
FENDTfarmer
@Valtra-Fordpower

weet ik. meer verliezen in je voer etc. maar dan kan die echt gemengd voeren met zn dosseer wagen 😉
huub
@FENDTfarmer

Quote:
of je kunt een mengkuil laten aanleggen en met je doseerwagen opvoeren

Als je het niet hoeft te betalen is dat een methode ja 😄

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
44
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
17